Ročný syn nechce nič jesť

18. jan 2023

Ahojte. Mám ročného synčeka a ten nechce skoro nič jest. Stále mu varím, polievky a hlavne jedlo ale všetko nakoniec zjem ja alebo vyhodim do kosa. Je kojeny. Krmim ho, skúšam nech je sám, jeme spolu zo spoločného taniera. On proste nebude jest. Nič na neho nezaberá. Máte nejaké tipy? Alebo máte niekto podobnú skúsenosť? Kedy sa rozjedli vaše deti keď zo začiatku nechceli? Je to aj pre mna veľmi demotivujúce keď viem, že aj tak nič nezje. Mám mu chuť dať každý deň iba banán a rožok lebo iba to mu chuti. Ďakujem za kazdu radu.

zorkahorka
18. jan 2023

Ako dlho to trvá? Mne ked odmuetal jest, som zistila,ze je chory alebo idu zuby.
Pripadne: nechce uz jest sam a po svojom?
A to je cely den uplne bez jedla?

stannkal
18. jan 2023

Co všetko si skúšala, ani mliečne výrobky mu nechutia? Co zje na raňajky, desiatu, veceru a pod? Keď obedujete tak mu naložíš to isté čo tebe?

autor
18. jan 2023

@zorkahorka to trvá od kedy sme začali s prikrmami. Nie je úplne bez jedla. Ako píšem, dávam mu aj nech je sám ale nechce. Na ranajky zje dajmetomu 3 lyžičky jogurtu, potom si dá trosku ovocia. Na obed tiež možno 3 lyžičky a tak to ide cely deň.

zuzkaa1991
18. jan 2023

Moja sa rozjedla ked mala 4.5r

autor
18. jan 2023

@stannkal jogurt zje pár lyžičiek. Chlieb s lučinou napríklad nechce. Mäso, ryby nechce. Z ovocia iba banán a jablko. Vývar tiež iba pár lyžičiek, ostatné nechce. Kupované výživy tiež nechce. Jeme spolu lebo tak zje aspoň niečo. Ale aj tak žalostne malo. Mám pocit, že nič nerobím cely deň len ponúkam jedlo, aby aspoň niečo zjedol. Že mu navarím a on zje, tak o tom môžem iba snívať. A to sa snažím každý deň skúšam čo by mu chutilo ale nič.

syslik81
18. jan 2023

skus menej kojit -bude hladny zje.. ma rok uz naozaj nepotrebuje byt plne kojeny

autor
18. jan 2023

@zuzkaa1991 a dovtedy co zjedla počas dňa ak sa smiem opýtať?

zorkahorka
18. jan 2023

Ja som uz kojila len v noci, cez den jedol to, co my. Neponukaj mu iks jedal. Ak ponuknute JEDNO jedlo odmietne, zober tanier prec a NIC ine mu nedavaj, pripadne nechaj chlebik nakrajany na stole a sleduj, ci si ho vezme sam

stannkal
18. jan 2023

Možno ešte nepotrebuje veľa jesť ak ho dosť kojíš a musi si na take normalne jedenie aj zvyknúť. Skus zaviesť pri jedení pravidelnosť, teda spoločne raňajky, obedy, vecere, príp. ak už nekojis veľa tak aj desiatu a olovrant. On si teraz bude vytvárať návyky takže to "ako" bude jedávať je teraz dôležitejšie ako "čo" a koľko zje. Určite jesť vždy spolu za stolom a zhruba to isté ty aj on. A nenatahovat to, viac ako 20-30 min nesedieť za stolom. Mimo týchto jedál neponúkať nič, ani nenechať hrať sa pri jedení, samozrejme hrať s jedlom je dovolené 🙂

tani777
18. jan 2023

Moja ma uz 2 roky a je este menej ako Tvoj 🙈 tiez zije len na kojeni..ale uz toho zje viac,ako ked mala rok,takze cakam,kedy z toho vyrastie..raz mozno

stannkal
18. jan 2023

Ak ti môžem ešte poradiť, skus dat vždy na tanier viac alternatív (tiež ale nie príliš veľa) a najlepšie nemixovat spolu. Napr. namiesto chleba s lucinou daj extra chlieb a extra lucinu. Moja v tomto veku zboznovala rôzne mliečne produkty - tvaroh, jogurt, mlieko, mäkké syry ako napr mozzarella, ale vždy to jedla čisté bez chleba. Aj vajicka na rozne sposoby su dobré. Na desiatu a olovrant môžeš okrem ovocia skúsiť napr arasidove maslo. Okrem toho jedla ako kaša, mliečna ryža, palacinky (všetko robene bez cukru a iných vylepsovadiel). Na obedy napr cestoviny (kľudne najskôr aj čisté), zemiaky, domäkka dusená zelenina, halušky, ryža - ak je k tomu mäso alebo omáčka tak to daj extra. Proste nechať ochutnať rôzne základné potraviny a ono sa ukáže co mu zachutí.

zabka79
18. jan 2023

Syn zacal jest ked mal 5. Dovtedy to bol boj. Okolo roku nechcel jest nic iba presnidavky ovocne aj to iba to v sacku co sa vycucia. Moje jedlo 3 lyzicky a dost. Ale priberal ako mal tak doktorke to neprislo ako zle. Na prsniku bol nonstop

hederamonstera
18. jan 2023

Akurat som dopozerala o tom video na youtube.
Mala tam 5 rad, mozno nejaka pomoze. Aj ked niektore su asi pre starsie deticky
1-jest spolu s dietatom, cim podobnejsie jedlo, tym lepsie.
2- nedavat medzi jedlami snacky, aby stale nieco nejedlo, ani davat pit dzus ci mlieko
3-pridat jedlo nejaky dip, ktory zamaskuje chut ci konzistenciu noveho jedla (napr. kecup, jogurtovy dresing, majonezu, hummus a pod.-podla toho co lubi.)
4-podavat jedlo zabavnejsou formou - v tvare zvieratiek, obrazkov, v inaksej forme napr.pomocou vykrajovatok atd
5-vzdy pridat k jedlu to co ma rad, nech to hned nezavrhne.

https://www.youtube.com/watch?v=5oiWWuPFoDw
zuzkaa1991
18. jan 2023

Tak u nas bol zaklad raňajky ( do 4r vsetko ciste pecivo cestoviny) takze pecivo jedla poprípade parky co obsahuje najviac masa(žiadne detske🙈) chleba vo vajicku
Desiata ovocie
Obed Polievka
Poobede pecivo kukuricne chrumky.vyzivu (sladkosti nemala.do 2r )
Večer druhe jedlo z obeda
Lenze ked mi zjedla aj 5lyzic som bola rada ;) ale ako som pisala vysse ak sme mali spagety ona len ciste aj doteraz ciste papa konecne som ju v lete presvedčila na bryndzove halušky inac jej som musela odoberat.....nechcela nic nove skusat takze jedla len to co jej chutilo a poznala
V lete mala na dovolenke crevnu virozu takze sa vyhladovala a odvtedy aspoň skusa nove chute a papa 🙏 tiez nie je to vela ale aspoň si aj zacala konečne pytat doteraz som len sledovala cas a kazde 3 hodiny jej nukala jest 🙈

andreatytler
20. jan 2023

Netrap sa. Ste iba na zaciatku. Chce to pomaly rozbeh. Ide vam to dobre. Do roka je mlieko zaklad stravy a potom sa pomaly zacne pridavat tuha strava. Niektorym detom to kludne moze trvat dlhsie, takze ja by som urcite neprestala kojit. Mlieko mu casom nebude stacit aj keby ho pil casto a vela.
- vobec nevadi ze je stale to iste. Kludne nech ma na ranajky kazdy den chlebik s maslom. Stale nukaj pomedzi to nieco nove a ak sa chyti, dobre. Ak nie, nevadi.
- 3 lyzicky je dost, tak akurat. Uvidis ze postupne to bude viac.
- snaz sa nerobit okolo toho halo a dusnu atmosferu. Ak nechce, zostan uplne v klude a neries.
- skus ho krmit tak ze ti sedi na kolenach v naruci. Z kojenia je nauceny ze pri jedle ho objimas a teraz zrazu ma sediet na tvrdej stolicke. Nepaci sa mu to. Mne toto vysvetlil nas 3 rocny syn. Ked mal asi 2 roky, zacal ma pri jedle objimat. Vtedy mi doslo ze radost z jedla sa u neho spaja s radostou z objatia.

idemo
29. jan 2023

Mám rovnaký problém. Máme 13m a trápime sa s jedlom každý deň. Pripadám si že celý deň je len otom dostať doňho nejaké jedlo. Najviac ma trápi že ma iba 8kg😪( čo podľa dr je ok keď je útly). Raňajky skúšam všelijaké kaše s ovocím s orechami, vajíčka, chlebík, džemik, nátierky rôzne konzistencie ale iba nato kukne a nič. Desiata ovocna taštička alebo jogurt (to zje). Ponovom mu na obed varim husté polievky čo vidím ako uspech kebo zje aj jednu naberačku ale kedže potrebujem doňho dostať aj nejaké maso tak potom druhé jedlo dáavm až tak poobede aby vyhladol ale to zje par lyžičiek a iba svoje obľubené kupované🤷🏻‍♀️. Večera buď dojedáme polievku alebo druhe jedlo. Popritom dojčím lebo čaje a vodu skoro odmieta a potrebujem doňho dostať aj tekutiny. Niekedy mám taký deň že mu chcem navariť nejaké super jedlo (bolonske, sviečkovu, granadir, rizoto) ale on iba pozrie do taniera a je povšetkom. Potom mi to pride ľuto a skončí ajtak pri kupovanom aby aspoň niečo zjedol. Je to boj. Ale podľa mojej mami som bola rovnaká🤷🏻‍♀️