Ročná dcéra zrazu nechce jesť

ewca
16. feb 2012

Ahojte mamičky, prosím poraďte... moja dcéra, ktorá doteraz papala tak krásne, že naozaj nebolo jedla, ktoré by nezjedla, mi zrazu odmieta úplne všetko. keď vidí, že jej chystám jesť, tak sa aj teší, a potom zje jednu, dve lyžičky... skúšam všetko...čo jeden deň zaberie aspoň trochu, druhý absolutne... včera so mnou jedla jablko, sama si odhryzovala, dnes som skusila to iste, tešila sa, odhryzla, chvilu pozula a vyplula, zase odhryzla, pozula vypluja... banan co predtym zboznovala, zjedla ho skoro cely teraz raz odhrazne a vypluje...chrumky, piskoty, cestoviny, chlieb, masko, vyzivy vsetko to iste... uz som zufala

hoogy
16. feb 2012

@ewca ja som prezila to iste ked mal syn 15m. dovtedy mal rad vsetko bolo obdobie ked zjedol skoro aj nas.a po tych 15 do asi 2 rokov to bol len boj. no poplakali sme si obaja. skusala som vsetko nechat ho hladneho aj cely den viedlo to len k vacsej nervozite. potom som sa s tym zmierila a bola som spokojna ze zjedol aspon za lyzicku z niecoho. a od tych 2 rokov je to opat dobre. no nezje uplne vsetko ma svoje jedla,ale na obed vzdy zje nieco varene aj na ranajky sa krasne naje. ja to spajam so zubami. lebo tiez mal aj chut ale ked prislo k jedlu nechcel. takze moja rada je len byt trpezlivy aj ked viem ze je to tazke. drzim palce 😉

ewca
autor
16. feb 2012

@hoogy No veru som si aj poplakala...dnes ma to uz uplne zmorilo, teda nie jen to, ale nejak to na mna dolahlo...dakujem velmi pekne za odpoved, aspon trochu ma to utesilo...jej teraz zrejme idu stolicky, ale to tiez neviem urcite, lebo si neda pozriet do ust

bebemaly
16. feb 2012

@ewca ahoj ja to riešim už tiež dáky ten mesiac, nechce vôbec varené, včera zjedol placky zemiakové, dnes omáčku šošovicovú, no idem si zaklopať, aby som to nezakríkla. tu pomôže len trpezlivosť a vydržať ako píše
@hoogy určite sa rozpapká, neboj 🙂 veľa detí takto nepapáva

ewca
autor
16. feb 2012

@bebemaly Ano viem, mam kamosky, ktorych deti nikdy neboli velki papkaci, ale moja zjedla vzdy vsetko, este mi kamosky zavideli, ze to ich deti takto nikdy nejedli, ale to su deti kojene, ktore nechcu papat normalne jedlo ale vypiju aspon to mliecko, ale ninka kojena nie je a mlieko vypije horkotazko vecer v noci aj to nie vela...a viac ma hneva ze strasne malo pije... ale nemyslim si, ze by ju nieco bolelo, lebo neplace, je taka umrncna, ale to suvisi s tym, ked sa jej chvilku nevenujem, boli tu starki a ti sa jej venovali vkuse cely den tak si asi zvykla

hoogy
16. feb 2012

@ewca 🙂 cloveka potesi ked vie ze v tom nie je sam,vsak? hlavne to je tazke ked je to dieta ktore lubilo vzdy jest. moj maly mal take vlny. vzdy mu nieco zachutilo. tak som to vyuzivala v kazdom obdobi sme niecoho jedli viacej kazdy den a potom ho to preslo a nieco ine sme skusili. teraz je to vazne lepsie. je pravda,ze este aj to bolo ze okolo roka aj menej rastol tak asi tolko nepotreboval. teraz mi za 8m narastol 12cm tak sa asi potreboval dojest. 😀

bebemaly
16. feb 2012

@ewca no moje dieťa tiež bolo doteraz také, že div mňa aj nezjedlo, a šup zo dňa na deň prestal jesť..náš prvý príkrm vyzeral tak, že ja pripravená na jednu dve lyžičky, som zostala s ústami dokorán od prekvapenia, malý zjedol na šupu celú výživu mrkvovú 🙂

ewca
autor
16. feb 2012

@bebemaly presne takto vyzeralo zavadzanie prikrmov aj u nas

efka77
24. feb 2012

my sme boli jedáci od samého začiatku a na veľké prekvapenie sa to aj u nás okolo 11. mesiaca zaseklo.Malý prestal papať obed-nič varené ,žiadna zelenina,masko ani nič podobné...
Teraz trocha zabralo že dostáva to čo my a z nášho taniera tak sa mu to asi páči. Ale zásadne za chodze, lebo on so svojou hyperaktivitou nemá čas sa zastaviť a v kľude sa najesť....takže takýto problém zasa riešime my....

lubinka26
24. feb 2012

tak s tymto problemom bojujem aj ja posledne tyzdne. ja vsak kojim a mala je na vrchnej hranici, co sa tyka vahy, comu voooobec nerozumiem. chystam sa ju odstavit, tak uvidime, ci sa rozpapa. ja sa serinkam z jej obedom a nakoniec zje horko-tazko 4 lyzicky. cely den nepotrebuje jest, ale vecer si za to da. zje cely biely jogurt, kusok ovocia a kasu vzdy, takze u nas to nie je take hrozne, ale aj tak to nie je dobre. ine deti v jej veku uz papaju 5x denne a aj 2 chody na obed. kolko ma tvoja mala mesiacov?
@ewca

lubinka26
24. feb 2012

co sa tyka pitia, za den vypije 1-1,5 dcl vody alebo caju
a teraz pozeram, ze v nadpise je malej vek 🙂 nejak som si nevsimla.

mamavera
26. feb 2012

@ewca je to normálne vývojová fáza, dieťa objavuje, že sa dá aj odmietnuť, s kľudom jedlo odložte, nekomentujte, či jedlo, alebo nie, do ďalšieho jedla iba tekutiny, určite nedávať jesť počas chôdze, pred telkou a nedávať žiadne sladkosti!! Samozrejme musíme mať istotu, že dieťa je zdravé. Ono iba skúša, čo sa bude diať.

ewca
autor
26. feb 2012

Dakujem vam za rady, ona ma dakedy svetly den, ako naprilad dnes, ked fakt pekne papala...a potom dni ako vcera ked nezjedla takmer nic...ale uz to neriesim, kym je spokojna,,najskor mi mamicky radili ponukat jej priebezne pocas celeho dna nieco zobkat, aleto s mi neosvedcilo, lebo potom som absolutne nevedela co a kolko zjedla...teraz jej davam az kedje mrzuta a vidim, ze by nieco zjedla...kolko zje, tolko zje...ked mi spapa 10lyziciek jedla, tak si poviem, ze dobre...chvalabohu mi vypije mliecko aspon vecer, v noci a nad ranom, tak od hladu neumrie...idu jej aj stolicky, tak to s tym zrejme suvisi. Samozrejme najradsej papa to, co my, takze papame z jedneho taniera a zacnem vzdy jest najskor ja, to potom zrejme nema dojem, ze idem krmit ju, tak je to lepsie...mozno trucuje, lebo chce jest sama...ale to ked vidim styl akym zaobchadza s lyzickou, tak mam strach o podlahy, stey, nabytok, oblecenie...myslim, ze ked to takto pojde dalej, tak ju budeme krmit v kupelni vo vani, tam tu spust staci len osrpchovat 🙂

mamavera
26. feb 2012

@ewca ideš na to dobre, ale lyžičku si jej mala už dať dávno 😉 😉

danteska
26. feb 2012

@ewca moj nechcel a nechce papat od zavedenia prikrmov,trapime sa uz 1,5 roka..riesila som to aj tu velakrat,odpoved mamiciek bola nenutit..tak nenutim..ale nervy mam riadne.dlho som musela mixovat,nechcel ani kusky papat.nemal zaujem papat sam,jedli sme vzdy za pochodu a pri hrackach,miskach,priboroch,hrncekoch,pri TV-no vsade a so vsetkym..ked mal 2 roky som to stopla-co je pred takmer 2 mesiacmi,nalozim jest sebe aj malemu a papame spolu..takze lyzickou prvy raz sam papal ked mal 2 roky,nic nerozlieval,chapal ze musi jest nad tanierikom,nerozlievat,nerozsypat a ja jem s nim.ked uz nechce sam jest tak ho dokrmim,ale som stastna ze si sadne a papa.ale jedalnicek mame velmi obmedzeny-s polievkmi vacsi problem nie je,ale druhe jedlo zje len sucha ryza,sucha knedla,suche cestoviny,ziadne zemiaky,ziadna omacka,zje palacinky,sisky,dolky,krupicovu kasu,chleba iba s maslom a sunkou,nic ine,ziadna zelenina,ziadne ovocie...drzim ti palce aby sa mala rozpapala a tym ze ju nenechas samu jest si myslim ze nic nezmeskas..ked bude starsia pochopi ako ma papat.

katrinka8
26. feb 2012

@ewca - no tak ak Ta mozem potesit, u nas bol takyto stav od zacatia prvych prikrmov az do cca 13 - 14 mesiacov, cize to je asi 7 - 8 mesiacov, co sme sa trapili ako Ty. Potom sa jedenie postupne zlepsilo, teraz je to take - no, ako kedy, malo papa stale, ale je to ovela lepsie.
Bolo to velmi narocne obdobie, takze Ta dobre chapem, ako sa citis, ked si v zufalstve a nevies, co robit. Jedine, co mozes urobit je, ze budes jedlo ponukat, ale nenutit. Ak si odhryzne 2x, tak 2x. Ak 10x, tak 10x. Ono deticky obvykle velmi dobre vedia, kolko jedla potrebuju. Ako pises, ak jej idu tie zubky, mozno jej to vadi, tak jej ani nechuti jest. Skus par dni pockat, ponukat, nechaj ju, nech si sama urci, kolko spapa. Neboj sa, urcite sa jej to upravi, len to chce velku davku trpezlivosti.
Inak, nasa mala v istom momente napr. "chut" len na kupovane flastickove jedlo 😠 - v zufalstve, ked mi na vareny prikrm (a to som varila od zavadzania prikrmov) nieze zjedla 1 lyzicku, ale odmietla otvorit usta, tak sme raz niekde boli mimo domu a museli sme dat flaskovy, a ako puci sme otvarali oci, zjedla asi 3/4 flasticky (ked povazim, ze vareneho najviac 3 lyzicky), tak sme proste zacali kupovat flasticky. Medzitym sme jej skusili obcas prepasovat navarene, ale ona na to prisla, normalne ju natiahlo a vyplula mi to ☹ Toto trvalo asi tak mesiac - dva, potom prisiel prvy rok, a ona zrazu z nicoho nic, zo dna na den zacala plut flastickove jedlo. A zrazu zacala chciet varene - sice len asi tak 6 lyziciek, ale zjedla. A tak sme sa trapili zase par mesiacov, myslim, ze az ked mala nejakych 15 mesiacov, zacala jest viac-menej normalnejsie. Ale na pomery inych deticiek je velmi malicko, zje maloco, 2 chody na obed nehrozia. Proste sa to vekom meni, u nas doslova zo dna na den... Tak hlavu hore, proste ponukat, ale nenutit je asi jedine, co by som Ti ja z vlastnej skusenosti poradila.

daniella_vivien
26. feb 2012

unas taketo obdobie trvalo asi 2 mesiace, co papala viac ako dost. teraz papa lespsie, niekdey menej inokedy viac. Mozu jej ist zubky, podla mna to prejde

michaela.g
5. mar 2012

ahojte, moja ma 10 mesiacov, a dost ste ma utesili. Tiez dufam ze to pre tie zuby, ale nastastie kojenie stale funguje tak snad sa dost napapa...

babkab
5. mar 2012

tiež to obdobie poznám.Mám 22 m syna a prešla som tým období. Bolo to ťažké, ale už sa to našťastie vrátilo do starých koľají, malý. mi už začal konečne normálne jesť. Momentálne mám však problém, že mi nechce piť mlieko. Roztrhol sa mu starý cumeľ na fľašu a nový nechce ani vidieť. Vďaka tomu nechce piť ani z pohára, ani z nejakej inej fľaše. Neviete poradiť čo s tým? Nedá sa nejako zväčšiť nový kaučukový cumeľ? Bola som blbá, že som od začiatku nepoužívala latex.

sevi
8. mar 2012

ahoj.mozno to bude zubkami.a mozno nie.syncek mi nejedol nieco cez tyzden ked mal 8mesiacov a zopakovalo sa to ked mal 17mesiacov. A dcerenka jedla vsetko do jedneho roka.kratko po roku prestala,jedla iba jogurty vyzivy a piskoty! Az do jej 2,5r sme sa trapili skusali atd.a doktorka obvodna to jednoducho neriesila.len sme museli brat vitaminy cebion multi a skusat jej davat papat...

millka11
27. mar 2012

Kocky, moj takmer rocny syn mi zrazu z nicoho nic zacal odmietat vareny obed, zje 2 lyzicky a koniec. Doteraz 5 mesiacov papal uplne ukazkovo a vsetko, co som navarila. Snazim sa byt trpezliva, ponukat mu, nenutit ho, no je to velmi tazke. Minule mi mamicky radili, ze to bude asi zo zubkov. No vidim, ze chlapec je hladny. Zoparkrat som to uz nevydrzala a kedze nechcel jest obed, dala som mu aspon chlieb pomasteny maslom a zjedol to rychlostou blesku. Alebo minule som mu dala aspon detsku vyzivu s piskotami a tiez to hned zjedol ... no ten obed nechcel ani za svet. Myslite ze robim dobre, ze mu dam jest aspon nieco ine, ked uz nechce ten vareny obed????? Ci ho radsej nechat hladneho a len mu ponuknut tekutiny (vodu, caj, mlieko)? Prosim poradte, zacinam byt dost zufala, neviem, ako na to. Nechcem urobit chybu vo vyzive. Vopred Vdaka. 🙂

sofia2008
27. mar 2012

@millka11 urcite mu idu zubky..tak sa to prejavovalo aj u nas, ja hned vidim, ze ide novy zub, ked mi odmieta obed..neviem, ci ti uz papa kusky v obede..ak ano, tak ja som vymixovala vsetko na uplne hladko a jedla..

ducci
27. mar 2012

no my mame to iste.. doteraz mi mala zjedla vsetko uplne krasne.. a teraz pri kazdom jedle tak vymysla :(.. ide ma z toho niekedy porazit :(.. niekedy trosku pomaha, ked ona krmi mna a seba a ja ju... len potom to vyzera ta, ze mame jedlo uplne vsade , na obleceni, aj na stene :(....este mam pocit, ze ked je jedlo uplne rozmixovane, tak ho trosku lepsie zje, ako je jej dam male kusky..ide jej jeden zubok von, myslite, ze tomoze byt z toho? ale trva to uz 2 tyzdne..

ewca
autor
19. apr 2012

No my mame novinku... moja dcera nechcejest nic asi len pri mne, lebo s kazdym inym zje skoro vsetko... dnes som jej davala chlebik, no ani za svet...a u suseda zjedla polku chlebiku s maslom a za tanier polievky, doma zje 10 lyziciek max...zistila som, ze doteraz mala rada tie zeleninovo masove vyzivy z obchodu viac ako varene jedlo... a teraz ked je to take pomixovane a nema co zut, tak to nechce vobec... a maso mi odmieta uplne

tehula
5. júl 2012

Ahojte, potrebovala by som aj ja poradit. Mam 13mes dieta, ktore do roka krasne jedlo, vyborny papkac. Od roku akoby utalo, zacala preberat, najradsej len pecivo s dzemom by jedla a jogurty. Odrazu odmietala maso, potom uz celkovo teplu stravu. Este pred 2tyzdnami obed prebiehal tak, ze len co zbadala jedlo, zacala sa vrtiet a rukou mavat, ze nieeeeeee. Nasilu som jej to vopchala do ust, lebo ved to ani neskusila. Zjedla a zacala otvarat nadsene usta, ze chuti. Bolo mi to divne, no aspon to fungovalo. Potom sme isli na dovolenku, kde sa jedenie uplne popsulo. Neustale drankala len kolace a pudingy, co sme mali po normalnom jedle na stole. Jedlo odmietala. Kedze som nemohla s nou bojovat v restike, lebo ved ludia by ma rozniesli za to, tak to skoncilo, ze si presadila samozrejme tie blbiny na jedlo, bala som sa nechat ju vyhladovat. Po asi 5tich dnoch co jedla len pudingy, melon a pecivo s dzemom mala uplne riedku stolicu. Myslela som, ze ju zuby trapia, ale ked je ochotna zjest tvrdy kolac, neverim, ze ju bolia dasna. Uz sme doma a som si povedala, ze sa zatnem a budem jej dokola ponukat varu, az kym ju nezje. Koniec s dzemom, ci inymi hlupostami. Samozrejme obed mi nezjedla, napchala som jej nasilu tekvicovy privarok s vajickom do ust, rucala ako blazon, cele to vyplula. POzera, co bude dalej, hodlam jej to ohriat neskor a zas ponuknut. Co robit, prosim poradte.

monyccka
5. júl 2012

@tehula ked jej to budes pchat nasilu, nabuduce ti ani usta neotvori.. U nas ked bolo nejedacie obdobie, tak som to nechala tak. ALE! Ziadne nahrady - piskotky, bananiky, (sladkosti nejem), vyzivky a jogurtiky. Tekutiny (voda, caj) a o tri hodiny opat normalne jedlo. Az kym sme nedosli k zjedeniu aspon polovice porcie. Dieta od hladu nezomrie, ani sa nevyhladuje. Ale ked sa mu nechce jest a dostane po dvoch hodinach flasu s mliekom, ma brusko spokojne plne a bez namahy.. Zopakuje to znova, lebo je to prenho jednoduchsie. Skusat rozne formy toho isteho a samostatne jedenie. Ked to nejde lyzicou, dajte plastovu detsku vidlicku a namisto zemiakovej kase zemiaciky na kocky. Alebo neech papa ruckou - masko, zemiacky, zeleninku. Pekne poukladat na tanierik, pustit si k obedu hudbu, spievat a popri tom spapat ;)

tehula
5. júl 2012

@monyccka no ved nasilu uz nebudem, ale hodlam jej to ponukat. Nebudem varit 5torake jedla denne na rozne sposoby, co si dama vyberie ako zo svedskych stolov. Mam este starsiu 3rocnu, tak tiez pre nu speci varim maksie jedla, muz to nezje, jemu ine, sebe niekedy ine. Zatial som este uplne neodstavila od kojenia, ale rozmyslam aj nad tym, nekompenzovala som jej tym ale jedlo, len pri obednom a vecernom zaspavani dostala prso. Vodu ponukam a hodlam vydrzat teda. Ju ale jedlo nebavi, ze by chcela sama nieco prplat. Ona vyslovene pozre, ze co to je a ked nevidi jogurt, alebo dzem, tak uz mava rukou, ze nie.na dovci som jej poskusala aj takove aj makove doniest, ze co si da a nic

halime
30. júl 2012

AHOJTE mam podobny problem, maly ma 14 mesiacov, prikrmujem od 5teho mesiaca, tiez nikdy nemal problem zjest cokolvek. vsetci sa mi divili ze krasne spapa zeleninku, ovocie, jogurty, masko aj prilohy, polievocky proste cokolvek. asi tri tyzdne vsak mame problem. nechce mi vziat do ust vobec nic, sem tam nejaky jogurt, parku na ranajky alebo kusok chlebika ale na obed to uz je boj. zje mozno dve male mrkvicky a potom zacnem uz len behat a kombinovat a nervovat sa aby vobec nieco zjedol, to skusam jogurty, mliecne ryze ovocie proste vsetko. ale nic nechce. idu mu aj zubky, prekonali sme aj tazky virus a hnackove obdobie, a uz viac ako mesiac pokasliava a ma nadchy s prestavkami, horucky nie, takze davam to za vinu zubkom. trosku ma to znervoznuje lebo vidim ze s tym nejakym virusom bojuje dlhsie ked neprijima ziadne vitaminy do tela a aj vidim na nom ze je slabsi, ked sa aj hra tak kdekolvek spadne, udrie sa, pri chodeni akoby sa nam cuvol, potaca sa vselikade, vidim ze je slabucky. takto inak je usmiaty a vesely. bola som aj u lekara povedali mi ze ma len slaby virus, prechladnutie a ze aj tie zuby, ze musime len bojovat. uz sa mi to moc nezda lebo za dva tyzdne letime domov na dovolenku z uk a bojim sa ze bude cely cas chory. poradite mi co robit? ako ho donutit nieco zjest? a este jedna vec citala som tu v uk na aptamil klube ze po roku to je u deti normalne ze su to tzv fussy toddlers, ze su proste priebercive a treba to len vydrzat. ze sa to vrati do normalu, ale u nas to uz nejako dlho trva a uz fakt neviem co mu dat. poradite mi niekto? skusala som sa aj cuvnut dozadu a varit mu zase v pare, mixovat ako na zaciatku, ale aj tak nic nechce. bojim sa aby naozaj z toho neochorel. poradite mi niekto co robit?????? dakujem

nelnarija
4. okt 2012

Ahojte, moja dcerka papa raz tak raz onak. No u nas zabralo na 100% Spievankovo. Neviem ci robim dobre, no hadam to nebude trvat vecne. Teraz ma 13 mesiacov. Ked jej idem dat papat, tvari sa ze vobec nechce, krici a vzpina sa. Akonahle jej pustim spievankovo, zje vsetko co jej dam. Je to sila, skutocne si myslim ze zje aj to co by normalne vobec nezjedla. Len neviem ci robim dobre.....
Ked vsak vidim ze jedlo uplne odmieta, napokon Spievankovo vyhra....

gazovicka
28. dec 2012

@nelnarija sranda... este zabera stale spievankovo? to mas dobre, aspon nieco ju bavi ... moj ma 13 mesiacov teraz a uz mesiac sa trapime s jedlom ... najhorsie je, ze jeho nebavia ani rozpravky, pesnicky, nic ... jedine reklamy na banky .... 😀 😀 😀 .. a tych zas tolko za sebou nie je 😀 zo vsetkeho iba 2-3 lyzicky .. koniec .. a tepla strava? jaj tak to je problem ...

janka67
8. feb 2013

Ahojte baby viete mi poradit ako donutim 14mesacnu dcerku papat my uz sme hotovy a uz neviem co mam na nu vytiahnut ako ju mam donutit jest.