Ahojte, potrebujem dake receptiky na polievocky pre male 15 mesacne dieta. Dajte dake dobre tipy,diky. Riedke alebo aj zahustene mozu byt.
Inac, uz 2 tyzdne sme dako zapeceni, neviem preco takato zmena odrazu, lebo jedava to co aj predtym. Za to chcem dake polievky vyskusat. Do tanierika, z flase to nebude chciet (len mlieko).
Dakujem za rady a napady 🙂
Rychla a lacna mrkvickova: trichu masla rozpusti, pridaj olej aby nezhorelo maslo, pridaj nahrubo struhanu mrkvu, posyp vegetou, trosku soli, nechaj opiect, nech pusti stavu, nachvily zakry a podus, popras mukou, mozes pridat petrzlenovu vnat, zalej vodou a var, kym mrkva nezmekne, do toho urob krupicove halusky a polievka je hotova
@mimika1973 a malej mozes dat i slivky (dala by som radsej bez supy,ta zduva), ci lanove semiacka daju sa aj pomliet,kedze je malinka,ja napr.semienka davam do mliecnych polievok (rozne semienka-lan,sezam,tekvicoce,slnecnicove),ale v tom veku max.pomlete,aby ju nedrhlo. Nasej som nepomlete lanove a sezamove davala okolo 2.roku,pred 3.r.aj tekvicove a slnecnicove som skusala. Teraz ma uz nieco vyse troch.
slivky su top pri zapche.aspon u nas.fungovali sme na duphalacu a teraz od kedy su slivky,tak kaka krasne,kazdy den,bez toho sirupu.papa cele slivky so supkou,bez kostky samozrejme.a hovadzia polievka je tiez dobra pri zapche.polievky u nas klasika masove vyvar,alebo zeleninka povarena so zemiakom a do toho krupicove halusky.
ja varim take ako aj nam, my si v tanieri ked treba, viac dochutime, mne uz ani netreba, zvykla som si na babatkovske nedosolene 😀 ale inak uz davam aj trochu soli alebo vegety z morskej soli do polievok, do roka som nedavala. v poslednej dobe nechce kremove polievky, chce take, z ktorych si moze lovit, co chce, cize cestovinu, hrasok, mrkvu, proste kusky, najlepsie rukami 😀 ale uz som davala aj rajcinovu, ta chutila, tiez s cestovinou, spenatovu, najradsej ma zeleninove, kde dam, co mi napadne. napriklad kyslu koprovu par tyzdnov dozadu jedol, teraz kyslu fazulkovu nechcel, ale mozes vyskusat aj taku, menej kyslu pre maleho. okrem hribovych a mozno kapustnice by som asi primerane dochutene skusala postupne vsetky, ktore mate radi vy, nech si zvyka 😉
@mimika1973 Tekvicu a zemiak nakrajaj na kocky (viac tekvice), osoľ, chvíľu povar vo vode, rozmixuj, dochuť kôprom (najlepšie čerstvým alebo mrazeným). K tomu môže byť uvarené vajíčko.
@stepanka274 vegetu radsej nie.
@mimika1973 ja robievam okrem slepacej/kuracej,ak amm teda domaci zdroj rozne zeleninove,do ktoeyxh davam i cervenu sosovicu,mungo,ovsenne vlocky,krupy,roznu cestovinu,krupicne halusky (robene uz i z kukuricnej ci spaldovej krupice),jacmenne krupy. V tom case som pouzivala horalku (ako vegeta ale aj bez soli,len cista zelenina), rozne mliecne polievky- porova,brokolicova,tekvicoca i z hokkaido tekvice. Do polievok inspirovana tymi minestrone davam i baklazan ci kusky cukiny,paradajku,da sa i paradajkova uz, cviklovy krem,cviklu aj len tak do hocakej polievky.
Ja som to robievala tak,ze ako pre nas,len jej som odobrala a neskor dochutila. Syn mal v tom case len 1chod mixovany, mala vsak chxela take ako my,podla toho som aj teda varila.
Zaprazky nepouzivam,men do vajcovej,na zahustenie su predsa aj ovsenne ci ine vlocky,alebo struhany zemiak a maslo na vrch.
Zeleniny obmienam a kupujem aj take zmesi v bioobchode,take hrstkove.
Napr.dnes sme mali polievku zo struhanej cvikle,patizona a kalerabu,do toho na kocky nakrajany baklazan a na kolieska nakrajana paradajka,saturejka,fazula (ak sa bojis,ze by mala problemy,osupes supu alebo das mungo. Ja som dala i sol a bujon,ale nasi su uz velkaci. Podobnu som robila,ked boli mali,vtedy som dala rascu,saturejku a horalku. A nam neskor dochutila solou a tak. Mozes dat bobkac a ja namiesto cierneho korenia davam borievky. Tie nestipu,leby nahodou.