Ahojte, mám 8 mesačné bábo, ktoré papá príkrmy od 5,5 mesiaca. Máme za sebou zeleninu,mäso, ovocie, lepok a teraz som začala s obilninami- zatiaľ len ryža a ovsené vločky. Od narodenia je napol kojený a kŕmený UM (Nutrilon Advance). Narodil sa predčasne a prvý mesiac života bral ťažké antibiotiká, lebo dostal meningitídu. Tie mu však veľmi narušili črevnú mikroflóru a doteraz má ťažkosti s trávením. Na noc od začiatku dávam UM, lebo z môjho mlieka mával v noci často kŕče. Už dlhšie mu na noc dávam nutrilon good night, ale ani to mu už nestačí a stále viac skracuje intervaly na ďalšiu dávku mlieka v noci a preto je už asi čas na kašičky. Doktorka mi už dávnejšie povedala, že ich môžem zaradiť, ale vzhľadom na jeho ťažšie trávenie som to nechcela siliť pokiaľ to nebolo nutné,lebo mám obavy čo s ním urobí večerné hustejšie jedlo... Potrebovala by som poradiť ohľadom tých večerných kašičiek- čo mu vlastne môžem dať, o koľkej, aké množstvo...Kúpila som Dm bio ovesnú kašu- môžem mu ju dať večer? a môžem k tomu pridať kúsok ovocia alebo zeleniny? Či ovocie sa na večeru neodporúča? Mám v tom strašný chaos. Každý píše a odporúča inak. Kaše sa dávajú len večer alebo aj na desiatu? Ďakujem za každú radu 🙂
myslím že včer je OK ale skôr by som priadala zeleninu ako ovocie. Obilniny a ovocie sa vo všeobecnosti neodporúčajú kombinovať. Môžu ale nemusia spôsobovať tráviace problémy.
@cookie29 áno, ovocie a rôzne kombinácie si každý musí odsledovať.
@cookie29 @kvetinka75 dakujem, to som netusila, ze sa to nemoze kombinovat s ovocim. Hlavne ked som videla, ze sa predavaju aj take vyzivy s ovsenymi vlockami a ovocim....ale riskovat to nebudem... Zatial to vyskusam dat ciste bez prichuti. Urcite si budem robit radsej domace kasicky, ale ked som videla, ze tam neni nic len ten ovos, tak som to kupila, ze vyskusam. Zeleninu mu mozem pridat, ale ta je tiez dost obmedzena. Takmer zo vsetkeho ho zapeka alebo velmi naduva. Najbezpecnejsia je cuketa, tu uz davam vsade :D Zaujimalo by ma vsak v akom case mu mam vecer dat tu kasu. Niekde som citala, ze najlepsie to je maximalne 2 hodiny pred spankom, aby to stihlo stravit a potom zapit este mliekom, ci? :D
@feketka môj bude mať už 9m ten týždeň, ale kaše už dávno papá. Zvyknem buď na desiatu alebo potom poobede, cca okolo 17/18tej a spať chodí potom o 20/21, vtedy si dá už len mlieko.
Kašu mu robím s jeho umelým, používam neochutenú, zväčša tú z DM 3-corn, ale kúpila som teraz vanilkový Sunar, tak uvidím... a buď ju má čistú alebo pridávam ovocie, čerstvé alebo lyofilizované (maliny, jahody, čučoriedky, brusnice,...)
@feketka je to tazsie na travenie. Dospelym to nerobi problem, ja bezne jedavam kasu s ovocim. Ale bavime sa o dietatku, ktore uz ma problemy s travenim, takze tam sa vyslovene tejto kombinacii vyhnut. Tie instatne kase su velmi casto zbavene vsetkych zivin ale mozno vo vasom pripade to nie je zly napad. Este sa niekde odporucaju obilniny fermentovat pred varenim kase aby sa zlepsila stravitelnost.
@vkatush a ked date kasu doobeda, tak potom vecer moze tiez kasu alebo sa to neodporuca 2x za den? A este jedna otazka :P Robila som podla navodu cistu ovsenu kasu s vodou a na 200ml vody islo 22g tej kase a bol z toho plny tanier, porcia ako pre dospelaka. Zdalo sa mi to strasne vela, tak som mu z toho odobrala cca 100g porciu...Neviete mi poradit aka velka porcia sa odporuca? Ci to je podla toho kolko konkretne dieta spapa aj cez den? My ideme tak okolo 150g prikrmov +-.
@feketka ak si dá ráno kašu, tak potom poobede buď výživa, jogurt, teraz mal rohlík s uhorkou, alebo niečo proste. Mne už papá veľa nášho, takže nemám problém mu vymyslieť niečo alebo sa inšpirujem internetom (minule mal banánový mugcake z mikrovlnky s nastrúhaným jablkom, a spasal poriadne, až som sa čudovala 😂
A čo sa dávok týka, mne veľké nezje, tiež okolo 120 alebo 150. Radšej bude jesť častejšie a po menších.
Takže kašu robím 120 ml mlieko a asi 15g kašu (zamiešam, ak hustá, pridám vodu a ak riedka, tak ešte kašu). A potom do toho ovocie dávam trošku. Takže gramáž je to cca 150g kaše a to mi zje skoro stále celé.
odpozoruj si dieta sama, najlepsie zistis. Metoda pokus omyl. Ja teda netusim, my sme komercny preparat nepouzivali. Ale dieta dojcene. A vecer casto len moje mlieko chcelo. Navyse v tomto obdobi moze byt aj vyvojova etapa, ktora sposobuje skracovanie intervalov.
Co sa kasi tyka, ja som instantne nekupovala, radsej cerstve, ale ako som pisala, u nas to moc casto nebolo. Pokial viem, tak sa neodporuca ovocie + obilnina, lebo sa to tazsie travi, takze pokial mas dietatko, ktore uz ma problemy, tak by som sla skor do kase s tukom, alebo ked uz tak so zeleninou.
Uz som pocula hlasky, ze ovocie len doobeda, ja si s tym nelamem hlavu, moje jedia aj na olovrant, len teda by som sa vyhla tej zmesi s obilninou. Skus najprv par lyziciek a uvidis. Drzim palce