Prvý príkrm pre 5 mesačné plne dojčené bábätko

lusyke
12. sep 2013

Ahojte. Moja dcérka mala práve 5 mesiacov. Spáva dosť zle, budí sa aj 5x za noc a pýta si mliečko. Je plne dojčená. Okolie mi radí aby som už začala dávať mrkvičku. Dnes sme sa na to pýtali pani doktorky a tá nám povedala že máme začať dávať na večer ryžovú nemliečnu kašu. Koho mám poslúchnuť? A keď ryžovú kašu tak aká značka je najlepšia a môže byť aj s príchuťou? Ďakujem za rady.

hajajanka
12. sep 2013

@lusyke My sme zacali po 5. mesiaci u plne dojceneho dietatka podavat normalne mrkvu, uvarenu a rozpucenu. Dovodom pre zacatie skorsieho zavedenia prikrmu bol silny reflux a takto sa dcerke pevnym jedlom dost ulavilo. Podla mna mozes kludne zacat mrkvou, postupne zemiacikmi a potom masko, z ovocia banany. Jedlo zaraduj postupne. My sme do mesiaca jedli mrkvu, zemiaky, masko, banany, jablka, brokolicu, ryzu a podobne. Toto jedlo som vsak podavala na obed, takze neviem, ci ti vyriesi nocnu nespavost. Tu by som sa skor priklonila k tej ryzovej nemliecnej kasi, ktoru rozrobis s tvojim materskym mliekom odstriekanym do flasky. Mozno pomoze, mozno nie. Ja pouzivam bio ryzovu kasu, ktoru predavaju v Kauflande alebo aj kasu od Hami, Nestle (vzdy neochutenu, netreba hned privikat na sladke chute).
Urcite nic nepokazis ci uz mrkvou alebo ryzovou kasou.

melesmeles
12. sep 2013

@lusyke ja by som ryzovu kasu nedavala. mojmu malemu som nikdy tieto polotovary nedavala, je mi to nesympaticke. urcite daj radcej mrkvicku. a to ze sa ti mala budi je uplne normalne, je este malinka. drzim palce pri papani 😵

sunny170
12. sep 2013

@lusyke my sme síce začali až po ukoncenom 6 mesiaci prikrmovat, ale spánok to nezlepsilo;(. Začali sme mrkvou, potom zemiak, kalerab.....každú novú potravinu 3 dni. S kasou sme začali až po nejakých 3 týždňoch od zavedenia prikrmov,keď už sa ako-tak naučil jest. Zo začiatku babo nevie,čo ma s tým jedlom v puse robiť,takze ak ti zje 2 lyzicky kaše,tak je to úspech. Ale myslím,ze takéto množstvo nezasyti dieťa natolko,aby spalo. Niektoré mamky robia kasu riedsiu a dávajú ju flasou. Kedže je môj kojeny,z fľaše pit nevie;). Takze my lyzickujeme. Robím mu mliecnu kasu- zarába sa s vodou, nemusíš odstriekavat mliecko. A začali sme Moja prvá kasa od Hami. Je od ukonceneho 4. mesiaca.
Ale opakujem,na spánok to vplyv nemalo;))

tinka_21
12. sep 2013

@lusyke Ahoj 🙂 Ja som dcérku začala prikrmovať tesne pred koncom 6.mesiaca, chcela som skrátka vydržať až do konca 6.mesiaca, hoci pediatri dnes radia začať s príkrmami, už v 5.mesiaci...no, urobila som si podľa seba 🙂 Ja som začala najprv so zeleninovými príkrmami na obed, potom ovocie na desiatu a kaše na večeru až ako tretie v poradí. Príkrmy sú však stále príkrmy, takže na začiatku som ju vždy po nakŕmení ešte nakojila, v podstate ide o to, aby sa zoznámila s novými potravinami, a istú dobu trvá kým ten príkrm úplne nahradí celé jedlo, takže ak sa ti budí v noci, mkrvička na obed tomu veľmi nepomôže. Kaše však pomôcť môžu 🙂 Mojej dcérke pomohli, spala pokojne, zobudila sa len 2x na papanie, ale to tiež tak že som ju nakojila, zobrala si dudel a spala ďalej až do rána 🙂 ale každé dieťatko je iné, nemusí to fungovať u každého, to len aby si sa nebála ak to nepomôže. Ja som ako prvú dala ryžovú kašu Aptamil ( kupovaná v Rakúsku), malo by to byť to isté ako kaša Nutrilon tu na Slovensku, ale u tej som zloženie neskúmala. Tá AptamilObsahovala totiž len ryžové vločky a vitamín B1. Ale je úplne bez chuti, proste ako rozvarená ryža neosolená, takže som malej do toho vždy dala trošku ovocnej výživy, prípadne maminy pridávajú aj ovocné šťavy, ale to bolo až v čase ked uz mala zavedené ovocie. Ryžová od Nestlé jej chutí viac, tú zje aj neochutenú, ale až dodatočne som zistila prečo... je tam totiž pridaná aróma vanilín. Takže je to na tebe akú si vyberieš, čo preferuješ, líšia sa totiž aj cenami. A hlavne, tvoja malá si sama povie čo jej chutí a čo nie, takže musíš len skúsiť 🙂 Moja tiež najprv nechcela, teraz zje plný tanier 🙂

jamelia
12. sep 2013

@lusyke Ahoj, ja tiez nie som velmi za vecerne kase. Moj mladsi syn ma teraz 7 mesiacov, ani jemu, ani starsej dcere som kase nedavala a zrejme ani nebudem, hoci sa v noci teraz budi niekedy aj 5x. Boli obaja dost baculaty. Maly ma teraz uz cca 10 kg, prikrmovat zeleninkou som ho zacala v piatich mesiacoch, hoci mi tiez pediatricka radila zacat skor, zdalo sa mi to priskoro. Starsiu dceru som zacala prikrmovat az po ukonceni siesteho mesiaca. Naozaj to hodnu chvilu potrva, kym sa babo nauci papat - moj maly zacal papat asi po mesiaci skusania. Po zelenine som zaviedla ovocie. A tiez neviem, ci mu uz davat 3 jedla za den, alebo este pockat. Skusala som mu dat uz aj masko, ale z toho ho v polievocke este napina, hoci to ma pokrajane na malilinkate kusocky (nemixujem - len roztlacam vydlickou), tak tiez este asi chvilu pockam.
Ale k tomu budeniu - ked bol syn mladsi, spinkal niekedy skoro celu noc, vydrzal aj 7 hodin bez mliecka. Nebudila som ho, nechala som ho. Cim je starsi, budi sa viac. Ale budi sa nie vzdy preto, ze je hladny. Vcera sa mu prerezal druhy zubok - takze je to aj kvoli tomu. Niekedy sa chce pri mliecku iba upokojit a spinka dalej.
Je to na tebe, urob tak, ako si myslis, ze je spravne - ci davat kasicku alebo nie 🙂 kazde dietatko je ine.

salome_82
12. sep 2013

@lusyke Ja tiež nie som zástanca kaší na večeru. Príliš zaťažujú žalúdok. Bohužiaľ príkrm nemusí vôbec riešiť nočné budenie, nakoľko ako určite vieš, dojčenie nie je len o jedle, ale aj o tom, že bábo chce cítiť maminku, je mu teplo/zima, pomáha mu zaspať. Začať so serióznymi príkrmami v 5 mesiacoch bez nejakého vážneho dôvodu je podľa mňa zbytočné. Môžeš začať dávať ochutnávať zeleninku, ale stačia dve lyžičky. Proste len aby sa dcérka zoznamila s novými chuťami 🙂 Ja som kaše začala dávať dcérke až teraz v 8. mes. a miešam ich s roztlačeným ovocím. Celkovo sa s príkrmom nemusíš ponáhľať. Prvé mesiace sa dieťatko len zoznamuje s jedlom. Príkrm nemá dojčenie vytláčať a dokonca aj iné tekutiny ako mliečko stačí dávať až keď sú príkrmy hustejšie (koncom prvého roka). Týka sa to však len dojčených detí, ktoré sú dojčené na požiadanie 🙂

sjuzir
12. sep 2013

@lusyke Ahoj, tak my dve máme podobný problém... môj maly je v noci hore každe dve hodky...a nezdá sa mi že od hladu ale proste nevie bez prsnika zaspať, pocucká a spí dalej...no viem, je to unavne 😒 ja som tiež počula o kaši na noc a vyskušala som od nutrilonu vanilkovu a prve dve noci mi po nej prespal 4 hodiny....neviem či to vlastne bolo tou kašou...ale potom sa to vratilo do starych kolaji až doteraz....takže už ju nedávam. A začínam pomaly dávať na obed mrkvičku ale napina ho a potom to vyvracia....už treti den mi to urobil a teraz neviem či mam pokračovať, alebo naozaj na to ešte nieje pripraveny.. Lebo už by som chcela aby si zvykal na chute a aj na papanie lyžičkou... Skratka ani nič nepomoze na lepsi nocny spanok... ja už som zvyknuta na to ako spi, mam ho pri sebe v postielke prisunuteho a tak fungujeme...a stale dufam že sa to zlepsi.....

lucinkax
12. sep 2013

@lusyke Kasicku na vecer odporucam Hipp, ryzovu,je super,bio a lahka priprava.U nas je top 1 😀 No pockala by som s tym este aspon dva mesiace,najprv zacnite obed, aby si dieta zvyklo na stravu, najprv mrkvicka, a ak nechuti skus zemiak, cuketu, .... potom skusaj pomaly dalsie potraviny, najprv viac tekutejsie a potom pomaly hustejsie😀 urcite si bude pytat mliecko 😝

salome_82
12. sep 2013

@sjuzir Aj mne malá z mrkvy grckala. Kamoška dávala ako prvý príkrm rozvarenú ryžu v takej konzistencii, aby čo najviac pripomínala materské mlieko. Tak som to skúsila aj ja, ryžu som varila dve hodiny, veľa vody a potom som ju ešte rozmixovala. Dcérka ju bez problémov hneď zblajzla. Potom som si povedala, že ju budem troška klamať a postupne som jej do ryže pridávala bielu, bezfarebnú zeleninu ako je karfiol, cuketa, kaleráb 🙂 Fungovalo to, bez problémov papala. Mrkvu však dlho nemusela a tiež brokolicu. Tie som jej začala dávať až asi po mesiaci a len roztlačené vydličkou. Aby bol základ biely a len tu a tam oranžová alebo zelená bodka 🙂 Teraz po dvoch mesiacoch prikrmovania ich bez problémov spapká 🙂 A samozrejme aj tú ryžu som už neskôr nemixovala, len riadne rozvarila. Teraz už dokonca ani veľmi nerozváram.

lusyke
autor
13. sep 2013

@sjuzir No my spávame tak že je malá pri mne na posteli. Lebo si to ani neviem predstaviť že by som ku nej vstávala každé 2 alebo 1,5 hodiny. Tak keď sa zobudí vždy jej najprv ponúknem cumeľ a keď je aj tak nespokojná tak ju nakojím a potom kľudne spinká ďalej...Len je to už fakt dosť únavné a už dávno neviem čo je to poriadny spánok. Pritom keď bola menšia tak kľudne prespinkala aj 4 až 5 hodin. Takto zle začala spávať asi v 3,5 m. V 4 m. nám doktorka odporučila dávať na večer Nutrilon1 aby začala spávať lepšie a aby mi prsníky trošku oddýchli, lebo v tom čase sa malá môjho mlieka nevedela večer nejako nabažiť a bola som úplne "rozcucaná". Ale Nutrilon malá vôbec nechcela tak sme skúsili Sunar1. Ten najprv tiež odmietala ale potom ho trošku vypila...tak 40ml a potom chcela aj tak len moje mlieko. Problém to vôbec neriešilo a navyše som mala pocit že jej to robilo zle na žalúdoček a začala grckať. Prestala som jej to dávať úplne a jej spánok sa stále zhoršuje.

laura851
13. sep 2013

Nam to nepomohlo, maly sa stale budil aj po zavedeni prikrmov :D dietatko si tak viac-menej vyzaduje kontakt s maminou 🙂

hameeda
13. sep 2013

@lusyke: veď môžeš skúsiť aj mrkvičku aj kašu, veď nemusí mať každý deň to isté, ja som deťom od ukončeného mesiaca začala ponúkať potrošku, po piatom mesiaci už aj zemiačik, aj polievočku, o malých lyžičkách, ono aj tak zo začiatku toho dieťatko nezje veľa, možno jednu dve lyžičky, moja malá ma teraz rok a z je snaď všetko, a to ešte má len 4 zuby, kašu by som odporučila od Nestlé, volá sa Moja prva kaša, to je od štvrtého mesiaca, vidí sa mi taká jemnejšia oproti ostatným, mi kaše pojeme hocijaké, tak ich môžem porovnať 🙂 , inak moja malá už od šiesteho mesiaca normálne aj pribináčik zjedla, ale u nás to je trošku iné pretože mám viac detí tak to jedno od druhého sa chytí, malá vidí že chlapci jedia tak aj ona chce čo majú oni..... 😀