Mamicky poradte mi prosim..chystame sa pomali s prvym prikrmovanim mrkva zemiak karfiol atd atd..len nechapem tomu kolko dni mam davat tu mrkvu a potom ake kombinacie robit?mate daku stranku kde su tieto veci rozpisane co s cim sa da skombinovat a ako dalej postupovat?som z toho debil ☹ ☹
stale kukam daco na nete a neviem najts kde by bolo aj vypisane od akeho mesiace co podavat a aj ake recepty robit..a to sa zacina na obed ci ako?a potom sa da aj mlieko ked na prvy krat maly asi zje mozno 1 ci 2 lyzicky?dajte mi dake tipy dakujem 🙂 🙂 🙂
vsade pisu zacat mrkvou a potom zemiak to viem a co dalej?kedy zamienat?kedy kombinovat?kedy davat aj ine nez zeleninu`?(ovocie,mäso,cestoviny atd)
DAKUJEM
v nasom pripade mrkva ako prva neuspela. Pri dalsom dietati zacinam urcite so zemiakom, a mrkvu pridam az k masu. Ked budes mas cca zemiak, brokolica (karfiol zapaka), tekvica, baklazan, (zeler je alergen - nedavat), pridajte maso (kuracie, hovadzie, kralik,) - mozete po zelenine postupne pridat maslo alebo olej (tekvicovy, sezamovy - aby to mal take "lepsie"), a ked pridate tieto masa zacnite ovocim (mylsim ze skor sa neoplati - jablko (bez supky lebo zapaka), hruska, slivky, ceresne, marhule (atd - pozor na citrusy) :D a vela stastia P.S. vlastna skusenost
my sme začali v 5 mesiaci zeleninkou - mrkva, tekvica, cukina, karfiol nám nechutil. po 2 týždnoch som začala do zeleniny dávať ovsené vločky akože lepok. ale kedže malý je velmi anemický, rýchlo začínam zaradovať do zeleninky masko - dnes som zmixovala tekvicu s telacím masom a dala zamraziť. ovocie papáme tiež asi 2 týždne - mama mi narobila presnidávky mrkva + jablko, roztlačila som banán, uvarila slivky a rozmixovala. stále ale spapáme len trošičku. a to už začíname 8 mesiac. varím skor intuitívne, recepty na nete sa mi zdajú komplikované.
podla mna treba menej citat a daj viac na seba pripadne sa porad s lekarkou ked pojdete na kontrolu, s prikrmami sa netreba ponahlat takze mas cas. Nam to napr. vyslo tak ze sme zacinali s prikrmami ked dozrievali marhule a tak prve co ochutnala bola sladka prezreta marhula z nasej zahrady. A nemali sme ziadne problemy ze by potom nechcela zeleninu .
Davas 3 dni mrkvu, potom pridas zemiak, po 3 dnoch brokolicu a takto pokracujes so vsetkymi "dovolenymi" druhmi zeleniny pre dany vek.Ttie, ktore uz budes mat vyskusane, mozes lubovolne kombinovat. Zhruba po 2 tyzdnoch od zavedenia zeleniny pridas maso, neskor zltok (2x tyzdenne namiesto masa, najskôr polovicku, ked bude dietatko starsie, tak cely). Toto bude masovo-zeleninovy prikrm, ktory budes davat na obed. Zo zaciatku dokrmis mliekom, postupne sa bude davka obedneho prikrmu zvysovat a uplne tym nahradis mliecnu davku. Po dalsich 2 tyzdnoch od zavdenia masa pridavas ovocie na desiatu alebo na olovrant. Znova skusas vzdy novy druh 3 dni, az potom ides na dalsi. Ja som zacala varenym jablckom, potom isla varena hruska, potom som presla na surove a pridavala vzdy po 3 dnoch banan, slivku, marhulu, broskynu. Podla potreby potom mozes pridat vecernu obilnu kasu, ak uz na vecer dietatku nebude stacit mliecko a bude sa ti casto budit. Takto som to nejako robila ja...
my sme začali zemiakom, potom sme pridávali ďalšie zeleniny podľa dostupnosti. (mrkva, kt. nemala úspech a dodnes ju nemá rada, tekvica, cuketa, batat, karfiol, brokolica), potom prišlo mäso (kuracina, morčacina, králik), potom sme skúšali ovocie, ale to nemalo vôbec žiaden úspech. To odmieta úplne! A potom sme chceli pridávať lepok, tak sme zaviedli ryžu, bezvaječné cestoviny, ovsené vločky, pohánkové vločky a pšenové vločky. Keď som do nej "natlačila" všetky vločky a bola som hrdá na zavedenie lepku, zistila som, že žiadne z vločiek lepok neobsahujú 🙂 🙂 🙂 iba tie cestoviny. Ale už papá aj pečivo... 🙂
Ahojte. Ja som zacala od ukonč. 3 mes.jablkovym pyré a surovou šťavou z mrkvy. Na začiatok 1-2 lyžičky a par glgov. Všade píšu inak ako začať no mňa usmernila mama, ktorá nás mala 6 a skusenosti nepustia...
@libus0406 vobec nepisu vsade inak. Mala som.dve pediatricky, postup bol uplne identicky lisil sa mozno v zavadzani masa a ovocia -rozdiel 2tyzdne a v tom,ze jedns odporucala petrzlen az po roku a dalsia v ramci prvych prikrmov.
Plus sa mi v ramci balickov dostali do ruk dve knizky - o vyvoji dietatka v prvom roku.
Uplna zhoda s mojimi pediatrickami. Vsetko na zaklade dnesnych skusenosti...
Dnes sa uz postupuje inak. Navyse vacsina z nas dojci a aj viac sa vie o dozrievani traviacej sustavy. Aj nedojcene deti sa zacinaju prikrmovat az ukoncenym 4.m.(to platilo aj kedysi). Dojcene 6.m.
@muriel21 tak ako pisu baby tu. Inak aj tu je kopec tem na tuto otazku. Dokonca jedna chcela moje papiere,co mi dala pedina,tak som to tu pred par dnami davala. Neviem ale,ci je to citatelne. Inak presny postup ti mala dat pediatricka. Ja ich nechapem. Mala som stastie,ze mne to pekne povedali a druhs mi dala aj papiere. Mala som to vsetko vycapene na chladnicke. Neponahlala som sa,kedze boli dojceni,3dni sme skusali jednu. Mix viacerych prisiel az vtedy,ked sme to mali otestovane.. Dieta aj tak dl min.roka ma mat prevazne mliecnu stravu,takze aj ked bude stale viac na mlieku nic sa nestane. Dolezite je,aby zjedli aspon trosku.
@libus0406 Velmi skoro si zacala. Prikrmovat sa ma zacat najskôr po ukoncenom 4. mesiaci, vtedy je traviaca sustava dost zrela na prikrmy...skor nie. Okrem toho, zacinat ovocim tiez nie je celkom dobre, hlavne kvôli tomu, ze dieta si zvykne na sladku chut a potom moze odmietat zeleninu. Teraz su uz ine trendy v prikrmovani, zalozene na novych poznatkoch a robi sa to inak ako pred 30-imi rokmi. Mna tiez chcela moja mama poucovat, ako mam vo 4. mesiaci davat ovocne stavy, ale nedala som sa 😉 Nechcem ta poucovat, je to vyslovene tvoja vec, kedy a cim budes prikrmovat svoje dieta...len som mala potrebu napisat svoj nazor.
ahojte.
moja Pedi mi vobec nic k nicomu nepovedla, keby nemam kamosky a mamu a segru , tak nemam sajnu dodnes a okrem ineho aj ziadne skusenosti. segra ma syna , o rok starsieho. ta vravi, ako jej Pedi odporucila, ze ak nekoji , tak od ukoncenia 4. mes. moze prikrmovat. tiez najskor zeleninku najlepsie samostatnu, ca.3 dni obmena aby sa zistila alergia, ak by nejaka bola. Neskor rozmixovane polievocky. Potom nesolit necukrovit je pravidlo do roka kvoli ladvinam, pretoze to by bola pre ne zataz. Ked je odskusane mäsko, potom Mäso so zeleninou kominacia. najskor hydinove. neskor aj zemiak +spenat+zltok ( neviem presne od kedy zltok ) rozmixovane. potom ovocie-vyziva. Sestra mi povedala: nedavaj najskor ovocie , bo ti potom nemusi zeleninu. Ja som osobne dala Malej 4,5 mesiaca najskor zltu mrkvu od Hi.p reklamny darcek, dalej som sama kupovala zeleninu Baby-mrkvu mrazenu, parenu, mix, repkovy olej, zemiak upareny, mixovany+ repkovy olej, potom sladky zemiak, pareny, ,mix., repkovy olej tu musim povedat, ze to jej zatial velmi chutilo, bo je sladucky. Kupila som aj od Su..r po ukonceni 4. mesiaca kasicku. bananovu, jahodovu a to jej davam do mlieka Su..r 1 za jednu malu naberacku=3 gr. aby bola viac nasytena. rano a vecer . dam napr. 150 ml fenikel caju, na prvych 120 ml davam susene mlieko podla navodu a na dalsich 30ml davam jednu lyzicku kasicku. vsetko dobre roztepem a pijeme. Neviem ci robim dobre ale nemame problemy, aspon zatial. Kasicka je ryzova ,ale neviem , ci je tam lepok? preto to davam opatrne, ale ked je to dovolene uz od konca 4. mesiaca tak asi by to tiez nemal byt Problem. zeleninku som jej davala iba tolko kolko sama chcela a nie viac, lebo raz ju zatriaslo a to bol Signal, ze mam toho dost. Pri prvych prikrmoch nejde o to ci deti celu alebo iba polovicu porcie zeleniny, mäsa , ovocia zjedia ale hlavne zistit tie reakcie na ne. Elis mi zjedla zatial iba 2-3-4- cajove lyzicky pri kazdom obede. raz zjedla 3 caj. lyzicky mrkvy a potom ju asi bolelo brusko bo jej to bolo moc. takze radsej opatrne.
@seahorse27 dakujem super rozpisane 🙂 🙂
@muriel21 ahoj diky, ja som sa snazila na rychlo pisat pokym mala nezacala Plakat. ale kde to bolo tiez dobre napisane , www.nanicmama.sk, alebo to bolo www.najmama.sk , este si to skus trochu docitat, bo neviem ci som to tak presne napisala. 😉 , ja tie texty iba jednym okom preletim, bo par minut neskor a uz mi place. 🙂
mozem dat dcerke do prikrmu cukrovu uvarenu repku s inou zeleninou??
Ah0jte
Môže od karfiolu alebo jabĺčka niet brucho ?
@waldosinka Ak myslis boliet, tak ano. Oboje zapeka.
Jeden druh skúšaj minimálne tri dni, až po troch pridaj novú. Je len na tebe, či potom pridáš samostatne novú, alebo zmiešaš s už overenou. Nemusíš vyvárať komplikované jedlá, deti majú aj tak najradšej obyčajnú zeleninku, nič prekombinované ,nemusíš ani dochucovať ani len bylinkami a pod.
Prvý príkrm by si mala dať v čase obeda, potom kľudne dokŕmiť mliečkom, keďže sa z toho nenaje. Vlastne veľa detí aj do roku obed zajedá mliekom.
Ovocie začni až po cca mesiaci, mäso po cca ďalšom mesiaci. Ale toto všetko si vieš nájsť na nete, stačí zadať napr. prvé príkrmy , postup pri zavádzaní príkrmov. prípadne sa pýtaj pediatra na poradni, určite ti povie, kedy s čím začať, mne vždy na poradni povedala, čo už môžem začať dávať.