Ahojte baby. Cez víkend začíname s prvým prikrmom. Tesim sa na zmenu a hlavne dufam ze sa mu uz konečne upraví kakanie. Doteraz sme stým mali veľké problémy, teda ešte pretrvávajú ale uz je to o čosi lepšie. Chcem sa spýtať na rady skúsenejších 😀. Ako ste postupovali kedy ste začali dávať napr.masko ...lepok atď, veľa som si o tom prečítala ale zaujímajú ma nejaké dobre tipy, rady.., možno jednoduché receptiky. A možno aj koli tomu kakaniu nejaké fajn recepty co zaručene pomôžu s kakom 😀. Maly je na UM a 21 mal 4 mesiace. Dakujem Vam
nepíšeš konkrétne aký problém bol pri stolici, ale pokial dieťatko zapekalo a bol problém so stolicou, ja by som počkala. nemáš sa kam ponáhľať. zapekat ho bude aj z prikrmov, odporúča sa dávať do prikrmu olej. či už olivový, tekvicový...
pokiaľ vyslovene nechudne, ze musíte prikrm dávať tak počkaj. určite budr treba aj väčší prísun tekutín. začína sa jednodruhovou zeleninou, vždy aspon tri dni za sebou, aby si vedela odhadnúť prípadnú alergickú reakciu. po zelenine môžeš začať mäsko, vaječný žĺtok, . potom lepok, a nakoniec mliečne. do jedného roka vy si mala mat zavedených 4-5chodov denne. tým nahradis vlastne mlieko....
začať obedom, podľa toho ako bude dieťatko tolerovať jedlo môžeš o mesiac pripadne dva zaviesť ďalší chod atď atď.
nebuď prekvapená ak nebude chcieť jest vôbec. nenútit, nechať tak, skúsiť. druhý deň. zo začiatku aj tak len lyžičku dve. skúšaj základné druhy zeleniny. najskôr samostane všetky a potom môžeš kombinovať spolu. nájdeš si vlastný postup a prídeš do toho neboj. zvládli sme to všetky. tu na MK sú aj skupiny o prikrmoch, tam sú aj recepty a baby si aj poradia medzi sebou. drzim palce
@berry266 ďakujem za rady...mal dosť koliky a kakat nevedel sam do 3 mesiaca, asi mesiac kaka sam, uz len sem tam s pomocou- hlavne po očkovaní sme to zasa riešili. Teda kaka sam ale dosť sa pri tom natrápi. Ten olej určite skúsime ďakujem. Doktorka mi odporučila medzi tým 4 az 5 mesiacom začať. Maly je celkom veľký na 4 mesiace, pri pôrode mal 3850g 😀. Teraz ma 7,5 kg a celkom mu chutí papkat tak preto mame začať prikrmovat. Dufam ze mu budu prikrmy chutiť. Skupinku mam uz označenú ďakujem za Tip.
@lulka321 kedyjste zacali s prikrmy ked dojcite?
@kristynasakykubicova ja teda nedojcim ale myslim ze sa začína okolo 6 mesiaca 🙂.
@mary_51 my sme síce na MM ale začínali sme najskôr zeleninou - zemiak, mrkva, petržlen, cuketa, bataty - to som obmieňala a uvarila vo vode a rozmixovala. Následne sme mesiac prešli na naše ovocie - jablká, broskyne ale aj banán. Ovocie nám ale moc nejde 🤣 Mäsko morčacie/ kuracie som začala pridávať asi mesiac po Tom ako malá začala papať dobre zeleninku. Lepok sa dáva od pol roka úplne bez problémov.🙂 Keď mala malá 8. mesiacov som pridala aj biely jogurt.