Ahojte maminky, syn má päť a pol mesiaca a od narodenia ho trápi reflux. Nie je to také hrozné že by musel papať len po lyžičkách, ale po papaní veľmi grcká. Pred mesiacom som myslela že sa to zlepšilo, ale teraz posledné dva týždne to je horšie, grcká stále. Je lepšie ak s príkrmami začnem neskôr alebo je teraz čas?
Doktorka sa mi vyjadrila že keď maličký poriadne priberá je zbytočné začínať prikrmovať, kľudne keď začnem aj neskôr, aj vo ôsmom mesiaci no mne to príde veľmi neskoro.
@dorotka9819 a je maly kojeny? Moj mal reflux museli sme prejst na ar mlieko kedze nutriton odmietal a materske komplet zvracal. S prikrmami sme zacali od 4m. Ked do seba dostal hustejsiu stravu menej zvracal a bol spokojnejsii.
Moj syn mal silny reflux od narodenia, chodime pravidelne na sondu aj uzv, zacala som s prikrmami az po 8 mes a vyrastol z neho chlap jak hora 😉 Nemusis sa bat. Ty vies co je najlepsie pre tvoje dieta. Ak mu staci mliecko, nechaj ho tak
Aj moj sa pri prikrmoch ukludnil. Len treba davat hustejsie. Ked bol vacsi musel najskor druhe potom polievku. Uz to vedeli aj v skolke. Nemohol pred jedlom pit. Hlavne rano nalacno. Najskor aspon piskotku, chlebik az potom mliecko. Najdes si system, neboj sa. Mne tieto rady dala lekarka a potom sme uz len idsledovali a prisposobili. Moj grcaval dlho, este do skply isiel a musel davat pozor na vela veci. Ma skoro 12 a uz konecne z toho vyrastol. Tuk, tuk. 😊
Malého stále dojčím, preto do pol roka myslim že je čas len keď teraz začal grckať omnoho viac tak som myslela či nebude lepšie začať dávať tuhšiu stravu. A teda ani som nevedela či je nejaký rozdiel keď má dieťa reflux alebo nie, či mám čakať.
@dorotka9819 kludme zacni.jeho to zahusti viac a nebude vracat. Davas nutruton pred kazdym kojenim ci obcas?
@dorotka9819 klin používaš pri kŕmení a v spánku?
@nikusiak9 mne dávala doktorka gastrolus alebo také niečo, ale to vôbec nepomáhalo tak nedávame nič. Povedala že zbytočne zaťažovať ešte aj liekmi žalúdok.
@malinajahoda v spánku sme používali pokiaľ gckal v noci, ale teraz v noci toľko negrcká tak len malý vankúšik. Kŕmim ho na kolenách skoro po sediačky. Keď si grgne tak vždy aj poriadne vygrcká. A grgá v pohode aj päťkrát do ďalšieho kŕmenia.
Maličký keď sa narodil tak povedali že bruško má tak tri týždne pozadu vo vývoji takže to môže byť spojené aj s tým.
@dorotka9819 my mame nutriton a pomaha
@dorotka9819 klin daj znova. Ten pomôže viac ako vankúš. Veď ani nemusíš vedieť a môže ti malý grckat.
Máš malé bábo, žiadny vankúšik.
My sme začali s príkrmami v 5m. Dcérka má reflux, ale ze už je to v norme.
Ale príkrmy si skúšala? Nebolo to moc riedke?
@malinajahoda len keď maličký teraz "cestuje" po celej postieľke a keď dám ešte aj klin tak sa zošuchne vždy až pod paplónik. (Trošku sa bojím či bude mať ako dýchať)
Prvé príkrmy som ešte nedávala, zatiaľ iba dojčím. Doktorka povedala že v pohode môžem začať vo ôsmom mesiaci, mne sa to zdá neskoro, ale na gastro idem s maličkým v pondelok tak sa skúsim opýtať aj tam. Myslím že pomaličky by sme mohli začať papať.
@dorotka9819 cestuje aj naša. Hlavičku má na konci postieľky, tam kde máva nohy.
Ale, keď jej dávam v noci mlieko, tak ju supnem zas na ten klin, kým sa to v nej trochu spracuje a potom nech si jazdí po posteli.
V 8 mesiaci? To som ešte ani nepočula. Som prekvapená. Idete na gastro s tým refluxom?
@malinajahoda no ako sa naučil pretáčať (len chvíľku, moc sa mu nechcelo, hlavne nevedel ležať, bol ručičkový, inak plakal, ale odkedy sme sa presťahovali tak dokáže aj chvíľu ležať) tak ho nikdy nenájdem v postieľke tak ako som ho nechala, v noci sa dokonca budím ako počujem búchanie ako sa pretáča. No každopádne znovu skúsim ten klin. Cez deň je tiež radšej vo vyššej polohe no pri jeho kopkaní je jasné že bude grckať.
Doktorka je dosť bio. Všetko čo sa stane má z jedla. Ako odborníčka super, no čo sa týka stravovania tak mi to lezie na nervy. Ako dojčiaca matka by som sa mala stravovať ako šesťmesačné dieťa. Pripravovať si zeleninku na pare, žiadne konzervanty, éčka, všetko domáce. Však jasné že sa snažím stravovať zdravo, ale zas milujem sladké a občas sa mi ráta aj keksík či balík čipsov. Myslím že dojčenie nie je choroba aby som nemohla zjesť občas aj niečo nezdravé.
Áno, už sme raz boli kde sa nám reflux potvrdili a teraz pôjdeme opäť na kontrolu.
@dorotka9819 co ja mám aké fotky keď je klin absolútne na nič 😁🤦. Nevadí, ale aspoň po vypití mlieka tam ostane chvíľu.
To vyzerá byt ako dieťa co ti dr nakázala. Ale veď to sa tak nedá stále existovat.
Moja malá tiež keď sa báje, t a k ju chvíľu nosím odgrgne si a už lieta z 1 kúta do 2. Takže sa to stane aj jej.
Inak odkedy chodíte na gastro? Co vám odporúčili v súvislosti s refluxom?
@malinajahoda no maličký zatiaľ nelozí, len sa pretáča, ale to už precestuje celý gauč 😁
Boli sme tam keď mal mesiac aj niečo, pretože skôr sa jej nedalo. Vyvýšená poloha v postieľke a tak isto aj v kočíku, počas jedenia robiť prestávky, po každom jedle odgrgnúť, kľudne aj viackrát, odsať si predné mlieko ktoré je redšie aby to nešlo hneď von, nepokladať ho na bruško, iba tesne pred papaním. No veľa vecí, už si ani všetko nespomínam 😁
@dorotka9819 takže nič nové som sa nedozvedela 🙂. Inak co s tými príkrmami? Počkáš kým idete na gastro? Lebo veď čakať do 8m sa mi zdá prehnane. Kedy ste boli na poslednej kontrole?
@malinajahoda no na gastro ideme v pondelok takže už toľko počkám a tam sa opýtam aj na iný názor ako len od svojej doktorky. Určite nebudem čakať do ôsmeho mesiaca. Potom dieťa jedlo odmieta, je vyberavé, lepšie to bude keď začnem teraz. Plus, neviem si predstaviť že by som mala toľko mlieka že by som ho mohla čisto len dojčiť do 8 mesiacov 😁
@dorotka9819 ved to je na hlavu postavené. Potom napíš ako ste na gastre pochodili, som zvedavá co na to povedia.
@malinajahoda no boli sme včera na tom gastre. Maličký má stále reflux, príkrmy už má určite papať, nerozumie prečo mi to obvodná neodporučila, pretože tuhá strava ide z bruška ťažšie von. Prevencia proti grckaniu, dávať do vyššej polohy, snažiť sa malého aspoň 15 minút po papaní nechať v kľude, zaujať niečím aby nekopal nožičkami
@dorotka9819 som rada, že si napísala. Takže predsa mate ísť na príkrmy. Takže zacnes s nimi? Véd práve, že príkrmy sú úplne o niečom inom ako riedke mlieko. Aj sa ti už malý pokúša nejak hýbať? Ci ešte ležká?
@malinajahoda áno, mám začať zeleninkou, povedala že nech je to hustejšie aby to nešlo z neho von. No hýbe- gúľa sa po celom gauči alebo na zemi po deke a teraz po novom keď leží na brušku tak zaborí hlavičku do deky a cúva zadkom. Kam potrebuje si prejde. Pritom gúľať sa začal naozaj neskoro, možno dva týždne.
@dorotka9819 tak ako vám to ide so zeleninou? Co už ste poskúšali? Aj to niečím riediš? Grcka ti po jedle?
@malinajahoda prvé tri dni sme papali mrkvu, dnes mrkvu a zemiak a teda paráda. Prvé dva dni ešte nevedel prehĺtať, ale teraz to hádžem ako do miešačky 😁 dala som mu do toho pár lyžíc z vody v ktorej sa zeleninka varila aby mu to išlo lepšie dolu. Odvtedy vôbec negrcká, akurát trošku na večer a keď odgrgne po mliečku. Čo je oproti tomu ako to bolo predtým skoro nič
@dorotka9819 bože tak to som rada, že je to lepšie. Predsa príkrm je o inom ako mlieko. Myslela som na vás či sa polepšilo. Ja takisto, keď je to tuhšie, tak zriedim vývarom. Mojej malej trvalo aj mesiac kým co to popapala. Ale vám chutí už od začiatku. Tak držím palce nech sa darí aj naďalej a keby niečo, kľudne napíš.
Nerozumiem, aky ma zmysel toto kŕmenie, ak vela grcka. Vsak počkaj mesiac - dva. To zvracanie dráždi celu tráviacu sústavu