Ako ste dávali deťom prvé príkrmy? Každé 2-3 dni jeden druh zeleniny? A potom vymeniť za inú? Napr. 3 dni mrkva, 3 dni zemiak, atď? Alebo ste to kombinovali 3dni mrkva, potom 3dni mrkva+zemiak? Koľko druhov zeleniny (akej) a ako dlho ste dávali deťom, kým ste prešli na mäsové príkrmy? Pri mäse ste už kombinovalo mäso +zeleninu alebo tiež najprv len čisto mäso, až potom kombinácie? Mäso ste mixovali alebo len popučiť s vidličkou ako pri zelenine?
Všetko ma svoj čas.. zacala som zemiakom prvy deň, pockala som 2 dni, potom som pridala mrkvu, zase som pockala 2 dni, potom zase som nieco ine pridala, alebo atd.. potom som obmienňala ..
Davala som pri oboch detoch 3 dni jeden druh zeleniny a ked mali viac toho zavedeneho, tak kombinacie zeleniny. Masko nie samostatne, ale so zeleninou. Maso som mixovala/skrabala, zeleninu pucila.
Netreba sa naozaj ponahlat, krpcom dozrieva traviaca sustava a aj ked nam sa mozno zda, ze dokola jedia to iste, im to nevadi a kazda chut je pre nich nova.
Realne zacali obe deti jest tak poriadne prikrm az ako skoro rocne, dovtedy by som to nazvala ochutnavanie, nie plnohodnotna porcia jedla.
3 dni tekvica, 3 dni zemiak, 3 dni mrkva, potom som par dni toto miesala, potom zase 3 dni hrasok, potom zase miesane atd. Maso cca po 3 tyzdnoch, nedavala som samotne maso ale vzdy som ho primiesala k nejakej zeleninke. Uplne prve prikrmy som kupila jednodruhove hotove zeleninky, neskor som zacala varit aj doma ak som zohnala bio zeleninku. Tie z obchodu su prilis hladke, ale domace od zaciatku zasadne pucim, nemixujem, aby som potom nemixovala este pomaly v 2 rokoch ako tu na koniku niektore maminky co si deti zvykli…pozor na to. Teraz ma 7 mesiacov a uz ked je novy druh, tak to len primiesam do masovozeleninoveho mixu, nedavam uz samotne. Nastastie papa rad, prve 2-3 tyzdne boli take otukavacie ze este dopijal mlieckom, ale rychlo sme presli na celu davku bez mliecka. Vela ludi to nazyva ze je to “ochutnavanie”, u nas je to normalne papanie. Ze ma prakticky dokola stale tych istych “par” druhov (myslim v porovnani s plnohodnotnou dospelackou stravou) mu vobec nevadi.
Ja som začala s mrkvou, nezabudni do každého prikrmu pridať olej alebo ghee maslo. 3 dní mal mrkvu, zjedol hneď všetko a pridala som zemiak. Robila som kombinácie od začiatku...potom som dávala tri dni napr zemiak a tekvica, potom mrkva cuketa, atď... Nech je to chutné. Pri potravinách ako hrách, brokolica a karfiol som dala aj mletú rascu.
Maso som davala až neskôr a aj to nie nejak často, sú mamičky co dávajú aj 5x do týždňa, ja som dávala len 3x a 20g mäsa na porciu kvôli bielkovinam.
Mixovala som všetko do hladká asi prvé 3 mesiace, potom som prešla normálne na kúsky, nebol problém ale sú detičky co s tým problém majú.
Dávala som jeden druh zeleniny, keď už mala zavedené 4 druhý začala som kombinovať a mäso som pridala po mesiaci od zavedenia prikrmov... ja som jej všetko mixovala, od nejakého 8 9 mesiaca zje aj kúsky 🙂