Prvé príkrmy

monika553
18. júl 2022

Ahojte dievčence.
Dnes som bola s malým (5,5 mesiaca) na poradni. Vážime 9 kg, za čo ma doktorka patrične sprdla( aj keď ocino bol tiež taky buchtoš)🙂. Sme od narodenia na umelom mliecku BEBA ha. Od 4-teho mesiaca sme začali prikrmovat zeleninkou. Malý pekne papal, niekedy aj celú obednu dávku. Na odporučenie doktorky sme po2 týždňoch začali dávať aj ovocie na desiatu. No potom zistil, že obed už nie je taký chutný a prestal papať. Teraz som už 1 týždeň ovocie úplne vysadila a začíname zeleninu odznova, no žiadna sláva. Zmení sa to? Rozbehne sa znova so zeleninkou, ale mam dávať aj napriek tomu ovocie, aby som vynechala aspoň jedno mliečko?

petraj122456
18. júl 2022

Nemá ani pol roka čo chcete aby ladoval taniere plne jedla?

monika553
autor
18. júl 2022

@petraj122456 mne by stačilo, keby zeleninky aspoň ochutna, no po prvom spustení spustí plac. No doktorka ma podla tých dnešných rečí asi taky názor. Chce, aby som mu dávala co najmenej mlieka, ale vôbec si to nenechala vysvetliť, a nasilu to do neho pchať určite nebudem.

denden77
18. júl 2022

5,5 mesacnemu co najmenej mlieka??? ved to je zaklad jeho stravy 🤦‍♀️

monika553
autor
18. júl 2022

@denden77 nazvala ho obeznym a ze v budúcnosti to bude ťažšie riešiť. Nie je pritom na ňom vôbec vidieť, že je tlsty. Ma 69 cm. Asi skôr potrebujem od vás trocha upokojiť 🙂

kkovacovak
18. júl 2022

@monika553 tak hlavne je tvoja doktorka pekná trúba. Koľko bola pôrodná hmotnosť? Dieťa má okolo pol roka vážiť 2x viac ako pri pôrode. Cca a ideálne. Ale nič nie je ideálne. Chcela by som vidieť tú doktorku či vzhľadom na svoj vek a výšku váži ideálne ako by mala. Nesil to a nerieš. Ono sa to rozbehne. Skús namiesto zeleniny podávať zeleninu+ovocie. Napr jablko+mrkva. Kľudne aj zemiak a broskyňu to je jedno. Postupne uberaj ovocie a nahrádzaj ho sladkou zeleninou. Mrkva, batat, kaleráb, hrášok atď. Nevadí že spapa 5 malých lyžičiek a dosť. Musí na to prísť. Hlavne ešte nechápe že si tým uspokojí potrebu hladu. Chce to čas a trpezlivosť.

monika553
autor
18. júl 2022

@kkovacovak akujem, presne toto som si potrebovala prečítať ❤ vážili sme 3280 g. Skúsim troska s tým ovocím, snáď to bude lepšie. Asi som urobila aj blbosť, keď som ju počúvla s tým ovocím po 2 týždňoch.

kkovacovak
18. júl 2022

@monika553 to sa vôbec netráp. Tí lekári to niekedy berú ako na bežiacom páse. Mne hneď povedala lekárka že pokiaľ nemáme vyslovene obezitu v rodine tak ona nerieši či má dieťa viac kg. Moja mala tiež viac a potom sa to vyrovnalo. Každý že aká je tučná a neviem čo. Potom sa to stoplo a hotovo. Keď začne viac loziť atď tak tak priberať nebude.

domka222
18. júl 2022

@monika553 no tak do roka by mal svoju váhu strojnásobiť. Čiže on ju má už teraz takú. Keď začne loziť, bude priberať už pomalšie. Skús maslovú tekvicu a podobne, to je tiež sladké

monika553
autor
18. júl 2022

@domka222 skúšali sme mrkvu, tekvicu, batat... všetko predtým papal, teraz bojujeme 🙂

ls56
18. júl 2022

Tak to je teda pani doktorka🙈 moja dcera ma 6,5m a ma skoro 10kg a to je teda len kojena lebo prikrmy mi dosť odmieta🙈 keď sme boli u lekára, tak iba ju chytal za líčka a stehienka a robil si z nej srandu. Nemohli uveriť tomu, že je len kojená. Ale nemali absolutne ziadne poznamky, že je obézna alebo niečo. Ale ona nie je ani taka tučná (jasne líčka má aj stehienka) ale ona je aj dosť dlhá neviem či nema už 73cm. A ja teda nevidím rozdiel, či dieťa priberie toľko z UM alebo z MM.
Takže hlava hore. Absolutne neber doktorku do úvahy,tak je ťažší no a? Keď bude štvornožkovať a chodiť tak všetko vybehá..
zatiaľ by som ho skúsila klamať tým, že napríklad dostane ovocie so zeleninou. Nech ma to čo chce ale aj nechce.

ls56
18. júl 2022

@monika553 ale inak vieščo.. to sa stava veľmi často, že deti raz chcu prikrmy a ide im papanie a potom ako by uťalo..takže nevešaj hlavu.. hlavne mu nenúť, ale ponúkaj stale… nezje to na obed? Dobre nevadi,ponukni mu znova po spánku napríklad. Nezje ani to? Dobre nevadi daj mlieko. Nemoze odmietat donekonecna. Moja absolutne prikrmy odmieta uz dva mesiace. Ja ponukam 3x do dna vselico, aby si zvykla a aj tak mi zje max 2lyzicky už 2 mesiace.

jaskolka
18. júl 2022

To je normálne. Začína s niečím novým, zvyká si na inú chuť, konzistenciu, na pocit je to úplne iné, ako mlirko v ústach.
A obmedzit mlieko? Nedávno tu bola diskusia kde torz mala matka na radu doktorky prestat dávať mlieko cez deň lebo dieťa už jedlo jogurty a kašu, 🙈tak zbytočne načo mu dávať mlieko. A dieťa začalo vyžadovať mlieko v noci...A mamička zúfalá, prečo chce v noci len mlieko a mlieko. Nuž tak keď ho nema cez deň..
Netuším kde tie doktorky na to chodia, ale mlieko je základ pre také dieťa.
Skúšaj mu dávať ďalej prikrmy, priprav sa, že budeš to vyhadzovať po 2 lyžiciach aj ktovie dokedy.. A potom sa rozpapka. A zase prestane, a potom zase začne jest... Je to normálne.

marianarem
18. júl 2022

Ja som pistupovala presne ako radi @kkovacovak. Ale nic si z toho nerob, len skusaj, uvidis, ze tie chute sa mu zmenia este velakrat. Moj bezne vyhodi z jedalnicka nieco, co mal predtym velmi rad, alebo si oblubi nieco, co neznasal. A taky maly moze byt kludne aj len na mlieku, kojene deti este ani nezacinaju s prikrmami v tomto veku. Ja som zacala prikrmovat od 4m hlavne kvoli refluxu, chcela som, aby mal uz hustejsiu stravu. Ale inak mi pripadalo, ze v tom UM ma vsetko, co potrebuje.