Ahojte mamičky, som už zúfalá co variť 7 mesačnemu babu co môže papať co nie stále dávam do kola brokolicu, petržlen, zemiak, karfiol, mrkvu, tekvicu..ake ďalšie zeleniny môžem dať babu varíte už nejake polievocky, mäso? Ovocie my mala jest nechce nedokážem dat do nej nič co je sladkejsie...... Alebo poprípade viete mi tu hodiť nejaký link na skupiny kde sa mamičky rádia keďže neviem kde sa to tu dá vyhľadať
Lievance? My ešte nemáme zúbky tak neviem takéto
@ivanak49
Masko je ideálne domáce: kura, králik, morka, teľacie. Ak budeš masko variť, tak v tej vode - vývar mizes kľudne varit aj zeleninku.
Ak budeš kupovať tak radšej v malom masiarstve.
Ak budeš potom masko v polievke mixovat, tak možno budú take jemne vlasocky z maska, tak to so šťavou dieťa vypije z lyžičky. Nedávaj do fľašky. Pekne si to vypije z lyžičky.
Ja som obom synom odkladala od 6m to co sme jedli aj my samozrejme len málo solene a nekorenene. Teda okrem kapusty a strukovín. Tiež som robila aj praženicu s malinkými kúskami chleba. Možno sa to niekomu zdá skoro ale do dnes nemáme s jedením žiadny problém a spapaju všetko čo navarím. 🙂
Masko nam dr kazala zo zaciatku hydina a telacie, ale kvalitne a aj sladkovodne ryby potom - ale tiez pozor na zdroj, ak nemas nablizku chovnu ryb tak radsej zatial ziadnu ako z obchodaku....rozmicujes maso bez problemov..a zeleninky rozne kombinacie, k tym co si spominala este mozes napr cviklu, spenat, ja som cca v tom case aj cervenu sosovicu a hrasok a por zacala davat (ale prikrmy sme mali od 4teho mesiaca)...aj ryzu, pohanku a ovsene vlocky a biely jogurt (v nom rozmixovane ovocie, alebo presnidavka) som uz davala...ale ak ste len v 6tom mesiaci zacali tak pekne postupne
@ivanak49 Ovocie nechcel zo zaciatku ani nas, tak som mu ho miesala so zeleninou 🙂 Hrusku alebo jablcko so zemiakom, susene slivky alebo marhule s mrkvou a podobne. Neznie to lakavo, ale papal to a postupne si zvykol.
@marianarem no skúsim ovocie zo zeleninou možno aspoň trošku dostanem do nej ovocie môže byt napr zavárané ovocie? Ci radšej čerstvé len pre varené
A ešte otázka tu ryžu robíte klasický na platný ako nám dospelím?
Ja som ryzu aj mixovala zo zaciatku, nedavaj jej ale vela lebo je z toho potom taka celkom lepkava hmota (uvidis ci ti to vobec spapa), neskor uz mixovat netreba ked uz budes davat len pucene jedla a nie mixovane - podla toho ako bude babo prehltat, nasa nemala problem takze som jedlo mixovala asi len prve 2 mesiace potom uz len pucila/struhala. A ano so zeleninou aj maskom kludne. A napr take psenove a pohankove vlocky su este lepsie k zelenine a tie som nemixovala vobec tie su jemne, pohanka ale moze byt tazka na zaludok ked si len zacala s prikrmami takze skus opatrne, niekto ju dava az neskor. Ked sa mi napriklad podarilo spravit redsiu "polievku" zahuslila som tymi vlockami 🙂 zavarane ovocie by som este urcite nedavala, je tam cukor...ale mozes ho uvarit a pomixovat a tak do jogurtu alebo do kase (tiez existuju psenove, pohankove, ryzove)
A ryzu som pridavala k zelenine priamo nie osobitne, ked sa rozvarila stacilo to cele popucit ani nie mixovat...to az ked jedla normalnu ryzu k masu alebo rizoto tak som osobitne rovnako ako nam len neozolenu a bez oleja
Je tu skupina prvé prikrmy, sú tam tabulky podľa toho, či je dieťa na Um, či kojene. Lepsie sa v tom zorientujes😊
Normálne mu správ masko so zeleninou. Môže už papať aj vajecny zltok, bielok nie, ten je silný alergén.
Mizes urobiť aj vývar.