Ahojte maminy, neviete mi poradiť? Naša 7 mes. dcérka bola od narodenia plne kojená, od začiatku 6. mes. som ju začala prikrmovať... spočiatku papala veľmi pekne, zjedla aj niekoľko lyžičiek zeleninových kašičiek, ale zakaždým som ju ešte dokojila. Cca 2 týždne dozadu mi začala odmietať akékoľvek príkrmy, ťažkou biedu dostanem do nej 2-3 lyžičky jedla, zakaždým ústočká zatvorí a ani za svet ich nechce otvoriť a papať. Jediné, čo chce, je moje mliečko... je to normálne, že dieťa odmieta príkrm?? ďakujem za odpovede.
ahoj, moja malá bude mať za chvíľu 11 mesiacov a je v podstate len kojená. tiež spapá len 3-4 lyžičky zeleninky, ovocia alebo kašičky a dosť.jednoducho nechce,papá len moje mliečko.ale teda nevyzerá, že by jej niečo chýbalo 🙂 neboj, chce to čas. treba len skúšať. a časom sa to rozbehne.a hlavne príkrm sa volá príkrmom preto, že slúži len na prikŕmenie, nie je to hlavné jedlo. ide o to, aby dieťatko spoznávalo nové chute a učilo sa prehĺtať aj netekuté jedlo. postupne si zvykne.ja si z toho teda ťažkú hlavu nerobím.keď mala malá asi 8 mesiacov, tiež som sa z toho stresovala, že mi nič neje, ale nič som tým nezmenila,bolo to zbytočné. jednoducho, keď bude chcieť, tak začne jesť aj niečo iné okrem mliečka
@katyax U nas to vyzera rovnako ☹ Tiez ma dcerka 7mes. a je plne kojena. Dokonca som to robila presne ako ty- vzdy po obede som ju dokojila mliekom. Preto som zvedava na ostatne nazory. Nemyslim si vsak ze nieje pripravena na prikrmy. Moj doktor povedal ze je chyba v tom dokojeni- ze proste vie ze potom dostane mliecko ktore jej viac chuti. Inak momentalne kym ne,ame domacu zeleninu, davam jej prikrmy kupene- hotove v poharikoch a ,ozno jej to proste mexhuti. Tak chcemteraz skusit uvarit len zemiak a urobit jej pyre s MM. Budem zvedava co sa tu docitam.Pripadne daj vediet ako postupujete
@motyliky tie kúpené príkrmy sú riadny hnus. skúšala si ich ochutnať? no ja by som to nejedla.ja vždy uvarím nejakú zeleninku, najradšej má sladký zemiak - batat.
ale baby fakt sa nenechajte vystresovať okolím a tými rečami, čo má kedy dieťa jesť, robiť, vedieť, atď. každé dieťatko je iné.
@motyliky to dokojenie je správne, pretože príkrmy sú stále len popri dojčení a neznižujú počet dojčení..MM ešte v 1 roku má byť zastúpené v strave viac ako 50%..niekde som čítala, že až 75%..už som tu na MK čítala, že pediater odporučil v prípade asi 7 mes., ked dieťa odmietalo príkrm, neponúknuť MM..že nech sa naučí, že má jesť...a to ich dojčenie už potom netrvalo dlho, pretože dieťa nedostalo to čo chcelo, takže na MM v podstate "zabúdalo" a v 8 mes. bol s dojčením koniec.. 😒 http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
hej, samozrejme ze moze odmietat zrazu prikrmy ,ked ste este ani nezacali poriadne-2 ,3,4 tyzdne co jedla ?..,dovodou moze byt xy-napr idu jej zubky?, alebo vie,ze dostane hned potom mliecko-nedokojila by som ale nakojila az neskor ,za hodinku -vela kojenych deti takto odmieta prikrmy,kedze vie,ze sa dosytia mlieckom...,alebo jej nevyhovuje nieco na tom prikrme..
@katyax mozno naozaj zmenit typ príkrmov. súhlasim s pavuciatkom, chutnala si tie kupovane? ja prikrmujem od 4,5-mesiaca, teda uz polroka, no moj maly za ten cas este nemal ani raz kupovaný príkrm ani ziadnu kasu (okrem vyzivy, kedze domace mi dosli). Dnes historicky prvýkrát som mu kúpila kasu na dobru noc, kedze mi zacal odmietat pit mliecko vecer pred spanim a nechcem mu stale robit len krupicu alebo ovsene kase doma, tak vlastne len kvoli zmene chuti a tiez na skusku som tu kasu kupila. a mozno jednoducho tvoja malinka naozaj "spolieha" na to, ze pride davka mliecka, na ktore je zvyknuta, tak si nechce kazit chut niecim umelym 😀
@motyliky tak to nema pravdu s tym,ze dokojenie,je chyba. Mpj maly sa vzdy dokojil a prikrmy papal ukazkovo.
dcerka,bola,ina,ta papavala,menej a dojcila,sa casto.
@katyax nenut,ponukaj,tes sa,ked spapa aspon trochu. Ona,si postupne zvykne. Ja kebyze nemusim na,operaciu,dam malej prvy prikrm asi,az ukoncenym 7.m. Ona bola a aj je horsi papkac. Ale nenutila,som,ju. Mala chut,papkala,nemala,chut,nepapkala.tak,to, robim,doteraz.
je to normálne,skús do každého príkrmu dať MM,skús násjť potravinu,ktorá jej chutí (môj starší miloval cuketu,kde bola,to zjedol všetko,inak ani náhodou) a hlavne bud trpezlivá,každé dieťa sa naučí jesť bežnú stravu,niektoré skôr,niektoré neskôr,ale každé,ponúkaj,skúšaj a uvidíš
Pripravujem jej kaše zo zeleniny, nikdy som jej nič kúpené vo fľaštičkách neponúkla... pediatrička práveže kázala, že treba dokojiť. Nedám jej mliečko síce hneď, ale tak po 15. minútach. Spočiatku príkrmy papala krásne, otvárala ústočká, no pred cca týždňami "sek" a nechce. Myslím, že to môžu byť tie zúbky... Podľa mňa je blbosť nasilu nedať dieťaťu mliečko, aby sa naučilo jesť príkrm...môj názor.
@katyax ahoj , odvtedy uz uplynul nejaky cas, tak by sdom bola zvedava ako sa vam dari s prikrmovanim. moja dcerka ma 8,5 mesiaca a pred cca 2 tyzdnami zacala odmietat prikrmy. uplne ropvnako ako vasa malicka, aj nasa uz papala pekne, sice nie celu porciu, vzdy som ju dokojila ale zrazu nechcela papat. z ovocia zje trosku viac, aj 5-6 lyziciek, ale zo zeleniny a masa uz vobec,.horko tazko 2-3 lyzicky..... ako ste postupovali? papa uz lepsie? kedy sa to zlepsilo ak sa uz zlepsilo? dakujem
ahoj, my sme mali "nepapavé" obdobia cca 2 týždne, stále spapala na obed len 2-3 lyžičky príkrmu, ale nenútila som ju... ale upravilo sa to, začala som do zeleniny pridávať viac kuracieho mäsa, rozjedla sa, nechcem zakríknuť, ale už pekne otvára ústočká aj pri desiate (najčastejšie dávam ovocie - jablko, banán, hrušku a pod.), na olovrant dám keksík, sušienku (z lekárne - tzv. na prvé zúbky). Na obed už nedokojím, už si nežiada... až tak po hodine jej ponúknem. Dúfam, že i vaša malá sa opäť rozpapá, dajte potom vedieť, ako pokračujete. držím palce 🙂
Ahojte maminy. Ja som na tom podobne. Uz som zufala aj som si poplakala. Moja mala ma 8m a zacala mi odmietat prikrm. Som uz z toho zufala. Zacali sme prikrmovat uz od 5 m. Bola ukazkove babo, papala plne davky 180 ml ako nic. Zacinala som ako sa ma zelenina, potom masko a az po vyse mesiaci skoro 2 som zacala ovocne prikrmi. Vsetko papala. Teraz sme zacali kasicky, tie nejedla ale prim hltala co jej chutuli. Ale ako sme zaali kasicky tak zacala uplne odmietat ovocie aj zeleninku. Kasicky som prestala davat davam cisty b. jogurt, tak mi poradil dr. Ale aj tak sa nic nezmenilo akurat to ze som v nej asi vyvolal este vacsiu nechut na jedlo, nakolko nic neche robim vsetko mozen aby som do nej dostala aspon par lyzic. Klamem ju rozkom hram sa s nou robim somariny, zabavam ju. Ale uz nic nezabera. Dr mi poradila ze je jej dost ma 8400g ze ked neche nemam nutit a mam jej dat jest az v dalsej davke. Pomedzi poniknit len cajik alebo vodicku. Ono je to tazke. Stale sa snazim ju dako donutit papat. Idu nam aj zubky uz mame 3 a ide dalsi. Ono ja viem, ze to moze byt aj tym ale ked siel prvy tak papala vsetko. Prosim poradte ci vyrastie z toho ako jej mam pomoct. Alebo co mam robit. Ked jej dam sladke tak otvara usta, pritom som ju nikdy na sladke neucila, len som dla kasicku a aj tu bez cukru ale predsa je to sladsie. Zacali vase babatka papt normalne. Mam jej dat co jej chuti? takto sa ale asi nenauci papat len sladke a to nechem. Jedla vsetko a krasne a teraz nic. Iba sladky zemiak spapa trosku. Dakuejm za rady
@katyax je to normálne...kedže asi nie je ešte dozretá na príkrmy, netreba jej ich vnucovať..neboj, MM stále je pre nu plnohodnotná potravina, ani nepočúvaj názory, že už musí jesť príkrmy kvôli zvykaniu na lepok a pod..uvidíš, ked sama začne prejavovať záujem o jedlo..dajte si pauzu a skús trebars o týžden, dva zase ponúknuť...