Problém s jedlom u 5-ročného

krelka02
21. jún 2023

Ahojte, mám syna 5 ročného.
V škôlke spapá všetko - teda okrem ovocia a zeleniny....
On sa naje aj doma, ale nechce mi jesť vôbec ovocie, zeleninu, žiadne šunky, syry nič....
Na raňajky buď chlebík s maslom alebo smotanovou nátierkou, alebo nejaká buchtička.
Jogurty zje, ale nie ovocné len čokoládové...
Pritom ja jem zdravo, snažím sa variť zdravé veci aby aj on ochutnal ale nehrozí....
Minule napríklad som chcela nech skúsi mandarinku - tak kúsok si naveľa odhryzol a pozvracal sa. Tak isto - varila som plnenú papriku - tak som mu nakrájala knedlík, dala omáčku a mäsové guličky som mu roztlačila aby z toho mal kašu. Kým som sedela pri ňom tak skúšal po kúsku a ako náhle som odišla tak si to dal do úst a vyzvracal....
Mám to nechať tak kým z toho vyrastie alebo ho mám nejako nútiť? Už som zúfalá z toho, neriešime nič iné len jedenie, som z toho unavená. Už som rozmýšľala aj nad psychológom...
Ďakujem Vám za rady....

babulkomale
21. jún 2023

@krelka02 urcite nenutit ked vracia.
Ja poznam dokonca ludi co neznasaju ovocie a zeleninu a zdedili to aj ich deti - neodkukali, lebo v case prikrmov normalne zacinali podla pediatricky a matka zeleninu aj ovocie konzumuje.
Ponukat, davat hlavne to co zje a uvidis dalej. Porad sa s lekarkou.

andreatytler
21. jún 2023

@krelka02 ked sa uz povracia, tak tam by som nenutila aj ked je to zvlastne ze v skolke zje vsetko a nepovracia sa. Nas syn tiez v jasliach zje vsetko a doma si vybera.
Nie je mozne ze ten problem doma si ty? Pri jedle je dolezita pohoda. Ak vravis ze nerobis nic ine iba riesis jedlo, mozno je synova vyberavost sposobena tvojim stresom.
Ja zatial neriesim synovu vyberavost, lebo zje dostatocne vela. Snazim sa ho na jedlo "namotat". Ked nieco nechce, vobec nenutim. Prave naopak, poviem ze: "dobre, nejedz. Ja to mam velmi rada" a s pozitkom to pred nim zjem. Nie je to okamzite riesenie, ale na par jedal casom uz zmenil nazor.

jonnie
21. jún 2023

Nerieš...jeho telo pýta niečo iné. Ani Eskimaci nejedia zrejme zeleninu 😉 Kedysi, kým som nemala dieta, pohoršil ma prístup kamarátky...ze co varila deťom na obed? Ona, vydarila som cestoviny. Ze niektorí si dajú čisté, ďalší s Grankom, ďalší s lekvárom. Pochopila som, keď začal môj jest. Knedľa napr.nemoze byt zvrchu poliata. Aj ja to neznášam a malý, keď takú dostane, nezje. Len pre info. Určite by som kvôli jedlu nenervacila, nikdy nevieš, aký psych.poruchu môžeš u neho vyvolať tým násilným postojom. NEBOJ, od hladu neumrie.

zabka79
21. jún 2023

@krelka02 psycholog urcite poradi ale je to zdlhave a nie zadarmo. Syn z toho vyrastol, este si vybera , varim tie iste jedla dokola 🙄 ale zje. Podla knihy ktoru som citala mas ponuknut jedlo, chces nechces zobrat zo stola a potom dat az dalsi chod. Bude to asi detska psychologicka hra dieta versus rodic . Ja som bola na nervy z toho takze chapem. Syn vyhraval 😁

jaskolka
21. jún 2023

Nenut ho keď už z toho až zvracia. Ponúkni a nechaj, čím viac ty to prežívaš, beháš za ním s jedlom, vynukujes ho, tým viac on bude odmietať. Podvedome svoj stres prenesies na neho. Neboj sa, od hladu neumrie. No a keď niektoré veci nebude nikdy jest, tiež sa nič nestane. Ja napríklad dodnes nezjem uhorky, maximálne v šaláte a cviklu, z tej ma tiež napína, od detstva som tieto druhy zeleniny neznášala.