Problém s jedením u 4-ročnej dcérky

sima1415
8. okt 2022

Baby je tu nejaká mamička ktorá riešila nejedenie svojho dieťaťa so psychológom? Mala má 4 roky a jedenie je o nervy. Ona bude radšej hladná ako by sa mala najesť a nepomáhajú ani tresty, ani odmeny nič. Týždeň bola doma, za ten týždeň nerobila doslova nič iné len jedla a spala, žiadne hranie sa nič lebo vkuse mala trest za to že nepapá. V škôlke že to je tak isto, iné deti sa najedia a ona Max dve tri lyžice a viac nestihne.

mimka2019
8. okt 2022

@sima1415 Trest za to, že nepapá 😲😲😲 neverím, že niekto trestá malé deti za to, že majú v živote obdobie ako každé 2-3 dieťa...aj my si tým prechádzame ale ani by ma nenapadlo potrestať svoje dieťa za to, že nechce jesť....veď hádam niečo to vaše zje nie? nie je celý deň o hlade? varte dieťaťu to, čo má rado...a postupne pridávajte iné jedlá...dohovoriť...4 ročné dieťa už toho veľa rozumie...aspoň moje...nech spapá trocha obeda a potom jej dáte chlebík napr. alebo to, čo má rada...alebo formou hry sa tiež dá....ale vlastne u vás sa nedá...lebo by trestáte a zakazujete hry...hm...

mimka2019
8. okt 2022

@sima1415 ešte by som dodala...treba komunikovať s pediatrom...vyšetrenie krvi...atď. a nie psychológ...jedine pre vás...kvôli tým trestom 😁

sima1415
autor
8. okt 2022

@mimka2019 trest v podobe - na raňajky nejzeš jogurt za 30 minút nedostaneš iné jedlo do obeda , alebo si nemôže dať cukrík kým nezje obed a pod . U nás sa nebude praktikovať výchova toto nechceš papať tak tu máš iné a ani to nechceš ? Tak nech sa páči tu máš tretie - na to nie je ani čas a ani peniaze - v škôlke /škole tiež nebude mať na výber . Čo sa týka jedla vždy sa jej pýtam čo si prosí to jej urobím a keď to nechce jesť iné nedostane. A ver mi že je schopná celý deň nič nejesť a to doslova, pediater o tom vie , krvné testy v poriadku, táto "fáza" života trvá už viac ako pol roka a má to vplyv na jej zdravie .

stanulienkat
8. okt 2022

Takýmto prístupom akurát vyvoláš nejakú poruchu príjmu potravy. Je veľmi vychudnutá? Nevládze nič robiť? Ak pre prospieva a má normálnu postavu, vôbec by som to neriešila týmto spôsobom. Ona vidí, že tebe na tom veľmi záleží a možno má preto taký odpor k tomu. Nenúť, nerieš nasilu. Ja som bola tiež nejediace dieťa a som tu.

0silvia0
8. okt 2022

@sima1415 najprv pises ze neje. Potom pises ze tyzden bola doma a len jedla a spala. To si do nej nasilu tlacila ci ako? Nemozes to napisat zrozumitelnejsie?

pribinak
8. okt 2022

Trestanie dieťaťa za to že neje, dosiahneš presný opak, ale že presný opak

Čo tak sa poradiť u psychologicky. Urobiť dieťaťu vyšetrenie na alergie či intoleranciu

nikamia8316
8. okt 2022

ani sa nečudujem že dieťa nepapá, keď ty ju trestáš za takú hlúposť, takmer každé dieťa si prešlo obdobím nejedenia a ani my dospelí nemáme vždy rovnakú chuť do jedla ....
moja dcérka má 6, do 1.roka by zjedla aj mňa ale potom sa to zlomilo riešila som to s pediatričkou, bola aj na detskom gastre a všetky vyšetrenia aj krv boli ok, nebolo čo riešiť lebo dieťa bolo zdravé a priberalo. a vieš čo dokázala pol roka prežiť len na čisto mliečnej strave - mlieko, jogurt, teplý puding, krupicová kaša. Ani teraz nie je veľký jedák, v škôlke si niečo našla čo zjedla a doma sa potom napapala a v škole detto, desiatu má takú aby ju zjedla a ak nezje celý obed tak sa naje doma. Ja nevidím dôvod ju tlačiť aby to zjedla alebo urobiť niečo čo aj tak nezje. Je vyberavá ale napriek tomu varím tak aby mala mäso, zeleninu aj ovocie - aj keď nie je v tej konkrétnej podobe - často krát zamaskované a zje to bez problémov - len malý príklad - ak pred ňu dám nakrájané jablko tak ho nezje, lebo povie že ho nelúbi ale ak ho najemno nastrúham do palacinkového cesta a urobím jablkové palacinky bez toho aby to vedela, tak to zje a ešte si pýta dupľu.
Toto nie je o trestaní, či chodiť k psychológovi, treba zmeniť prístup a pôjde to.

sima1415
autor
8. okt 2022

@0silvia0 myslené tak že buď spala alebo sedela nad jedením ak sme chceli až niečo zje museli sme pri nej sedieť a kŕmiť ju inak bola schopná si dať jednu lyžicu polievku za pol hodinu
@pribinak preto sa pýtam kto bol u psychológa , alergie ani intolerancie nemá
@stanulienkat áno schudla za posledného pol roka 1,5kg, pediater tvrdí že je stále v norme ale vidím na nej že nie je taká živá ako predtým keď jedla normálne a samozrejme že mi záleží na tom až nie je hladná , ja som tiež nebola bohvieaký jedák ale ak som chcela ísť von zjedla som aspoň suchý chleba ona ho tiež spapa ale trvá jej tu celú večnosť

mimka2019
8. okt 2022

@sima1415 sama ste napísala, že bola vytrestaná za to, že nepapá - nehraním sa....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ ja sa len odrážam od toho, čo ste napísala vy...to je všetko

sima1415
autor
8. okt 2022

Dievčatá to ju mám nechať celý deň sedieť nad jedlom ? Varím jej to čo si povie a ani to nie je schopná zjesť, dnes ráno chcela jogurt, sedela pri ňom nekecám 2,5 hodiny a aj tak ho nezjedla. Tým pádom sa nemohla hrať. Či mám jej dovoliť hrať sa a behať s jogurtom po dome ? Alebo jej mám dať 10 minút na to až ho zje a zobrať jej ho a urobiť jej niečo iné čo zase nedoje ?

zapalkazapalkova
8. okt 2022

@sima1415 my sme to riešili s psychologickou a pomohlo to. Povedala nám, ze je typ, kt musí behať a neobsedi, tak nam dala nejaké rady. A žiadne dieťa dobrovolne od hladu neumrie 🙊 a mozno ma také obdobie, ze stačí málo, aby zahnalo pocit hladu a nwpotrebuje sa nasytit

pribinak
8. okt 2022

@sima1415 sedieť 2,5 hod za 1 jogurtom je šialene
Prepáč, ale veľmi zle ideš na to

ajajaj00
8. okt 2022

ja mam dvojicky chalanov..jeden mal nejaku virozu kde strasne vela vracal mal vtedy 2,5 roka..dnes ma 5,5 a jedlo je zle..suchy rozok,monte,sucha ryza,soletky..vsetko len suche..bola som aj u obvodnej vsetky vysledky ok..psychologicka ktora sa venuje porucham prijmania potravy mi povedala nenutit len ponukat..v skole nic neje..teraz po 3 rokoch skoro zacal jest kuraci rezen,cistu sisku..🤷🏼‍♀️ som z toho zufala..

sima1415
autor
8. okt 2022

@zapalkazapalkova presne to iste u nás všetko možné ju zaujíma len nie jedenie , a išli ste na podnet pediatra?

sima1415
autor
8. okt 2022

@pribinak je to zlé , mne sa to nepáči keby to je len na mne tak ma 10 minut a smola nič nedostane lenže ako čítaš je to trest ktorý jej to len znechutí tak ja neviem ...

nikamia8316
8. okt 2022

@sima1415 prepáč ale toto je presne ten zlý prístup, nechať ju sedieť za stolom tak dlho, to možno nie je len o tom či jej to chutí alebo nie, ale tam je problém v tom, že ju necháš takto zakaždým asi sedieť a potom sa nehrá, lebo nie je na to čas, ak sa nehrá nepotrebuje energiu a tým pádom nemusí toľko jesť - buď ju nakŕm a nie nemusíš sa báť že prestane odrazu jesť sama, len pretože ju nakŕmiš alebo ak ti neobsedí tak šup jogurt do cucacieho vrecka a kľudne nech s ním chodí po izbe, treba hľadať oné spôsoby jedenia
s mojou nejedáčkou sme si prešli rôznymi fázami "nejedenia" ale vždy sa našiel spôsob ako jesť aby priberala a teda ona je veľmi aktívne dieťa

sima1415
autor
8. okt 2022

@ajajaj00 úplne s tebou súcitim. Človek im aj ponúka ale tie deti nič. Mne prestala jesť keď sa narodil menší a odvtedy to ide dolu vodou. Mne už ani monte nezje , aj hlúpa doboška jej trvá hodinu kým ju zje :D
@nikamia8316 nenechám ju zakaždým sedieť , len teraz keď sme chorí nech aspoň dačo zje a nemôžem jej to dať hentakym spôsobom lebo vtedy to dáva malému tajné jesť :D už som to skúšala :D

larazivago
8. okt 2022

@sima1415 budeš do nej nasilu pchať, furt to komentovať, a keď bude mať 14 budeš riešiť poruchu príjmu potravy a iné hrozne veci. Skludni, evidentne nejde umrieť od hladu.

sima1415
autor
8. okt 2022

@nikamia8316 a navyše problém je aj v škôlke tam jej to nedajú do kapsicky ani ju nemôžu kŕmiť

sima1415
autor
8. okt 2022

@larazivago a čo teda navrhuješ?

zuzkaa1991
8. okt 2022

@sima1415 moja ma 4.5r zacala jest v lete ako tak alebo aspoň ochutnať....dovtedy bola viac menej na cistych cestovinach na cistom.pecive(bez masla) jasne ze obed (polievka ) musela zjest vedela.som aku dávku druhe jedlo ma väčšinou na veceru okolo 17hod .....desiata.ovocie olovrant ovocie alebo nejake.pecivo buchtu,(moja sladke buchty nechce) a tak sme fungovalo zaklad.bollo u nas rananjy aj ked cisty chleba zjest obed vecera medzi tym som neriesila ano u nas tiez bola.podmienka.ak chcela.sladkost tak musela.zjest polku chlebika alebo polievku.....jogurt mi nezje doteraz ziadny ani puding takze nenukam jej veci ktoré viem ze nepapa....ak mi jeme jogurt alebo cestoviny s omackou dali sme ochutnat a zacala v lete jest konečne cestoviny s omackou bryndzové halusky.....ale.davam jej vitamíny ze podporuje chut do jedla je pravda po polroku az po roku som si vsimla zmenu plus existuje sirup na chut do jedla mam kupeny ale našťastie zacala.pekne papat takze som ho ani neotvorila....v skolke neriešim bohužiaľ ju nutia aj ked som vyslovene povedala ze nemaju.....sama obed mi nezje ano krmim ju s polievkou kedze chcem nech zje svoju dávku ;) tych 20min ma nezabije pri obede...aj ked viem ze vie sama papat zvykne obcas ak ma naladu

januska12323
8. okt 2022

Daj jej jedlo, nastav budík napríklad 30 min. na obed. Budík zazvoní, berieš tanier a nech ide nijak to nekomentuj.

sima1415
autor
8. okt 2022

@januska12323 do choroby sme takto fungovali a cez víkend zjedla 1/3 rožka , pol taniera polievky, polovicu jablka a 1/2 krajca chleba, toto je jej priemer za deň keď nad ňou sedím ...
@zuzkaa1991 tiež poteší.. a aké lieky si jej začala dávať ? Skúsila by som jej to dať či to pomôže 🙂 som rada že ti začala papať 🙂

larazivago
8. okt 2022

@sima1415 dat jedlo v obvyklom čase rodiny. Keď nezje, odniesť bez komentára. A tak dokola. Jej začne vŕtať hlavou, prečo ta to prestalo hnevať, a keď uvidí, že na tom "nezáleží" naje sa. Verím tomu a držím palce.

ajajaj00
8. okt 2022

@sima1415 urcite ju netlac do jedenia..spravis presny opak a este viac sa sekne..skus sa jej spytat preco si to neprosi,preco jej to nechuti..co by si dala naco by mala chut.skus ju zapojit do toho ze budete chystat jedlo spolu

zapalkazapalkova
8. okt 2022

@sima1415 nie, my sme sa tak rozhodli a pedi som to oznámila po vyšetrení

sima1415
autor
8. okt 2022

@larazivago skúsim to bez slova a uvidíme , lebo doteraz som jej vždy vysvetľovala prečo jej to beriem

@zapalkazapalkova super ďakujem 🙂 vyskúšam aj ja , ale najskôr skúsim ešte sirup či pomôže 🙂

@ajajaj00 aj dnes som sa jej pýtala prečo nespapala jogurt keď ho chcela a ona že nevie . Jedlo chystáme spolu, aj variť mi pomáha, kedysi mala veľmi rada praženicu a bavilo ju urobiť si ju sama ale ani to už nechce.

nikamia8316
8. okt 2022

@sima1415 ak to dáva mladšiemu, tak ju skús nakŕmiť a uvidíš či bude jesť alebo je ozaj nie je hladná, neviem aké staré máš druhé dieťa ale teda ak už ti papá príkrmy , tak možno skúsiť tak že budeš len "dozorovať" a staršia sestrička bude kŕmiť a ty ju môžeš popri tom nakŕmiť, teda ak bude chcieť alebo tak jej povedať, že nech mu ukáže ako bude papať keď bude veľký, alebo nech s tebou pripravuje jedlo - také čo zvládne, možno si pri tom zobne niečo a môžno to bude iné keď si pre seba pripraví
u nás v škôlke nenútili, skúsili ale keď deti nechceli, nechali tak, malá prvé dni automaticky odsúvala tanier, že to nebude a po týždni to prešlo, len sme sa vždy porozprávali, čo mali na jedenie a prečo to nechcela jesť, napríklad lebo na chlebe bola paprika a tú nechcela jesť, tak ho nezjedla, a podobne ale tak som jej povedala, že veď si ju môže dať, že sa pani učiteľka nebude hnevať a zjedla, keď mali ryžu alebo knedľu väčšinou bolo mäso so šťavou alebo omáčkou, tak som poprosila kuchárku, či by bolo možné dať jej to mäso bez šťavy - a už problém nebol pekne zjedla. Možno sa to nedá v každej škôlke takto poriešiť ale keď sa nespýtaš nevieš.
Ale určite to nerieš tlačením do jedla, alebo presným opakom, že to nezje, a tiež nie je dobré to stále hovoriť pred ňou že neje. Ak nezje ani s tvojou pomocou alebo nejako inak (daj jej nejaký čas na jedenie - možno zábavné hodiny, alebo presýpacie) a potom sa len opýtať či je hladná alebo nie, alebo sa napríklad zahrať na malé bábätká - ona nakŕmi vás a vy zase ju. Treba skúsať ale určite nezdôrazňovať že zase nič nezjedla

pribinak
8. okt 2022

@sima1415 robí nejaký šport?

sima1415
autor
8. okt 2022

@nikamia8316 malý má rok a kŕmi ho stále svojim jedlom , on na nič nepovie nie :D lenže zašlo to do takej miery že ona dáva iba jemu a sebe nie , ju kŕmiť som skúšala ale dlho drží jedlo v ústach a nechce to prehltnúť, varíme všetko spolu ale ochutnávať nechce , jednoduché veci robí v kuchyni sama ale jesť ich nechce, kedysi si rada urobila praženicu ale teraz ju do úst nedá . Skúšala som aj nech ukáže bráškovi ako sa papá ale stále je to o tom že jej to veľmi dlho trvá a to malého nebaví.
@pribinak máme záhradu takže keď nie je chorá celé dni je vonku a aj keď príde za mnou že má hlad tak ako keby sa jej nechcelo jesť. Nie že by nechutilo len sa jej nechce a zaujíma ju všetko okolo . Keď jej dám jedlo vonku tak sa ho ani nedotkne . U nás bohužiaľ nie je možnosť zapísať ju na nejaký šport.

lindous
8. okt 2022

Ako celoživotne slabý jedák, ktorý vyrastal s babkou a veeeľa hodín preplakal nad nezjedenou polievkou môžem povedať, že to tlačenie do jedla a robenie vedy z toho celého naozaj nie je dobrý nápad ...verím, že z pohľadu rodiča je to náročné, ale odniesla som si z toho akurát tak nezdravý postoj k jedlu, ktorý som dlho riešila ... neskôr som sa ako-tak rozjedla, ale stále jem pomerne málo oproti tomu aké sú bežné porcie pre dospelého, proste nemám taký apetít a napríklad keď som chorá, tak mi nechutí vôbec ... držím prsty, aby ste našli cestu !!