Problém s jedením u 18-mesačného

21. okt 2024

Ahojte, syn mi strašne vymýšľa s jedlom. Jeho jedálenicek vyzerá takto …
Rano vstane o 08:00 - chlieb s pomazankou
10:00 - jogurt alebo ovocie
12:00 - 5-6 lyžičiek polievky
12:30 - 210ml UM
- spí 3h
16:00 - 5-6 lyžičiek z obedu ( maso, zemiaky)
18:00 - trošku chleba s niečím
21:00 - 270 UM

Žiadne chrumky, ovocie, zeleninu mi nezje. Váži 12kg. Pije normálne čaje alebo vodu.

Stolicu ma pravidelnú… no ta strava vôbec nie je pestrá , a nechápem ako z toho môže “ vyžiť “. Poraďte, ako do neho dostať niečo viac ?
Zje 5-6 lyžičiek a začne vyplývať. Akoby nikdy nie je hladný

mariska1989
21. okt 2024

Normálna vec . Proste mu to stačí . Moja má 4 a pol a váži 14 kg . Netlačim do nej že musí nasilu zjesť . Koľko zje toľko keď jej to stačí

anjelicek26
21. okt 2024

Tak mu staci, ma tam dve velmi velke mliecne davky a jogurt, to mas kalorii az az, ranajky ti zje normalne, obed-olovrant-vecera sa posprta no ale tak male dieta nemusi fakt jest kila jedla no... a ano ziadne dieta, co ma ponuku jedla, hladom neumrelo, normalne ponukaj, ked si neda, tak si neda, hlavne nechod na to "spapa aspon pri tablete" a podobne ptakoviny, vztah k jedlu to nezlepsi...a u lekara skontrolujte zelezo, vitamin B...vela detom nechuti, ked chyba... ale viac to nejako moc neanalyzuj...

kavasmliekom
21. okt 2024

Na desiatu jogurt alebo ovocie... A dole píšeš, že nechce ovocie.
Ponúkaj, ale nenúť.

marianarem
21. okt 2024

Ale on v principe ma pestru stravu, kedze ma UM, tam su pridane vitaminy, mineraly a vsetko potrebne v podstate. Mozno by unho bola cesta znizit mnozstvo UM, niektore deti sa rozjedia az po odobrati mlieka. Moj sa od UM odstavil postupne sam a nahradil ho tuhou stravou, ale nie je to tak u kazdeho.

beata_k
21. okt 2024

Kazde 2 hodiny mu nieco davas. To nestihne ani vyhladnut. Poposuvaj to na kazde tri a pred spanim mu daj obed a nie polievku + mlieko. O 16:00 je na obed neskoro. Zamen to s polievkou.

vkatush
21. okt 2024

No môj vypije ráno okolo 8-9 mlieko, mooožno k tomu si dá so mnou niečo z raňajok, o 12tej jogurt s vločkami a potom obed až po spánku okolo 14/15tej. (A do večera už podľa jeho nálady, kedy chce. Niekedy nonstop do seba tlači a niekedy až večer chce niečo).
Podľa mňa tvoj toho zje až až, hlavne často, preto ti ten varený obed nezje, to mu nestíha ani tráviť. Mlieko ber ako plnohodnotné jedlo. To znamená, že ti 5x pekne zje jedlo a plus pochrumká ešte nejaký chlieb na olovrant.

larena
21. okt 2024

Podla mna to je ok..moja má 19m a tiež začala jesť menej ako keď mala napr 12-13m vtedy jedla niekedy tak že som nechápala kam sa to zmestí..ja tiež niekedy nechapem ako neni hladná ale nechcem ju nútiť jesť ešte by si k jedeniu vytvorila odpor..a podla toho čo píšeš zas AŽ tak málo v podstate neje..myslim že je to aj obdobie.A 12kg je úplne okej normalna váha

111marika
22. okt 2024

Podľa mňa zje pekne. Môj ma tak isto ale toľko jedla nezje. On by vydržal len na mlieku. Skúšala som nedať a akurát ma to v noci dobehlo... do 1r jedol ukážkovo

andreatytler
22. okt 2024

Na 18 mesacneho ma celkom dobry jedalnicek. Male deti miluju chleba. Skus nukat chlieb, alebo pecivo ktore je zdravsie, celozrnne alebo nieco take.
Caj pije s cukrom? Ak ano, uplne by som ho vylucila a nukala iba vodu.
Mlieko by som nevynechala. Pre tak male diieta je urcite dolezite.
Suhlasim s inymi komentarmi ze mu nukas jedlo prilis casto na to aby stihol poriadne vyhladnut a napraskat sa polievkou alebo obedom.
Skus ponuknut ovsenne vlocky. Uvar vo vode v pomere 1:2 (vlocky k vode). Po uvareni pridaj za hrst hrozienok a 4-5 lyziciek jablkovej vyzivy (alebo udus jablka a rozmixij mixerom. Ziadny cukor netreba. Tie hrozienka a udusene jablka to uzasne ochutia. Je to uzasne a velmi zdrave. Mas tam vlakninu, ovocie.

belllinka
22. okt 2024

podľa mňa veľmi veľa UM. Vynechala by som UM na obed. Obed by som dala bez polievky, normálne mäso, zemiaky, olovrant ovocie, a na večeru polievku

lol2219
22. okt 2024

@andreatytler ano tie vlocky odporucam tiez, u nas to zachranilo ranajky, ked uz nechcel nic ine 😀
Autorka, skus tam tiez pridat banan alebo akekolvek ine ovocie, na vrch trosku lyofilizovaneho ovocia/arasidove maslo/skoricu a bude sa olizovat az za usami 😀

A podobne ako vyssie, myslim, ze na obed nepotrebuje UM, nukaj radsej obed

autor
22. okt 2024

@kavasmliekom áno, ale nasilu zje kus jablka alebo trošku banána. Inak vôbec nemá záujem o ovocie

lelelienka
22. okt 2024

Veď mu daj normálny obed namiesto mlieka, prečo o 12:30 pije mlieko? Jasne že potom nezje obed.

really8
22. okt 2024

Ja si nemyslim ze to mas uplne zle nastavene. Mam to tak isto a nie je s tym problem u MOJHO dietata. Obed az po spani je za mna ok. Aj to jedlo kazde dve hodiny. Proste je castejsie ale nic pomimo. Robim to pri oboch. Akurat v tomto veku uz obedne mlieko nepotrebuje. Po polievke nedavaj uz nic.

autor
22. okt 2024

@lelelienka lebo bez mlieka mi nezaspí , ani na obed a ani večer.

andreatytler
22. okt 2024

@lol2219 Presne, do tych vlociek moze clovek dat uplne cokolvek, ovocie na kusky, pomixovane, orechy, semiacka, lekvar, med, jogurt. Je to neskutocne variabilne a tym padom sa to neokuka.

andreatytler
22. okt 2024

Skusila si ovocie porajbat? Normalne ako pre batolata urobit ovocnu kasicku ale nevarit aby si mala vitaminy.
Ja takto davam synovi este aj dnes ked ma 5 ked sa ponahlame. Take porajbane zlupne do 3 minut cele jablko.

andreatytler
23. okt 2024

Ja by som mlieko nerusila. Nebrala by som mu kvalitne vyzivne jedlo co mlieko urcite je pre tak male dieta len preto aby zjedol trochu viac lyziciek ryze alebo masa. A este k tomu tym naburas predspankovy ritual.