Ahojte, pred niekoľkými dňami som začala dcérke dávať na desiatu ovocie. Zatiaľ mala uvarené a rozmixované jabĺčko a mix z kapsičky jablko+karotka+banán (karotku už mala predtým zavedenú v rámci obeda). Mám takú praktickú otázku - keď napríklad uvarím teraz hrušku a urobím pyré, môžem ho držať v chladničke napríklad ďalšie dva dni? Zeleninový príkrmy robím vždy viac dávok naraz - 1 dám hneď, 1 do chladničky na ďalší deň a zvyšné dávky do mrazničky a postupne vyťahujem… ako to robíte s ovocím? Ďakujem za praktické tipy 🙂
@jazula Jasne ze vareny prikrm moze byt v chladnicke. Kludne aj 2 dni a kludne aj mrazene.
Ale prikrmy by si mala testovat min. 3 dni a sledovat ako na ne dieta raguje. To znamena ze jablko budes davat 3 dni po sebe a sledovat ako sa meni jeho stolica, ci nema nejake alergie... to sa moze prejavit az po 2-3 dnoch. Mozes to jabloko miesat z takym prikrmom, ktory uz mas otestovany, ale nie s novym. Ak podavas kazdy den nove ovocie a jeden den ti vybehne alergia, alebo ho zapecie, nebudes vediet z coho to ma. Takze tie mixovane kapsicky na zaciatok urcite nedavaj.
ovocie som dávala len čerstvé /bez varenia/ nastrúhané alebo roztlačené tesne pred jedením
S ovocim je to rovnaké ako so zeleninou, môžeš aj odložiť do chladničky
@andreatytler a ako vyzera stolica ktora nie je v poriadku? Alebo alergia sa prejavi na kozi. Ja uz na to nejako kaslem. Moj ma 9 a pol mesiaca a ma taku redsiu zltkavejsiu. Robim mu varenu zeleninku mix na kasicku s vlockami, papa uz aj syr, cerstve ovocie, vyvar. Vyzera byt spokojny.
Zemiaky, ani korenova zelenina sa nemaju prihrievat. Hlavne nie, ked to je pre babatko. To je taky problem uvarit tu na obed ten zemiak a mrkvu cerstvu kazdy den?
@andreatytler Presne kvôli tomu zisťujem, ako to robia ostatní, novú surovinu dávam minimálne tri dni (tie kapsičky som mala tri rovnaké) 🙂. Len to rozvarené pyré na tretí deň z chladničky sa mi zdalo už také pochybné… Inak kapsičky by ma ani nenapadli, ale nadšený ocko nakúpil a bol so sebou taký spokojný, že som nemala to srdce mu to pokaziť 🤷🏼♀️. Preštudovala som zloženie a malá sa zoznámila s banánom cez kapsičku…
@lienkashoppingqueen No u nas nastastie alergia zatial nebola ziadna, a ano ked je tak urcite sa moze prejavit ako vyrazka na kozi, alebo aj zlym travenim.
Ja som si zo zaciatku zapisovala kazdu zmenu hovienka od normalu... teda ak mal bezne makke hnede hovienko a po mrkve to bolo naraz hustejsie, tak mi doslo ze ho mrva zapeka. A s cukinou zase naopak.... kakal po nej 3x viac. Tak som vedela co pouzit ked ho zase z niecoho zapecie.
Nie je to uvarené ovocie kysle? Ja som len raz varila a mixovala, ale to bolo tak kysle, že som to ani ja nejedla. Tak som ovocné výživy buď kupovala alebo davala cerstve.
Inak som uzkostlivá, co sa tyka jedla. Robím stale čerstvé
@mia_von_prag Ak robis cerstve ovocie, to musi byt cerstve. To uz nie je ani po par hodinach dobre. Ale uvarene vydrzi ovela dlhsie.
A varenim praveze ovocie zosladne. Aspon taka je teoria a u nas to funguje na jablka, hrusky, marhule, slivky a proste vsetko co som skusala. Pokrajam na male kocky, pridam pol pohara vody (na velky polievkovy hrniec ovocia) a dusim asi 15-20 minut a pritom sem tam pomiesam. To ovocie pusti vela vlastnej stavy a potom rozmixujem. Je to sladucke a huste.
@jazula Mudry pristup s tym oteckom. Niekedy treba prizmurit oci, aby im clovek neznicil nadsenie.
@jazula ovocie som nikdy nevarila, veď keď to prejde varom, vitamín C zničíš, ak by som varila, tak každý deň čerstvé
Nikdy som nevarila ovocie. Podla typu ovocia som to bud nastruhala a pomixovala, alebo len pomixovala. A vzdy cerstve. Nezda sa mi to ako vela roboty, ze by bolo treba robit dve tri davky a odkladat do chladnicky. Ved je to 5minutova robota aj s cistenim :D
Az ked sme isli na dovolenku, mala 8 mesiacov, Tak som spravila vyzivy, zavarila a zobrala to. Nech tam nemusim nic robit. Kapsicky nikdy nechcela.
Varit ovocie?😯a to preco?na sklenenom struhadle som to prepasirovala bola z toho kasa a mala cerstve bez vyvarenych vitaminov 🤷🏼♀️
Či je to priveľa roboty variť každý deň čerstvé? Nuž…niektoré dni veru áno. Asi holt nie som dokonalá 🤷🏼♀️.
Ovocie som začala podávať varené kvôli viacerým stránkam, kde pediatri písali o prvých príkrmoch…všade písali, že na začiatku variť.
Ovplyvnená komentármi k mojej otázke som dnes jabĺčko nevarila ale postrúhala na sklenenom strúhadle…malá mi ako tak zjedla jednu lyžičku šťavy, tú postrúhanú dreň som do nej ani nedostala, zatvárila sa znechutene, zatvorila ústočká a boli sme vybavené 😂. Takže asi ani moje dieťa nie je dokonalý jedák a vrátime sa k vareným pyré 😁.
@jazula ja som to ale nastruhane este mixovala, lebo moja chcela jest len hladke.
Mozno aj tvoja.
ovocné príkrmy som nerobila ale kupovala som kapsičky od sunaru
vôbec nie
@jazula ja som dávala 1+1 deň. Ale tým nehovorím, že by nemohlo byť 1+2 dni. Neviem vôbec