Príliš veľký apetít 8-ročného chlapca

nikola81
18. júl 2024

Dobry den. Chcem poziadat o rady a skusenosti mamiciek ktore maju chlapcov (8 rokov) lebo my s manzelom nevieme ci to je normalne.
Syn meria 145 cm a vazi 37kg. Problem je ten, ze keby sme mu nekorigovali jedlo, je schopny jest stale. My s manzelom sa stravujeme zdravo - ja som schudla 10kg od minuleho roka a manzel 25kg. Snazim sa mu vyhoviet aj v jeho chutiach, takze robim aj , sladke jedla, teraz v lete aj zmrzlina, obcas pizza, ale ziadne fast foody u nas neexistuju, sladkosti ma dovolene raz za den. Vela jeme kuracie a morcacie maso. Skratka ja netusim ako je mozne, ked raz dostane na obed kuraci vyvar s cestovinou a napr kuracie prsia na smotane s haluskami, ako je mozne ze za hodinu mi povie ze je hladny. Je to len nejaky zlozvyk, alebo je aj realne hladny? Ked sa ho opytam tak mi povie ze ma pocit hladu. Uz sa mi zda dost pribraty na svoj vek, a nechcem aby trpel posmeskami ze je tucny alebo ze nebude nic vladat popri svojich kamaratoch. Manzel to zazil a velmi sa preto v skole trapil. Snazim sa mu ten pocit hladu kompenzovat ovocim, zeleninou ale ma velmi uzky okruh toho co mu chuti. Ja uz som az alergicka na to ked mi povie ze je hladny, lebo doobedie cez vikend travim pri kuchynskej linke, zje porciu ako dospely a po hodine pride ze by si nieco dal. Ako to riesite?

martinmmartin
18. júl 2024

nebude to tak ze jediny pocit slasti ( vyplavenie dopaminu) zazije v spojeni s jedlom? To moze byt pripad hlavne pre psychologa nech sa nedostane do kolotoca skrytej depresie. Dokaze byt stastny aj mimo jedla?

nikola81
autor
18. júl 2024

@martinmmartin Ako on sam priznal ze rad papa, mne to pride ze to nema suvis s hladom ale akoby to bola pre neho radost vychutnavat si jedlo. Riesime teraz u psychologa nieco ine, toto ma ani nenapadlo spomenut

renirv
18. júl 2024

@nikola81 tak mozno by si to spomenut mohla, nic tym nestratis. lebo ja si tiez nemyslim, ze realne moze byt po hodine hladny.

danica2711
18. júl 2024

@nikola81 skúsiť ho zamestnať inými aktivitami, aby nemysel stále len na jedlo? Má nejaké záujmy, koníčky, priateľov? Čo robí celý deň?

lucka_ke
18. júl 2024

dala by som skontrolovať štítnu žľazu a hormón leptín (zodpovedný za pocit hladu), sú ľudia, ktorí s týmto hormónom majú problém a necítia pocit sýtosti aj keď je žalúdok plný

6mia6
18. júl 2024

Mam chalanov a jedli by aj klince. Kludne hodinu po obede. Najstrasi sa zagulatil a v 14 rokoch ho potiahlo tak ze sama nechapem ako velmi sa zmenil. Z chlapca zrazu chalan. Kila sa stratili.

nikola81
autor
18. júl 2024

@lucka_ke mne doktorka povedala ze ho nemam sledovat ze rastie a metabolizmus sa bude menit. Ze to vela rodicov riesi a potom detom vytvoria blok voci jedlu.

lucka_ke
18. júl 2024

tak to je už na tebe či to budeš alebo nebudeš riešiť, z príspevku som mala pocit, že to riešiť chceš

dadis
18. júl 2024

@nikola81 Mne sa nezda 37kg na 8r dieta vela, dala som si do kalkulacky, je stale v norme https://www.childrenbmi.com/cs/?type=2&sex=1&bi... neobmedzovala by som ho v jedeni, ma pohyb aspon hodinku kazdy den? Jedlo sa detom nema obmedzovat, ak nepije sladene napoje a neje sladkosti na tony, tak spolu s pohybom by mal zvladnut..

nikola81
autor
18. júl 2024

@danica2711 no aktivity. Byvame na dedine, kamaratov tam nema ziadnych, vyrasta ako jedinacik, program teraz cez prazdniny robime ako sa da, v ramci nasich moznosti, obcas sa musi zabavat aj sam, nemame ziadnych starych rodicov. Sme len my traja. Je to tazke niekedy, ale taka letna klasika, kupaliska, hravame bedminton, futbal, chodi aj cez prazdniny na kruzok, rad sa hra pri tablete, ma presne stanoveny cas, sem tam pomoze v zahrade, ked ma naladu rad kresli, atd
Teraz mu dorabame izbu, to tiez niekedy skonci tak ze sa musi aj sam zabavit, skratka sme na to samy s manzelom a on to chape, vzdy mu vysvetlujeme ze sa neda robit vsetko v ten moment ako si zmysli lebo mame aj inz robotu. Ale nemyslim ze by si to kompenzoval jedlom. Teraz ide do tabora ale uz vidim ze ma zje aj s topankami ked vecer pridem po neho

dadis
18. júl 2024

@6mia6 Aj moje deti jedia velmi vela, ale sportuju, tak su stihli. Neviem si predstavit ako hladne u dietatu by som odopierala stravu. Vcera dcera zjedla obed - kuracie prsia, zemiaky, zelenina riadnu porciu a o hodinu si zohrievala 2 kusky pizze, co je ostali z vecere. Ale teraz maju treningy 2 x do dna, tak zjedia aj klince

blaazi
18. júl 2024

@nikola81 kolko solis? Ja niekedy velmi tuzim po slanych alebo sladkych jedlach. Najma ked som unavena. Pomaha mi viac pit, obzvlast mineralku, teply caj. Na vyhryzanie by som pripravila napr. Surove mrkvove tycinky, bude mat pocit, ze nieco je, aspon ako docasne riesenie.

simona20201309
18. júl 2024

@nikola81 ja by som ta v mene 8 ročného chlapca poprosila, aby si zmazala jeho fotku. V dnešnom krutom svete sa môže ľahko stať, že bude terčom posmeskov - mama riešila jeho obezitu na MK. Mne to príde tak strašne nefer voči tým deťom.
Keby moja mama toto rozoberala verejne s mojou foto 🫣....
Neber to v zlom. Ale deti vedia byť fakt kruté, hlavne v tom veku

simona20201309
18. júl 2024

@nikola81 ale je strašne zlatý pekný chlapček

nikola81
autor
18. júl 2024

@simona20201309 ja som nikde neuviedla ze je obezny ale dakujem za upozornenie

janickacrazy
18. júl 2024

@simona20201309
@nikola81 ale ved on vobec nie je obézny, podľa mna má váhu úplne v norme, aspon zatiaľ teda

6mia6
18. júl 2024

@dadis moj sportuje tiez ale jednoducho bolo vidiet ze mu aj chuti. Tiez som mala obavy ako aj autorka. Snazila som sa zdravo, nekupujem sladkosti ani slane k TV a pod. O pol roka ho vytiahlo pomaly o 20 cisel a je stihly, vypracovany chalan.

dzejny656
18. júl 2024

No neviem, mne sa to nezdá nejaké extrémne. Ja mám 5 ročnú a za deň zje toho viac ako ja (pritom je chudá, má 110 cm, 16 kg). Bežne zje obed a o hodinu je hladná, mne to ani nenapadlo nejako sa nad tym zamyslat, dam jej jest vzdy ked chce. Celý deň je ale v pohybe.

stanulienkat
18. júl 2024

Nenudi sa? Mnohi ludia zajedaju nudu.

dadis
18. júl 2024

@6mia6 Ja aj slane aj sladke musim kupovat, lebo by zozrali mna 🙈😬. Vacsinou si otvoria jogurt (sladeny) alebo si daju zmrzku/nanuk poobede, ked ich este poobede chyti hlad. Ale oni maju teraz cez prazdniny 2h doobede a 2h poobede trening. Takze spalia vela energie.

simona20201309
18. júl 2024

@janickacrazy joj nejde o obezitu ale o riešenie problémov na verejnom fóre s jeho foto. Ved mne to je jedno. Len ja by som nikdy nerozoberala čokoľvek ohľadom mojej dcéry verejne s jej fotografiou. Rešpektujem jej súkromie a gdpr by sa malo vzťahovať aj na rodičov a ich deti

pralinka86
18. júl 2024

Píšeš, ze prerabate izbu, rebriny sa mu tam nezmestia? Teraz je kopec takých "detskych" a ked sa bude nudit, mozno si pocvici trochu..
A super, ze sa stravujete zdravo, ak ma takuto domácu stravu, to by nemal z nej ako moc priberat.. na tu vysku to nie je zla vaha... Plus onedlho sa vytiahne