Ahojte mamicky, potrebujem Vasu radu lebo uz ma bere zufalstvo...mam 11 mesacne babetko, ktore mu bola potvrdena alergia na BKM, intoleracia laktozy + nabeh na celiakiu(po mne)je to moje prve dietatko.
A vobec uz neviem co jej mam dat papat.Mam taky pocit ze vsetko co jej dam...zo vsetkeho mame bolesti bruska.
Strasne Vas prosim ak sa tu najde nejaka mamicka, ktora si niecim podobnym presla...viete mi prosim dat nejake recepty co varit? Ako z coho???
Po pripade rady na nejake jogurtiky, puding ...omacky...cokolvek...
Za kazdu jednu radu velmi moc dakujem.
@saurian Dakujeme pekne...co sa tyka celiakie to nemam problem vzhladom na to, ze som spominala, ze ju mam aj ja...no s alergiou na bkm + intoleraciou laktozy je to uz tahsie :((( o tom nemam ani paru ani slychu :(
Mala bude mat rok onedlho a papa mi iba zeleninu, 3 druhy mäsa, nejake vyzivky a jej mliecko :(
Dotetaz co som jej vsetko ostatne dala bol problem :(
@7macka7 Varit možeš normálne akurát namiesto normálneho mlieka dáš sojové alebo ryžové alebo neviem, ktoré teda používate. Jogurty sojové alebo ryžové kúpiš aj v niektorých supermarketoch alebo malých obchodíkoch so zdravou výživou alebo bioobchodoch. Puding urobíš normálne, len zase zo sojového mlieka. Ja mám doma dvoch alergikov na mlieko mladší má aj intoleranciu laktozy a aj podozrenie na lepok, ale nie celiakiu, len alergiu na pšenicu, ale hodnoty nemá vysoké, takže zatial obmedzujeme len mlieko a mliečne výrobky. Ja varím úplne všetko, čo existuje bez mlieka, napr. ked robím šošovicový prívarok, tak ho urobím bez smotany, alebo tam dám trochu sojového mlieka a je vybavené. Vobec to nie je nejaká veda, len sila zvyku. 😉
@janickacrazy Dakujem za info...no pre mna je to novinka tak som v soku a s tym, ze dcerka este malinka...a prikrmy vymysliet pre mna je sodoma komora...mam pocit ze ju bolelo vkuse zo vsetkeho brusko :(
Len na pudingovom prasku som sa tiez docitala ze obsahuje stopy mlueka :-/
Aky pouzivas?
Po pripade ak ta napadnu nejake recepty pre tak malinke dieyatko budem vdacna 🙂
Pekny den 🙂
@7macka7 my mame alerg. Na KB aj histaminovu intoleranciu teraz malemu k tomu zistili :'( s varenim je to v pohode kupujem ryzove smotAny a varim z toho omacky tekvicove da sa z toho aj puding ked kus rozriedis vodou alebo kasa uvarit mlieko pije ryzove, pohankove
Soju by som v tak malom veku nedavala....teda mlieko jogurty soja....
Fajne jogurty su ovcie my teraz na tom fungujeme dlho na ryzovych v terne mavaju ale po case bol z nich vyhadzany tak sme teraz ovcie a kozie a chutia mu 😉
Mojmu chuti napr pseno plus masko na cibulke mozes kralicie morcacie 😉
Je to inak na prd vsade musis pozerat zlozenie ale zvyknes si
Tak male babo nema problem s tym co navaris co ma rado
Ja peciem varim na vode aj palacinky aj kolaciky alebo dam jeho mlieko 😉
Vsetkym chuti 😉
@7macka7 Mojim chlapcom naviac chutí puding Dr.Oetkar, tie stopy mlieka to je nič, to ozaj nevadí, teda aspon mojim synom to nič nerobí. Moj mladší syn má najradšej maso, takže ked mu spravím ryžu s kuracím masom alebo varené zemiaky s morčacím, tak je spokojný a mlieko tam nie je žiadne. Samozrejme k tomu nejakú zeleninku. Polievku má najradšej klasickú slepačiu, tam tiež nemáš žiadne mlieko. Robievam aj rajčinovú, kapustovú, zeleninovú, samozrejme bez mlieka, lebo teda moje decká mliečne polievky aj tak nechceli. Tiež jej možeš urobit rybku so zemiakmi alebo karfiol, rizoto, palacinky s vodou alebo sojovým mliekom, takisto parené buchty, proste dá sa všetko, len dáš iné mlieko alebo ho vynecháš. Moji ked majú maso, tak sú spokojní. 😀
@7macka7 nas nema celiakiu ani alergiu, ale z inych dovodov ma odporucanu GFCF dietu (bez mlieka a lepku 🙂 ), ale az od 2r.
co sa tyka "normalnych" obedov a pod - nei je to az take zlozite - maso, ovocie, zeleninu, ryzu..... vsetko moze.
cestoviny zozenies bezlepkove.
tiez sme napr davali Hami bezmliecne kase - v 2 druhoch (ryzova a bananova) ich maju bezlepkove a zarabas do mlieka - mozes dat "ine" mlieka (ryzove, sojove, kokosove, mandlove....).
chlieb, pecivo a pod tiez kupis bezlepkove, ale spravidla nechutia moc dobre. neviem ako velmi je citlivy na gluten (ten je v lepku) - su 2 druhy vyrobkov - tie ktore nemaju absolutne ziaden obsah glutenu - pre velmi citlivych na gluten, a take, kde je iba "zbytkovy" - moze aj vacsina celiatikov.
v pezinku je bio predajna na kolarovej, tam mavaju rozne bezlepkove a bezmliecne veci.
v modre su "viedenske pekarne" - ktore pecu bezlepkove veci, vcelku chutne (oproti mnohym tym, ktore mozno dostat v obchode).
drzte sa a vela zdravicka 🙂