Ahojte maminy, chcem sa poradiť s tými, ktoré začínali s príkrmami u svojich detičiek až po ukonč. 6.mesiaci. Dnes ma totiž pediater sprdol, že je to doooosť neskoro... 😒 (dnes to bola prvá návšteva u neho, predtým sme mali iného lekára) ale mne tak akosi ten mamičkovský inštinkt nedovolil začať skôr. Dcérku plne dojčím, navyše od narodenia trpela refluxom, takže som bola rada, keď v sebe udržala to čo spapala odo mňa, nie ešte aby som do nej tlačila kadečo iné... V pondelok sme teda začali s mrkvou, žiadna sláva teda, ale uvidíme. Chcela som sa opýtať, keďže sme začali neskôr, či sa teraz musíme nejak ponáhľať alebo čo... Viem, že do ukonč. 7.mes. musí byť zavedený lepok, ale inak neviem o ničom ďalšom. A tiež sa chcem poradiť, ako dlho máme byť na čisto zeleninových príkrmoch, kedy pridať mäsko, kedy začať s ovocím. Mnohé rady z časopisov mi prídu nelogické, ako že na tretí deň má zjesť 150-200 g, a na 8. deň už aj mäso... a väčšinou píšu o detičkách na UM, takže počty nesedia 😉 Ďakujem za všetky rady 🙂
Tato tema tu bola asi pred tyzdnom, pozri si info aj tam. Co rok to ine informacie, takze ta doktor nema co sprdavat. To by musel spatne sprdnut ine matky, ktore predtym vylucne kojili este dlhsie a ine matky, ktore davali silne alergeny davno predtym, nez mali. 200g jedla zjedol moj syn az po prvom roku. Maso kludne pocka aj par mesiacov po zavedeni zeleniny a ovocia, ak to tak chces ty. Lepok sa zavadza asi zakazdym inak, takze uplne by som kaslala na zarucene informacie, ze to MUSIS stihnut do ukonceneho 7m. Vsetky tieto rady su postavene na hlavu. Ludstvo je tu uz dlho a kebyze vieme, co vsetko jedavali predtym male deticky....
@tinka_21 Tiež si myslím, že ťa lekár nemal čo "sprdávať". Čo ja viem, tak ešte pred rokom určite platilo, že dojčené deti majú byť plne dojčené 6 mesiacov a potom začať s príkrmami. Pomaly, nikam sa neponáhľaj, nič nedobiehaj. To množstvo príkrmu je prehnané, aj keď aj také deti môžu byť, budeš rada, ak ti zje pár lyžičiek 🙂 Najskôr zeleninu, mäso som dávala až o mesiac po zelenine, ovocie dosť skoro po zelenine ako olovrant (na radu lekárky). Ale moja potvorka sa naučila len na ovocie a nechcela potom zeleninu ani mäso, bol to boj. Ty sa kľudne drž svojho inštinktu a pozri sa aj do ďalších tém tu na koňovi kvôli inšpirácii... 🙂
Inak tuhá strava niekedy pomôže deťom s refluxom... aspoň nám a aj dcére mojej známej pomohla... 🙂
@tinka_21 Ja som sa riadila týmto a autorom je tiež Dr. Newman, tak nech mu tvoj Dr. zatelefonuje a on mu to vysvetlí. 😵
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
Ja som bola s malou na poradni včera a tiež mi doktorka povedala, aby som už začala prikrmovať. Malá bude mať tento týždeň 5 mesiacov a myslela som, že mám ešte čas. Teraz sa neviem rozhodnúť či mám alebo nemám začať 😖
@tinka_21 urcite si nezacala neskoro. Kojene deti maju byt prikrmovane od ukonceneho 6.mesiaca . Niektori pediatri by mali vratit diplom! To je nejaky starsi? Co sa nevzdelava?? Ma sa zacat mrkvicka, zemiacik a postupne pribuda nenafukujuca zeleninka, masko atd. Mne dala dr. dost presny postup... Netreba nic urychlovat. A zo zaciatku zvacsa deticky vela nespapaju a vypluvaju to, nez si zvyknu na novu chut. Vynimkou bol asi moj syn, ktoremu od zaciatku smakovalo. Xmischelkax, ak dojcis, s prikrmami zacni az od ukonceneho siesteho mesiaca. Nic nezmeskate.
Mne masko prva pediatricka kazala davat asi po tyzdni i ovocinko tak(len urcite druhy) a ta druha zas cca po mesiaci od zeleninkovych. Ja som si pri druhom dietatku teda spravila taky kompromisa ovocie a masko zaviedla cca 2-3 tyzdne po zavedeni prikrmov, lebo ona bola aj tak taky horsi papkacik. Aj kase na veceru urcite nie hned, jedine, ze by z nejakych dovodov mliecko nestacilo, tak ako rychla pomoc. A urcite do roka nesolte, nekorente a ziaden tvaroh, cize ani milacikov ci pribinacikov - kvoli oblickam! Ale to asi viete.
@siska53, práveže je to mladý doktor, kamarátka ho vychvaľovala do nebies, že moderný pokrokový, predtým tá doktorka na ktorú sme bohužiaľ natrafili bola tesne pred dôchodkom snád, a to ako sa so mnou bavila, ako s pubertáčkou, a že akoto že tamto neviem a hento nerobím...no asi ked je to moje prvé dieťa tak neviem všetko, no to je o inom... Ďakujem 🙂
Ďakujem, baby! Pomohli ste mi 🙂 Po tej návšteve u neho som mala normálne stres z toho všetkého. Zvlášť keď tú mrkvu nechcela vôbec, až ju napínalo. Ale už sa môžeme pochváliť 🙂 na tretí deň zjedla celú polku mrkvy ktorú som jej uvarila, včera sme pridali aj zemiačik a síce sa ksichtila, že čo to do nej pchám, ale potom už spapala. Dokonca začala popritom rozprávať a robiť bublinky, tak som bola oplutá zemiakom aj ja 😀
Už mám nachystanú cuketu, ako 3. zeleninku, a tie 2 týždne teda skúsime pridať aj mäsko a ovocie 🙂
Ešte sa spýtam - keďže už papá, potrebuje aj iné tekutiny ako len mliečko. Skúšali sme feniklový čajík, no z toho ju bolelo bruško, čistá prevarená voda jej tiež veľmi nechutí, ale pár glgov do nej dostanem kým ju začne vyplúvať.... aké čajíky ste dávali vy? Bola by som radšej za nesladené, nech do nej nepchám cukor kým nemusím, bude ho mať ešte dosť 😉 - tie granulované sú asi všetky sladené, však?
@tinka_21 Ani moja nechcela spočiatku žiadne tekutiny okrem MM, ale keď začala papať tuhú stravu, mala by si podávať aj vodu alebo čaj. Zvlášť, keď už je tak teplo. Skúšaj stále rôzne detské čaje (bylinkové, nie granulované), aj čistú vodu, lyžičkou alebo pohárikom s náustkom, moja sa nakoniec napila. Je to pre drobcov nová chuť, musia si zvyknúť. Držím palce s papaním 🙂
@alenkaorava Ďakujem 🙂 zatial sme mali len dva čajíky, feniklový ktorý sa moze piť od 1.týždna a ovocný od 4. mesiaca. Z toho feniklového ju bolelo bruško ešte viac, hoci by mal pomoct práve na boľavé bruško, nafukovalo ju z neho, a dokonca ho párkrát tiež vygrckala, ked som jej ho dávala už dávnejšie. Odvtedy som ho radšej už neskúšala 😒 Skúsila som ovocný nedávno, a ten jej tiež veľmi nechutil. Vodu tiež 2x potiahne z cumlíka z flašky a vypľuje a hned je celá mokrá. Tak skúsim sa ist poradiť teda ešte do lekárne, ďakujem 🙂
@jamabe Ja som jej ho dávala z fľašky. Môže byť problém v tom? Lebo s pitím z fľašky nemá problém, mliečko pila normálne (keď som musela ísť mimo domu, a nechala som odstriekané MM na nakŕmenie). Popri papaní jej dávam MM lyžičkou, aby si to trošku zapila, aby ju nenapínalo a na "oklamanie" ked už začne veľmi protestovať, že čo jej to dávam 😉
Možno hlúpa otázka, ale ako často by mala piť, zvlášť teraz v lete? Obyčajne ju kŕmim každé 2,5 hod. a ked ideme von tak beriem flasku s vodou, a skusim jej semtam trošku dať.
@tinka_21 Myslím, že fľaška je v pohode, keď je na ňu navyknutá... Ja som ju konkrétne nespomínala, kvôli tomu, že neodporúčajú učiť dojčené deti na fľaše a cumle, ale ak s tým malá nemá problém, tak v pohode. 😉 Čo sa týka toho pitia, to je ťažko povedať, že ako často... Ak ju kojíš na požiadanie, tak keď je smädná, maličká si vypýta MM. Ja som mojej malej ponúkala vodu medzi kojeniami alebo ako ty - na zapitie po papaní. V tomto štádiu sa určite ešte nejedná o veľké množstvá vody, neboj. Ide skôr len o učenie sa piť aj niečo iné a trošku aj "zriediť" tuhú stravu... 🙂 Tá moja potvorka doteraz veľmi vodu a čaj nechce, ale keď už je naozaj smädná stiahne pol fľaše... Takže len trpezlivo po troške ponúkať 🙂
@tinka_21 moj pediater hovori presny opak. Najlepsie je sa riadit materinskm instinktom a ak dieta prospieva, nie je dovod tlacit na babo. Bezne odporuca zacat najskor po 6 mesiaci a kludne aj neskor. maso v 9 mesiaci a pod. Netrap sa, pohodaaaaa 😉 My sme este nezacali a to ma pomaly 6.5 mesiaca 😅
@tinka_21 suhlas s dievcatami.. Ja som inak obom davala len vodu.. Maly mi vela nevypil sice, ale kym som ho kojila, som to neriesila..mala zas pije slusne aeste ju do toho i kojim, takze verim, ze tekutin ma dost. A tiez, nez si na to privykla.. Ona mi dlllho nevedela pit z flase, az asi cca 10-11 mesacna sa naucila, dovtedy sme lyzickovali ci skusali poharik, len to bola vzdy komplet mokra.
A urcite sa s prikrmami netreba ponahlat, fakt je to pre ne nova chut..preto to mnohe deticky odmietaju. Ja nebyt toho, ze musim ist na operaciu, tak by som zacala neskor. Len mala nevedela pit z flase, tak som potrebovala mat zavedene aspon dake prikrmy, aby prezila, kedze v nemocke so mnou byt nemohla a na kojenie mi ju tak casto nenosili. No so len o 4 dni..
Tak drzim paste, uvidis, zachvilu bude velka papkacka. Ja som sa pri mojej bala, kedze ona je taky drobcek a chuti jej 🙂
@tinka_21 na zapitie bohato aj do roka stačí MM a ponúkať stačí vodičku, ale nenútiť... a určite nedávať flašou s cumlom, zvykať na pohárik /alebo pohárik so sosákom/ a ani odstriekané MM nedávať vo fľaši....bábätko už prichádza do veku, kedy začne "rozmýšľať a fľaša aj dudlík môžu viesť k štrajku a odmietaniu kojenia...a nezabudnúť, že min. do 1.roka sú príkrmy len príkrmy popri dojčení a MM má predstavovať v 1. roku cca 75 % denného príjmu stravy... 😉
@jamabe
@albao
@siska53
@luba41
Ďakujem, dievčatá! 🙂 Tak nebudem stresovať. Včera tiež mala problém s fľašou, pritom si ju sama ťahala do pusinky, len jej to dáko ťažšie išlo. Tak sme skúšali po lyžičkách. A nakoniec som to zaklincovala kojením a bolo po probléme 😉 Len sme boli na oslave, ja v koktejlových šatách, tak trošku problém, ale zvládli sme 😉 A dnes ten môj papkáčik zjedol plný 180 ml pohárik z AVENTu zemiaku s cuketou 🙂 Uf, a to som sa tak bála 🙂 Tak neviem zatiaľ kedy nabehneme na mäsko, uvidíme 🙂 Zatiaľ poskúšame všetky možné zeleninky
ahojte dievčatá, chcem sa vás opýtat či ste použili do príkrmu aj petržlenový koren.či treba iba petržlenovu vnat do niečoho primiešat?ale ten petr.koren ma zaujíma či ho možem dat dietatu ako príkrm.dakujem
nasa pediatricka nam nakazala tiez v 5 mes.,malinky uz mal 5 mes.teraz 11teho ale ja sa nejak neviem odhodlat s tym prikrmom.aj sa trosku bojim
@monika2710 ak dojcis,daj az po ukoncenom 6.mesiaci.
@monika2710 ja som plne dojčila a prikrmovať som mala začať od 6 mesiaca..... začala som až keď mal malý 6,5mes. a úplne super - na prvý krát 10lyžičiek spapal, pusinku otváral ako vrabček a postupne som pridávala potraviny..... takže ak si myslíš, že ešte nie je čas....kľudne počkaj, s tým určite nič nepokazíš
@trescinka pokial je plne dojceny, a nemate problem s alergiami, tak kludne mozes dat petrzlen... korenova zelenina je uplne v poriadku, prave teraz na jesen/zimu by jej mali deticky zjest co najviac ;) dokonca ja som az pri malom zistila ako dobre chutí vareny petrzlen, ci zeler... dovtedy som ich teda vobec nemusela, ani v polievke :D
ja som bola zufala z prvych prikrmov, tolko informacii, casopisy - uplne zle, kniha od bukovskeho ma tiez nepresvedcila... vsade nejake zarucene info, co ano a co nie...
nakoniec sa ku mne dostala (bola odporucena novym pediatrom kniha Radost ze zdravych deti, od MUDr. Strnadelovej) a tymto smerom sa ubera nas zivot... malemu davam podla nej a pomalicky aj my menime nase stravovanie. Je tam vysvetlene vsetko mozne, a mne to naozaj dava zmysel ;)
vobec si nemyslim, ze dieta ked zacne s prikrmami, tak ma co najskor jest uplne vsetko... môj syn ma rok a 3 mesiace a napriklad maso, som mu dala az teraz prvy krat... je ovocie, zeleninu, obilniny a strukoviny + kombinacie a nic mu nechyba, je zdravy a my stastní, ze do neho nepcháme vsetko ako to pchali kedysi do nas... a aj s tym lepkom, to nie je uplne tak, ako sa "odporuca"... ja som pri starej pediatricke dala v 7 mesiaci... ale pri novom pediatrovi sme dostali stopku a s lepkom sme opatrne zacali az po 1 roku... a ani zdaleka ho neje tolko, ako sa "odporuca" v casopisoch atd 😉
@tinka_21 ahoj no my sme teda zacinali od ukonceneho 8 s prikrmami, tada ja by som kludne skor ale nebola vola na druhej strane... kazde dieta je ine ziadne tabulkove veci ma nezaujimaju a doktory sa vedie riadit len nimi...
u plne dojcenych deti je najdolozitejsie materske mlieko, ide o to aby sa dieta naucilo jest aj ine veci do 2rokov...
takze ziaden stres
btw to s tym lepkom je tiez len mytus podla mna....
aj ja si myslim aj ked nasa lekarka povedala v 5 mes.zacat a to tak ze mrkvicku a dva dni cakat koli alergii ak by daku dostal,potom zemiak a zasa cakat.uvidime pomalicky to rozbiehame aj ked sa toho obavam.toto je nas druhy syncek pri prvom som sa takto nebala ale ten nebol plne kojeny
@monika2710 ked sa bojis, alebo si zmatena z mnozstva tych informacii tak si proste zvol jednu "cestu" a podla nej chod... mne to takto pomohlo... ;)
ahoj.. prečo musia deti lepok? 😉
prečo sa necháš "nútiť" do niečoho, čo asi ani sama nechceš? 😉
Najlepšie pre dieťatko je to, čo mu dáva jeho maminka.. ak niekto cíti - proste vie, že jeho bábänko potrebuje papať už v 4-tom mesiaci, nech to tak robí.. keď maminka cíti, že aj napr. v 9-tich mesiacoch dieťatku stačí materské mliečko, tak prečo nútiť jesť?..
Držte sa
Už to neriešim... máme lepšie a horšie dni, niekedy spapá keď jej chutí, inokedy 2 lyžičky a dojedli sme. Celý obed nehrozí 😉 A myslím že jej nič nechýba... a pediatrovi poviem "áno, všetko papáme" 😀 aj ked ani zdaleka nie...
kedze je to moje prvé dieťatko, všetko sa len učím, a tá záplava informácií je viac na škodu ako na osoh ;) Už sa riadim pravidlom vybrať si svoju cestu a tej sa držať 🙂
@tinka_21 Nemyslím, že by si s príkrmami začala neskoro. Ja som pri prvej dcérke tiež začala po 6 mesiaci. Najprv zemiak, mrkvu, a tak postupne ďalej....Na večeru som zvykla dať nemliečnu kašu. Určite sa však nemusíš nikam ponáhľať a pridávaj novinky v strave pekne pomaly, aby si zistila ako ti na to malá reaguje. Priznám sa, čo sa týka ovocia a mäsa, už ani neviem, kedy som začala. Potraviny som pridávala podľa toho ako mi to radila lekárka na poradni.