Príkrmy od ukončeného 4. mesiaca

9. dec 2023

Ahojte, dávali ste niektoré deťom príkrmy od ukončeného 4.mesiaca? My sme na UM, začala som teda na doporučenie doktorky týždeň po ukončení 4.mesiaca dávať zeleninu. Lenže vidím na ostatných diskusiách, že niektoré maminky píšu, ako keby to bolo najväčšie zlo..tak už neviem, veď ked sa to takto doporučuje.. Ako ste to mali vy?

petamich
9. dec 2023

och ak by si sa mala riadit vsetkym co je podla mamiciek na diskusnych forach zlom, tak ani to UM nedavas 🙂 riad sa idealne svojou pediatrickou ak jej doverujes

lienka_anulienka
9. dec 2023

Moj malý je na MM a naša pediatrická mi kázala začať s prikrmamy už v 5 mesiaci 🙂 lebo je veľký papkac tak aby mu stačilo. Plus, povedala ze od 6 mesiaca sa majú dávať prikrmy už 3x denne co je tým pádom nerelane ze do 6 mesiaca nič a odrazu 3 chody denne. Takže začíname pomaly, ved tie prve sú tak ci tak len na zoznámenie, ochutnavanie pomaly a postupne.🙂.

autor
9. dec 2023

@petamich ano ja viem, ale UM nebola moja volba, strašné som chcela kojiť, aj som to oplakala, ale proste to nešlo aj ked som robila vsetko co sa dalo..

petamich
9. dec 2023

no a vidis, vobec si to nemala oplakat 🙂 toto je ten tlak, ktory jedna na druhu vyvijame - si horsia matka, lebo si nekojila, no to si teda nemyslim ❤️ ja som kojila a podobne ako @lienka_anulienka, tiez sme zacali s prikrmami skoro, lebo maly extremne priberal, zacali sme niekde okolo 4.5M

annm81
9. dec 2023

Z fanatičiek si nič nerob. Štandardné odporúčania zavedenia prikrmov sú také, že dojčené deti od ukončeného 6. mesiaca, deti na umelom mlieku od ukončeného 4. mesiaca.

maryetta
9. dec 2023

Ano mozes davat. Tiez som tak pocula ze umele-od 4.m. A dojcene od 6.mesiaca.
Ale prve prikrmy su ozaj len ochutnanie. I ked napr moji hned zjedli 😂 myslim ze aj zato ich brusko bolelo. Moji boli vzdy dobri papkači. A vzdy im bolo malo.

autor
9. dec 2023

@annm81 Veď práve nerozumiem tomu prečo niektoré musia mať k tomu pripomienky, pritom presne ako píšeš také sú odporúčania a ešte keď to doporučí aj pediater tak ma nenapadlo vôbec riešiť, že by to malo byť nesprávne, až tu potom keď čítam, aké je to zlé, tak má to trochu znejistilo..

juliet86
9. dec 2023

riad sa pediatrom. urcite je pre dieta na um zdrave zacat s realnym jedlom od 4.mes.... pozri si stranku 1000dni alebo co jedia zdrave deti a zacni

lucia13022023
9. dec 2023

Ja som tiež dávala od ukončeného 4m, malý sa išiel potrhat za jedlom. Tak to aj vyzeralo ze spapal hneď celu porciu.
Potom som tiež niekde čítala že sa není kam pomáhlat a ženy z toho robili akoby si dala klobásu do ruky stvor mesacnemu😁 počúvaj dieťa, seba a svoju pediatricku.
Mam pocit ze niektoré ženy majú záľubu deptat druhých.

jj298
9. dec 2023

Zacala som od ukonceneho 4m. A je to v pohode. Sam sa uz natahoval za jedlom. Nic nelutujem.

wella47
9. dec 2023

Riaď sa pediatričkou a svojím bábom a inštinktom.Mne dr.povedal,že dojčené deti od 6.mesiaca a nedojčené od 4.mesiaca príkrmy...švagrinej zas povedala dr.inak.Oni toho aj tak zo začiatku veľa nespapajú,zvykajú si na nivé chute a novú konzistenciu.Počúvaj dr. a sama budeš vidieť,ako bude bábo reagovať.

beata_k
9. dec 2023

Najnovsie odporucania su take, ze aj deti na UM az od ukonceneho 6 mesiaca. To so 4 mesiacom, je este cias kedy UM este neboli tak kvalitne ako su dnes. Tak, ci onak. Prikrm sa skusa az ked dieta prejavi zaujem o jedlo, nie podla tabulky.

frantisska
9. dec 2023

Kľudne dávaj … ale nečakaj že to zje. Ja som tiež kojenej začala dávať od 5m s tým že to bude len ochutnávanie.

bolarazjedna
9. dec 2023

Moje dieťa bolo čisto na materskom mlieku, doktorke sa zdalo, že nepribera dostatočne (mne sa zdalo, že je to úplne v poriadku, mal presne 5 mesiacov, keď zdovnadobil pôrodnú váhu).. Tak nám odporúčala začať s prikrmami hneď ako dovŕšil 4mesiace. Ja som bola u toho veľmi smutná, sklamaná, lebo som mala predstavu, že budem do 6.mesiaca iba kojiť. Ale prvé dieťa, bála som sa postupovať inak.... Tak sme začali s kašou a potom zeleninou.... A vieš čo? Malému to chutilo (pritom predtým vôbec som nepozorovala, že by mal záujem o naše jedlo, atď)., a dodnes mi skoro všetko chuti, je dobrý papkac, ma už rok a pol. Takže moje obavy pominuli a boli sme obaja spokojní.

rebrambora
9. dec 2023

Ja som kojila a aj tak som zacinala prikrmovat v 4.mesiaci, lebo toho maly velmi vela zjedol.
Riad sa preboha pediatrickou nie 'mamickami' tu.

2006_1211
9. dec 2023

Áno dávala a nič sa nedeje. Bože niektoré mamičky sú inšie no rob ako myslíš

autor
9. dec 2023

@2006_1211 Ja sa samozrejme riadim pediatričkou, stejne sme už začali, len ma zaujímalo ako to majú ostatné maminky 🙂

simona1306
9. dec 2023

@rebrambora ja som tiez dojcila, a zacala som ukoncenym 4 mesiacom na odporucanie pediatricky .... a som rada ze som zacala, vsak jasne ze tie prve mesiace to bolo iba o spoznavani novych chuti a textur

Autorka, rob, ako uznas ty sama za vhodne a neriad sa expertkami na vsetko tu na MK .... aj tak sa vzdy najde nejaka, ktora to ofrfle a bola by schopna ta utopit v lyzicke vody za to, co robis alebo nerobis ;)

mili2016
9. dec 2023

My tvoje bábätko nepoznáme, jedine ty a doktorka môžete vedieť či začať alebo nie. Niektoré maminky tu sú také premotivovane že ich naozaj netreba brať vážne 🙈

vkatush
9. dec 2023

Ja som začala od ukončeného 4m, tiež na umelom.
Malého sme už asi od 2m dávali k stolu, keď sme jedli, aby videl, čo robíme. Keď mal 4m, sám sa naťahoval za jedlom, lyžičkou.
Teraz bude mať na Vianoce rok, obrovský papkač, s ničím nemá problém a viac menej je už na našej strave.

Záleží od dieťaťa. Niektoré chce hneď príkrmy, niektoré bude chcieť byť na mlieku ešte niekoľko mesiacov.
Treba sa riadiť svojim bábom 😊

autor
9. dec 2023

Ďakujem za príspevky. Vidím, že sa tak bežne dáva, hneď som spokojnejšia, že som neurobila žiadnu chybu.