Ahojte, je tu niekto kto má skúsenosť s prikrmovaním bábatka už od 3. mesiaca ? ako ste začali, ako to prijalo bábo, čo mu chutilo ? Dakujem
@aliza poradila mi to práveže detská lekárka..... malý je na umelom mlieku od 6 tyzdnov, a zrazu mi prestal jest mliečko ktoré mu chutilo a nerobilo problemy... jedneho dna akoby uťalo. Skúsila som iné mliečka - ani počuť, nič... ani po x hodinách nebol hladny, nasilu dostat donho nehrozilo... pil iba čaj... jednoducho prestal jest a nema na to ziadny zdravotný dôvod. Tak mi poradila aby som začala zavádzať kašu a polievku vždy z jedného druhu zeleniny...
@mirka1611 a ty si myslis, ze ti maly zacne hned normalne jest? ze da do seba celu polievku a zeleninu? 😕 . Ved prikrmy maju zacat po lyzickach a ma to byt len doplnok k mlieku, nie nahrada, preto sa to vola prikrm. Treba hladat dovod, preco nechce pit mlieko a treba najst sposob, ako donho to mlieko dostat. V ziadnom pripade by som nezacala s prikrmami, uplne mu zlikvidujes travenie, zatazis oblicky....no ja by som si toto na zodpovednost nezobrala a hlavne by som vymenila lekarku 😠
@mirka1611 s nepapanim sme mali aj my problemy u dcerky a tiez okolo troch mesiacov..... nechcela vobec jest... davala som jej mliecko v spanku, vtedy bola ochotna nieco vypit..... skus mu davat, ked spinka... u nas to trosku pomohlo, ale nie vela... po case to preslo, ja som uz bola z toho na prasky... a prikrmovala som od ukonceneho 4 mesiaca - mala bola na UM od narodenia
ja mám tiež tak malého syna a veru by som sa bála mu niečo také dať, predsa je ešte maličký a takto zaťažiť tráv. trakt, no neviem. Skús inú doktorku, iný názor, možno je problém niekde inde a možno to ani problém nie je. Uvidíš čo ti povie. 😒 Môj syn má 4 mes a najradšej by som ho len kojila do pol roka a potom začala kašičkami, polievočkami, ale všade ma strašia že potom nebude chcieť, tak tiež neviem. 😖
@aliza ved ona mi radila po lyzickach, povedala ze mam mlieko nahradiť kašou - lebo tú ked som skúsila tak jedinu chcel, - vraj na par dni kym preklenie obdobie zvykania si to je ok, a potom budem pridávat mnozstvo az kym z toho nebude jedlo, medzitym bude mat aspon 4 - 5 mesiacov.... neviem som zufala, lahko sa to povie niekomu kto ten problem nema.... ja som tiez chcela polroka len kojit, bohuzial som stratila mlieko a uz to nešlo vratit, musel dostat umele, a rozhodne som nechcela prikromovat skor ako v polroku - lenze si niekedy nenavyberas, ked vidis ze pije iba čaj a neprijíma ziadne mlieko, ani v spanku !!!
@katy2 dakujem, v spanku som skusala, velmi rychlo aj v spanku rozozna ci mu davam mlieko alebo čaj :( čaju vypije naraz aj 100 ml, mlieko ani kvapku ked zaciti ze je to mlieko... aj ja som na prašky, to mi ver, uz nad nym skoro tyzden len plačem a rozmyslam co dalej, kazdy mi radi totiz niečo ine, preto chcem pocut skusenosti niekoho kto to zazil..... ja sa len modlim nech to obdobie prejde, uz si hovorim ze mozno potrebuje sam postáť na váhe - lebo priberal doteraz nadmieru pekne.... a kym to prejde uz bude mat aspon tie 4 mesiace a bude to lahsie... naozaj som zufala...
@majkokova tiez som pocula ze v polroku uz je tazke zase zacat s prikrmami, ale to je asi z blata do kaluže - aj skor zle, aj neskor zle, zalezi to iba od babatka ako to prijme a aky problem bude mat, a či bude mat.... neboj sa toho, to si nenavyberas, čo ta čaka, a ak to pojde, koj do polroka určite, potom pomaly zacnes s insim....
@majkokova do roka si ma dietatko iba zvykat na inu stravu, precitaj si tento clanok o prikrmoch podla mna je super 🙂 https://sites.google.com/site/blogodojceni/http...
@mirka1611 prepac, ale pocula si same blbosti. Moj syn je na UM od narodenia, s prikrmami som zacala v 6.m a krasne papa, ziadne problemy sme nemali. Never vsetkemu, co pocujes. Co vidim u teba ako problem je caj a kasa. Naco si malemu davala kasu? predpokladam, ze bola sladka, teda urcite v nej bol cukor a bola chutnejsia, ako mlieko. A ze preco ti uz nechce mlieko? a caj naco? teraz v zime? moj syn pil len mlieko, cely prvych 6.m. Takymito experimentami vsetko kazis a uvidis, o par meiacov tu budes zase pytat radu, ked dieta bude mat traviace problemy z tak skorych prikrmov. Ked je problem, netreba ho latat, ale riesit. Dieta nie je pokusny kralik, proste ma pit mlieko a hotovo, ak sa postupuje spravne, neexistuje, aby dieta odrazu nechcelo mlieko v 3m! . Ale ak ochutnalo nieco, co nemalo, tak sa netreba divit.
@aliza chapem co pises - ale kasu mi nakazala tiez lekarka, a dokonca dve nezavisle... jasne ze som mu ju nezačala davat svojvolne ked pekne papal. Mal iba umele mlieko ktore mu chutilo a pekne travilo. Ale toto mliečko jedneho dna prestal jest uplne, a nechce ziadne ine ! PRETO mi lekarka kazala kašu - nahradit mliečko niečim inym mliečnym - plus čaj aby nebol zapečený. Nechapem prečo utočiš, roznodne by som pokusy na synovi nerobila, a ver ze som zistovala vsetky mozne spôsoby ako postupovat - čo je dôvod prečo sa pytam a radim aj teraz... Jasne som napisala ze keby sa dalo inak, tak to tak určite robím, lebo tiez som toho nazoru ze do polroka by mal mat len mlieko... ked ti ale neje a zostava apaticky aj po 7 druhoch mliečka - a nezistili mu mliečnu alergiu, tak asi treba riešiť veci inac, nemozem ho nechat zomriet od hladu... Len pre info o škodlivosti prikrmov - ja sama som bola ten vynimočny pripad - narodila som sa bez sacieho reflexu a s mliečnou alergiou - aj na materske mlieko. V 3tom mesiaci ma čakala operacia pruhu, ktora sa nedala odložit lebo by mi odumreli vaječniky... MUSELA som NEJAK nabrať váhu a živiny a dostala som predpísane od primára OD NARODENIA hovädzie mäso, petržlenovu vňať, žltok, cviklu , pretozze niečo som jesť musela, niečo s vysokym obsahom železa, pretoze železity sirup som vracala.... Som tu, zdravá a zdrava som aj bola cele detstvo, odkedy som takto jedla NEMLIEČNE veci, nikdysom nemala problem s travenim ani obličkami ani ničim inym...
@mirka1611 sorry, ak utocim, ale ma to zdviha zo stolicky, ked vidim, ako matky experimentuju so svojimi detmi a potom tu cele zufale vypisuju, ake maju deti zdravotne problemy. to o tych prikrmoch nie je z mojej hlavy, ale z odbornych lekarskych studii, ktore sa robia vo svete. Na Sk sa len robi tak, ako sa robilo pred 30-40 rokmi, nic sa nemeni. Co nezabilo nas, nezabije ani nase deti, ze? toto by mne teda ako matke nestacilo, takyto pristup. moj syn ma zrejme intoleranciu laktozy, na testoch sme neboli, ale ma ju moj mm a kedze tiez po normalnom UM mal problemy, tak sme presli na specialne mlieko a odvtedy nebol ziaden problem. Takze treba hladat pricinu, nie to latat dalsim zlom.
@mirka1611 viem cim prechadzas ja som to tiez zazila ked som musela zo dna na den prestat kojit koli svojej chorobe a tak maly musel dostat UM, ani za nic ho nechcel, nakoniec bola chyba vo flasi, vyskusal asi 15 druhov kym si nasiel tu svoju, my sme mu davali mlieko tak ze sme mu na telefone pustali pesnicky aby sme ho zabavili a aby si az tak neuvedomoval co pije, po case si zvykol. A neskusala si mu obmedzit caj, ak mu davas granulovany caj moze to byt tym ze caj je sladky a UM mlieko je nahorkle a uz vie rozpoznat chut, skus obmedzit prijem caju a mozno vysmadne, pripadne zarob mlieko do velmislabeho caju aby tam mal aj chut caju. A mozno je naozaj len vo fase ked nepotrebuje az tak jest a zase sa rozje tak o 1-2 tyzdne. Drzim palce aby ste to zvladli bez prikrmov a mohli ste byt na mlieku este tak 2 mesiace. Pripadne mu daj mlieko z pohara alebo lyzickov
určite neprikrmovať! pokiaľ máš dostatok mlieka, tak výlučne kojiť čo najdlhšie! materské mlieko má všetko čo bábo potrebuje! prikrmovanie sa odporúča po ukončenom 4. mesiaci... alebo až po pol roku... závisí od toho ako dieťa priberá a od zloženia tvojho mlieka 🙂
@merynka3 mamicka dava umele od 6 tyzdna,takze kojit bude asi tazko 😢
@mirka1611 nas maly sa narodil predcasne o 8t,nechcel ziadne mlieko-ziadne,navyse sa mu zacala zatvarat fontanela,velmi rychlo.Chodili sme s nim do poradne pre rizikove a patologicke novorodence tam mi pani primarka povedala okamzite zacat prikrmovat,uz aj maso,maly mal akurat pred dosiahnutym 4.mesiacom,zvykol si,zacal jest,mlieko vsak odmietal dalsie no nech neklamem aj 4 mesiace,polievku mliecnu,kasu zjedol,samotne mlieko za nic...dr.hovorila,ze ked ma mliecne vyrobky,nemusi pit,uz sa s tym stretla vela raz,takze,ak ti to doporucila dr,prikrmuj,nic sa mu nestane...
Moja malá je tiež na umelom mliečku, ktoré nám chutilo🙂, avšak cca v 3 mesiaci odrazu bol vždy plač, keď fľašu len videla, papanie bol skoro horor. Pomohlo nám kolísanie z ľava do prava s tým, že fľašu som držala pri puse, po cca 20 minutách sa ukľudnila a zaspinkala s tou fľašou v puse, a sem tam si poťahovala, preto sme jedli aj hodinu a viac a veľa krát sme ani nespapali dávku. Manžel zase keď plakala, jej mliečko striekal do pusy a ona, aby sa nezadusila, tak ho prehltala v tom plači, bolo to drsné, ale aspon niečo spapala. Teraz mame cca 5,5 mesiaca a minuletho tyzdna akoby utaholo a papanie je v pohode, bez plaču a všetko spapame za pol hodiny🙂
Ahojte mamičky.Akurát som si kúpila knižku od Annabel Karmelovej-Výživa pre najmenších!!!Annabell je uznávaná svetová odborníčka na potraviny a výživu dojčiat a detí.Ona píše že 17 týždnové bábätká už tolerujú prvé chute!!!A sú tu recepti ktoré sú vhodné od 17 týždňov !Napr.Prvý zeleninový pretlak,pečená maslová tekvica,zeleninové trio,pečené sladké zemiaky,Mrkva,sladký zemiak a jablko,maslová tekvica a jablko atď.Takže teraz je to ako?Ja som mojej prvej dcérke,tiež začala dávať papkať od 17 týždňov,aj kvôli tomu že mi odmietala mliečko,vypila mi minimun.Pekne priberala,bola spokojná,vôbec mi nebola chorá do 3 rôčkov,akúrát keď nastúpila do škôlky začal byť chorlavá,ale to si musela zviknúť na väčší kolektív!!!Teraz mám 3,5 mesačnú dcérku a tiž jej začnem dávať papkať od 4 mesiacov,pravda že nie hneď celý tanier 😀 !Prajem krásny deň
@wawrita Ahoj... no my sme sa trápili 3 dni tak ze v podstate iba o čaji, mozno raz za 15 hodín niečo málo zjedol... do čajíku som mu dala 3 lyzicky jablkovej štavy - aby mu lepšie trávilo, a okolo obeda 2-3 lyzice mixovanej brokolice, a začal papať - síce iba ryžovú kašu ale poriadne - kazdych 4 - 5 hodín 130 ml... a cca takto po dalsich 3 dnoch mi dneska znovu začal papať mlieko - tiez iné ako predtým, ale to nevadí.... Skúsila som 6 druhov mliek, a jedno mu sadlo 🙂
@mirka1611 uz tu taka tema nedavno bola a nemyslim si, ze je velmi stastna, neocakavaj pozitivne ohlasy 😒 . Prikrmovanie tak skoro vazne skodi dietatku, to je vsetko, co sa k tomu da napisat. precitaj si, ako funguje organizmus a travenie u tak maleho dietata a dam krk na to, ze ta takato hlupost ani nenapadne. Jedlo nie je o chuti, ked uz sme pri tom, ale o vyzive a zdravi. A pre dieta pod 5-6m. je akakolvek ina strava ako mlieko, ci uz UM alebo MM skodliva. Nerozumiem, ako mozte takto hazardovat so zdravim vlastnych deti, Kam sa ponahlas?