Prikrmovanie štvormesačného dieťaťa

marianqa
6. dec 2013

Chcem sa poradiť ako a s čím ste začali prikrmovať?My máme 4-mesiačiky a začala som z výživou a krupičkou Hami...čo a v akých množstvách ste dávali Vy?

domak2
6. dec 2013

Je tu asi 1000 tem, na googli je asi dalsich 10 000 a ak su aspon trosku odborne,poradia ti zacat bud bezlepkovou kasou alebo jednodruhovou zeleninou- uvaris/naparis , bud popuc alebo pomixuj, mozes aj s mliekom ake dietatko bezne pije. Jedenkrat denne, zo zaciatku nenahradzat mlieko, len davat ochutnavat. A je uz na dietatku kolko spapa. Ja som zacala mrkvou, zemiakom, ryzovou kasou atd, ale az v skoro v 6 mesiacoch. 🙂
@marianqa

marianqa
autor
6. dec 2013

@domak2 aha tak ked ma 4-mesiace mozem dat vyzivu?A krupicku?

alena16
6. dec 2013

@marianqa Začínať výživou a krupičkou nič moc, veď ti domak2 poradila, že začni jednodruhovou zeleninou. Určite je to lepšie ako výživy z obchodu.

luba28
6. dec 2013

ja som zacinala zemiakovou kasou s mrkvickou a troskou masla,....vyziva moze byt si myslim,.....krupicu nas maly nechcel,.....kazdy vravi nedochucovat,ale ja som vzdy dala tosilinku soli,....

domak2
6. dec 2013

@marianqa pises ze uz si dala, tak je to uz bezpredmetne. 😉 http://najmama.aktuality.sk/clanok/224548/ked-u...

marianqa
autor
6. dec 2013

Ja som prvorodička a som s malou stále sama,tak poprosím tie čo sa cítia ako dokonalé matky mi nevypisujte poštu a ma neurážajte!!!Ja aj 4-krát vysvetlím tú istu vec ma nemusíte urážať!!!
@luba28 tak jej zajtra spravím a uvidíme 😉

moni244
6. dec 2013

@marianqa my sme začínali mrkvou, ale ja som dávala tak pár lyžičiek, uvarená, pomixovaná, po čase samostatný zemiak, cuketu, tekvicu, po mesiaci som začala kombinovať mrkva+zemiak, cuketa-zemiak a tak, ale ona zo začiatku zjedla fakt pár detských lyžičiek, čiže mne sa tie detské výživy neoplatilo kupovať, lebo to by nezjedla ani za mesiac. A keď som navarila viacej, dala do nádoby na ľad a takto som si vytvorila viacero kociek, ktoré som potom pri izbovej teplote alebo nad parou nechala rozmraziť, zmiešala a podávala 🙂 krupicu som skúšala až v 7 mesiacoch, ale nechcela to. Keď bude malá väčšia, skús v obchodoch so zdravou stravou kúpiť Nominal kaše, zarábajú sa s horúcou vodou, nemusíš ani merať množstvo vody a prášku, urobíš podľa seba, dochutíš čerstvým ovocím, mne sa osvedčili viac ako kaše od Nestlé, Hami a podobne. Sú napr. pšenovo-krupicové, viaczrnné... 🙂

marianqa
autor
6. dec 2013

no pojdem kúpiť a skúsim ale ešte trošku počkám,aj moja len po lyžičkách papká nie veľa

moni244
6. dec 2013

@marianqa tak v takom prípade fakt stačí len doma niečo pripraviť, kupované sa naje dosť, keď bude väčšia 😉

luba28
6. dec 2013

@marianqa staci jeden zemiacik,do toho nastruhat mrkvu a do tej vody trochu masla mokka lyzicku,nechat uvarit a vymiesat potom na kasu,....staci 2-3 lyzicky na zaciatok a uvidis ako bude,zvysok si mozes odlozit na dalsi den,.....

luba28
6. dec 2013

@luba28 ....postupne potom brokolicku namiesto mrkvy a uvidis ako bude malej,mozno jej tak zachuti,ze nebudes stihat varit,....🙂

marianqa
autor
6. dec 2013

@moni244
@luba28 dakujem dievčatá vidím že sú tu aj normálne mamičky čo vedia normálne komunikovať 🙂

evelynm
6. dec 2013

odporuca sa zacat jednym druhom zeleninky, ak dietatko spapa a nie je ziadna alergicka reakcia, skusit iny, zasa jeden druh zeleninky. Postupne, ked poskusa viacero druhov, tak ich mozes skombinovat - zemiacik s brokolicou napriklad, alebo zemiacik s mrkvickou atd. Ovocie rovnako - skusat jeden druh, ak toleruje, skusit dalsi. Zameraj sa na ovocie, ktore rasti v nasich zemepisnych sirkach - jablcko, hruska atd, to je nam najblizsie.
Ja som zacala s prikrmammi az v 6 mesiacoch, obe deti boli plne dojcene, z tych prikrmov len trosku ochutnali, takze som toho vela nerobila - aby sa nemuselo vyhadzovat.
Neskor polievocky, kasicky, ale neboj, mas cas, netreba to zbytocne unahlit.
Nesolit, nesladit, do jedneho roka je velmi dolezite, cim dietatko krmis, kvoli nezrelosti traviacej sustavy. Ak papa dietatko nieco nevhodne, sice to stravi, ale organizmus sa zbytocne zatazuje a az v neskorsom veku sa mozu prejavit negativa.
A pokojne sa pytaj, ak nemas skusenosti, ved na to konik je 🙂

freyjanr
6. dec 2013

@evelynm môžem sa spýtať prečo by sa nemalo začať s tými večernými kasickami co su od 4 mesiaca?ja som chcela najprv skúsiť to lebo po mliečku mi prišlo ze najlepšie bude niečo mliečne...

bajana
6. dec 2013

@freyjanr na to, preco sa ma zacinat zeleninovymi prikrmami a nie obilnymi kasami, sa opytaj pediatra, ten ti to najlepsie vysvetli, rozhodne to ale bude suvisiet s vyvojom traviacej sustavy...bohuzial je dnes mnozstvo vyrobcov, ktori napisu na vyrobok, ze je vhodny od 4 mesiacov, ale to neznamena, ze sa tymito kasami ma zacinat....skus si vyguglit nejake odborne stranky a nechaj sa inspirovat....alebo sa nenechaj, rob si podla seba, ale riskujes do buducna problemy svojho syna....

alena1808
6. dec 2013

Ahoj, ja som tiez zacala so zeleninou, najskor zemia (1 kus) som uvarila vo vode a s troskou tej vodicky vymixovala na kasu. Na zaciatku spapal tak 2-3 lyzicky, to papal 3 dni. Potom dostal mrkvu, tiez som nakraala na kolieska, uvarila a s trosku vody rozmixovala. zas papal 3 dni. potom som dala zemiak s mrkvou - 3 dni par lyziciek. a postupne rozne kombinacie - zemiak=kalerab, mrkva=brokolica, zemiak= karfiol ... potom som zacala aj s ovocim - jablko, banan, marhula, broskyna. Vsetko som pripravovala sama. uvarenie jednehozemiaku nezaberieaz tak vela casu. a mal som istotu ze vsetko je 100%, ziadne pridavky umeliny. Treba zacat pomalicky, dietatko ma na zaciatok skusat nove chute, nie hned sa z toho napapat . spapa 2 lyzicky, tak 2, spapa 5 tak 5. ako mu bude chutit.

ada510
6. dec 2013

Môj syn sa prikrmil sám jedla som banan a on mi Ho schmatol a natlacil si Ho do úst samozrejme som mu to vzala ale on sa tak jedoval a reval musela som mu Ho popucit a dať taký bol šťastný.. 🙂 ale papame už mrkvicku hrušticku a aj ten bananik skúšame aj kaše ale tie mu moc nechutia...ale snáď postupne🙂

h2
6. dec 2013

@marianqa Ahoj, a môžem sa opýtať, prečo už prikrmuješ? Nemyslím to nijako zle, nechcem sa Ťa nijako dotknúť, len mne osobne sa zdá 4 mesiace ešte strašne skoro na príkrmy. My sme začali s príkrmami vtedy, keď nám detská lekárka povedala, aby sme začali, to mal môj malý už 6 a pol mesiaca. Začala som rozvarenou mrkvou, neskôr mrkvou s jabĺčkom, potom mrkvou so zemiakom a tak podobne. Detské výživy z obchodu obsahujú cukor, s tým by som určite ešte počkala.

tinapa
6. dec 2013

Dievčatá, tiež som prvorodička..chcem sa spýtať- keď môj malý momentálne užíva antibiotiká, môžem mu dávať príkrmy? Teda najprv zeleninku- mrkvičku.. Z tých antibiotík hnačkuje, mrkvička že sťahuje hnačku, tak mi poradili.. Má takmer 5. mesiacov. 🙂

h2
6. dec 2013

@tinapa Ahoj, môj syn mal minulý týždeň hnačky, trochu som si o tom študovala, takže áno, tá varená mrkva sa určite pri hnačkách odporúča, dobrý je aj ryžový odvar. No ale môj syn už má vyše dvoch rokov, u ani nie 5-mesačného si nie som istá, ale my sme ako prvý príkrm dávali mrkvu, takže tú určite môže. Ale pri hnačkách u tak malého dieťatka treba dať pozor na zvýšenú stratu tekutín. Skús si niečo naštudovať na googli. Držím palce, skoré uzdravenie želám. 🙂

tinapa
6. dec 2013

@h2 ďakujem ti, a aký čajík dávať? Je fenyklový vhodný, keď má hnačky? ..či Pigi čaj pre deti? Samo.nie čierny.. Doktorka v nemocnici mi povedala, že čaj ani nemusí, a keď, tak ten Pigi- biely čaj..ale že stačí mliečko- viac je už na Bebe HA ako na prsníku, ale teda..kedy si má zvyknúť na čaj?.. S tými hnačkami to nie je až tak zlé, 3- 4 krát- niekedy redšie, inokedy hlienové, svetložlté.. ale kedže si poprdí v noci, vyprdká to, nezobudí sa na to, že je mokrý, tak má teraz zaparenú ritku..to ako dostanem preč, neviem..☹ dávam mu rybiu masť, snáď zaberie. Lebo neviem, z čoho by ju mal zaparenú inak.. Doteraz nebol problém. Iba ak z mojej konzumácie mandarínok? Len na prsníku je dosť málo.. Hm?

h2
6. dec 2013

@tinapa No, s tým Ti poradiť neviem, ale zariadila by som sa podľa toho, čo hovorí lekárka. Ja som synovi začala dávať čaj tuším dosť neskoro, ani neviem, koľko už mal mesiacov, ale možno už aj tak 7-8, ale dávala som len detský bylinkový/feniklový. Ale to nemal hnačky, takže sorry, ale fakt neviem. ☹

evelynm
7. dec 2013

@freyjanr , dievcata uz vlastne odpovedali. Preto, aby sa nezatazovala traviaca sustava, tie kase nie su vhodne na zavadzanie prikrmov, skor na to, aby sa davali, ked uz dietatko tie prikrmy papava.
Ak ma dietatko hnacky, tak by som nove veci neskusala, je to napor na organizmus, s ktorym sa vyrovnava, netreba mu pridavat dalsi.
Skor, ak mozem, chcem sa spytat, preco davas umele mlieko, ked dojcis?
A co ti radi detska lekarka?

marianqa
autor
7. dec 2013

ja už nedojčím 😒 a som naozaj len výživku dala nič iné ☹

luba28
7. dec 2013

@marianqa ked nekojis tak prikrmovat uz mozes pomaly,pri dojcenych detoch sa odporuca az od 6.mesiaca,....

luba28
7. dec 2013

@tinapa ja mam vyskusane asi vsetky detske caje ake su,ale naj,naj,naj,je teekanne.jeden je od 3 mesiacov a druhy od 9.mesiaca,....su vynikajuce,.....spokojna som na max,.....ja som cajik davala od zaciatku,kedze som nekojila vobec,ale ked sa koji tak az okolo 6.mesiaca staci,pokial neni horuco velmi,.....

bajana
7. dec 2013

@ada510 prepac, ale nemozem nereagovat....pre to si matka, aby si svoje dieta usmernovala a vychovavala, nie aby sa vychovavalo same..."same sa zacalo prikrmovat" ? trojmesacny? 😨 hneval sa, ked si mu vzala banan? no a? radsej mu ustupis, aby bol spokojny, aj ked je zakladom pravidlo o tom, ze sa ma prikrmovat od ukonceneho 4 mesiaca? to fakt nechapem....

zirka
7. dec 2013

paci sa mi, ked zena ktora vie ako krmit svoje dieta je ´DOKONALA´......toto vyjadrenie mi normalne ´spravilo´den, dakujem 😀

jadinka
7. dec 2013

ja som zacala so zeleninkou - zemiakom, mrkvou uvarenými na pare, postupne som pridávala dalsiu zeleninu - cukinu, kaleráb, petržlen, pórik a pod...asi mesiac po zavedení zeleniny som pridala masko - kuracie, morčacie, králičie a až mesiac na to ovocie (to pridaaávaj ako posledné - jablko, hrušku...v lete som dávala aj marhulu, broskynu, melón)..na večeru som zacala dávat kašu až od 6. mesiaca a jogurtík od 8 mesiaca (lae nie termix, pribináčik a pod., ale biely plnotučný, alebo tie detské, ktoré nájdeš pri regáloch s výživami)

ada510
7. dec 2013

@bajana bude mať 4 mesiace a nič mu neni nám 2 dvoch mladších bratov a takisto im nič neni a ja som tiež tu ked mozu deti očkovať v 3 mesiacoch a napchat do nich milión chemikálií a hliníka čo mu asi tak správy banan okrem toho som zdravotná sestra a bežné sme na oddelení a aj v detskom domove už prikrmovali...a pokiaľ sú deti na UM je to normálne a čo kedysi jedli deti ked nebolo UM a matky nemali toľko mlieka a sú tu to len teraz sa robí z toho veda zbytočná...