Prikrmovanie skoro štvormesačného bábätka

miskalaci
24. dec 2020

Zdravicko vsetkym. Chcem sa opytat o tyzden bude mat babatko 4 mesiace a musim ju prikrmovat jedlom. 1 den dostala krupicovu kasicku s vlockami a vcera papala zemiacik s mrkvom a vyvarom z polievocky. Chcem sa opytat co ine este moze take babatko papat, vraj spenat a listova zelenina je do 6 mesiaca nebezpecny koly dusitanom. Mozte mi prezradit co ste davali davate babatkam papat od 4 mesiaca?

margaretka_
24. dec 2020

My sme začínali zeleninou. Vzdy 3 alebo 4 dni ta ista. Napr mrkva. 4 dni jedli ciste mrkvive pyre. Potom 4 dni cuketove. Potom 4 dni nieco dalsie. Neskor, ked uz mali odskusane urcite druhy, som robila kombinacie. Napr mrkva so zemiakom a porom. Vzdy ciste, bez soli.

nelca0510
24. dec 2020

@miskalaci toto je veľmi zlý začiatok. Zahod krupicu aj vločky. Najprv musíš začať jendozlozkovou zeleninou. Tak 2-3 týždne. Postupne, pomaly, po lyžička h.

nelca0510
24. dec 2020

@miskalaci a ak máš pochybnosti s dusitanmi, kúp si v skle napríklad Hipp alebo iné bio prikrmy. A hlavne kupuj bio zeleninu, veľa jej je v kauflande/lidli.

miskalaci
autor
24. dec 2020

@nelca0510 myslela som si ze bio ale nebola som si ista .ci moze kupovane papat 🙂

miskalaci
autor
24. dec 2020

@nelca0510 no to bolo po porade s laktacnou poradkynou lebo mi babatko malo pribera a kedze od 4 mesiaca uz moze papat take jedla tak som skusila. Povedala mi ze mam davat zeleninu s kombinaciou tuku a vlocky kasicku s trochou oleja aby nemala problrem s kakanim a aby pribrala malicka 🙂

zuzana_ilkova
24. dec 2020

@miskalaci ahoj ja by som vlocky nedavala moze mat babo bolesti bruska aj mne maly menej priberal ale prikrmom vsetko dohnal teraz ma 11mesiacov a asi mesiac papa vlocky...krupicu by som tiez nedava ... este tie kase vo su od 4mesiacov som davala znacku Sunarek... zemiak a mrkva opatrne lebo upchavaju... mozes davat batat spenat cuketu hokajdo mrkva obycajny zemiak je toho dost pozri si na nete tabulky prikrmov ja som sa riadila podla toho a maly mi zacal pekne priberat, tiez ovocie davaj jablko hruska banan( tiez v malom lebo moze zapchat)...

zuzana_ilkova
24. dec 2020

@miskalaci podla tohto som isla ja

zuzanaete
24. dec 2020

@miskalaci A ake ma vzdelanie laktacna poradkyna? Nesie zodpovednost za svoje odporucania? Prve prikrmy maju byt o kostovani, nie o jedeni a najma pri takomto malom babatku. Postupne zavadzat zeleninu, aby sa mohla odsledovat pripadna alergicka reakcia. Postupnost dalsich potravin si uz nepamatam. Na kazdeh poradniny dala pediatricka odporucanie, ako pokravovat.

miskalaci
autor
24. dec 2020

@zuzana_ilkova dakujem pekne . Mne laktacna poradila ze mam pridat do kukuricnej krupice s vlockami lyzicku oleja preto aby nemalo babo zapchu ze to pomaha pri kakani preto som jej tak dalla

deti95060810
24. dec 2020

dieťa nemá ani ukončený štvrtý mesiac a už pcháš do neho zemiak? 😨 Veľmi zavčasu...

zuzap33
24. dec 2020

@miskalaci este ziadne vlocky a krupica, preboha.A laktacnu poslat prec, co ona vie o prikrmoch, hotova katastrofa.Obrat sa na pediatra. Uvedene fotky z prispevkov su super aj ja som isla podla nich.

zuzana_ilkova
24. dec 2020

@miskalaci ja som malemu do kazdeho zeleninoveho prikrmu davala lyzicku repikoveho oleja je to aj na to aby sa lepsie vstrebali vitaminky a zivony zo zeleniny to je dobre ze toto davate...👍🏻

miskalaci
autor
24. dec 2020

@margaretka_ dakujem a chcem sa opytat vy ste kojili? A od ktoreho mesiaca ste zacali skusat prikrmovat jedlom? Dakujem

zuzana_ilkova
24. dec 2020

@miskalaci aaa pri zapche som robila odvar zo aliviek susenych, zaliala som susenu slivku prevarenou vodou cca 2deci,nechala 20minut luhovat a davala pit ako cajik bez problemove kakanie zarucujem

miskalaci
autor
24. dec 2020

@zuzana_ilkova dakujem pekne urcite to vyskusam 🙂

natalala
24. dec 2020

@miskalaci ja som kojila a zacala som prikrmovat ked mala 5 mesiacov a tyzden a to tiez iba preto, lebo ked nas videla jest otvarala pusku a prejavovala zaujem. Najprv samotna mrkva, zemiak, cukina, hokaido a postupne kombinacie zelenin, potom masko a nakoniec ovocie. Ak kojis a mas take male babo kt ti zle pribera skor by som ho dokrmovala cez cievku umelym mliekom urcite nie kasami a inym v tomto veku 🤷🏼‍♀️ Teraz ma moja 10,5mesiaca a stale su dni ked papa hlavne mlieko a do roka je to uplne v poriadku. Take male kojene dietatko ako mas ty nema este pripraveny traviaci trakt na “normalnu” stravu. Laktacna poradkyna nech sa drzi rad o kojeni 🤦🏼‍♀️

margaretka_
24. dec 2020

@miskalaci ano nasi boli dojceni obaja, priberali nadpriemer, takze my sme prikrmovali az po 6. mesiaci
Tiez sme pridavali trosicku oleja. To som zabudla spomenúť

ukulela
24. dec 2020

@miskalaci obe kojene deti som prikrmovala až od pol roka. 4mes je na kojene dieťa skoro. Dieťa ti samo ukáže, že už chce jesť iné ako len mleko. Konzultuj to s doktorkou, nie laktacnou! Do čoho jej dávaš krupicu? A aký vývar? Prikrmy začínajú zeleninou, 3 dní jeden druh, kvôli odsledovaniu prípadných alergií.

lenka2710
24. dec 2020

@miskalaci ja som začala od 5.mesiaca, mne dr povedala, že dieta by sa malo začať prikrmovat, keď si vie už samo v pusinke podávať jedlo dozadu a ma dvojnasobok pôrodnej váhy
Vždy tri dni - mrkva, batat, zemiak, cuketa, kaleráb, brokolica, tekvica, karfiol, potom som dala banán, jablko, skúšala som ryzovu kasu, teraz som začala s mäsom v kombinácii s už vyskusanou zeleninou

miskalaci
autor
24. dec 2020

@ukulela krupicu s vlockami a olejom a vyvar kuraci len trosku stavicky som zmiesala s trochou zemiaku a mrkvy a javila zaujem aj o lyzicku vyzeralo to tak ze je spokojna pri tom zemiaku s mrkvou, takze ostanem paru dni len pritom

miskalaci
autor
24. dec 2020

@natalala no mna stale sleduje ked jem tak sleduje lyzicu a vcera otvarala usta tak son jej mrkvu so zemiakom dala a javila zaujem o to. Kase davat nebudem popripade po sviatkom kupim sunarek od 4 mesiaca kasu. Nechcela som sa celmi priklanat k sunaru kedze je nezdravy samy tuk a cukor . Skonzultijen to radcej aj s pediatrickou

margaretka_
24. dec 2020

Kasu nemusis davat instantnu, normalne vies doma uvarit. Ale ak davas teraz zeleninu, ostan nejaky cas iba pri jednom chode. Je to este male babo. Ma cas na jedlo

makova333
24. dec 2020

@miskalaci strava 4 mesacneho dietata ma byt prevazne mliecna. Ak mas mliecka malo treba dokrmovat UM (na trhu je vela kvalitnych UM npr. HiPP). Zacina sa prevazne nesladkou zeleninkou napriklad cuketa, zemiacik, potom mrkvicka...Ale nema to byt prikrm len par lyziciek a potom dosytit mlieckom. Pri skusani zeleniny treba dat cas, aby sa prejavilo ci dietatko potravinu toleruje, nezapeka ho, neprehana, nema ekzem. Preto treba cca 1 tyzden podavat 1 potravinu. Kasu zatial vobec nedavat (treba vydrzat chvilu pri zelenine) a uz vobec nie vlocky. A odporucam, pani laktacnej viac nezdvihnut telefon. Tie rady ma zdvihli zo stolicky...

katarina9593
24. dec 2020

@miskalaci ahoj akože prepáč si normálna ... Neber to v zlom ale malá nemá ani 4 mesiace a už jej dávaš toto preboha 😱😱😱🤦🤦🤦to čo je za laktačnú čo ti toto radí???.....však to malickemu dieťatku viac uškodiš ako pomôžeš ... My sme začínali s každou zeleninou zvlášť 2-3dni a všetko postupne žiadne krupice a podobne veci ...dávaj jej len ochutnávať pomaličky nech si zvyká poprípade aby si vedela z čoho mala treba alergickú reakciu..neviem či kojis ale keď nestačí tvoje mliečko radšej by som volila prikrmovanie umelým ako toto.. dieťatko ma na všetko čas postupne naša má 10,5m a teda tiež ešte neokoštovala všetko možné ...držím palce nech mala dobre priberá 🙂

jolikaa
24. dec 2020

Ja uplne suhlasim s @natala toto je velmi skoro aj na jednoduche prve prikrmy a nie uz na vlocky a krupicu a pod. Verim tomu,ze pediatricka by skor odporucila UM a nie krupicu a vlocky.

nelca0510
24. dec 2020

@miskalaci toto je veľmi zlá laktacna. Ta očividne vie co sa kedysi robilo keď sa deťom dávala krupicova kaša do fľaše aby spali celu noc.. Naozaj, tie obrázky sú fajn a chod podľa toho🙂 kaša na dobrú noc ma čas, a keď tak, tak prosim, niečo kvalitné, najlepšie bio🙂

lenkakravcova
24. dec 2020

@miskalaci Základ je mlieko v takom veku. Môj syn keď mal rok tak stále väčšinu jeho stravy tvorilo mlieko. Zjedol max dve tri lyžičky niečoho zeleninového alebo ovocného, inak jedine jogurt alebo puding, krupicu zvládol trochu viac. Ale celkovo pil veľa mlieka, stále dookola, aj 350ml na posedenie. Od 7-8mes som prešla od dojčenia na Hami umelé, a od začiatku 12mes na klasické kravské 1,5%.
Ak máš malo mlieka a musíš prikrmovat, tak by som prikrmovala na tvojom mieste asi umelym mliekom po lyžičkach. 🙂 aspoň do toho 5.mes. Keď ti dieťa bude sedieť sako tak potom stačí začínať s inými potravinami.
Prikrmovanie do 6mes je len také na liznutie - aby si dieťa zvyklo na rôzne chute. Najesť sa z toho by sa ešte ani nemalo a ani sa nenaje (nezje ti dosť, a ak áno môže mu byť zle).

andreatytler
25. dec 2020

@miskalaci Len poznamka ze brokolica a karfiol sa odporuca az od 8 mesiaca.

zaba21
25. dec 2020

@miskalaci
Už ti žienky poradili a dobre, ale nedá mi napísať. Som prekvapená, že v dnešnej dobe, keď je dostatok kníh, časopisov, aj na internete voľne dostupných zdrojov o stravovaní niekto tak tápa vo výžive dieťatka. O to viac prekvapia neodborné rady laktacnej "poradkyne".
Tak len na záver... bábätko je ešte veľmi malé, nové pokrmy treba zavádzať postupne podľa odborných odporúčaní, po troškách a v súčinnosti s pediatrom. Tak prajem, nech sa darí a bábätko prospieva.

tinqua
25. dec 2020

@miskalaci ahoj ako to tu bolo písané, nedávaj jej jesť toľko naraz...jednozlozkovo. Ja som tiež začala zemiak potom mrkva, potom zemiak s mrkvou... potom povedzme petržlen pridať, avokádo som dávala, tekvice, kaleráb, cuketa a rôzne kombinácie toho... potom už som začala pridávať mäso....a tak podľa odporúčania a čo jej neurobilo problém. Inak odporúčam ak máš pochybnosti o trávení pri zavádzaní noviniek pridať aj probiotiká, ja som sem tam použila Biogaiu