Prikrmovanie od štvrtého mesiaca

didius
2. máj 2015

Ahojte maminky. O týždeň máme 4 mesiačiky a ako sme boli teraz v poradni pani doktorka nám kázala od 4 mesiaca prikrmovať. Maličkého kojím od narodenia krásne papka ale teraz sa jej nepozdáva hmotnosť a to že v noci sa Budíne každú hodinku, každú hodinku a pol. Nakoľko som prvorodička tak by som chcela počuť viac názorov na to lebo niekto vraví aby sme sa s tým neponáhľali niekto že to je dobré takto skoro. Ďakujem Vám za každý názor.

majkalabka
2. máj 2015

nemáš sa kam ponáhľať, plne dojčené deti by sa mali od 6 ukončeného mesiaca začať prikrmovať, prípadne ešte tak v priebehu 6 nepoviem, ale ak sa bezproblémov kojíte, tak nie je o čom.... a j sama to tak necítiš. ja som tiež prvorodička 🙂 prípadne častejšie prikladaj a bude viac papať. my máme skoro 9 mesiacov a tiež sa v noci budíme skoro každú hodinu-dve a tiež kojím. takto mi spáva od 4 mesiaca, že sa často budí. deti sa budia nielen od hladu v noci ale aj z iných dovodov...skús kuknuť stránku mamila.sk, tam je to bližšie vysvetlené a sú tam aj super rady dojčiacim mamičkám ohľadom všetkého prikrmovania atd atd.... 🙂 pre info
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne...
🙂

liz_lemon
2. máj 2015

ja mam 5-mesacnu dceru, a prikrmovat som zacala len vcera, a to je na UM
dojcene deti skor ako 6-mesacne netreba prikrmovat

janakomancova
2. máj 2015

ja som od 4 mes. zacala prikrmovat kojeny sme neboli.a nic nam nieje 🙂

saska.t
2. máj 2015

@didius prikrmovanie je uplne zbytocne ak je maly spokojny a pribera,to,ze sa budi v noci kazdu hodinku nie je o papani,ale o pocite citit a byt blizko mamy a nie o hlade. Aj WHO odporuca plne dojcenie do 6 mes. a potom zacat s prikrmami,takze sa nie je kam ponahlat.

sardinka333
2. máj 2015

@didius Čo sa týka príkrmov na jednej strane sa nie je kde ponáhlať (začať najneskôr okolo 6 mes. ) ale ak dieťa dlhodobo nepriberá (nepíšeš kolko to trvá to nepriberanie) tak ja by som postupne začala. Možno s tým suvisí aj to nočné budenie á hodina, čo je podla mna dost - vytvara si tak nesprávne spankové asociácie a tohoto zvyku sa potom ťažko zbavuje, je tu o tom mooore diskusii ako mamičky vstavaju v noci aj 10x na ,,krmenie,, už relatívne ,,velkých detí,,. Takže za mna ja by som sa snažila dojčiť cez den čo najčastejčie počkala či to prinesie prirastok na vahe, ak nie začala by som s prikrmamy, nevidím dovod sa ich zase báť ja som u syna začala nakonci 4. mes. a bez problémov, u dcery som bola lenivá začať tak skoro ked netrebalo tak to som tak v 5 - 6 mesiaci začala a v pohode.

mizu89
2. máj 2015

@didius To ze sa ti cez noc budi casto tak je vela dovodov.mozu mu ist aj zubky alebo sa meni.dieta sa kazde 3-4 mesiace meni.Skus sa spytat svojej pediatricky kolko mlieka by malo spapat 4 mesacne dieta za 24h.doma ho odvaz pred a po kojeni ak mas vahu pocas 24h a uvidis kolko ti spapa za 24h a hned budes vediet ci mas dost mlieka.hmotnost u deti je rozna niektore rychlejsie ine pomalsie priberaju.ja som si myslela ze mam malo mlieka odvazila som jeden den a zistila som ze mlieka mam nakoniec dost.ja mam 6,5 mesacneho syna a prikrmovat som ho zacala asi v 5 mesiaci a tu je.Dr. mi povedala ze treba zacat aspon 2 tyzdne skor aby si dieta zvyklo na inu stravu, ale to je jej nazor,kazda dr. je ina.

ivkadracova
2. máj 2015

Ja by som zacala az vtedy ked to tak citim, nie podla lekarky, pol kila hore dole, nestoji to za to aby sa mu strava sprotivila, lebo ju bude potrebovat .. Alebo by som to nechala na cas, ked si dieta samo "vypyta", nasa si nejake kusky vypytala uz pred koncom 5 mesiaca, mozno trosku skor, take ze chlebik pocmulat, alebo jablcko doruky pocmulat a pod.., medzi 5-6 sme uz davali nejake prve domace presnidavky, a potom od 6 mesiaca aj ostatne jedlo, najprv mixovane a od 7-8 uz aj nemixovane, tot nasa skusenost.
Poznam aj take deti, co nemohli vobec ziadne mlieko, a plne pasirovanu stravu uz mali v 3-4 mesiaci aby vobec prezili, v komunizme nebol taky vyber prikrmov, a neviem ci vobec od narodenia nieco okrem mlieka je, takze da sa aj tak, ale asi iba v extremnych pripadoch, ked to inac nejde. Ty ked kojis a dobre sa pestro stravujes tak ma zatial zivin dost. Mozes ked velmi chces skusit nejake nastruhane jablcko, alebo popuceny bananik za lyzicku aby si zistila reakciu, a pripadne nech to doje, alebo dojes ty a pockas, ked vidis zeby sa premahal.
Ale este ma napadlo, ze nasa ked bola hladna tiez bola nervoznejsia aj sa budila viac, a pomohlo dat aj nieco ine okrem materskeho mlieka.

ivet1371
2. máj 2015

Kludne môžes dávať medzi 4-6 mesiacom je imunologicke okno.najlepšie sa znasaju potraviny.

mayama
4. máj 2015

Ahoj 👋 ak má malú hmotnosť ja by som prikrmovala a vieš čo moja sa narodila ako 4kg a prikryjeme od 3,5mes aj doktor mi povedal. Mala zje všetko mäso zeleninu,žĺtok kašu banán a aj paj Umelé mlieko a ani nie je buchta je silná a pevná.poznám mamy čo dali deťom 1maso až v roku a pol a odmietajú im to jesť hlavne ze sladké im zakazoval a teraz len len sladké by jedli.iste nezačínaj ovocím najprv zeleninou. A koľko má tvoje dieťa kg\mes.?no ale vraj keď kojis mala by si až 6mes.mňa mama krmila/a to hov.mäsom\ už 2mes a som tu zdravá bez alergii.

mayama
4. máj 2015

mayama

mayama
4. máj 2015

A možno máš slabé materské mlieko aj naša najprv maká obyč nutrilon a až po nutrilon comfort prespi celu noc od pol 8 do 7 rrána a to bez budenia.skus teda aj umelé pokiaľ teda nechceš ešte prikrmovat

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
atrami
4. máj 2015

Nič také ako slabé mlieko nie je. Lekárka Ti mala urobiť skúšku doječenia - kolko mliečka vypije. Ak máš dostatok mlieka dokrmovanie je zbytočné a často vedie k odstaveniu. Ak pri kojení striedaš prsníky, stane sa, že pije len predné mlieko, ktoré je menej výživné a slúži na uhasenie smädu a k zadnému - výživnému sa nedostane. Osdtriekaj si predné mlieko a až potom ponúkni prsník, ak bude ešte chcieť, ponúkni druhý prsniķ až potom. My sme dokrmovali od 5. mesiaca, na radu
lekárky - zo zdravotných dôvodov som kojila len z jedného prsnika. Ak chceš udržať kojenie a v rodine nie je alergia, lepšie by bolo prejsť na príkrmy.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mayama
4. máj 2015

@fidka79 no moja obezita?Mna takto kŕmili a mam 30 rokov a 49 kg a nie som anorekticka a ani bulímicka.nepreháňam.Však je demokracia robte si ako chcete.aj sestra krmila takto a ma zdravé deti 🚸 nemajú alergie a ani nie sú choré.a aká slanina?však mäso deti potrebujú nie tuky ale bielkoviny na vývoj mozgu možno keby si aj jedla tak by si vedela čo sú tíe bielkoviny.tak im krmte ako chcete. Obmedzuje a aj tak zožerú neskôr samé ecka

mayama
4. máj 2015

že
@fidka79 tak čo riešiš že skoro prikrmujem však som začala v 3,5 a môže sa už 4 keďže sme na umelom mlieku a to pol mesiaca jedla tak ze po lyzicke učila sa na nové chute na

standu
4. máj 2015

zlepsit dojcenie, nie prikrmovat.

emai
4. máj 2015

jooooj kde sa tak ponahlate s tym prikrmovanim. ved tie deticky maju cerstve,malicke zalutky.
ja som dojcila do 6 mesiaca. potom sme boli na umelom mliecku. a az neskor som zacala pomaly velmi pomaly s prikrmovanim.
neuznavam teoriu, ze po 1roku moze vsetko dietatko papat. ano skusame vsetko aj sme papali vsetko ale vsetko s mierou. /zboznujem hlasku svagriny, ze moj syncek moze vsetko papat aj cokoladu, zmrzlinu..../
my mame 1 rok aj 7 mesiacov. syncek, je zdravy aj ked je kojeny len do 6 mesiacov. my s manzelom sme boli uz 3 krat chory a nas syncek to zvladol bez problemov.

mayama
4. máj 2015

Skúste si najst web stránku zdravie.pravda prikrmovanie dojčatá po novom.aj mnohí odborníci sa prikláňajú že treba posunúť hranicu prikrmovania a vplyv kŕmenia na alergie a taky pojem imunologické okno poznáte

sardinka333
4. máj 2015

od ukončeného 4. mesiaca sa normálne davali prikrmy to len teraz za všetkým niektoré vidia hned alergie, obezity a choroby. To radšej nehovorím že my sme všetci vyrástli na UM -Sunar, Feminar a netuším čo je alergia ani ja ani mnoho mojich rovesníkov 30 ročných. Kto mal alergiu, ekzém, astmu na základke tak to sme ,,čumeli,, to bola zriedkavosť. Dneska? Ambulancie praskaju vo švíkoch a čakačky na termíny su neskutočné a pritom všade sa hovorí len ,,zdravá strava,,. Kamošky čo koja o 100 - 300 furt deti choré čo mi potvrdila aj naša mudr. že vobec nemá deti na MM zdravšie...Tým samozrejme netvrdím, že dojčenie je zbytočné, ale už mám pocit že, ponuknuť prsník je riešenie aj na svetovu krizu. Ked to ide tak je to super, treba sa aj posnažiť a ked nie tak prikrmiť UM.
čo sa týka toho ,,slabého mlieka,, - keby také neexistovalo tak asi s tým tolko žien nemá problémy. Proste niektoré deti z ,,koja,, prestanu priberať a možete sa postaviť na hlavu proste to nejde.

ivet1371
4. máj 2015

Och nemôžem to čitat .že slabé žaludky a neviem aj čo.ja som kojila do 4 rokov a jedol od neceleho 4 mesiaca prikrm.a od vtedy mu zmizlo zvracanie.čitate somariny čo pišu taký čo ani deti nemaju a potom tu radite čo čítate nie vlastnú skúsenosť.vnućka má 6 mesiacov a jedla uz 3 druhy mesa a skoro všetku zeleninu.banan,hrušky,jablká.a od kedy papa prikrm tak negrcka.pekny većer

mayama
4. máj 2015

@sardinka333 úplne ale úplne 👍 súhlasím konečne dakto normálny už som si myslela ze som exot matka. Však porozmýšľajte trocha:väčšina indiánov po objavení Ameriky umrelo len a len z obyčajnej chrípky a prečo bi nemali imunitu nikdy sa s tým nestretli a podobne je to i s alergiami ak od mala skúsate potraviny je menšie riziko vzniku alergii detto imunologické okno.lepok sa tiež zavádza aby sa neskôr z dieťaťa nestal celiak isteže vždy je tu možnosť že alergik bude ale da sa to eliminovať už pri prikrmovani a čo robili naše staré mamy -dávali nám oblizat korku chleba oblizat toho i toho nie zjesť ale aby sme spoznávali chute a aj zvykli na alergény a aké sme generácie však si kuknite štatistiky alergikov.ja nedlavim do malej o 106 ale nech si zvyká. A to imunologické okno je medzi 4 -6 mes.a ešte k tomu no nedá mi to nenapísal však vy tak uvedomele super moderné mamičky čo vy ste jedli ako malé a či jedli vaše mamy a staré Mamy.určite kojili a mali mm ale opýtajte sa čo popri tom papali

luba41
4. máj 2015

také rady od "odborníčok na dojčenie" ktoré Ti píšu o existujúcom slabom mlieku a o tom že môžeš dať v pohode UM, neber vážne ...väčšina dojčených detí začne po 3 mesiaci priberať menej, 300-500g za mes. je normál..imunologické okno nie je vôbec dokázané, že také niečo funguje..takže dojči dalej ako doteraz, ak je dieťa spokojné a stále priberá..stačí začať po 6 mesiaci a aj neskôr.. dieťa sa minimálne do 1-2.roka len zoznamuje s novými chuťami a jedlami..a normálneho jedla sa celý život ešte naje dosť.. 😉
napr. http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikr...

ivet1371
4. máj 2015

@mayama tak je nas viac neboj aj ja a moja dcera.a to jej ja nedávam rady čo ma malej dávať.sama zistila čo je pre ňu dobre.ale niekedy mi to príde že pre niektoré je laksia cesta dávať len prsnik alebo fľašku.a potom je deťom zo všetkeho zle.ja som nikdy ani nemixovala🙂

mayama
4. máj 2015

@ivet1371 ani ja nemixujem nech sa uci aj jazykom obracať zeleninu len popucim a mäso nátrham

ja sa vždy riadim tym ze pravda je taká jednoduchá ako naše bytie.

mayama
4. máj 2015

@luba41 no však ja nekojim vôbec ja som bola vždy na um tak prikrmujem

sardinka333
5. máj 2015

@luba41 pozri ty aj cela mamila ste ako Jehovisti! Klapky na očiach a kojiť, kojiť kojiť, kojiť...aj keby decko malo vrieskať od hladu, nepriberať, furt byť pod váhou a žiadna situácia a dovod 100% neexistuje aby sa kojiť prestalo. Ja nie som žiadna odborníčka, ale ani nie zaslepený človek,ktorý vidí len kojenie a nič iné. Ano, ako píšeš ak je dieťa spokojné a priberá tak je dojčenie optimálne a žiaduce - ale ak sa budí v noci čo hodinu a nepriberá tak asi je niekde probém. Treba si zavolať laktačnu, zvýšiť počet kojení cez den, podporiť tvorbu mlieka. Prečo nie, ja s tým uplne suhlasím. Čo sa ti nepači na ,,slabom mlieku,,? Lebo ,,sa tvrdí,, že je to mýtus? keby to bol taky mýtus tak s tým tolko žien nema problemy...ti poviem na rovinu - kašlem ti na cele kojenie ak to má byť trápenie pre mna aj pre dieťa. Láska k dieťaťu sa nemeria spôsobom krmenia. A nech si myslí kto chce čo chce.

luba41
5. máj 2015

sardinka333 a Ty si ako stíhačka..kdekolvek napíše niekto odkaz na stránku o dojčení, tak okamžite nabehneš Ty, pomenuješ matku za Jehovistku, kojofilku..už som Ti písala, naštuduj si o dojčení, aby si nedávala rady úplne z cesty o slabom mlieku, nočnom dojčení, pokazených zuboch a pod...mám pocit ako keby si si kompenzovala svoje zlyhanie na druhých, že Tebe sa dojčenie nedarilo, že Ťa to nebavilo a lahšie bolo strčiť dieťaťu flašu s Nutrilonom..ona píše že dieťa priberá je spokojné, tak prečo ju nepodporiť? načo kaziť niečo čo funguje..ona nemá problem, ani dieťa, len jej lekárka , ktorá dojčeniu s najväčšou pravdepodobnostou určite nerozumie

mayama
5. máj 2015

Vsak nech koji ale sú matky ktoré mlieko nemajú,ja som po cisárskom a mlieko sa mi nepustili hoci som bola u laktacnej.sme na umelom a prikrmujem a čo nič na tom není,aj ja by som dojčila ale nemám mlieko tak každý týždeň nechám 35 eur v lekárni za mlieko.prikrmujem nie preto aby som ušetrila ale preto lebo to tak cítim a chcem pre malú dobre 👌.a či je na prikrmovani zle.nechápem to co tu píšete že potom neskôr sa to prejaví a čo sa prejaví.Mala si v 10 rokov zlomí ruku bohu a akože za to bude na vine moje prikrmovanie.a aké alergie obezity???? Tak nezerte a cicajte do smrti cicka

sardinka333
6. máj 2015

@luba41 za ,,jehovistku a kojofilku,, som pomenovala tak jedine teba a mamilu žiadne ine matky tak sa nevykrucaj a nezvaluj to na ,,všetky dojčiace,, matky. Kde ja nabehnem je moja vec, ja som nikdy žiadnej matke ktorá sa pytala na dojčenie nepovedala v žiadnom prispevku aby sa na to ,,vykašlala,, a nechala to tak, praveže vždy rada podporím čo mám odskušané na sebe a viem ake to bolo. Ale nie fanaticky a nekriticky. Dojčenie nie je ,,šport,, alebo ,,výkon,, alebo jediná možná správna cesta ako krmiť svoje dieťa. Je to jedna z alternatív.
Kde píše že dieťa priberá ked sa lekarke nepozdáva hmotnosť? Sama autorka to piše. Asi si si zabudla prečitať moje rady ako ma zavolať laktačnu, poradiť sa a počkať...Prečítala si si len to čo si si chcela prečítať.
Máš uplnu pravdu take ženy ako ty mi cele dojčenie len znechutili a sprotivili a ja som dovolila aby sa zo mna zo stresu stala troska, viac tu chybu neurobím - v porodnici to prežijem, davaju aj prikrmy tam kde idem, a domov kupujem flaše a Nutrilon.