Prikrmovanie mesačného dojčeného dieťaťa

9. mar 2022

Som mama mesačného dieťaťa. Od narodenia je čisto kojeny. Dojčim na požiadanie cca každé 3h, alebo keď malý chce. Ale začal nám po večeroch strašne plakat, aj niekoľko hodín vkuse a nevie sa ukľudniť. Snažím sa ho dojčiť, ale on pri tých nervoch ani nechce piť. A myslím si, že večer mám aj menej mlieka. Preto uvažujem, že ho na večer pred spaním začnem prikrmovat umelým mliekom, snáď ho to zasýti a bude menej plakať a lepšie spať. Ale neviem, či to je dobrý nápad, bojím sa, že prídem o mlieko, alebo že si zvykne na fľašu. Tiež sa bojím, aby ho nezačalo zapekať a bolieť brucho. Už aj teraz má celkom problém s prdmi a stolicou. Poraďte, mám začať dávať umelé mlieko, alebo radšej nie?

diamond007
9. mar 2022

Áno, prikrmovanim o mliečko prídeš.
Večer sú typické koliky. Nemôže to byť váš prípad? Hlavne keď má problémy so stolicou a prdmi. To nebude podľa môjho názoru mlieckom alebo hladom.

autor
9. mar 2022

@diamond007 prídem o mlieko aj keď budem prikrmovat len raz denne vecer?

weva0188
9. mar 2022

Nemá náhodou kolíky? Nás syn po cca mesiaci každý večer začal strašne plakať,plakal aj niekoľko hodín vkuse. Dávala som mu kvapky,ale najviac mi pomohlo keď som ho dala do šatky.

kikuska872
9. mar 2022

Autorka, skús najprv alternatívne metódy ( aj keď si ich už možno skúsila, to neviem nepíšeš o tom)
-piť viac tekutín
-myslím že existujú produkty na podporu laktacie
-skúsiť si odsávať mlieko z prsníka
-masáž prsníkov pred kojením

Môžu aj tie koliky čo už sú vyššie spomenuté. Ale my pri tebe nie sme, musíš to rozoznať sama 🍀

-samozrejme ak nič nefunguje , by som išla do toho UM (tú jednu dávku večer) , a ty si v tom čase skús odsať prsníky 😊
Držím prsty 🍀🍀🍀

autor
9. mar 2022

@weva0188 neviem rozlíšiť, či sú to kolíky alebo hlad. Jemu nepomáha vtedy nič, len plače a plače kým sa neunavi a zaspí.

diamond007
9. mar 2022

Samozrejme. Lebo z toho raz čo neprikrmis tak po dvoch týždňoch to bude aj ráno j večer, po mesiaci vôbec.
Podľa mňa kojis pri veľkých rozostupoch, ak je ozaj hladný, skrat dobu kojenia. Ja mám 5m a kojim každé 2h aj v noci. Proste dlhšie nevydrží, aj keď mala mesiac som kojila aj každú hodinu.ma šesť kilo takže žiadnu nadváhu.

pribinak
9. mar 2022

Neprídeš o mlieko. Kopec mamičiek prikrmuje. Urobíš to tak, že bábätko najskôr nadojcis a potom das UM.
A zmenšila by som intervaly. 3 hod je dosť

diamond007
9. mar 2022

Proste koliky to budú draha autorka. Prečítaj si o nich niečo a začni dávať niečo na vyprdkanie (rektalna rieka, probiotiká, Sab Simplex....).

nikasmile
9. mar 2022

Môžeš aj nemusíš prísť o mlieko. Ja si myslím, či to nebudú naozaj koliky. Syn mal 3m skoro denne iba večer. Potom to zrazu prešlo. Kojila som a ver mi že na tlak okolia som mala doma najmenšie balenie mlieka. No stále pri predstave, že kojenie skončí som si večer povedala, že ešte počkáme a prešlo to. Nemyslím si, že máš málo mliečka, keď máš cez deň mliečko, máš ho aj večer. Ale napríklad som kojila každú hodinu. Iba keď spal tak som ho kvôli tomu nebudila.

nikasmile
9. mar 2022

@diamond007 plus s týmto súhlasím. Je veľa toho a treba poskúšať čo by vám pomohlo. U nás zabral espumisan, ale tiež sme skúšali kadečo a samozrejme cvičenie a hladkanie po brušku.

anika22222
9. mar 2022

Laktacna kriza u teba podla mna, alebo brusko babatka (koliky alebo mozno grgnut treba). Este sa ti telo iba nastavuje na babatko. Ja som to tiez nedavno prezivala, no nemenila som nic - po cca tyzdni/dvoch to preslo (niekedy plakala viac, niekedy menej), no napokon moje mliecko stacilo. Teraz ma skoro 4 mesiace, dokrmujem vecer po nadojceni +60ml (nemusela by som, no je to v ramci vecerneho ritualu po kupani) a spokojna je. A ziadne dojcenie a tvorbu mlieka mi to nepokazilo 🙂

elisebah91
9. mar 2022

Skús sa najskôr nadopovat všetkým dostupným, lieky, čaje, Matysak, veľa tekutín a jedla...ja kojim a dokrmujem dvojmesačného syna a o mlieko som neprišla. Najskôr dám moje nech mi vytiahne čo mu ide a potom dokrmim UM ak vidím, že je nespokojný. Dokrmujem len v noci raz,dvakrát cez deň nie. Neboj na fľašku si nezvykne ak ty na Tom budes trvať. Dieťa si prirodzene zvykne na ,,nič nerobenie,, že nemusí sat a namahat sa, že mu to mliečko ide samé. Môj postup najskôr moje vytiahnuť a potom fľaša a áno videla som, že by už už len fľašu bral ale povedala som si nie môj dráhy, a nútila cicku dokola, keď bolo mlieko a jemu neostalo nič iné len moje ťahať, keď chcel byť ok. A teraz si už zvykol čo je cica a čo fľaška, nema problém ,,prepnúť,, z prsa na fľašu a naopak. Chce to tvoje pevné nervy, trpezlivosť a odhodlanie. Ja stále pijem na noc koho čaj, cez deň veľa tekutín a ide to...držím palce...

katie253
9. mar 2022

O mliečko neprídeš. Môžeš prikrmovať cez "cievku pre novorodencov" , kúpiš v zdravotných potrebách. Nemusíš prikrmovať fľaškou. To je taká hadička, jedna strana ide do fľašky a druhá do pusy pri kojení z prsníka. Treba trochu cvik ale dá sa to zvládnuť. Ja som takto oboch prikrmovala.

euka210
9. mar 2022

Skor su to koliky, ale mozes skusit prikrmovat cez cievku ci pomoze.

martyzpp
10. mar 2022

Kedy ho davas spat? Ja som si pri druhom synovi tiez myslela, ze ma koliky. Vecer vzdy plakaval, davala som mu kvapky a neviem co. Az mi doslo, ze on je len unaveny a chce jednoducho uz spat nocny spanok. Zacala som ho kupat o 18:30 a o 19:00 uz spal. Odvtedy ziaden vecerny plac. Ma 6 mesiacov a stale chodi takto spat, ma pekny rezim.

gabika108
10. mar 2022

To su urcite koliky

petraj122456
10. mar 2022

PoZrite si termín na nete: witching hour