Prikrmovanie dieťatka

maska123
2. jún 2016

Ahojte 🙂 chcela by som sa spýtať môj malý má ukončený 4 mesiac a chcela by som ho začať prikrmovat 🙂 môžte mi prosím poradiť ako mám začať a hlavne čím 🙂

tobnuf
2. jún 2016

Tu je strasne vela tem a ked hodis do googla milion sa ti ich zjavi. Informovat by ta mala aj pediatricka. Zacina sa zeleninou .. mrkva.. zemiak.. cuketa.. batat.. spenat .. atd. kazde sa dava po tri dni sledujes reakcie. Potom mozes aj spolu pomiasat. Potom prejdes na ovocie tiez pk 3 dni.. masko chude kuracina.. morcacina.. zajac..... zavedies lepok ci iz vlockami.. ryzou .. ale ako vravim porad sa s pediatrom

cerez
2. jún 2016

kľudne počkaj ešte mesiac

sardinka335
2. jún 2016

To su tie nedočkave prvorodičky.....(ako v dobrom to myslím) ja som pri prvom dietati počitala dni do prveho prikrmu 😀 😀 len čo mal 5 mes. uz som začinala....Pri treťom dietati som bola taka leniva, ze som začala kolo 6 mesiaca aj to som si hovorila, ze uz musííííím....spravila som malej zemiakovu kašu ako prvy prikrm - zemiaky mlieko Nutrilon a bolo, postupne som pridavala inu zeleninu...cuketu, mrkvu. kazdy ma svoj system ja som to nedodržiavala striktne, ze 3 dni jednu vec a tak. Jablko ošupane som dala aj pomedzi tu zeleninu.

jatva
2. jún 2016

@sardinka335 teraz lekari odporucaju po ukonceni 4.mesiaca kvoli imunologickemu oknu.

Ak kojis, a planujes kojit aj po 6tom mesiaci, este kludne pockaj. Ak ste na UM, kludne zacnite.

maska123
autor
2. jún 2016

A nejaké tie kaše ovocné čo sú od ukončeného 4 mesiaca?

maska123
autor
2. jún 2016

@jatva Nie už nekojím.

jasminet
2. jún 2016

@maska123 zacina sa vacsinou zeleninou varenou, potom masko, ovocie, jogurt... na kase je casu dost...

sardinka335
2. jún 2016

@jasminet podla mna je to aj tak velmi individuálne. Ja som davala aj kaše od 4mes. večer ale samozrejme je na to čas netreba to nahlit...postupne nabehne na všetko. A imunologicke okno neokno nič take nebolo v 2006tom..aspon si nespominam proste v Tescu dostal rozok do ruky a bol zoznameny s lepkom - piškoty sa davali detom ovela skor matky s tým nerobili take cavyky ako dnes tak im to lekari musia nejako ,,nakazat,, lebo niektore by ani do 6 mes. nič nedali. ...za par rokov budu zase ine vyskumy, to čo je teraz odporučane bude zaznavane a stare a tak dokola. Hladajme v tom zdravy stred. Inak my kaše jeme do dnes...tie Nomina su super lepšie ako furt tie neskviky a čokapiky do mlieka, aj ked nehovorim ze občas si aj take deti nedaju - tie staršie samozrejme nie batola. Ja malej niekedy zarobim kašu aku mam a do toho dam ovocie alebo ovocnu presnidavku...ale tak to je pre deti čo uz maju tie prikrmy trošku rozbehnute.

liz_lemon
2. jún 2016

@maska123 to, ze je na kasi napisane, ze od 4. mesiaca, neznamena, ze sa tym zacina, alebo, ze mas zacat od 4. mesiaca, kludne pockaj este mesiac
ide leto, treba hlavne varit doma, a co najmenej kupovane
zelenina (batat, mrkva, zemiak, brokolica, kalerab, petrzlen, por, cukina)
maso/zltok (telacie, morcacie, zajac, kuracie by som nedavala prilis casto)
ovocie - ako posledne, kvoli vyraznej chuti, aby dieta neodmietalo zeleninu a maso

jasminet
2. jún 2016

@sardinka335 pri krpatej v 2009 tiez ziadne okno nebolo, zacinalo sa zeleninou od 6 mesiaca, kojena nebola. v 8m jogurty, kasu som davala az fakt poslednu v cca 10m. na ranajky...
pri krpatom v 2012 uz bolo volajake okno, ze od 4 mesiaca davat vsetko ochutnavat, akurat som na to kaslala, kojila som, co sa budem s nejakym vyvaranim na 1 lyzicku otravovat. od 6m isiel ako krpata pred nim... zjedol co som mu dala a trva to doteraz. tak rovnako k tomu pristupujem aj treti raz, len s tym rozdielom, ze tato malinkata nechce nic, pre nu je lyzicka uplny muciaci nastroj, trosku poje, potom zatne pusku, ze ee a hotovo

tie kase nomina idem pozriet co to je... u nas sa ranajkuju prave neskviky a ciniminis a podobne veci

candii
2. jún 2016

@maska123 uprimne by som hned na zaciatok nedala kupovanu kasu (ak myslis tie) .. a vlastne iba vynimocne by som ich dala skor si nastuduj nejake domace .. ale najskor zacni zeleninku pomalicky vsak sa nemas kde ponahlad. Predsa hned ked drbnes kasu tak to moze byt tazke na brusko ked doteraz papa len mliecko..

lili007
2. jún 2016

Naša DR. nám poskytla "stručný" návod ako začať s príkrmami...
Prvý príkrm: zeleninovo-mäsový

Začíname 3 dni mrkva, potom 3 dni mrkva-zemiak. Zo začiatku je dobré pridať aj trošku

materského mlieka

Následne po troch dňoch pridávame:

- mäso, kuracie, morčacie, teľacie, ev. domáci králik

- obmieňame zeleninu, vždy 3 dni odsledujeme reakciu na zavedenie nového

príkrmu /vyrážky atď./.

Zelenina: špenát, pór, koreňová zelenina: mrkva, petržlen, kareláb, tekvicovité: tekvica,

patizón, cukiňa, baklažán, karfiol, brokolica, kukurica, hrášok.

/karfiol, brokolica, kareláb, hrášok – v malom množstve zo začiatku, odsledovať či

nenadúvajú/.

- 3x týždenne mäso,

- 2x týždenne žĺtok /vajíčko uvaríme, žĺtok vylúpneme, bez bielka/

- 2x týždenne ½ kávovej lyžičky olivového oleja

- zemiaky alebo ryža.

Po týždni začíname dávať ovocnú desiatu:

Jablko /ideálne prvé 2-3 príkrmy jablko ošúpať a nechať prejsť nad parou cca pol

minútky – znižuje to alergénnosť jablka/,

Ďalej pridávame:

- hrušku,

- hrozno /bez šupky a jadierok/,

- slivku,

- marhuľu,

- broskyňu,

- v lete červený melón.

A o 3 dni večeru – ryžovú kašu /pokiaľ má mama dosť materského mlieka kúpite si

takú, kde sa pridáva mlieko a dávate materské mlieko do kašičky, inak podávate kašieku,

ktorá mlieko obsahuje a pridávate iba kojeneckú vodu/. Postupne môžeme prestriedať

jablkovú, hruškovú či iné príchute.../nie veľmi sladké/.

Od 7. mesiaca

Pokiaľ dieťa nemá alergického rodiča a dostáva večer kašičku s umelým mliekom, tak

môžeme od 7.mesiaca pridať :

- plnotučný biely jogurt probiotický /nie nízkotučný/...postupne pridávame po

lyžičkách, môžeme dochutiť ovocím, ev. domácim slivkových, marhuľovým

lekvárom. tiež môžeme pridávať

- olúpanú /oranžovú/ šošovicu.

Od 8.mesiaca

O mesiac po zavedení bieleho jogurtu môžeme pridať jogurt vanilkový. Ostatné jogurty,

miláčiky či tvarohy do konca prvého roka nie.

- ďalšie strukoviny

- bezvaječné cestoviny

- ovsené vločky /veľmi vhodné, môžeme ich pomlieť a pridávať do jogurtu ako

zahusťovadlo/,

- 5-alebo 8zrnné kašičky,

- bezvaječné piškóty z lekárne /piškóty OPAVIA obsahujú bielok, zaťažuje

ladvinky/

- chlebík /skôr 1-dňový ako čerstvý kvôli nadúvaniu/.

Pokiaľ má dieťa alergických rodičov doporučujeme začať pridávať lepok až od

10.mesiaca, kedže je to silný alergén.

- banán, keďže sa v poslednej dobe začína o ňom hovoriť ako o možnom

spúšťačovi iných alergií, posúvame ho do neskoršieho obdobia.

Od 10.mesiaca

- tvrdé syry s nízkym obsahom soli.

Do roka nevhodné!!!: citrusy, iné tropické ovocie, ryby-morské, kakao, čokoláda,

oriešky, miláčiky a tvarohy, údeniny, bravčové a hovädzie mäso, soľ, koreniny, kravské

mlieko.

Aj po ukončení kojenia doporučujeme do 3 roku veku ostať na pokračujúcich mliečnych

formulách, ktoré nezaťažujú obličky vysokým obsahom solí, sú fortifikované o vitamíny,

minerálne látky, probiotiká, stopové látky potrebné pre organizmus dieťaťa. Po prvom

roku ak budete robiť mliečnu polievku je vnodné použiť smotanu a nie kravské mlieko.

lubi40
3. jún 2016

@maska123 radsej iba ryzovu, ovocne veci nechaj na neskor. Lebo ovocie je sladne a potom deti nechcu jest veci, co sladke nie su, navyse tam vqcsinou pridavaju vanilku, co je, rovnako ako cukor "navikove".

anjeli_k
3. jún 2016

Ahoj, mojho synceka som tiez zacala prikrmovat od ukonceneho 4.mesiaca.zacala som varenou roztlacenou mrkvou, zemiacik, kalerab, brokolica, vyvar s rozmixovanou korenovou zeleninou.ja som mu najprv davala kazdy den inu zeleninku, potom som zacala kombinovat, napr.zemiak s mrkvou, zemiak s brokolicou atd.a ten vyvar je dobra vec, len fakt treba davat pozor na prehltanie, lebo mojmu syncekovi stale zabiehalo.

maykaaa1122
4. jún 2016

ja som zacala so zeleninkou..postupne ryza, ovocie..udeniny a masko..vobec..az omnoho neskor..