Prikrmovanie 5 mesačnej dcéry

lula555
16. jan 2021

Ahojte baby potrebujem sa spýtať ..Mám 5 mesačnú dcérku a chcela by som ju prikrmovat .. zemiačik, kašičku , jogurtik ..len neviem či môžem .. či to není skoro . Ďakujem za odpovede 😊

drozdajkahra
16. jan 2021

Je tu o tom milión tém.. Určite začať zeleninou mrkva, zemiak a postupne pridávať a žiaden jogurtik v 5 mesiacoch

lenka2710
16. jan 2021

@lula555 ja som začala od ukončeného 5.mesiaca, najprv zelenina - mrkva, batat, zemiak, cuketa, tekvica, brokolica, karfiol, potom som dala jablko, banán, hrušku, už som skúšala aj avokado, kaše som začala dávať až keď som vyskúšala toto všetko, cca od ukonceneho 6 mesiaca, ale samozrejme môžeš začať aj skôr! Po ukončení 6mesiaca môžeš pridať k zelenine mäsko - kuracie, morčacie, králicie, teľacie, proste chudé

lenka2710
16. jan 2021

@lula555 určite nie ešte jogurt, to je zavčasu, kaše som kupovala aj v lekárni už hotové, alebo čisté ako napríklad pseno, spaldu, pohanku a vždy som tam mixla ovocie, ovocie keď začínaš teda jablko hruška najprv tepelne upravené, nie surové, banán a avokádo môžeš v surovom stave

lula555
autor
16. jan 2021

Ďakujem vám ..prvé dieťa tak neviem toho ešte toľko a som vďačná že mi takto niekto poradí

lenka2710
16. jan 2021

@lula555 a zabudla som, všetko nové co budeš dávať aspoň 3 dni za sebou 😊

lula555
autor
16. jan 2021

A potom mlieko ako koľkokrát do dňa bude piť

luckabaj
16. jan 2021

@lula555 ahoj. Určite začať postupne zeleninou. Najprv vždy jeden druh po 3dni ak by bola alergia na niečo tak aby si vedela z čoho to je. Začať napríklad zemiakom. Ja robím napríklad na pare čiže hrniec s vodou a na to naparovaci nadstavec s dierkami v čom naparujes napríklad knedlu. Keď už je zemiak mäkký, dám do misky a rozmixujem s trochou prevarenej alebo dojčenskej vody a môžeš tam pridať trocha umelého pripadne tvojho odstriekaneho mlieka. Podávať 3dni a potom môžeš dat mrkvu a zase 3dni. Prvú zeleninku môže zemiak, mrkva, batat, hrášok brokolica, karfiol, petržlen, cuketa, tekvica, mladé fazuľky, špenát. Petržlen fazuľky hrášok a karfiol by som dávala až na koniec a pozorovať lebo zapekaju. Keď ochutna už všetku zeleninku tak zase ovocie (jablko, banán, avokádo, hrušku) a postupovať zase rovnako ako so zeleninou. Prvý prikrm sa dava na obed a počítaj že to začiatku to bude 1-2 lyžičky. Takže dokrmit mliekom. Inak nevynechat dávky mlieka. Postupne bude papať čoraz viac prikrmu až sa vynechá dávka mlieka na obed a nahradí sa prikrmom. Keď už bude mať ochutnane všetky druhy zeleniny aj ovocia tak pridávať postupne mäso kuracie morčacie kralicie teľacie. To už môžeš rôzne kombinovať so zeleninou. Alebo môžeš aj tak urobiť že začneš 3dni zemiakom potom 3dni mrkvou a potom kombinácia zemiak mrkva. Mam tretie dieťa robila som to takto prvým dvom a v pohode. Teraz s najmladšou som dnes začala prvým zemiakom a pokračovať idem tak ako som písala. Tak dúfam ze som pomohla 🙂

siska53
16. jan 2021

@lula555 ak dojcis, je skoro. Nedavaj jej len tak hala-bala nieco. Porad sa hlavne s pediatrickou. My sme zacinali mrkvou. Ale az ukoncenym 6.m. a to starsi bol iny papkac. Nic mu neuslo. Prikrmy si ho pockali.
Jogurt az od 8.m. kasicku som dala predcasne v 6m.,lebo som mala par dni prechodne vecer menej mlieka. Potom.som.ju uz nedavala, az neskor. Na veceru.

jaskolka
16. jan 2021

@luckabaj super si to rozpísala, aj mne to pomohlo 😉😉

andreatytler
16. jan 2021

@lula555 Brokolica a karfiol az od 8 mesiaca.

S prikrmami sa ma zacat ked dieta uz vie posuvat tuhu potravu v ustach do hrdla to sa u vacsiny babetiek stava az v 6 mesiaci ale skusit kludne mozes uz v 5 mesiaci. Aj my sme tak zacali, ale prvy mesiac to bola skor hra ako jedenie. Zjedol len velmi malicko a mlieko sme davali stale tak isto ako pred tym. Ak este nevie posuvat potravu, pojde to skor von ustami ako do hrdla. Tak pockaj tyzden a skus znovu.

luckabaj
16. jan 2021

@andreatytler ja som dávala medzi prvými brokolicu a karfiol a ani u jednoho nebolo nič 🤷‍♀️ kamoška dávala dokonca ako úplne prvý prikrm brokolicu... Ale tak každý podla svojho uváženia, ja som napríklad ani nevedela ze až od 8mesiaca. Pri prvom som síce študovala co a ako a myslím ze medzi prvou zeleninou aj bola brokolica a karfiol. Ale istá už som si není je to 9rokov

luckabaj
16. jan 2021

@jaskolka som rada ze som pomohla. Keby som niečo vynechala kľudne sa pýtajte dopíšem 🙂

lula555
autor
16. jan 2021

@luckabaj ano pomohla zlata ste ..ďakujem krasne

andreatytler
16. jan 2021

@luckabaj
Su take dva dovody preco nie brokolicu a karfiol (a vobec hluboviny) hned na zaciatku.
Naduvanie... pri traveni, sa vytvaraju plyny a to moze dietatko naduvat.
V tráviacom trakte detí do 6 mesiacov sa nachádzajú baktérie, ktoré sú schopné premieňať dusičnany na dusitany. Tie sa viazu na hemoglobin a limituju prenos kyliku.

luckabaj
17. jan 2021

@andreatytler včera som o tom tiež čítala keďže mi to nedalo. Ale tiež som čítala že je to v tých hrubých častiach, čiže sa dávajú iba ružičky od brokolice a karfiolu. 🤷‍♀️ Nechcem sa hádať všade sú iné tabuľky, v jednej je spomenutý aj karfiol s brokolicou od 5mesiaca (nedojc. dieťa) v druhej je neskôr. Človek sa v tom nevyzná takto. Z vlastnej skúsenosti viem ze som dávala prvým dvom deťom aj brokolicu aj karfiol a bolo všetko ok. Ale každé dieťa je iné, možno bude mať teraz tretia dcéra z toho problémy, možno nie 🤷‍♀️ skúsim teda dat až naposledy po lyžicke a budem sledovať. Ale ďakujem za vysvetlenie, fakt som netušila že by sa malo až od 8mesiaca.

andreatytler
17. jan 2021

@luckabaj Ved prave, tieto odporucania ohladom prikrmov sa lisia tak velmi z jednej knihu ku druhej. Najlepsie ak si kazda mamicka ziska co najviac informacii a potom urobi podla seba a hlavne podla toho ako ktore jedlo sadne babatku.

bona69
17. jan 2021

Ja som začala, lebo som nekojila, od ukončeného 4. mesiaca zeleninou, postupne mäsko a ovocie, od siedmeho jogurty, samozrejme že medzi tým aj pozut trošku chleba a pečiva kým je imunologicke okno,

andreatytler
17. jan 2021

@lula555 Kedze @bona69 spomenula tu imunitu, este poviem ze tu sa vela odporuca zaradit do jedalnicka potraviny ktore su zname alrgeny hned od zaciatku. Ze cim skor sa dieta s nimi oboznami, tym mensia sanca ze bude mat alergie... uz dokonca tu maju aj take prasky z potravin ktore su alergeny a to sa mixuje s mliekom a dava dietatu este pred 6 mesiacom... ale to sa mi zda uz moc.

bona69
17. jan 2021

@andreatytler my sme dávali práve preto skoro všetko ochutnávať, samozrejme okrem nejakých orechov. Teraz má skoro dva roky a papa všetko

evkasus
21. jan 2021

Mozem sa spytat v tejto teme ako je to s inymi tekutinami pri UM? Maly ma 5 mesiacov, zacala som s prikrmom a lekarka mi stale tvrdi, ze vodu ani caj mu nemam davat. Ze staci UM. Som z toho uz rozcarovana...zda sa mi to nelogicke. Uz na 3 porafniach som jej dala tu istu otazku a ona mi to len zakazuje. Chcela som ken vediet odkedy je to vhodne a pre dieta bezpecne a prospesne. Mozete mi prosim napisat, tie ktore ste nekojili, kedy ste zacali davat babatku pit vodu a cajik? Dakujem.

lula555
autor
21. jan 2021

@evkasus Mojej malej už v nemocnici sestričky dali piť čajík ...keď som prišla s pôrodnice tak som jej dávala..malej lekárka sama povedala a upozorňovala má že jej mám dávať čajík lebo umelé mliečko jej nenahradí vodu a tak..dávaj jej čaj veď to ako keď sa najesba nenapijes sa ...

andreatytler
22. jan 2021

@evkasus Ja som kojila+UM lebo som nemala vlastneho dost. Od 5 mesiaca bolo materskeho mliecka len tak na jedno krmenie. Tu sa odpruca zacat s vodou ked zacne tuha strava. Ked mal 5.5 mesiaca zacali sme s prikrmami a vtedy som zacala ponukat vodu. Nechcel pit nic... caj, vodu, stavy... v ziadnej podobe. Prikrmov zjedol len velmi malicko prve 2-3 mesiace a pil stale vela mlieka, tak mi nevadilo ze nepije vodu. Stale som ponukala (cistu vodu izbovej teploty) a teraz ked ma 13 mesiacov vypije asi 250ml za den. Ponukam aj 20x za den a vzdy da len par hltov.
Do 1 roku ma byt mliecko (materske alebo umele) zaklad stravy. Prikrmy a voda su len take experimenty a zoznamovanie sa s novymi vecami. Caj by som babatkam nenukala. Celkove ja ho chcem naucit pit len cistu vodu. Je to ovela zdravsie ako sladky caj alebo stavy.

manjka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz