Prosim napište mi názor, prečo sa musi začinať s prikrmom - mrkvička a potom ostatné....prečo sa nemôže striedať ovocný a zeleninový prikrm. ja by som začala so špenátom, vraj to nemôžem ako prve. aký je teda váš názor na prvý prikrm: prečo práve mrkvička ?
zacina sa zeleninkou preto, lebo ovocie obsahuje ovocny cukor cize ma sladkastu chut no a dieta ak vyskusa nieco sladke nebude chciet papat ostatne a zeleninka ma neutralnu chut. Mrkva preto, lebo to nie je alergen neskor mozes pridat zemiak
Lebo je dobre tolerovaná, nie je alergén a je to naša zelenina. Ovocím sa preto nezačína, lebo by si deti zvykli na sladké a odmietali by zeleninku. 😉
Samo, že niekto je možno alergický aj na mrkvu, ale je to vzácne...
Zeleninou sa začína preto, lebo po sladkom ovocí by bábätku nemusela chutiť. Ale myslím že striedanie by mohlo byť. Dávať ako prvý špenát ma ani nenapadlo, možno preto, že sa zvykne robiť určitým spôsobom /cesnak, soľ, zásmažka - komu ako chutí/, a tieto kombinácie zrejme ešte nie sú vhodné. Skús presnoriť internet.
Ja som nezacala mrkvickou...dala som najskor zemiak,brokolicu,zajacie masko...mrkvu som mu potom do toho primiesala
ako ti uz pisali ine, zakladom je sladka chut, na ktoru bolo doteraz dieta zvyknute z mlieka (ci uz MM alebo UM). je vacsia sanca, ze ti dieta akceptuje tuhu stravu, ak budes zo zaciatku vyberat sladsie odrody zeleniny. ovocie je kvoli vysokemu podielu cukrov vhodne zaradit az priblizne v dobe, ked dieta plne akceptuje aspon 10 zeleninovych chuti. predsalen, ziadna sladka zelenina nie je tak sladka ako hociktore ovocie...
a inak, mozes kludne zacat aj spenatom, no ja by som nim nezacinala, lebo sa zlaknes, co po nom zostane v plienke 😀. ale samostatny spenat nechuti az tak moc ako mrkvicka, preto je dobre ho na zaciatok miesat napriklad s batatom. takze, ziaden privarok, ale len uvar batat na troche vody, pridaj cerstve spenatove listy a tak minutku nechaj sparit. rozmixuj a uvidis, ze mu to bude chutit. moj drobec (15 mes.) doteraz miluje spenat a musi ho mat aspon raz tyzdenne 😉
ja som zacinala ale tradicne mrkvickou, ale druha bola netradicne cuketa (kedze bola prave sezona) 😉. mozes improvizovat a vobec nemusis davat to iste pocas 3 dni. dolezite je, aby si si vsetko zapisovala, aby si spatne vedela urcit, z coho by pripadna alergicka reakcia bola. kludne mozes ist systemom primiesavania, tzn. napriklad 1.den mrkvicka, 2. den mrkvicka, 3. den mrkvicka a zeleny hrasok, 4. den hrasok a zemiak, 5. den zemiak a cuketa, 6. den cuketa a batat, 7. den batat a spenat atd - dufam, ze system je jasny 😉. samozrejme, hocikedy pomedzi mozes dat aj iba cistu 1 chut, je to na tebe.
a napriklad my sme maso zacali davat az po viac ako mesiaci a pol, no nejak mu nechutilo. masove chute mi zacal akceptovat az cca v 14-tich mesiacoch, ked uz ma dost zubov na to, aby si ho vedel sam rozhryzt, ked mu ho nakrajam na kococky. akekolvek mixovane mi dovtedy odmietal, s hocicim som ho zmiesala...
lebo povery, ktore mozes citat tu vyssie.
ma sa zacinat jemnymi chutami, kludne mozes zemiakom, tekvicou, alebo aj jablkom. nie je ani nahodou pravda, ze dieta po ovoci bude automaticky odmietat zeleninu.
ja tiez "mrkvickomanii" tiez nerozumiem, moje prve dieta ju odmietalo (a ja tiez), druhe dieta ju naopak zboznovalo, ale strasne ju po nej zapekalo, takze az taky uzasny prvy prikrm to asi nie je...
mimochodom, spenat sa nema davat viac ako 2x do tyzdna, lebo obsahuje vela dusicnanov...
ak chceš dieťatko hneď na začiatku vytrápiť ,daj mu špenát,len sa chúďa trochu preserie ☹ ,treba si uvedomiť,že pre tráviace trakt je to zmena,preto sa dáva čo najmenej dráždivé,to jest,zemiačik ,mrkvička a pod.ak zvládnete toto môžeš dať aj špenát...
ja som davala hned viacej druhov zeleniny ako mrkvicka, zemiak, brokolicka, karfiol aj spenatik toho sa bat nemusis , postupne pribudlo masko morcacie , teraz davam uz aj spenat, fazulu, sosovicu, cibulu a ovocie sa dava az mesiac po masku
To cim sa zacina zalezi proste a sproste od statu a kultury v ktorej zijes nic menej a nic viac - my sme zacinali pomarancovou stavou a bananmi + tie kase potom sa pomaly pridavali ostatne zeleniny a ovocia - tusim sme trochu cakali s rybou do nejakeho 7 mesiaca a potom az do roka napr s jahodami, broskynou a este jednym druhom ovocia neviem asi kiwi. Zo zeleniny nam prave zakazali spenat lebo sa v nom kumuluju dusicnany ktore tak male dieta nie je schopne odburavat a mohlo by sa mu to v tele kumulovat.
tazke zhrniem a pre tych co stale veria ze deti ak zacnu ovocim uz nic insie nebudu jedavat alebo budu odmietat ine jedlo - obidve moje deti zacinali pomarancom, nemaju ziadnu alergiu na citrusy (ani na nic ine), zeleninu zacali jedavat normalne, ryby miluju - tie jedia aj 4-5x do tyzdna.
Ahoj, po mojich skusenostiach u prveho dietata by som u druheho nikdy nezacala mrkvou. Dcera po nej mala strasnu zapchu. U druheho urcite zacnem cuketou.
neboj,nemusis, skus a uvidis..ja som 3 tyzdne davala mrkvu,zemiak, cukinu....a nic..plakala,triaslo ju, nechcela nic..ani kupovane, ked tak max.2-3 lyzicka, tak som sa na to vykaslala zacala davat ovocne...tie chcela hned...a asi po tyzdni som dala kupovane a zacala aj tie..a teraz je pekne...ale skor si myslim, ze to nebolo az tak o tej chuti ako o tom zvyku-ina konzistencia,lyzicka-naucila sa jest, prehltat to a zistila, ze je to dobre a ze dostane aj jej mliecko 😀 😀 😀
umele mlieko je sladke?skusala ste niektora?lebo ja hej a to mlieko je vselijake len nie sladke....
ale ano, ma sa zacinat zeleninou...konkretne mrkvou. neviem preco. ale ked sa ma tak sa ma, zacnem aj ja. co ti poviem, ja som jak pol rocna jedla klobasu-udajne a zijem....dnes to uz moc vsetko vsetci studuju,prehanaju...🙂
ja som pred 2 týždňami začala prikrmovať
dala som mrkvu, na 2 den som ju zmiešala s jabĺčkom, na 5 mrkva s banánom čo mu chutilo viac
potom banán s jablkom, po týždni špenát so zemiakom a dnes zajačie mäsko s mrkvou a zemiakom
po prvom príkrme mal malý hneď tuhé / tuhšie/... tak som nechcela aby ho zapieklo a začala som dávať jablko
je to v pohode, malý nemá žiaden problém až na to že po príkrme nechce mliečko z fľašky
My sme zacali zemiakom. Niekde sa zacina ryzovou kasou. Nemusis zacat mrkvou. A zeleninou sa zacina, lebo ma mdlejsiu chut vhodnejsiu pre babatka, ovocie je sladsie, vyraznejsie, obsahuje viac kyselin.
Zeleninami sa zacina, lebo nie su sladke... vraj ked si dieta zvykne na sladke, mohlo by ine chute odmietat.
Inak my sme zacinali ryzovou kasou. Rozvarena rozmixovana ryza. A do nej trosilinka zeleniniek. Z mrkvicky mi mala grckala a malil sme skveleho doktora na ubezpecovanie, ze dieta nemame nutit papat co nechce 🙂 Nasa malacka nikdy nejedla ciste zeleninky, iba vsetko zamiesane do ryze alebo neskor polievocky s ovs. vlockami rozmixovane.
@elise mrkva ako prvý príkrm je len zaužívaná vec u nás, určite to má svoj dôvod, ale nie je to sväté pravidlo. Dokonca sú najnovšie teorie, že mrkva je častejším alergenon ako mnohé iné zeleniny a nie je vhodné ňou začínať, toto tvrdí aj veľa lekárov a odborníkov na výživu ak ide napr. o dieťa s atopickým ekzemom a je nutné byť opatrnejší. Napr. niektorí tvrdia, že varený zemiak je vhodnejší, lebo ten nie je alergenom skoro nikdy. ale zasa bukovsky tvrdí, že lepší ako zemiak je batát, lebo je výživnejší a aj napriek tomu, že je exotickym ovocím, tak je pre naše telo prijateľným aj ako prvý príkrm. Niektorí alergologici radia začať cuketou. Ja mám kamarátou cudzincov a čo štát to iný prvý príkrm - niekto výslovene tvrdí, že sa ma začať kašami, iní začínajú jablkom alebo hruškou (a to hruška je u nas poriadne zaznávaná ako prvý príkrm)... nebrala by som to ako nutnosť, skor ako jednu z rád. Ale nemyslím si, že ked daš najprv zemiak a nie mrkvu, tak niečo pokazíš. Mrkva sa považavala doteraz za veľmi dobre znašanlivú zeleninu, ale dnes sa vie, že každá korenová zelenina môže byť potencionálnym alergenom a tiež niekedy spôsobuje zápchu... ale väčšina detí ju znáša dobre...
nam takisto mrkvicka nerobila dobre...bohuzial ani zemiak. ale my sme silno kolikovi. uplne najlepsie a aj chutovo isla malej mlada tekvica 😀
Ahoj, no mrkvicka preto, ze je najlepsie stravitelna a je to zeleninka a teosicku sladka..malo by sa prikrmovat najprv zeleninkou, potom maskom a potom az ovocim, aby dietatko neodmietalo ine ako sladke, my sme to tak Robili a mozem ti potvrdit, ze to funguje super..vsetku zeleninku sme najprv postupne zaviedli, porom kombinacie, potom trsaku maska, porom viac maska so zemiackami a zeleninkou a po cca mesiaci a cosik prikrmovania ovocie..malicky zboznuje zeleninku, masko aj ovocie..samozrejme aj sladke ale to ho krotime, ma cas cely zivot, zatial domacebovocne kolace a z casu na cas dostane pol kinderka a ta radost:o)))
no ja sem začala postrouhanym jabličkem s piškotama, dokonce jsem se setkala s nazorama ze a ty ji ho nevariš? nechapala sem že jabko mam varit? no takze tak.. zalezi stejne na diteti kdyz nebude chtit zeleninu jist, jist ji nebude at zacnes cim chces..nezalezi to od toho.. tot muj nazor. zacni tim co citis ze je spravne, samozrejme netreba nejake "agresivni" potraviny 😉
Podla mna ti vacšina napíše to čo si prečítala v MAMA a JA a už považuje za svoje ( zvutornila si) ...ani nevie, že pred tehotenstvom o tom nemala ani páru...
STrašne ma to štve tieto ,,novodobe" biblie...lebo potom keď sa čokolvek spýtaš tak ti odrecitujú to čo si v tom časopise naštudovali...a od nich vyšlo aj to velke číslo len o stravovaní....Prečo a načo sa tam nerieši...alebo len okrajovo...lebo je to alergen, lebo je to stravitelne...podla mna blbina...ved každá matka si všimne ked sa jej dieťa vyhádže...alebo má hnačku, alebo zapečie...a je to jedine z toho čo to dieťa je....takže to potom zmení....alebo vylúči zo stravy....Určite ked aj dáš niečo z čoho sa vyhádže...tak na to neumrie...treba skúšať najma čo sa lahko pripravuje a čo ti dieťa zje....
Mna napr. bavilo variť mrkvu asi 3 dni...potom som sa na to vykašlala...jednak to bolo horké...( mala som normal mrkvu z našej zahrady, čiže aj bio) jednak som to dusila asi hodinu ( už podla mna žiadny vitamín) aby sa to dalo popučiť ( lebo však akože namôžeš mixovať - dalšie ,,praktické" pravidlo z časopisu) a dala som jej lyžičku a aj tak sa drhla....
Ked by si išla do dosledkov...tak zase podla nových teorii su všetky zemiaky ,,jedovaté" a nemajú sa ani jesť...nie to dávať deťom....
Takže podla mna dáva sa mrkva a druhý zemiak a všetci dávaju len preto...lebo je taký úzus, doteraz a možno o mesiac zase niekto vymyslí prečo sa nemá mrkva ale sa má špenát... 😀
Inak pobavilo ma tu od jednej mamičky...že ovocie až ked dieťa je 10 DRUHOV zeleniny....tak to by moja 3ročna nejedla ovocie doteraz...: 😀 😀
Nam dr kazala zacat zemiakom a chutilo jej... a mixujem mixerom
nie som odborník ale možno preto že mrkva má sladku chuť, kedže dieťa je zvyknuté na sladku chuť mlieka. a ovocné príkrmy sa dávaju preto neskor lebo v ovocí je cukor, tak aby si dieťa najskor zvyklo na zeleninu a až potom na ovocie.
a čo sa týka poradia. ja som sa toho až tak striktne nedržala ale niektoré druhy zeleniny môžu byť ťažšie strávitelné.