Milé maminky, práve píšem esej na túto tému. Zaujímajú ma postoje, nesprávne informácie a ich dôsledky, ktoré spôsobia, že mamička z dojčenia prechádza na umelú výživu. Mám na to svoj vyhranený názor, za ktorým si stojím, ale som zvedavá, či je podobný ako ten váš. Mali ste s dojčením problém? Riešili ste ho? Ak áno, prečo sa nepodarilo ho vyriešiť? Ak nie, v čom vidíte dôvod? Ak patríte medzi mamičky, ktoré z nejakého dôvodu prestali dojčiť, budem vďačná za váš čas 🙂
ahoj ja som dcerku dojcila dva a pol mesiaca , od prveho mesiaca sme boli aj prikrmovane , pretoze malo priberala moje mliecko nestacilo, neviem preco ale u vsetkych mojich deti bol ten isty problem slabe mliecko
nesprávna informovanosť umocnená silnou popôrodnou depresiou s myšlienkami za ktoré sa hanbím a budem hanbiť do konca života. a plus rôzne nátlaky od blízkeho okolia. pre jedných bolo moje mlieko ako jed - "daj tomu dieťaťu konečne poriadne najesť", ďalší - "to musíš tak, onak,...". až mi dieťa prestalo priberať, mlieka som mala stále menej a menej a do poslednej kvapky som sa snažila odsávať aby aspon takto malo moje dieťa moje mliečko. a následné uvolnenie z okoví zúfalstva ked som dieťaťu dala umele mlieko a prišla som na to že bývalo vlastne často hladné. čo si nikdy neodpustím.
neviem ako pomôcť iným mamičkám ale pri druhom dieťati sa budem riadiť len svojim rozumom, budem sa snažiť byť hlavne v pohode lebo myslím že u mna stres a depresia mala za následok prechod k UM.
preto mamicky prechadzaju z dojcenia na umelu vyzivu lebo....lebo je vela dovodov, ci uz nemoznost dojcit dalej, problemy s mnozstvom mliecka, depresie alebo v neskorsom veku proste sa dieta odstavi samo, co je vsak zaujimave, to je preco spolocnost neprijma mamicky, ktore dojcia svoje deti vo vyssom batoliacm veku ako normal, napr. matka co dojci dvoj ci troj rocne dieta je povazovana za nieco nechutne a extremne, avsak ked nas reklamy a velke korporacie vytvarajuce umele mlieka krmia informaciami o tom ake je uzasne a zdrave davat dietatu do troch rokov umelu vyzivu, tak preco nie je uzastne a skvele dojcit do dvoch rokov:-/
ja dojcim a mala dostava aj umele mlieko ale asi tak 1dcl na noc ako mlsku
kazda z nas ma nejaky ten dovod a na umele mlieko prechadza lebo to dnesna doba umoznuje, kedysi boli deti odchovavane na inych potravinach dnes je to takto
@dijefcatko pre mna je idealne nedat um nikdy. Suhlasim ze aj v dnesnej dobe dostane zena vela nespravnych a co je este horsie protichodnych informacii. Zacina sa to hned v porodnici. Mala som pri sebe knihu, cele tehotenstvo som si studovala o kojeni a aj tak prakticky som nevedela co mam robit. Nevedela som ako sa ma babo prisat. Uplne banalna vec, ale proste mu to neslo. Zachranila ma jedna sestricka ktora mi to prakticky ukazala. Nevedela som ze babu musim davat mliecko hned od zaciatku, stale som mala pocit ze pohoda, este nie je hladne. Potom zrazu bolo. Hovorili mi nejake casove udaje kedy a ako dlho kojit, ktore ale som pod vplyvom zabudacich hormonov nastastie hned zabudla. Prvu noc babo plakalo asi od hladu. Aj druhu. Tretiu noc nevedelo pit lebo bolo mliecka privela a potom blinkalo. Stvrtu noc nespalo uz ani neviem preco. No chaos na chaos, kazdy hovoril nieco ine, prsia ako balony tesne pred prasknutim ... a aj skvele rady co vsetko nemozem jest 😠 A nekonecne otazky od blizkej aj sirokej rodiny ci mam mlieko, ci ho mam dost atd. A asi dva tydzne som sa v noci pravidelne budila v kaluzi mlieka. Potom sa tvorba mliecka dala do poriadku a az na drobne problemy som si to celkom uzivala a kojim uz skoro 2 roky :D
Ale boli este pokusy okolia to pokazit - hlavne krutenie hlavou nad tym preco nedavam cajiicky :D no aby sa mi dieta nenadrulalo cajom a nemusela som sa cudovat preco asi tak nepribera ...
ja som dcerku dojcila do 13 mesiaca....a potom uz moje mlieko odmietala....ale nepresli sme na UM pretoze nechcela ani to.
niektore matky mlieko nemaju, ako ja som nemala.... ale nemam vycitky svedomia, proste to tak je. Mala ficala od porodnice na umelej strave a nic jej nie je. Ani chora nebyva ani nic zle s nou nie je. koniec koncov, ja som tiez sunarove decko a som tu.
po 4 mesiacoch relativne pohodoveho dojcena sa mala jedneho pekneho dna nechcela prislat. ponukala som prsnik cely den, nevypila za cely den nic. len vrestala a vrestala... chora nebola, tak zeby od hladu? no vydrzte to s nervami! mala som ju nechat dehydrovanu? zarobila som UM, z flasky bola ochotna vypit aspon nieco (predtym ju nepoznala)... no a to bol zaciatok konca dojcenia.
pre vela veci a nemyslim si ze pre neinformovanost alebo zle informacie... mala som nacitane vsetko krizom krazom, napozerane videa a na dcerku som sa tesila ako blcha a aj na dojcenie. Priserny porod a celkovy pristup, ked som vlastne dieta videla az na druhy den tiez nepomohol k pohode a to ze samozrejme sestricky v BS malej gned supli nutrilon a potom cumlik nech si dobre pospi a podudluje a neotravuje nebudem ani riesit. mala sa nie a nie prisat, ked v stanoveny cas nevypila nic ( naprik tomu ze sala ako diva aj 40minut) navhla sestricka rovno s flasou! Snazila som sa malu aspon ciastocne dojcit do cca 3 mesiaca ale bez jedineho uspechu. Nakoniec som to nestastna vzdala a pdcudzujem ludi ktori odcudzuju zeny ktore nedojcia! Ani neviem kolko krat sa do mna oborili lekari preco nedojcim!! od inych tiez a hlavne od mudrej svokry... ale uz som sa s tym vyrovnala a neriesim. Mala mu ked nebola v jasliach nikdy neochorela, nikdy nemala ani len sopel... je sikovna, zlata a dobra ako med. Neviem co su to prebdene noci a preplakane dni. Takze nemam preco lutovat🙂 inak posla mna byva dovodom aj praca a choroba🙂
Vedela by som na tuto temu pisat cele hodiny, s dojcenim a odsavanim sa trapim od zaciatku, moja malinka ma 13 mesiacov a stale ma materske mlieko. Nebola to lahka cesta ale nejako sme to zvladli aj ked teraz len odsavam. Dufam ze to bude trvat dlho.
Pri prvom som kojila do 8 a pol mesiaca cez klobucik,lebo mi neukazali ako sa ma spravne prisat a preto som mala rozpraskane bradavky, tak som presla na klobuciky. Maly maval koliky, mliecko islo velmi pomaly, po par mesiacoch sa jeden prsnik odstavil sam a kojila som len z jedneho. Prestala som, lebo to bolo tak unavne,ze som trpela depresiami az hnevom na kojenie,. maleho som kojila skoro nonstop-lebo ked sa najedol,tak sa pokakal, potom bol hned hladny a ked si odgrgol,tak ckal a kazdy ma hned nahanal do kojenia aby neckal. Druhy bol prvy mesiac na jiske, odsavala som, potom sa prisal,ale kojila som len do styroch mesiacov z jedneho prsnika,lebo som nezvladala koliky, starsieho syna a aj babatko s kojenim. Tretia ma teraz skoro 6 mesiacov a kojim ako sa da-zase z jedneho prsnika, nema koliky je pohodove babo, laktacna mi ukazala ako na to takze nepouzivam klobuciky ako pri synoch- teraz si to konecne uzivam, len keby bolo trocku viac mliecka,ale hadam staci. Dr. vravi,ze mala moc nepribera a nukala mi UM ale som ju zrusila,ze nechcem-planujem aspon ten rok-viac nie,lebo chcem pracovat a mozno nebudem moct pre nejake osobne problemy. takze tak. Mne hlavne pomohla laktacna poradkyna a ze teraz mam bezkolikove babo
Ahoj.Podla mna,to co sa teraz deje okolo dojcenia je chore. Je chore to,ako sa teraz tlaci na mamicky,ze ak nedojcia ,nie su dobre matky,lebo nedavaju svojmu dietatu to najlepsie.Pritom je otazne,do akej miery je to pravda.Mne napriklad zistili pri rozbore mliecka pneumokoka.A ked som sa cudovala ako je to mozne,bolo mi povedane,ze teraz maju mamicky tolko vselijakych bacilov v mlieku..Myslim si,ze je to kazdeho osobna vec a nevidim nic zle na tom,ked dietatko papa UM,nech uz ma mamicka na to aky kolvek dovod.Dietatko hlavne potrebuje lasku,vela lasky. 🙂
ja konkretne lebo pojdem do prace, ked bude mat maly 6m ale normalne by som pokracovala ale zistila som ze pri praci kde budem nemozem kojit... takze budem musiet ist na UM
dcérku som kojila 16mes.čakala som to aj u syna.krásne bol dojčený do 7mes.potom už začal prsko pomaly cez deň odmietať.začali sme dávať um.teraz má 9mes.a dojčíme sa len v spánku inak ked je hore prso nechce ani vidieť.a ked bol hore a videl že sa k nemu s prsom približujem pokúsal ma.
aj napriek radam laktacnej poradkyne som mala malo mlieka.....maly nepriberal.....reval od hladu......ja s nim.....tak dostal UM ......nechapem preco sa okolo toho robi taky cirkus......to vsetky,ktore nekojime mame skocit z mostu?Uz len ked idem s kociarom po meste a stretnem niekoho a prva otazka .... a kojis??? ......nechapem..... inak suseda odstavila maleho po sestinedeli.....zistili jej rozstrusenu sklerozu a hned ju brali do nemocnice a nasali lieky..... 😒
ja som prestala dojčiť po pár týždnoch. môj názor je iný ako vačšiny, ale každá sa môže rozhodnúť ako chce svojvolne. prečo na matky pozerajú ľudia, ked povie že nedojčí??? pomaly tu človeka nútia do dojčenia. ako čo je na tom. ved to dieťa netýra, nebije, nie je hladné, je o neho postarané. pre mna to bolo obmedzujúce a malá sa tolko nenasýtila. mna to bolelo a ked som kojila plakala som pri tom, tak som sa rozhodla pre UM. a tým že som chodila často preč mimo domu, nebudem predsa všade vystrkovať prsia alebo hladať, kde by som ju nakrmila. takto som mala so sebou mlieko, a ked bola hladná napapala sa.
je tu veľa tém skús pozrieť aj tam,možno ti to pomôže,môj názor je ale máloktorá túži prejsť na UM je to strašne náročné na financie,kto môže radšej dojčí
ja som presla na umele mlieko preto lebo mi odislo moje materske,pila som rozne caje na tvorbu mlieka a nepomohlo mi to 🙂
Preco som prestala dojcit? Urcite to nebolo preto, ze by som, bola neinformovana dokonca som nemala ani problemy s dojcenim. Prva dcera sa odstavila sama ako rocna. Syna som musla prestat dojcit okvoli jeho zdravotnym problemom (od narodenia) ked neodtoleroval ani minimum laktozy. Paradoxne ked sme skusali UM na striedacku s MM, UM odtoleroval o kusok lepsie ako MM. Materske mlieko bolo pre jeho crievka doslova katastrofa. Nakoniec sme museli prejst na sojove mlieko. Takze nie u kazdeho je to o vzdani sa dojcenia a blbej informovanosti. A dost ma vytaca kombinacia Nedojcis? Asi si niekde spravila chybu alebo si si nenastudovala nic o dojceni resp. si zle informovana. Nech takato mamina povie akykolvek dovod preco nedojci, uz je v skatulke blba neinformovana. A moja, vyhranene nazory su tie najhorsie, lebo kazde dietatko je ine. Moja znama oddojcila dve deti do dvoch rokov, bez problemov. A tak bola pri tretom hrdinka. Odsudzovala kazdu, ktora nedojcila. A upss, tretie dieta absolutne odmietalo MM. Vedela sa prisat pekne, ale ako zacitila, ze je to materske mlieko odmietla ho pit. Skusili odstriekat do flasky, aj tak nic.Skusala to riesit s dr., laktacnou poradkynou nic. A skus donutit taketo male dieta pit to co nechce. Potom pochopila. Takze nic nie je cierne alebo biele, existuje milion dovodov preco dieta prejde z MM na UM. A nie su to len dovody lenivej matky, ktora sa chce v noci vyspat a strci dietatu flasku, ani dovody zle informovanej trubky.
myslim si ,ze ta tu ukamenuju za tuto otazku.
zasa?Je tu malo tem,otazok,duskusii na tuto temu?Poznam matky co nechceli dojcit,poznam matky co nemohli dojcit i ked mali mlieko i tie co strasne chceli a neslo to kde patrim aj ja.Kazdy ma na nieco vyhraneny nazor ci to uz je bezplienkova,latkovky,ockovanie,dojcenie,deticky v jaslickach a milion dalsich ,,krizovatiek,, kde sa da jedine pohadat .Nechapem naco dalsia zbytocna otazka kde sa aj ked milion krat neda o probleme diskutovat
Prva dcera sa mi narodila pred 14 a pol rokom , dojcila som ju mesiac ...preco ? snad preto ,ze som nemala dostatok informacii o dojceni , bola som prilis mlada na pochopenie o com vlastne dojcenie je . Bola som preto zla matka ? nie nebola , svoju dceru milujem viac ako svoj zivot , dala som jej dostatok lasky aj vo forme flasky.Druhu dceru som dojcila rok , snad by som aj dlhsie , ale prisli okolnosti ked mi mliecko odislo z dna na den ...nemoznee? ale mozneee...Tretiu dceru som dojcila vyse dvoch rokov ...a sama som si povedala , ze to uz bolo pridlho ...ale to je len moj nazor...odvykanie bolo tak ako pre nu tak aj pre mna strasneee...preplakane a preprosikane noci o didku ...ale zvladli sme to 🙂
No 4 dieta , vysnivaneho syna som dojcila rok ...preco ...lebo som to povazovala za dostatocnee...dala som mu vsetko to co potreboval , odvikanie bolo ovela menej bolestivejsie a skoro vobec nebolo preplakane. tym ze bol do roka dojceny som nepoznala co je to prespat viac ako 3 hodiny v kuse, od roka ked uz dojceny nebol spinkava krasne celu noc. 😉
Mozu byt tisice laktacnych poradkyn, internet, knihy ...kazda matka ktora prinesie na svet svoje vytuzene dietatko sa mu urcite snazi dat len to najlepsie ...ci je to dojcenim alebo flaskou . Je mi uprimne luto ludi tipu ...si horsia matka ked nedojcis, preco tak kratko a podobne...Nikto nema pravo sudit druheho cloveka pokial nepresiel zivot v jeho stopach.
nazov temy znie ako vycitka ....nie kazda maminka moze dieta kojit najmenej do 3rokov, maju na to X dovodov ..ja som prestala kojit, kvoli zapalu stredneho ucha, ktory som dostla, ked mala dcerka 8m, brala som silne ATB, presli sme na UM....ver mi, ze mi to bolo velmi luto ....tiez sa pridavam k nazoru, ze kojenie-dojcenie je v dnesnej dobe akoby meritko starostlivosti a o vlastne dieta ...bolo by fajn, keby to tak nebolo, mamicky, ktore sa s kojenim trapia, len preto, ze "niekto" povedal, ze kojit musia za kazdu cenu, by si vydychli a prestali sa zbytocne trapit ....
Moj syncek mal taky silny reflux, ze nepomahalo ani zahustovanie MM Nutritonom, ani AR Nutrilon, vsetko z neho letelo hned von, strasne schudol, bol dehydrovany, az nakoniec nam pomohla Beba AR, to bolo jedine, co v sebe udrzal, takze UM mu doslova zachranilo zivot.
ahoj, prve dietatko sa mi narodilo predcasne a nevedelo sa prisat na prsnik, v porodnici ho dokrmovali UM a poradili mi pouzivanie prsnych klobucikov, takze sme pouzivali prsne klobuciky, vzdy som mu najprv ponukla prsnik a potom som dokrmovala UM. bolo to hrozne narocne, pretoze jedno krmenie trvalo aj 2 hodiny.... asi ked mal 1,5 mesiaca, tak sme prestali pouzivat tie klobuciky a asi za 2 dni sa naucil prisat na prsnik, odvtedy sa to zlepsilo a prikrmovali sme len vecer... od 4 mesiaca odmietol UM a ziadal si len prsnik, takze kym sa mi zvysila tvorba mlieka, tak vecer kojenie trvalo aj 2 hodiny, raz jeden prsnik, potom druhy a stale dokola. ale potom sa to zlepsilo, len sme dojcili a vydrzalo nam to do 2 rokov. pocas tehotenstva som prestala dojcit, pretoze to bolo velmi bolestive. druhe babetko zacalo papat od narodenia, mame skoro 5 mesiacov a vyhradne dojcim, mala pekne pribera, takze uz je to v pohode... ja osobne uprednostnujem dojcenie a radim mamickam, aby to hned nevzdavali. ale ked to nejde, tak to netreba ani znasilnovat a stresovat sa tym, ako som sa pri prvom stresovala ja, pretoze to celu situaciu len zhorsuje, radsej dat namiesto 1-2 kojeni UM, ked mliecko nestaci a byt v pohode a skusat to s dojcenim dalej...
ked matka nema mlieko, tak musi dat UM. dojcenie je dobre aspon do pol roka. ked je mlieka menej, tak treba dokrmovat. niektore matky dojcia aj 3 rocne deti, co je podla mna dost divne a pride mi to chore. aby decko prislo zo skolky a tahalo mame bluzko a capalo sa jej po prsniku. moje deti boli od narodenia na nutrilone, nic im neni, ziju, su zdrave. nemyslim si, ze dojcene dieta je zdravsie, ako nedojcene.
ahojte,,kedze zakladatelka nemoze do otazky pripojit doplnujuce veci, poprosila ma, aby som sem skopirovala jej odpoved....prosim na mna nereagujte 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Ahojte, tu zakladateľka otázky. Mrzí ma, že väčšina z vás moju otázku nepochopila správne, zrejme som ju zle formulovala. Nebolo mojím cieľom nikomu niečo vyčítať, tolerujem a rešpektujem názor každej matky, aj napriek tomu, že mám svoj vlastný. Práve si robím kurz laktačného poradenstva a túto esej vypracujem na skúšku. Očakávala som odpovede typu: „dieťatko bolo stále hladné, lepším riešením pre nás bolo UM“, resp. „mala som slabé mliečko“, resp. „musela som brať silné lieky“, resp. „dieťatko bolo na prsníku veľmi dlho“ a pod. Myslela som si, že následne mamičky odlajkujú odpovede, s ktorými súhlasia a ja tak zistím, ktorá je najčastejšia a konfrontujem ju so svojím názorom. Mala som otázku formulovať takto podrobne. Práve kvôli potrebe zistiť najčastejšiu odpoveď som nevyhľadávala medzi ostatnými otázkami. Ešte dodám: nemyslím si, že žena ktorá nedojčí, je horšia matka, nie som zástancom mystifikácie materského mlieka ako jediného správneho riešenia výživy dojčaťa. Len ma problematika dojčenia (vrátane kultúrneho pohľadu na dojčenie) veľmi zaujíma a chcela som poznať najčastejšie príčiny, prečo dojčenie končí...
milá zakladatelka,poviem ti prečo takto matky reagujú.
celý modrý kôň a jeho najoblúbenejšie témy o dojčení,kojkaní,materinskom mliečku,umelom mliečisku 😀 prsníčkoch,dudkaní bradavôčky atd..
tie čo nekojili-sú vopred odsúdené za to,že nepoložili život za mlieko ale pohodlne prešli na umelé.nech už mali dôvod akýkolvek,zrejme len málo z nich tento prechod vzala športovo.
takže ked sa tu položí otázka tohto typu,zas má človek pocit,že sa tu na niekoho ukazuje prstom "aha matka čo bola lenivá kojiť"
takže preto také reakcie.
..je to hrozne, ze tu sa uz nikto nemoze opytat normalnu otazku, lebo hned tu kazdy vyskakuje..sledovala som tuto otazku, lebo ma to tiez zaujima, a na zaklade odpovedi som dospela k nazoru, ze vacsina z Vas vobec nepochopila ucel otazky..nikto Vam tu nehovori, ze ste zle matky, otazka bola preco ste presli na UM..
esej? na takuto temu??? aka informacia sa ti zda nespravna? nepoznam matku ktora by nemala aspon minimalnu stanu riesit problemy s dojcenim. a kedy sa ti zda ze je uz spravny cas prejst na UM? po dvoch rokoch? nikdy?
kazda raz musi prestat dojcit...