Vie mi niekto na tuto otazku odpovedat? Vsade totiz píšu že sa nesmie a daju tam tri víkricníky ale žiadny dovod. Neriesila by som to ale včera som našla na kašiach Hami určených pre deti do pol roka že obsahujú cukor, pritom na ich stránkach ho považujú za nežiaduci...
nesmú cukor a to prečo? ved naokolo všetky bábatka v kočiaroch ledva sedkaju a už lízanku olizujú..a aj v umelom mlieku je cukor nie..
@monikamartin sacharidy, ktore su potrebne pre vyvoj dietata su v mlieku, neskor v normalnej strave...deti samozrejme cukor mozu, ale nie vo forme rafinovaneho cukru a sladkosti...
No tiez som si myslela že s tou navykovostou v tom niečo bude, ale naš drobec nechce sladke nic, ani tu kasu mi nechcel, ani sladke lieky a dokonca aj mrkvove prikrmy moc nemusi... Ale zaraža ma najviac jedna vec že firmy ktore tieto dojcenske pokrmy vyrábaju "vodu kážu a víno pijú"... strasne som bola na to nahnevana ked som to tam zbadala
@monikamartin su aj kase bez cukru, napr. od Nestle
Nie je to ze "nemozu", ale nemali by mat, je to zbytocne. Moja dcera ma dva roky a doteraz jej cukor nedavame a nesladime jej nic. Kase robime bez cukru, sladku chut dodavame ovocim. Existuju kase, prikrmy bez pridaneho cukru, len treba vybrat spravnu znacku (alnatura, holle, niektore od Hipp).
Podla mna je na skodu dieta ucit na cukor a sladkosti, neobsahuje ziadne zdraviu prospesne latky, len energiu, ktora sa da ziskat aj inak. Z cukru sa len pribera, kazia sa zuby, atd.
mali by ste zacat rozlisovat cukor a cukor... aj ovocie ma "cukor" a aj zelenina a dokonca aj dasie potraviny.. je rozdiel sacharidy a obycajny cukor... sacharidy clovek potrebuje, krystalovy cukor, keksiky, lizatka a cokoladky - nepotrebuje. Vo vyzivach byva cukor, ved do zavaranin ho tiez davate, ci? 🙂) Dokonca aj v sypanom caju su sacharidy, aj alnatura a ine vyzivy maju sacharidy, prekvapene? Ved je z ovocia... granulovany caj uz moze mat pridany cukor... atd atd 🙂)) Rozdiel je prisypat kilo cukru do kila ovocia, a rozdiel je ked to ovocie ma sacharidy - cukry. Je rozdiel dat dietatu za misku struhaneho ovocia a piskoty, ako mu strcit lizatko.. treba rozlisovat aj ine latky v tom jedle. O tom ze dieta nebude chciet riadne jedlo ked bude dostavat cukor ani nehovorim... malej som nikdy nic sladke nedavala... teraz chodila do jasiel/k babke sem tam a ledva do nej dostanem normalne jedlo... no lebo kolacicek, keksicek... 🙂) TAK PRETO. A treba mysliet aj na pokazene zubky, zaludky, zapekani po cokoladach...
My v pohode davame Hami ale vacsinou zeleninove-masove vyzivy, polievky... ovocia mame vzdy dost cerstveho.. Aj Hipp, Alnaturu a ine kupujeme 🙂
Cukor bol v minulosti dostat iba v lekarni a bol tam vedeny pod Jedmi. Preco asi?
Okrem toho , ze " kradne z kosti a zubov vapnik - potrebny na odkyslenie tela, ktore cukor sposobuje, sa s nim paradne vykrmuju kvasinky, ktore ma v tele kazdy clovek. Pokial su pod kontrolou, tak je to fajn,ale ked sa prekrmia a namnozia ...
juhuu, uz to ide, jedna infekcia za druhou, osteoporoza, unava, depresia...... rakovina....
Nie su hyperaktivne deti, su len deti prekrmene cukrom.
A na zaver , cukor oslabuje imunitu a zhorsuje vsetky zapaly v tele.
Toto je len zopar dvovodov, preco by sa mali male deti ustrazit pred nadbytkom cukru.
@monikamartin - cukor je aj v materskom mlieku 😀 Isteze dieta moze cukor, idealne ale normalne v strave v mlieku, kasi, ovoci vo forme najlahsie stravitelneho hroznoveho cukru a aj to neprehanat... tu ide o nadbytok, umely cukor a sladidla, tomu sa treba vyvarovat.
az ma ide porazit, ked niekto tu napise ako najvacsi odbornik, ze hyperaktivita - diagnostikovane ADHD je sposobene cukrom, ockovanim, hydinou a podobne. odporucam takymto odbornickam, aby si najskor ADHD a ADD nastudovali a potom zvalovali vinu vylucne na vyssie spomenute veci. lebo je rozdiel hyperaktivne dieta riadne diagnostikovane a dieta zafulane od kila cokolady, ktore je dive prave z cukru. to nie je hyperaktivita, to je len alibizmus rodicov. preto poprosim @zvedavamt trosku opatrnosti vo vyjadreniach.
@anjelicek26 spravne. podme vsetky cukrove matky prestat jest cukor - ten biely a potom uvidite, co sa stane. prestanu vytoky, nebudete sa smradlavo potit, schudnete, plet bude ina. s tymto suhlasim. som velmi benevolentna, ale biely cukor nepouzivam uz hodne dlho. a dobre viem, co keksik urobi s deckom. dajte jeden po obede a potom sa cudujeme, preco decka nespia. skuste im dva dni nedat nic cukrove - teda keksiky a cokoladky a deti budu v pohodke. no ale vysvetlite to svokram, ze ano 😀 😀 😀
My pouzivame trstinovy cukor , je super a len sem tam ho malej davam do kase , alebo ked jej robim piskotovu tortu..sladkosti papame, ale len brumika a vyzivku od HAmi..ma 15 mesiacov..a uz aj my sme si zvykli na tento cukor a klasicky nepouzivame
Ked budeme len citat tak zachvilu bude zakazane aj dychat.dieta moze cukor trosicku len pre chut.ja som svojim vedeka trsku do cajiku alebo do zmixovaneho ovocia zeleniny aby I'm to aj chutilo.a sladkosti aj tak moc nepapaju.nic dietatu neuskodi pokial to nie je vo velkych mnozstvach.
@zuzi0911 no ja by som nesuhlasila. neviem, preco do caju cukor, ved ovocny kvalitny ma dobru chut bez cohokolvek a najlepsia je voda. tie detske stavy su strasne sladke a lepkave. nie je nad modry rajec neperlivy 🙂 a do ovocia by som uz cukor vobec nedavala, ved je sladke az az. mozno ribezle, ked su kyslejsie, ale tiez sa to da inak riesit nez to zasypat cukrom.
nehovorim, ze nezhresi sa u nas doma obcas, ale uplne by som si vedela predstavit zivot bez cukru. a podla mna aj decka.
@mawka a co tak farbiva, ktore su v sladkostiach?
http://www.fzv.cz/fzv/aktivity/clanky/zajimavos...
It is possible that certain food colourings act as a trigger for ADHD symptoms in subgroup of children who have a genetic vulnerability. The U.K, followed by the European Union took regulatory action on food colourings due to concerns about their possible adverse effects in children.[75] According to the Food Standards Agency, the food regulatory agency in the UK, food manufacturers were encouraged to voluntarily phase out the use of most artificial food colors by the end of 2009. Sunset yellow FCF (E110), quinoline yellow (E104), carmoisine (E122), allura red (E129), tartrazine (E102) and ponceau 4R (E124) are collectively called the "Southampton six". Following the FSA’s actions, the European Commission ruled that any food products containing the contentious colourings must display warning labels on their packaging by 2010.[76]
@mawka ja som nepovedala ze je to na dennom poriadku.ja si len nemyslim ze to nejako ublizi.sladkosti sa snazim davat obmedzene kolko krat aj cely tyzden nemaju nieco sladke nehovorim o ovoci.ale sem tam I'm nieco pocukrim.strasne maju v oblube klasicke sirupy ked sme niekde automaticky maju sirupovu vodu a ja ho koli tomu nekupujem.tak isto maju radi aj cistu vodu co sa snazim I'm davat stale.ale ked si vypytaju do caju cukor alebo niekde inde tak I'm trosku dam zvacsa ani za lyzicku.
Cajik sa da osladit aj medom a inymi vecami ako je cukor 🙂
deti "smu" vsetko, co sa im mamicka rozhodne dopriat 😉 avsak stoji tu otazka, ci dieta cukor potrebuje? a tato odpoved sa mi celkom pozdava: Potrebuje dieťa vlastne cukor? Áno aj nie. Dieťa potrebuje cukry v strave pre svoj vývoj, ale nepotrebuje ich vo forme umelo vyrobených sladkostí a bieleho rafinovaného cukru. Ten je naozaj iba nabitý prázdnymi kalóriami a nemá pre výživu detí žiadny pozitívny význam. Môžeme ho nahradiť prírodnými sladidlami, ktoré sú omnoho vhodnejšie pre detské zúbky aj žalúdky. 😵
Caj netreba sladit vobec a na pitie je najlepsia obycajna voda
kvoli navykovosti sa neodporuca
co ja viem, tak zbytocne neprisladzat a nesolit...nie, ze by sa to nesmelo, kde si to videla? ale urcite im cukor nikde nepridavam. Ked urobim domacu vyzivu, tak z takeho ovocia, co je sladke, ak to chcem mat sladke. A kase su aj bez pridavku cukru na trhu, ak take chces.
@monikamartin nesmie nesmie..ale nie vzdy to niekomu uskodilo..kazdy organizmus je iny...mne moja mama davala ked som bola malicka, aj cukor, aj med hocico..a som zdrava jak ryba.. mojej dcerke robim krupicovu kasu vzdy vecer, a davam jej troska cukru do toho..a podla mna je to v poriadku..no fakt len malicko 🙂 takze , to mas tak ked ty nesmies mastne, slane, tucne , a co ja viem co, a aj tak sme to jedli, jeme a je to ok... skor horsie je sol..to urcite nie.. urcite nesolit
@mawka ja som zakázala cukríky (krásne farebné) a zbytočné sladkosti a debiloviny, lebo po ich zjedení bol vyslovene divý a neovládateľný ... do dvoch rokov nevedel čo je to keks, cukrík, lízatko alebo iná podobná hovadina, okrem ovocia nič sladké nemal a všetko bolo ok ... no potom starí rodičia začali kupovať cukríky, lízatko, čokoládku a dieťa sa zmenilo na nepoznanie ... tak som s tým sekla, dala tvrdý zákaz a odvtedy je zase pokoj 🙂
takze rafinovany cukor teda biely je absolutne nevhodne pre deti pretoze k jeho spracovaniu potrebuje telo vitamin B1, draslik a horcik a tym padom obera telo dietatka o mineralne latky. navyse je to len prazdna energia bez akehokolvek prinosu z hladiska vitaminov a mineralov. prirodne cukry ako trstinovy, alebo hnedy, pripadne agave, ryzovy sirup... mozes davat no len v malom mnozstve. je toho spousta uz dnes 🙂 🙂
biely rafinovany cukor je jed pre dospeleho, pre dieta detto... Telu neprinasa ziaden prospesny benefit, prave naopak. Skoda, ze sa mu neda vyhnut uplne, je zamaskovany takmer vsade 😠
@monikamartin
cukor je návykový a nijako prospešný pre telo hlavne obyčajný biely cukor ... deti si veľmi rýchlo zvyknú na sladkú chuť jedla a potom odmietajú inú stravu ... a nie je to prospešné ani pre trávenie, hlavne do prvého roka keď sa tráviaci systém len vyvíja ...