Praženica pre 8 mesačné dieťa

4. máj 2022

Zdravím. Mám 8 mesačné dieťa. Tento mesiac bude mať 9. Môžem spraviť praženicu?? Klasickú..myslím samlzrejme bez slaniny a cibule

petamich
4. máj 2022

porcia pre dieta je 1/2 vajicka na den (ak uz mate bielko zavedene ak nie, tak najskor treba zaviest bielko natvrdo po kuskoch) a prazenicu treba skusit - problem s prazenicou moze byt, ze nie je uplne "uvarena" ako vajicko na tvrdo, mne maly vajicko na tvrdo v pohode zvlada a z prazenice mal alergicku reakciu, kedze bielko je silnejsi alergen, takze teraz mu nebudem davat ale kazde dieta je ine 🤷‍♀️ nas ma 9M

waitinka7
4. máj 2022

@petamich a aku alergicku reakciu mal maly?

diamond007
4. máj 2022

Bielko sa doporučuje až od roka...neviem kam sa ponáhľate žienky 😶

waitinka7
4. máj 2022

@diamond007 ano, odporuca sa, ale moze sa zavadzat aj skor, tak tvrdia pediatricky. Pokial to dietatko zvlada dobre, bez reakcii, preco nie. Strasne vela veci obsahuje vajce.

tenerifka
4. máj 2022

@diamond007 toto uz neplati, mam rocnu vnucku a riadime sa doporuceniami pediatra, aj bielko zaviest skor

diamond007
4. máj 2022

@waitinka7 nechcela som to rozvíjať ďalej, ale predsa... pediatricka vidí do čriev dieťaťa? Prečo im nedáte čas aby im na to dozreli? Čisto môj pohľad. To je to isté, ako že sa ma prikrmovat od ukončeného 6mes, pri UM 5mesiaca a vo výnimočných prípadoch od 4m. A buuuum. Všetci koniec štvrtého a už to ide.
Len mám pocit že sa každý s tým ponáhľa pričom deťom to neutecie. A ak nemá človek domáce ovocie/ zeleninu/vajcia tak to nechápem už dupľom načo sa hrnut do stravy plnej chémii. A to nie v zlom každá mamina chce pre svoje dieťatko to najlepšie, to je jasné.
Ale tu som narážala len na to bielko, nech nejdeme do siahodlhej debaty o názoroch. Že bielko je dané až od roku, nakoľko to tu nik nespomenul 🙂
Takže praženicu môže autorka spraviť, ale zo žĺtkov iba najlepšie 🙂

diamond007
4. máj 2022

@tenerifka jasné, treba sa riadiť pediatrickou a nie vlastným zdravým rozumom 🙂 najlepšie mu tam supnut ešte aj med, orechy a huby 😉

To že máš iný názor je v poriadku, ale nikto nikde nevyhlásil že by také niečo neplatilo 😀 to ti môžem povedať aj ja 😀 koniec debatiek o vajkách 😉

tenerifka
4. máj 2022

@diamond007 ja iba, ze veda ide dopredu a praveze sa zistilo, ze cim skor sa zavedu dietatu alergeny, tym je menej pravdepodobne, ze na ne neskor zle zareaguje, je tam to okno tusim od 6 do 10 mesiacov. Huby a med sa zavadzaju ovela neskor, huby kvoli riziku otravy a med kvoli riziku botulizmu.
Ja som mojim detom tiez davalo bielko az po roku, vtedy sa to tak doporucovalo, teraz je to vyvratene. O 10 rokov mozno budu detom doporucovat amarouny

petamich
4. máj 2022

@waitinka7 vysypal sa okolo ust ale ze okamzite ako som mu dala tri vidlicky 🤷‍♀️ a potom to zmizlo o par hodin - tak to prisudzujem tomu vajicku, kedze to bola taka bezprostredna reakcia

@diamond007 nam to odporucila pediatricka, ze najnovsie studie odporucaju zaviest alergeny skod a kedze zdrojov a pani co povedali je 1000, tak ja sa riadim pediatrickou 🙂 a nie nevidi do criev dietata ale jednak to moje dieta pozna a verim tomu, ze asi bude lepsi odbornik ako moj "vlastny rozum"

smajliica
4. máj 2022

@diamond007 zijem vo Svedsku a odporucania tu (aj napr v Anglicku a USA) su zaviest alergeny, vratanie celeho vajicka, do 9-10 mesiacov.

zorkahorka
4. máj 2022

Ak nema dedicny ekzem, alergie, dobre reaguje na jedlo, mozes skúsiť. Moj syn sa zacal po tele kratko po pol roku zivota vysypat (zdedeny ekzem) a moja starka mu dala piskotu, lebo a co by nemohol piskotu? No a veru sa po nej vysypal este viac. V neskoršom veku mu uz bielok problem nerobil a nerobi. Pripadne urob prazenici len zo zltka. Na masle. Alebo skus len trochu bielka, max sa vysype.

amiaja
5. máj 2022

Ja som tiez dala malemu kusok chlebika vo vajicku ked mal asi 10 mesiacov. Cely sa vyhadzal. Doktorka povedala ze vajce az po roku.

autor
7. máj 2022

@zorkahorka noo obe máme ekzém atopický..ale dáko nevidím že by po nejakom jedle mala viac alebo silnejší a to papá už aj pečivo,ovocie,mäsko.atď...

zorkahorka
7. máj 2022

Asi este nejedla alergenne jedlo

luliu
7. máj 2022

Praženicu pre tak malé dieťa isto nie

zuzudrnda
7. máj 2022

Dcére 9m dávam najmä zeleninové jedlá. Praženicu, resp.na oleji / masle smažené jedlo by som na dozrievajúcu tráviacu sústavu nedávala. To je ťažké aj pre dospelého. Ak chcete vajíčko, radšej uvarte. Čo pediater, to neraz iný názor. Neštudovala som medicínu, ale vcelku ma zaujíma, koľko semestrov či prednášok je tam venovaných stravovaniu / výžive a jej vplyvu na zdravie, resp.ci robia lekári update.

henka123123
7. máj 2022

Od pol roka jedol co my len nesolene

evaachesa
7. máj 2022

Tak áno, môžte skúsiť čokoľvek. Jedna známa dala ani nie 9 mesačnému horalku...v pohode to zvládlo. Asi sa tiež riadila najnovšími odporúčaniami. 🙄