Ahojte maminky,potrebovala by som obedar,v ktorom vydrzi (polievka +hl.jedlo) minimalne 5 hodin viac ako teple.Ide o to,ze dcerke nosim do skolky obed pretoze je alergicka a v mikrovlnke jej ho ohreju priliz.Kym sa stihne najest,uz deti zenu prec z jedalne a ona zostane hladna (uz som to riesila 100x a nie jedina,zial bezvysledne).Ak mate dobre skusenosti s nejakou znackou, velmi mi pomozete.
pro santal- jedlo nemože byt teplé 5 hodín v obedári, to je nebezpečné. pre renab- ako prihrievaju tvojmu synovi obed. Ja robím 10 rokov veducu školskej jedalne varíme pre školku aj školu a mikrovlnku teda nemáme. Možno mu je prihrievaju učitelia v sborovni. V jedálni pokial nato maju pracovnu silu možu tvojmu synovi jedlo pripravit, myslím tým vyškolenu pracovnu silu. Do jedane sa podla predpisov žiadne jedlo z vonku prinášat nesmie.
@mateson Ja som sa informovala pri nástupe malého do MŠ na Reg.ústave verejného zdravotníctva a tam mi povedali asi toto: Keď má dieťa potvrdené dietne stravovanie od lekára, treba zájsť do MŠ príp. ZŠ a dohodnúť sa. Možnosti sú dve. Buď mu budú stravu pripravovať v zariadení, alebo mu ju môžem ráno nosiť do jedálne, oni ju uschovajú v chladničke a potom prihrejú. Podľa predpisu, ktoré vydal RUVZ v MT je pre jedáleň jednoduchšie stravu zohrievať, lebo požiadavka je len na samostatnú chladničku. Keby chceli stravu pripravovať, museli by mať od samostatnej miestnosti, cez kuchárku až po tanier a lyžičku. To všetko oddelené a takisto variť oddelene. Nie tak, že uvarím v jednom hrnci a potom odoberiem a dovarím. Takže u nás bola dohoda taká, že sa vždy na začiatku týždňa dohodneme, čo z toho, čo budú variť, môže jesť (jedálny lístok musí obsahovať zoznam alergénov) a zvyšok mu donesiem priamo do jedálne do chladničky a oni mu to zohrejú. Spôsob zohrievania stravy bol tiež v tom predpise, ale ja som sa nestarala o to, ako mu to zohrievajú, lebo sa nikdy nesťažoval, ani mu nebolo zle. Ešte tam bolo napísané, že zariadenie je povinné oznámiť RÚVZ, že má dietneho stravníka a bol tam napísaný aj spôsob kontroly zariadenia zo strany RÚVZ. Teraz malý nastupuje do ZŠ a tam nám povedali, že požiadavky na dietne stravovanie sa nahlasujú priamo riaditeľovi. Podľa toho, koľko rodičov požiada o stravovanie, sa v jedálni rozhodnú, či budú variť, alebo to bude kombinácia ako v MŠ. My sme však momentálne bez diety, v septembri ideme na kontrolu, takže až potom uvidíme, či žiadosť podám.
Je super,že ste sa takto dohodli. Lebo kolegyna sa raz pýtala metodičky na porade presne na toto a odpoved bola, že prinášat stravu nie. My zatial také dieta nemáme. Určite je jednoduchšie stravu prihriat ako pripravit pri normative zamestancov v šj. To nás na tej porade napadlo všetky. Mne mikrovlnku slubila jedna mamička ako sponzorský dar tak uvidíme. Neviem aký štatut má vaša školka , či je právny subjekt a lebo nie. My spadáme pod obec nemáme právnu subjektivitu. A keby som v momentálnom finančnom stave obcí chcela po starostovi chladničku určite by som neuspela. Nevieš kto im tu chladničku poskytol. Prajem aby si tu žiadost podávat nemusela 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@mateson Naša škôlka aj škola patrí pod mesto. Chladničku zakúpili zo svojho rozpočtu. Chodí tam viac detí s touto diagnózou. Nie sme sami. Prinášať jedlo pri potrebe diétneho stravovania je povolené aj nejakým zákonom alebo nejakou smernicou o stravovaní v jedálňach, len rodič musí doniesť potvrdenie od lekára. Ak budem mať chvíľu čas, tak ti ho pozriem.
@mateson ja pracujem na ZŠ a máme na škole pár detí, ktorým rodičia nosia stravu. Ráno nám ju dajú do chladničky v zborovni a keď idú deti na obed, tak im to učiteľka berie do jedálne a tam zohrejú. My totiž nemáme jedáleň priamo v budove školy, asi 3 minúty od školy a aj to spojenú s inou školou. Viem, že rodičia im varia podobné jedlá ako sú v ten deň v jedálni.
@santal Ak máš potvrdenie od lekára, že dieťa nemôže stravu, ktorú varia v škole, tak sú povinní rešpektovať prihrievanie stravy. Ja by som sa sťažovala. Tiež máme syna s celiakiou a termoobedár by som mu nedávala. V teplom jedle sa množia baktérie. V jedálni sú povinní jedlo odložiť do chladničky a potom zohriať. U nás v MT majú na hygiene presné postupy, ako jedlo odkladať a následne prihriať. Tieto postupy musia v jedálni dodržať. Informuj sa na hygiene.