Ahojte mamičky! Chcem sa spýtať čím mám začat priktmovať drobca? Ci skôr dať kašičku alebo pomixovanú zeleninku? Dnes som prvý krát dala kašičku Nutrilon Profutura (vypil asi 70ml).. Mliečko však papa BEBU Optiprocomfor ale vykal sa dobre. Jedna známa mi vravela že s kašičkami by sa malo čakat že najskôr zeleninu tak som z toho zmetená...
Ano, zacina sa zeleninou, nie kasami a najprv si nieco o tom nastuduj, bud na nete, alebo od pediatricky, az potom skusaj
@pribinak 5 bezi akurat..
Tak zacni mrkva, potom pridaj zemiak, potom cuketu, špenát, tekvicu, sladký zemiak
Postupne pridávam mäso, zltok. Neskôr ryžu.
Odporuca sa zelenina, je menej výrazná ako ovocie
Kazdy pediater povie inak v kazdom clanku sa docitas inak. Nase mamy nas zacinali krmit pomarancovou stavou po lyzickach a tu sme 🙂 Nasej pediater odporucal zacat ryzovu kasickou - doma varenou, rozvarit ryzu a s vodou rozmixovat na riedko, tekuto. Prvy mesiac som mozno stale len tu ryzovu kasicku davala, mixnutu aj s natural ryzou pol na pol. A potom postupne sme pridavali do kasicky zeleniny, ciste zeleniny som ja ani nedavala, lebo z toho mi mala grcosila.. Po zeleninach ovocie, potom lepok a maso on az nakoniec zaradoval. Viac menej sa aj tak budes riadit chutou dietatka, uvidis 🙂 Zistis ktore zeleniny mu chutia a ktore nie...
za mna: zelenina,potom ovocie,po mesiaci potom maso, zltko,po dalsom mesiaci kyslomliecne vyrobky. moj kase ani nejedaval. urcercite nie na veceru. stacilo mu mlieko.
@anjelik2060 zacina sa zeleninou. Neskor sa pridava i maso,vajce,zelenina atd.
Ale o tomto vsetkom ta mal informovat pediater.. Ja som si to vsetko onho casu poznacila a druhykrat som dokonca dostala asi 4strany o zavadzani prikrmov. Aspon som si to porovnala.
Dakujem vam velmi pekne 🙂
@jumama cize je lepsie tu napr. mrkvu pridat do kasicky ako samu davat?
@anjelik2060 Toto tu je pekný chaos - takmer každý názor vraví niečo iné 🙂. A najlepšie sú hádam tie spred 40 rokov. No nič, v každom prípade, súčasní pediatri a výskumy dnešnej doby radia začať čisto zeleninovými príkrmami. U nedojčených detí od ukončeného 5. mesiaca.
Každý druh 2 - 3 dni, potom pridať nový. A ich vzájomné kombinácie. Mrkva samotná, potom zemiak, cuketa, tekvica, brokolica, karfiol, špenát, kaleráb atď. Neskôr mrka so zemiakom, zemiak so špenátom a pod. Najvhodnejšia príprava je vhodiť nakrájanú zeleninu do vriacej vody, povariť zhruba 5 - 10 minút a rozmixovať alebo roztlačiť vidličkou s trochou vývaru na redšiu konzistenciu. Zeleninový príkrm podávaj na obed. Zhruba po mesiaci je vhodné pridať mäsko, najlepšie morčacie, domáce kuracie, teľacie, zajac, neskôr chudé hovädzie. Zeleninu tak môžeš kombinovať s mäsom a jeden krát do týždňa ho nahradiť vaječným žĺtkom. A tiež pridať zdravé tuky - pár kvapiek extra panenského oleja (olivový, kvalitný 100% slnečnicový). A ovocie: hruška, jablko, banán, broskyňa, marhuľa. V tomto období prichádzajú na rad večerné bezlepkové nemliečne kaše; ryžová, kukuričná. A tiež ryža uvarená do mäkka v mäsovo-zeleninovom príkrme. S hutnejšou stravou treba začať dieťatku ponúkať na pitie čistú vodu.
V 7. - 8. mesiaci môže dieťatko postupne chlieb a pečivo, bezvaječné cestoviny, ovsené vločky. 8. - 9. mesiac strukoviny, biele jogurty a iné kyslomliečne výrobky.
Po jednom roku: vaječný bielok, občas tvaroh, ryby, surovú zeleninu ako paprika, uhorka, u detí mimo alergických rodín paradajky, citrusové plody, morské ryby, tvrdé syry, kapusta, kyslá kapusta, rôzne čerstvé bylinky na ochutenie jedál.
@anjelik2060 Ahoj, nemam nic proti ryzovej kasicke ani proti mrkve, ale davaj pozor, lebo obe potraviny zapekaju a mozu u takych malickych spobit zapchu..hlavne ked ich zaludok dovtedy poznal len mliecko. kazde dieta je ale ine, takze to treba pozorovat.
U mojich som zacinala 5 zakladnymi zeleninami (mrkva, zemiak, pastinak, cukina a spenat), ktore som vzdy 1-2 tyzdne nechala bez primesy (len jedna zelenina) aby si vzdy zvykli na novu chut a neskor som potom kombinovala. Mrkva mojich chlapcov zapekala, takze som ju davala len obozretne. Takisto kvoli prevencii zapche treba pridavat do kasiciek trosku oleja, ten obsahuje takisto dolezite vitaminy a ulahcuje travenie.
@lorela to tiez super popisala. Len mala poznamka k tomu, namiesto masa sa moze davat aj proso, ktore obsahuje takisto velke mnozstvo zeleza. Ja som to streidala, niektore dni dostal kasicku z hov. maskom a ine zas s prosom (kupovala som v DM od Alnature, proste som pri vareni pridala k zeleninke -https://www.google.de/search?q=proso&source=lnm...)
PS: k tejto teme najdes tolko roznych nazorov kolko je ludi na zemi 🙂
Ano, zacina sa zeleninou, nie kasami a najprv si nieco o tom nastuduj, bud na nete, alebo od pediatricky, az potom skusaj
@pribinak Ja 70. roky a tiež mi je známa fľaška s polievkou - s domácim vývarom 🙂. Čo je v podstate to čo dnes; zelenina, mäsko. Ale aj riedke krupicové kaše do fľašky, čo pretrvávalo až do 90. rokov, no nie ako odporúčanie pediatrov, ale skôr ako preživšie rady rodičov a starých rodičov.
Ani ja som o pomarančovej šťave nepočula, akurát o ríbezľovej so záhradky pre mimino. Toľko pohľad do histórie 🙂.
Inak, zaujímavé, že už vtedy sa zdôrazňovalo to "domáce" ak je možnosť (a vtedy aj bola vo veľkej miere).
@lorela ďakuejm že si to ak pekne rozpísala 🙂.. pomohlo mi to ale je to teda naozaj zložitý proces... a mohla by som tú mrkvu aj tak pripraviť že uvarenú by som ju zmyxovala buď ponorným mixérom alebo na smootie?:..
@anjelik2060 Za málo 🙂. Áno, aj ponorným mixérom aj mixérom na smoothie môžeš. Len nie príliš dlhý čas, aby dieťatko neskôr nemalo problém prežuť väčšie alebo tuhšie kúsky.
A čo vaša pediatrička, nemá ochotu sa s tebou baviť o príkrmoch, čo kedy zaradiť? Skús s ňou komunikovať.
@siska53 hovädzie sa do roka neodporuča? Tak to počujem prvý krát ( aj keď je pravda, že sa už o prvé prikrmy dlhšiu dobu nezaujímam ). Môj syn má 9 rokov a pravaže aj moja pediatrička aj detská gastrolekarka mi kazali dávať mu 6x do týždňa telacie masko a žiadnu kuracinu - len ak mám domácu. A k tej histórii...tiež pamätám kadečo...aj pomarančovu šťavu aj lepok. Moja staršia dcéra jedávala v polroku chlieb s maslom a šunkou - nakrájané na malé kocečky a mlela v pusinke. Pred rokmi to bolo normálne. Syn už mal lepok zaradený podľa novších " trendov ".
Som ešte toho názoru, že pri všetkých tých odporúčaniach je veľmi dôležitý vlastný, zdravý sedliacky rozum a intuícia mamičky 🙂.
Uvediem príklad. Mohlo by mi pred, to je jedno 10 - 15 rokmi hovoriť aj celé konzílium pediatrov, že dieťatko od roka môže párky, keď ich ani ja sama nedám do úst (teda výýýnimočne, nech neklamem 😝 ), lebo je to hnus - bordel a duplom tým nebudem kŕmiť svoje dieťa.
Kolko mesiacov ma tvoje dieta?