Ahojte baby, chcela by som sa poradiť, v akom poradí ste podávali/budete podávať príkrmy dojčeným detičkám od 6.mesiaca? Lebo všade odporúčajú poradie: zelenina, mäso, ovocie, až nakoniec kaše, avšak ked si prečítate MUDr. Bukovského-Hned to bude anjelik, tak on odporúča začať kašami, zo zeleniny len zemiaky a mrkvu, ostatné až od 7.mesiaca, no stále na prvom mieste sú kaše doplnené zeleninou a ovocím (neskôr), mäso v podstate až okolo 10.mesiaca..teraz som na pochybách, čo robiť? Dcérka má 6 a pol mesiaca, zatiaľ papá zemiaky, mrkvu a cuketu, ale neviem, či teda by som nemala pridať aj kaše ako to radí Dr., aké máte skúsenosti? Ďakujem za každú cennú radu 🙂
Hlavne si z toho nerob taku hlavu, nic sa nestane, ak jej zacnes davat maso alebo kase. Ja som dodrzala, ze po mesiaci ovocie, na zaciatku mu vobec nechutilo, ale teraz po 3 mesiacoch ho ma aj tak ovela radsej ako zeleninu. Takze ako som si pomohla? Nijako 🙂 Najlepsie urobis, ak jej budes davat kva;litne potraviny a poradie nehra az taku rolu.
Môj synček má teraz 8 mesiacov, ale vlastne 7 lebo je predčasne narodený. Ja som začala asi v 5 mesiaci na obed dávať zeleninku, potom som v 6 mesiaci pridala k zeleninke rozmixované maso čo je velmi dôležité. AJ ja mám knihu od Bukovského, ale neriadila som sa ňou. Akurát recepty som si nejaké pozerala. Mne malý nechcel moc papať maso a nakoniec nám doktorka povedala že je chudokrvný. Práve preto je masko velmi dôležité. Potom keď si zvykol na masovo-zeleninový príkrm tak som pridala na desiatu ovocie. A asi tak po 2 týždňoch som pridala olovrant - kašičky. Ráno a večer sa kojíme. Malý sa mi v noci dosť budí aj 4 krát za noc a z toho 1-2x ho kojím. Asi by som mala dať na večeru kašičku a na olovrant nejakú lahkú zeleninku. Ešte to riešim lebo neviem čo je lepšie.
dakujem baby za rady. od zajtra zacnem dcérke dávať obilninové kaše, ktoré si sama uvarím a nie tie instantné
@belleza aj naša malá je troška chudokrvná, berieme železo od 2mesiacov. a aké mäso jej dávaš?
ja som od 5m davala pomalicky zeleninu na obed, chlieb, neskor (mozno aj o mesiac) prislo ovocie, maso a kase az po 9m , po 10m s kravskym mliekom (dala som aj skor, aby lepsie spal, ale prd to pomohlo, tak som to odlozila, lebo mu mliecko stacilo 🙂 ) Bol kojeny a stale je. Riad sa aj potrebami dietata, ked mu staci mliecko tak netreba hned naraz vsetko rychlo do neho pchat 🙂
Maso by som dala urcite skor ako 10m kvoli zelezu.
Podla mna ides dobre 🙂
@euka210 dakujem 🙂 práve preto jej uz chcem zaradiť tie obilninové kaše, lebo tak strašne jej chutí zeleninka, stále si iba pusinku otvára, ale nechcem jej toho dať ešte príliš veľa, všetko postupne. a aké mäso?
@crystalskye my sme zacali najprv zeleninkou mrkva, zemiak, kalerab, atd...potom po mesiaci zeleninovo-masove kombinacie a o mesiac ovocie. Zatial papame takto desiata ovocie, obed zelina / maso ostatne mliecko. Teraz chcem zacat davat kasicky
@crystalskye
@crystalskye biele kuracie, morcacie. Bravcove som ja davala dost neskoro, mozno az od roka (ked neratam vyvar)
@crystalskye ja dávam prevažne teľacie - tak nám dokorka kázala. Niekedy kupovaný príkrm, ale uprednostňujem doma pripravenú stravu. Už som kúpila teľacie tak už pripravujem doma so zeleninkou.
@crystalskye ešte som ti zabudla napísať že ja som začínala maskom kuracím, morčacím a králičím - tak na striedačku a až teraz keď nám doktorka nakázala dávam to teľacie a sem tam hovadzie.
ja som zacinala zeleninkou a moja mudr povedala ze ak nebude problem, do tyzdna pridat trosku maska...tak sme vlastne po tyzdni od zacatia prikrmov mali zeleninkovo-maskove polievky. potom sme pridali ovocne jedlo a kase az okolo 8-9. mesiaca. zdalo sa mi to tazsie na spracovanie.ale napr. moja kamoska zacinala spolu so zeleninkou aj kasami. kazdy si robi po svojom.
Kvoli zelezu sprav malej prosnu kasu... mäska by musela zest 100g aby mala tolko zeleza, ako ma v 50g kase, takze asi tak... a tu kasu do nej dostanes lahsie ;) Hydina navyse takmer zelezo nema, najviac zeleza ma hovädzie mäsko (z hovädzej polievocky napr. ), aj ked este viac ma srnec a kon, ale to jej asi davat nebudes 😀 😀 Plati cim "cervensie" mäsko, tym viac zeleza, takze aj jahnacie by malo mat vela zeleza, ale mne ta vona proste vadi :(
@belleza
@anjelicek26
@radecica
@monikkak
@euka210
@marakoli
dakujem baby, áno to viem, že čím tmavšie mäso, tým viac železa, v podstate my s manželom nejeme takmer žiadne tmavé mäso a sme aj chudokrvní, avšak hovädzie, resp. teľacie mäso jej dám asi neskôr, fakt mi pripadá rozumnejšie dať obilninové kaše, ktoré obsahujú tiež veľa železa. dnes som nestihla, ale zajtra jej na olovrant-nakoľko kaše by sa mali podávať min. 2 hodiny pred spaním-spravím bud ryžovú, pohánkovú kašu alebo z ovsených vločiek, tak uvidím, ale myslím si, že jej to bude chutiť. nie sme vegetariáni, ani nikdy nebudeme, lebo milujeme mäso-kuracie a ryby, avšak mi pripadá tá kniha od Bukovského celkom fajn, sú tam dobré recepty, určite sa nou nebudem riadiť na 100 %, ale na inšpiráciu je to super a nech teda aj papá zdravé jedlá..inak baby, čítala som o tom dosť a pridaním kaše pred večerným spaním nepomáha v počte nočného vstávania, aspon ani jedna mamička si to nepochvaľovala, že takisto im vstávajú, my tiež sme hore každé 2-2,5hod, ale niekedy sa stáva, že aj každú hodinu, ale už som si na to zvykla, aj ked predtym som si to ani nevedela predstaviť, tak som ľúbila spať 🙂
podla mna su tiez dolezitejsie kasicky ako maso. vela vitaminov to v sebe nema a myslim si ze rovnako vyzivna je napr. pohankova alebo spaldova kasa. ja maso ani moc nedavam, raz maximalne 2x do tyzdna. ja suhlasim s bukovskym takmer na 100%, mam tu knizku od neho a su tam uplne super recepty. dietatku dokazes zdravo a rozmanito varit aj bez masa. ako maso neni zle, len clovek nebol stvoreny ako masozravec aby furt jedol maso... 😉 😉
@crystalskye my sme tiez do 10 mesiacov vstavali na nocne krmenia, tak to musi asi kazda z nas nejak prezit a prejst tym obdobim 🙂
@crystalskye ja mám 7,5 mesačnú princezničku a mne doktorka povedala dávať "polievočku"..mäso-zeleninka..už spapala za 1,5mesiaca čo prikrmujeme celého zajačika ;o) zo zeleninky som jej dala už zemiak, mrkvu, tekvicu, cuketu, brokolicu, karfiol, hrášok...a už papáme ovocie jablko, hrušku..ujo Bukovský odporúča všeetko celozrnné a pritom sa deťom minimálne do 3 rokov celozrné neodporúčajú lebo nedokážu stráviť vlákninu..on neodporúča mäso preto dáva tak veľa obilnín..ja malej kaše nedávam, dnes som jej dala prvýkrát ochutnať "sušienkovú" do ktorej som jej dala jabĺčko..obilniny jej dávam vo forme rohlíka, rizota..z tých kaší by len priberala a aj tak už má 9,5kg 😉 mne kamoška povedala nech sa riadim tým čo cítim, že jej treba dať, nech jej dávam čo jej chutí (našťastie jej všetko!) a bude dobre...doktorka mi kázala dávať jogurt ale som sa rozhodla, že ak kravské mlieko sa nemá dávať do roka tak s jogurtom začnem tak najskôr okolo 10,mesiaca...
@crystalskye praveze telacie ci kozlacie ci zajacik moze aj skor podobne ako kurca, lebo su mlade a teda aj makke pre dieta a nemusia sa dlhocizno varit. Ja davam kasu pred spanim, bo moj expert je za 2h zase hladny a tak by nezaspal 🙂 On je proste jedak, jogurt mu je malo a o 1,5h zase pyta jest.
@euka210 a koľko má mesiacov Tvoj malý?
Ahojte, ja som malu len kojila celych 6 mesiacov a prikrmovat som zacala len nedavno, popritom teda nadalej kojim. Mliecko jej stale staci a vyzera, ze by aj stale stacilo, len uz je cas jej davat ochutnavat aj nieco ine 🙂 Skusame prve zeleninky..chcem si urobit zasoby do mrazaka, aby som nemusila kazdy den varit cerstve, kedze su to len take trosky..ake mate s tym skusenosti, co vsetko sa moze mrazit, resp. je nieco, co nie je vhodne na mrazenie?
ako obite tie ovsene a pohankove kase ? mozem ich davat 5mesacnemu babatku a ako casto za den ma jest prikrmy ?
@crystalskye no on uz je velky 14mes. chlapisko 🙂 vsetko vybeha 🙂
@keira no ovsenu kasu mozes robit tak ze to uvaris vo vode pripadne v tvojom alebo v UM a potom rozmixnes, ked chces mozes to dochutit ovocim. a pohankovu bud tak ze kupis pohankove vlocky a ich rovnako uvaris, alebo ja robim tak ze uvarim pohanku lupanu podla navodu a potom to rozmixnem 🙂 no mozes mu to v podstate davat ale jemu bohato staci tuhe jedlo raz za den 😉
myslim ze hej
@crystalskye Ahoj. Ja som zacala davat kase ako prve uz od 4-5mes.(ale uz nebol v tom case kojeny) az potom zeleninku a skusila som aj hned jablcko uvarene (a tiez rozmixovane). Akurat som dodrzala ked som pridala nejaku novu surovinu ktoru este nepapkal pockat tak 2-3dni kvoli pripadnej reakcii 🙂 inak som si s tym ako postupne zavadzat prikrmy hlavu nerobila 😀 Teraz ma maly 7mes. papka uz aj od pol roka masko (zatial mal len kuracie). Vraj sa uz moze aj lepok tak mu skusim dat bezvajecne cestovny uvarit spolu so zeleninkou a rozmixovat.
Mne zase kamosky hovorili kase davat az neskor,ale mne sa zdalo lepsie dat kasu najskor.Kupovala som nemliecne a pridavala mliecko ktore pije. Ak si vies uvarit aj sama kasu tak super...ako si ju vlastne varis? 😉 dik
@verronicka ahoj Veronika, aj podľa mňa treba kaše skôr dávať, preto som aj začala. Bukovský odporúča najprv začať s naturálnou-hnedou ryžou, to nejaké dva týždne, len dcérka mala kvôli nej problémy s kakaním, tak som po pár dnoch vysadila ryžu a kúpila som si v bio obchode instantné obilniny ako pohánku, proso, kukuricu, všetko čo mali v instantnej podobe - nemusím mixovať a to stačí zaliať bud vriacou vodou alebo mliečkom. skúšala som zatiaľ iba s vodou, ale asi prejdem na mlieko, nech to má aspon nejakú chuť, ale malej to pasuje, vôbec nevyplúva, pekne to celé spapká, takže som rada 🙂 ale keby začnem skôr ovocím, tak podľa mna by mi to nezjedla, lebo má to takú nijakú chuť 🙂
@crystalskye no ja som kupovala vacsinou ryzove a kukuricne tie mu chutili a teraz som skusila kupit v DM taku ovsenu kasu a ta tiez nema ziadnu chut...a moc mi ju nechce uz si zvykol na lepsie 😀 takze to mas asi pravdu. Ale s prikrmamy problem nemam, zatial zje vsetko co mu uvarim 🙂 akurat teraz zacal strajkovat a neche pit mliecko pocas dna, ledva vypije pred spanim a budi sa mi aj 2x za noc tak vtedy este,ale to je dost malo vypije max 120-150ml ani to nie vzdy.
@verronicka hej, aj ja som už skúsila aj z DM, ale spapala to 🙂 ani ja nemám problém s príkrmamy, síce zatiaľ som jej dala iba cuketu, obyčajný zemiak, mrkvu a dnes aj sladký zemiak, ale všetko jej chutilo 🙂 juuuj, to Ti závidím 2xkrát za noc, naša v najlepšom prípade je hore tak 3krát a v najhoršom každú hodinu, niekedy aj polhodinu, takže to mám veselé 🙂 a popritom som dúfala, že ked začnem dávať príkrmy, resp. kaše na večer, tak to bude lepšie, ale prisahám, že je to ešte horšie, len to nechápem prečo :(
@crystalskye no tiez som dufala ze sa mu spanok zlepsi, viem ze to nemam az take najhorsie 😀 ...ale do takych 4mes. mi spinkaval dlhsie uz od narodenia pokial som kojila (zobudil sa kolkokrat len 1x za noc taky malinky) a ako som zacala prikrmovat UM presne naopak 😀 ide spinkat okolo 8 je hore o polnoci, o tretej o piatej....a potom pravidelne vstava okolo pol siedmej-siedmej. Niekedy to nadranom o piatej vynecha 😉
Takze babatka sa menia o mesiac sa to zase moze zmenit tak nechame sa prekvapit 🙂
ja som dala maso uz v 7. mesiaci, aj ovocie, zacinali sme v 6. zeleninou 🙂