Ahojte mamicky prosim vas o par receptov pre 6mes. babatko...dakujem
Ahoj,nepises co uz vsetko malo v jedalnicku..,ale predpokladam,ze pre nizsky vek ste len nedavno zacali s prikrmami..
Osobne si myslim,ze tak male babo este nemusi papat rozky,ved nema ani zuby😀..miesto ranneho rozka,peciva skor kasicku..zacala by som s insantnou ryzovou mliecnou a neskor mozes par lyziciek vyzivky,ktoru uz mas otestovanu....a neskor redsiu ovsenu kasu uvarit v mlieku a dobre rozmixovata pomixovat,alebo popucit trosku bananika..mozes obmienat ovocie, aj napr vyzivku..
Inac v tomto veku sa ma zacint pozvolne s jednym hlavnym prikrmom-obedom, staci par lyziciek,nech odpozorujes reakciu a potom zvysovat aj mnozstvo..kedze zo zaciatku spapa len par lyziciek,tak jasne,ze sa to nepovazuje za jedlo a stale potrebuje trosku neskor mliecko dopapat..niekt zacina miesto tuhsieho obeda s polievkami..
my sme jedli klasika mrvka , mrkva+ zemiacik, mrkva+ zemiacik+ pastrnak, potom kombinovali s tekvickou ta ma vzdy uspech u deti..,cukinkou,kludne mozes raz do tyzdna mozes pridat vareny zltok miesto maska ako zdroj zeleza...ale najprv odskusaj.......masko telacie,alebo morcacie..ryzu nemala nikdy rada..neskor okolo roka som zacala pomaly s rajcinovym pretlakom ,tak aj bolonske spagety atd..
nikolettka1993-prepac,ale nemyslim si,ze pol rocne babo uz musi mat dvojchodovy obed hoic i po vyspati..????nieto este prikrmi na ranajky, desiatu..treba zacinat pozvolne,aby si nevybudovala babu zaklady obezity a stym spojenu cukrovku v neskorsom veku ..
Musím... Kristušát, nicolettka1993, 6 mesiacov, nie 6 rokov!
Mamička, postupne začínaš so zeleninou na obed, neskôr ovocím, tukom (extra panenské oleje pár kvapiek) mäskom, žĺtok, lepok, jogurty, strukoviny. Po jednom roku postupne všetky zdravé potraviny bez prídavku cukru, soli a korenín. Dochucovať môžeš bylinkami (vňate).
V 6. mesiacoch okrem mliečka, môžeš pripravovať rôzne zeleninové príkrmy najprv s jedným druhom, postupne s rôznymi druhmi zeleniny a ich kombinácie. Neskôr ovocné, potom mäsovo-zeleninové (7. - 8. mesiac).
fajn recepty su v knihe od igora bukovskeho hned to bude anjelik, najma co sa tyka roznych zeleninovych pyre a obilnych kasi. ked som bola v koncoch co synovi pripravit, tu som vzdy nasla inspiraciu.
Ahoj, my sme zacinali v 5,5 mesiaci jednym prikrmom za den. Najprv len povarena rozmixovana mrkva. Potom sme postupne pridavalo zemiak, karfiol, kalerab, tekvica, brokolica - vzdy pridaj len jeden novy druh, ak by malo babetko nejaku reakciu, aby si vedela z coho. Zo zaciatku toho babatko tolko nespapa, tak skusit aj dokojit mlieckom.
O mesiac sme pridali dalsi prikrm - ovocny. Asi 2x som trosku povarila jablcko a potom rozmixovala, potom som uz davala surove. Postupne sme pridavali hrusky, broskyne, nektariny, marhule, banan, melon, hrozno.... co je k dispozicii. Teraz mame 8 mesiacov a sem tam dam uz aj mandarinku alebo pomaranc - to by sa malo ale az neskor. My sme dali kvoli vitaminkom, ide jesen a vsade kopa chorych. Treba si sledovat dieta, ci sa Ti z niecoho nevyhadze. Nam citrusy nevadia ale mala sa mi vyhadzala z cucoriedok. Tak tie skusime zase az za par mesiacov. Aj na jahody pozor.
Asi vtedy ako sme pridali ovocny prikrm (ked mala asi 6,5 mesiaca) sme pridali aj masko do zeleninky. Striedam hovadzie a kuracie prsia. Raz do tyzdna davam namiesto masa vajecny zltok. Namiesto zemiakov davam nieked ryzu. Este som neskusala ale mozu sa aj cestoviny.
A takto to potom chuti 😀
ujo google poradi, ked si precitas vsetky prispevky tak budes mat hlavu ako melon z toho
na ranajky je dobry rostek s niecim bud nasielko alebo sumku alebo parok na svacinku mliecko na obedik yeleninkovu polievocku zar z kuracim raz z hovedzim meskom poto je dobre nechat dieta zdriemnut lepsie spapa druhy obed 🙂 na druhe mozes varit normalne to co sebe len menej okorenit pol rocne babo moze papat takmer vsetko...na svacu oocie alebo seleninkovy salatik alebo neaky jogurt a na veceru mliecko 🙂
aspon ja som tak davala a mala rastie ako z vody 😉