Polročné bábo nechce papať zeleninku. Čo robiť?

michaela_gallikova
19. nov 2013

Náš malinký má pol roka. prikrmujeme od 4 mesiacov, na odporučanie lekárky. Zo začiatku papal mrkvičku celkom dobre. Teraz ju odmieta uplne. Spapá len tekvičku a špenátik. (ovocie nie je problém, to papá ako divý. 😀 ) a čo sa týka maska...to absolutne nie, vôbec ho nechce spapkať. nemáte nejaký trik, čo mu uvariť, alebo ako to uvariť, aby spapkal aj kalerábik, karfiolík a takéto druhy zeleninky? Ďakujemm za akúkoľvek pomoc. 😀

anjelicek26
19. nov 2013

No tu je jediny trik miesat ovocie a zeleninu... u nas najviac fici cvikla+karfiol a hokaido+mrkva a cuketa+karfiol+jablcko.A teda chute deti sa menia, co nechuti dnes, moze zachutit o dva tyzdne ci o mesiac. Ponukat a ponukat 🙂

donna11
19. nov 2013

ovocie trosinku obmedzit, je chutne a sladucke a to detickam chuti a samozrejme potom nezjedia nejaku zeleninu "bez chuti" 🙂

ivec16
19. nov 2013

asi by som skusila miesat zeleninu ktoru neoblubuje s oblubenou zeleninou... ak papa tekvicku tak mu ku tekvicke rozmixovat spolu aj mrkvicku, alebo pridat kalerabik (viac tej ktoru ma rad... a postupne menit pomer, uvidis ako mu bude chutit)... verim, ze sa postupne nauci, je este malicky...

effkaa
19. nov 2013

Primiesat do kase, alebo uvarit a pomixovat alebo surove nastruhat. Masko nadrobnucko nakrajat, ale to az ked bude zvyknuty na mixovane. Pripadne primiesat k niecomu, co ma rad - k zemiakovej kasi napriklad zeleninku, ku klasickej kasicke ovocie. Variacii je vela, treba len skusat a skusat. Ale tiez sa mu menili chute, takze ziadne stresy, nechce jablko a chce zeleninu, nevadi, nech dostane zeleninu, ovocie obcas ponuknut... O mesiac to moze byt uplne naopak. Ale urcite skusaj, poznam dieta, co ovocie nechce ani vidiet a vobec ho nejedava a ma tri roky.

kveta
19. nov 2013

Zmixovat s ovocim..

lorela
4. dec 2013

Spomínam si na prvé príkrmy mojej dcérky 🙂, kedy po nejakom čase začala odmietať, alebo jedla s nechuťou konkrétny druh zeleniny. Avšak, keď som ho vynechala na niekoľko dní, na týždeň, dva, opäť ho jedla s veľkou chuťou. Takisto si spomínam na jeden zaujímavý jav, chichi; mrkvičku nakrájanú v polievke na drobno nezjedla, ale nakrájanú na väčšie kúsočky áno. Preto by som ti odporúčala aj takéto drobné zmeny a experimenty. Rovnako sa mi osvedčilo "maskovanie - mixovanie", čo robím v prípade avokáda dodnes. Samotné, ako prílohu alebo nátierku z avokáda nezje, ale roztlačené v zemiakovej kaši jej neprekáža. Zemiaková kaša je vlastne veľmi vďačné jedlo, zamaskuješ do nej akúkoľvek zeleninu; mrkvičku, hokaido, cuketu, brokolicu atď. A možno tvojmu synčekovi zachutí kombinácia mäska so zeleninou. Udusená cuketa s mäskom sa chuťovo takmer stratí, navyše zaslúži sa o veľmi príjemnú konzistenciu takéhoto jedla.

stanislavao
4. dec 2013

ked nechce mrkvu, tak mu ju nedavajte. alebo skuste zmiesat s inou zeleninou, napr so zemiakom. ani vy nejte, co vam nechuti. ked to nechce, davajte mu jest to, co chce.