Ahojte.som uz zufala stych UM,vymenila som asi 6 znacky a nic nieje dobre mojmu synovi,momentalne je na nutrilon 2 ,ale zapchy pokracuju ktomu plac denno denne a hlavne vnoci ☹ chodim po pohotovosti doktoroch vsetko je ok,a nikto mu nic nevie zistit,a mne vsetci doma radia ,ze tie zapchy ma stoho um ,ze mu mam dat obycajne krabicove polotucne a ze bude dobre,ale ja sa bojim 😒 ale v stolici vidim nestravene zvysky s um mlieko ,taky prasok normlne,tak urcite to nieje ok stym nutrilonom .poprosim mamicky ktore presli vtakom skorom veku na krabicove mliecko ,aby mi poradili ako mam prejst na nho a ci nemali niejaku zlu reakciu nnho aj ked viem ,ze kazd dietatko je ine ...dakujem vopred
Ahoj 🙂 Skus zajst k svojej pediatričke,a neako to prediskutoovať a uvidííš,možno nájdete aj iné riešenie ako dať polotočné mliečko..Neviem.. 😒
@lucia006 Ja som citala uz viackrat, ze kravske mlieko sa neodporuca u deti mladsich ako dva roky. Pred 12. mesiacom by som to urcite nerobila. A nazor, ze aj my sme ho pili a "tu sme" mi pride zjednoduseny, pretoze: po prve kvalita mlieka vtedy a teraz nie je porovnatelna a po druhe: samozrejme, ze tvoje dieta "prezije" aj kravske, na to sa nezomiera. Ale mozes mu tym uskodit, nevies ako zareaguje organizmus vnutorne...a ci sa to neprejavi az casom. Skopirujem ti sem vyjadrenie pediatricky, ktore som nasla. Moj nazor: v 7 mesiacoch je priskoro. Drzim palce!
Najprv Vám napíšem jednu nie veľmi potešujúcu správu, a to, že najnovšie sa odporúča, aby deti nepili kravské mlieko do 2 rokov života, podľa niektorých autorov až do 3 rokov. Ale toto málokto na Slovensku dodržiava a ja to plne chápem. Ak sa teda už rozhodnete dávať dieťaťu kravské mlieko, používala by som mlieko s čo najkratšou trvanlivosťou. Nie mlieko trvanlivé z krabice. Existujú aj mlieka čerstvé s trvanlivosťou 1 až 5 dní. Toto mlieko by som prevarila a dala dieťaťu piť. Ak kúpite mlieko trvanlivé, toto je pasterizované a potom otázkou ostáva, čí má význam ho prevariť, ak vlastne už tepelnou úpravou prešlo, i keď pasterizácia znamená nižšiu teplotu ako var.
Na niektoré veci ťažko odpovedať. Poznám mamičky, ktoré dávajú polročnému dieťaťu kravské trvanlivé mlieko a deti sú v poriadku a nemajú žiaden zjavný problém. A poznám zasa mamičky, ktoré kravské mlieko dali dieťaťu raz a malo po ňom takú koliku, že sa neodvážia dať to mlieko aspoň najbližší rok. Na podobnej úrovni sa môžeme baviť aj o preváraní, ale bezkonkurenčným odporúčaním je dávať do 3 rokov pokračujúce mliečne formuly. Ale podľa môjho názoru pasterizované mlieko nie je nutné prevárať.
Ak maly zle travi umele mlieko, nebude obycajne kravske travit ovela lepsie, ved umele mlieko sa vyraba z kravskeho, len sa upravi pomer bielkovin, tukov, cukrov a pridaju sa vitaminy. Skusala mu detska lekarka robit testy na neznasanlivost bielkoviny mlieka? Pri zapche zalezi dost aj na dalsej strave a piti. Nedavas malemu privela mrkvy, bananu alebo ryze? Tie zahustuju stolicu. Naopak na zapchu pomaha jablcko, mozes mu skusit dat aj zriedenu cerstvu jablkovu stavu (doma vyrobenu) alebo ovsenu kasu (uvarenu z vody). Maly by mal co najviac pit, ked ma zapchu. Ak by si sa nechala nakoniec nahovorit na obycajne mlieko, daj mu urcite plnotucne, najlepsie bio. V mliecnom tuku sa ukladaju skodlive latky z jedla, ktore krava zje, preto je vhodne, aby kravicka papala travu alebo seno, cize jedine bio alebo od niekoho, kto kravu sam chova, v tom pripade ale prevarat. Krabicove prevarat nemusis, je pasterizovane (tepelne upravene).
To vsetko ohladom alergie na mlieko a pod.ma vporiadku uz to riesila pediatricka ,aj vpondelok som bola zanou vecer este kvoli neutichajucemu placu n pohotovosti a nikto snim nic nerobi tak uz mam dost ich a musimto zistit co mu skodi ja sama,vsetci ma prehovaraju na zmenu um mlieka na kravske ,lebo v stolici ma vecne nestravene zvysky snutrilonu vidno to lebo ma tvrdu stolicu.je pravda ze vsetci sme vyaratali na kravskom popripade kozom,to len dneska tie sracky vyrabaju do bludu ,a ptom so mamky zmetene ako ja,co dat svojmu dietatu.neviem co uz mam robit ,ale nemozem ho nechat takto trapit ☹
6 značiek za 6 mesiacov,to sa mi snáď zdá,prosím ťa a ty nemáš pediatričku,ktorá ako prvoradá ťa má poučiť a riešiť tento problém,neviem v akých časových intervaloch si mlieka menila,ak dieťa prejde na um ako prvé sa to prejaví zápchou a bolesťami bruška ,ale to časom prejde,nie za týždeň ,možno ani dva,nato potrebuješ aspoň tri až štyri týždne,črievka si musia zvyknúť,keď mu preváraš vodu ,neviem či si robíš do foroty,ale daj mu tam zakaždým vyvariť aj zrniečko kmínu,ktoré samozrejme vytiahneš,žiadny feniklový čaj,chlapcov nafukuje,keď bude nalačno dávaj ho veľa na bruško a hlavne prestaň meniť mlieka a daj si zistiť či nie je alergický na mliečnu laktóźu a dávaj aj ľahké príkrmy,mlieko keď už plnotučné od roka
Ahoj, moja skúsenosť s mojim mladším synom je taká :
tiež mal také isté problemy ako píšeš ty... Tiež sme mali problémy so stolicou a ešte k tomu aj s grckaním, tiež sme prešli x - umelymi mlieckami a nic mu nepomahalo.. ked sme boli na mliecku "france lait" tak som ho zacala prikrmovať domacim prevarenym kravskym mliekom od cca 7mesiaca. A vtedy problemy ustupili... 😉 A pritom som sa bála mu dať hocijakú stravu ako pri staršom synovi nakoľko mladší syn je narodeny predcasne 😉
To je moja osobná skúsenosť 😵
@lucia006 ahoj ja by som s dieťaťom šla k detskej gastro.......nech zistia príčinu boľačiek a nestáveného mlieka.......je jasné že nutrilon mu nesedí......a čo jogurty a kaše,............tie môže........?........ nemyslím že by bol problém nabehnúť na krabicové mlieko.........poznám deti čo nemohli žiadne sušené mlieko od 4 mesiacoch pili obyčajné prevarené mlieko a bolo po probléme........našťastie ho tolerovali a doktorka o tom vedela...........
@lucia006 pises, ze v stolici ma prasok z toho UM...rozmiesala si ho dobre, nedala si viac odmeriek ako si mala? mozno si zle vyratala davku
ine tekutiny pije?
@lucia006 - neviem, ci je to rada, alebo len skusenost, nas mal po tretom ockovani poskodene crievka, hnacky, bolesti bruska, ziadne mlieko mu nebolo dobre, proste ho prehanalo zo vsetkeho, nestravene kusky, trapili sme sa dva roky :( Toleroval sojove umele mlieko - wysoy - na striedacku s kojenim. Nema celiakiu ani ziadne alergie, crievka sa zregenerovali, ale ako pisem, trvalo to dva roky :( Chcelo to prisnu dietu, opatrne zavadzanie potravin, natrapili sme sa. Kravske mlieko podla mna nie je ani vo vasom pripade riesenim 😖 Tvojmu dietatu nespravne pracuju crievka - ma zapchu a napriek tomu nestravi ani mliecko - to je velmi cudne. Toto bude mat organicku pricinu.
Co sa celiakie tyka tak ta sa prejavuje trosku inak ako nestravenim UM. Moj syn je na nu sledovani
@lucia006 Ahoj, este mi napadlo, ci nerobis "huste" mlieko, mozno by stacilo dat mu riedsie - slabsie, alebo ako to napisat, aby si jeho zaludok privykol postupne. Pripadne dat castejsie a pomenej, aby nemal zapchu..
Nepises, ako casto davas mliecko, ale vela mamiciek riesia plac sposobom - asi je hladny a dieta sa zbytocne prejeda, boli brusko a ma problemy :( Skus napisat ako casto papate a ake mas davkovanie.
@aristka nieje alergicky to sa uz zistiovalo.menila som mliecko po cca 3 tyzdnoch,ale napr.sunar mi pit vobec nechcel cize to sme neuzivali ani dva dni kedze som donho to mliecko nevedela dostat a hamj mliecko stoho spapal len jednu krabicu pretoze mi zneho prudom vracial.najepie bolo nutrilon comfort na koliky zapchy to bral cez dva mes,lenze dr mi povedala ze je to len prechodn mlieko a ked sa crievka upravia mam prejst od 6mes,na nutrilon 2 obycajny.no teraz co pocitam dopapal 6tu krabicu nutrilonu 2 a vkuse mi place dnes vnoci znova 😖
vyskusaj zarabat mliecko vo vyvare z ovsenych vlociek..
ahoj moja prva dcerka bola tiez tak ze nic jej nebolo dobre dokonca ano normalne krabicove mlieko z obchodu a lekar ma poslal na gastro a tam mi predpisala HUMANA AR 1 a to jej bolo dobre,ale od 8mes som jej zacla davat normalne mlieko polotucne z obchodu a nastastie uz bolovsetko ok a druhej nestacilo na vecer materske mlieko tak som jej skusila dat tak isto mlieko z obchodu a bolo vsetko ok mala vtedy 3mes odvtedy cim dalej tim castejsie ho pila a doteraz nam ostalo a teraz ma 9mes takze ako myslis podla mna to skus ale zajdi na gastro
🙂
@unavenasom pije 150ml 5odmerky miesam cca 15sekund
Polotučné by som určite nedávala. Plnotučné čerstvé - začala som ho dávať dcére od cca 17 mesiacov. Ale poznám mamičky, ktoré dávali od 12 mesiacov. Ja osobne som od narodenia pila čerstvé kravské mlieko, keďže umelé mlieka mi nerobili dobre. Som živá a zdravá 🙂.