Pochopila som zavádzanie príkrmov správne?

22. aug 2024

Mám 7 mesačného chlapčeka, kojeného a začíname s príkrmami. Musí sa vždy po ponúknutí novej zložky (zeleniny a neskôr ovocia) čakať 3 dni, či sa objaví nejaký problém - zápcha, alergická reakcia atď? A vtedy nedávať bábätku nič? Čiže dám napr cukinu v pondelok, utorok, streda nič a ak nič zlé neni, tak vo štvrtok môžem ponúknuť napr zemiak a zasa tie 3 dni čakať? Ďakujem.

patka06
22. aug 2024

dávaš 3 dni to isté, zmeníš ak by sa objavila alergia alebo iný problém
Príkrm dávaš každý deň
Pozor na mrkvu - zapeká, na začiatok saj napr. zemiak
Nezabudni zvýšiť príjem tekutín

teddustok
22. aug 2024

Ja som davala tak, ze prvý den, rano mlieko , na desiatu mlieko, na obed mrkvu uvarenu, rozomletu, ( zjedol par lyziciek) a ostatné chody mlieko. Druhy den to iste, tiez mrkva, treti den tak isto mrkva. 4. Den zemiak. Tri dni zemiak na obed. Dalsie dni napr cuketu. Zase jeden chod a tri dni. Po troch dnoch napr som dala na obed aj mrkvu aj zemiak aj cuketu... Potom nova zelenina a casom z toho bude ciac a viac novych kombinacii... Potom uz mozes skusat aj maso, zase aa to rozsiri, kes bude vaetka zelenina, tak ovocie... A mozes potom uz aj desiatu ovocie, obed zelenina..a tam

teddustok
22. aug 2024

Jedine keby si videla po nejakej potravine, ze sa dieta vyhadze, tak nepokracujes 3 dni s problemovou potravinou, ale inu. A po mesiaci tu problémovú skusis znova ci nanu reaguje alebo uz nie

really8
22. aug 2024

Necakala som. Ved to by som zavadzala 10 rokov. Iba pri potravinach ktore boli “rizikove”. Zeler, paradajky, jahody, citrusy, orechy. Mimochodom sa vyhadzal trosku iba po karfiole. A to hned na druhy den takze to bolo jasne. Isla som teoriou ze ak my nemame alergie, tak je minimalna sanca na nejaky problem hlavne pri lokalnych potravinach. Akoze no stres

haraburdova
22. aug 2024

Ja som zavadzala takto

1. mrkva
2. mrkva + zemiak
3. zemiak + cukina
4. mrkva + ryza
5. ryza + tekvica

atd a postupne som obmienala podla toho co som nasla na trhu a pridavala maso, ryby, vajca.

Prvy mesiac by som bola opatrna, maso zaviedla az po 2-3 tyzdnoch. Najlepsie je davat nove jedlo doobedu aby si ked tak uvidela vysyp alebo zmenu napriklad zvysene prdenie baba alebo tak. Nealergenove potraviny mozes pridavat kazdy den obmienat, alergia na cukinu, baklazan, tekvicu a pod neexistuje. Pravidlo 3 dni sa vztahuje na alergeny. Ja som skusala tak, ze rano po mliecku pred prvym spankom som dala napriklad popucenu jahodu, 3 dni po sebe a sledovala som cely den ci sa nevyhadze. Potom den dva prestavka a skusili sme novy alergen. Vyborne je to opisane v knizke "Zaciname s prikrmami" ma zlty bok, rok vydania 2024 alebo 23, neviem uz, ale je vyborna, su tam aj recepty a vsetko je tam uplne jednoducho opisane 🙂

bolarazjedna
22. aug 2024

Pondelok - zemiak, utorok - zemiak, stredu - zemiak, vo štvrtok dáš mrkvu (bud samostatne, alebo už so zavedeným zemiakom), a takisto každú jednu novú zeleninu dáš 2-3dni, nemusíš samostatne , iba aby neboli 2 nové ingrediencie naraz (aby si v prípade alergie vedela, z čoho to je).... Takže kľudne nové zeleniny miesaj už s tými, ktoré už pozná. Nerob pauzu, že jeden deň nič nedáš.