Ahojte, dcerka (6 mesacna) uz papa prikrmy (kedze sama prejavila zaujem o papanie, inak by som jej ich nedavala/nenutila, spapa toho ako kedy, niekedy viac, niekedy menej), ale nechce pit ziadne tekutiny, este ju aj kojim, ale problem je v tom, ze cez den nechce takmer vobec pit moje mlieko, napriklad dnes som ju nakojila rano okolo pol siedmej, potom sla spinkat a vstala o 8:15, papat este nechcela, tak sme sa trosku pohrali a na olovrant (9:00) som jej dala ovocie, a po hodine ponukla prsnik, ale potiahla asi 2-3x a stacilo, potom sme sli na prechadzku a po prechadzke som opat ponukla prsnik (13:00), opat potiahla 5x a dost, tak som skusila tekvicu a tu spapala, opat som skusila, ci nie je smadna a dala prsnik, ale vobec nechcela, este raz som ponukla prsnik pred prechadzkou (14:30) ale bez uspechu.... z prechadzky sme dosli o 16:30 a to som malej dala ryzovu kasu, trosku z nej spapala a potom som ju chcela nakojit, ale opat, potiahla 4x a dost, po kupani o 18:30 sa nakojila normalne. V noci sa budi aj 6x, vacsinou ju nakojim a spi dalej, hoci, casto sa stane, ze sa len prisaju par krat cucne a spi, cize ani neviem, ci sa o kojeni hovorit da.... preto by som chcela, aby prijimala aj ine tekutiny pocas dna, ale pit z flase nechce (mam doma vselijake flase, skusala som do nich moje mlieko, vodu, nutrilon, caj, minule ovocnu stavu zriedenu s vodou v pomere 1:1), mam doma aj poharik so sosakom, ale ten len okusuje, skusam jej davat pit aj z pohara, ale nechce len mi ruky odstrkuje.... poradte, co s tym?
@nanka3 asi treba ponukat cajik alebo prevarenu vodu.ak dobre kaka tak netreba ovocnu stavu ved ju aj kojis co by malo znamenat ze kaka aspon raz za den, predpokladam. Ja som mojim dvom malym davala uz od 3-4 mesiacov cajik kvoli smadu ale oni boli na UM. Skusila si sa poradit v poradni? Niekde som citala ze kojene deti odmietaju pit z flase.asi treba mat vytrvalost.
@anketkarka tiez som zo zaciatku flasu nedavala, aby som si nepokazila kojenie a teraz z flase nechce pit, minule nepila aj viac ako 4 hodiny (bolo to v case, ked som len kojila) a skusila som dat flasu, hnevala sa, strkala ju prec, a nic.... musela som dat prsnik
@moni244 problem je, ze po lyzickach nechce nic co je riedsie konzistenciou ako vyziva.... ked mala pred cca. 2 tyzdnami teplotu, davala som jej panadol striekackou, ani usta neotvorila, bol to boj, aj sirup vypluvala a taky fajny jahodovy 😒
@oladuna no ved prave, sice kaka 1-2x/den, ale puci sa pri tom a mrnci.... zjavne je jej to neprijemne, a aj stolica je tuha... preto chcem cosi ine tekute ako mlieko.... uz vyse mesiaca ponukam vodu v pohari/flasi... bez uspechu, ponukam jej cistu vodu v pohari a vo falsi ma zriedenu ovocnu stavu (tajne som dufala, ze ked uciti, cosi sladsie, tak bude tahat, ale len co uciti, ze z flase daco tecie, odhodi ju ☹ )
@nanka3 urcite ma tvrdu stolicu z nedostatku bud tekutin alebo vlakniny.skus ovocnu stavu viac riedit ako 1:1. By som robils v pomere 1 dielik stavy a dva dieliky vody. Hipp robi vynikajuce Bio stavy.Jasom to detom davala lebo tiez kakali zle lebo boli na UM a vyrazne im to pomohlo.a skus s lyzickou a potom tu flasu urcite treba skusat dalej a nevzdavat to.ono jej to bude chvilu trvat ale potom sa jej to zacne pacit.
@nanka3 nam zabral len sladky caj, ktoremu som sa tak branila, ale co clovek neurobi pre stolicu dietata, ked je zufaly...aj my sme sa s pitim dlho trapili. A potom sme sa dlho trapili, ked sme sa oducali od flase. 🙄 mne pila zo zaciatku len hipp caje, ale tiez som skusala vsetko mozne aj nemozne. Ovocne stavy jej tiez neboli po chuti. Ja neviem ci zarukou uspechu nebola u nas ta sladka chut. Je to sice nezdrave, ale zdalo sa mi to lepsie, ako sa potom trapit s rektalnou rurkou.
@oladuna davam jej zeleninove prikrmy od hipp, zvyknem aj varit, ale aj tak ma najradsej tekvicu od hipp, do nej dam trosku mrkvy, ale len na chut, lebo viem, ze mrkva zapeka, takze tak asi 1:3 mkrva:tekvica, inak ovcne vyzivky tiez hipp (marhulovu, slivkovu, broskynovu, broskyna+banan), jedine jablkovu robim doma, kedze mam domace jablka
@anketkarka myslis tie granulovane sladke caje, ci si sladila klasicky sackovy caj? ja som jej kupila od hipp jablkovo-feniklovy sackovy a zda sa mi dost sladky, ale mozno je to pre nu malo sladke, ved v porodnici im davali vodu s cukrom alebo osladeny pigi caj
@nanka3 ano tie granulovane sladke. Ale to uz len posledne riesenie...no asi preferuju sladku chut a u mna snaha dat jej vodu alebo nieco menej sladene nezabralo...drzim palce, aby ste boli uspesnejsi a nemuseli dopadnut ako my na tych sladkych gebuzinach
@nanka3 Tak maličké bábätko... ! Žiadne čaje, ani zriedené džúsy nie sú vhodné. Len čistá voda. Po lyžičkách. Alebo urob redší príkrm, t. j. k roztlačenej zeleninke pridaj vývar (v ktorom sa zelenina varila) - čo do príjmu tekutín je to predsa to isté, ako keď jej dáš pár lyžičiek vody za obedom.
@nanka3 Treba trpezlivosť, skúšať ďalej. Je to malinkatý organizmus, nečakaj, že vypije pól pohára.
Tak ten príkrm urob o niečo tuhší. Aj tak obsahuje zelenina vodu, neboj, tekutiny zabezpečené má.
Problém tých 100%-ných štiav, hoc by boli z ovocia čerstvo natrhaného zo záhrady je v tom, že dieťatko si zvykne na sladké chute, neportvá dlho, a nedá do seba ani trochu tej zeleninovej polievky... Bude o problém viac. Veď koľko tu píše mamičiek, že ich deti nechcú jesť zeleninu. Pomedzi riadky potom vyjdú informácie, že od 6 mesiacov jedli piškóty a Brumíky, pili sladké malinovky (granulované čaje, to je to isté) a pod. hlúposti, ktoré nemá čo batoľa ani držať v ruke, nieto ešte jesť.
Ja mám 7 mesačné a nedávam žiadne tekutiny ešte, je kojená. Prečítaj si napríklad článok na wiki na českom modrom koníku - zavádzanie príkrmov. Pitie sa začína podávať až od 8. mesiaca: "8. mesíc: Do jídelníčku teprve nyní, ve větší míře, vnášíme při zavádění dětských příkrmů i nápoje - nejlépe vodu nebo neslazený (neinstantní) dětský čaj, případně i ředěné (minimálně 1:1) ovocné šťávy. Nápoje dáváme dítěti nejlépe z obyčejného hrnečku nebo kelímku."
@evening_star nacitaneho mam toho uz vela.... my mame problem s tym, ze kojit sa nechce, alebo len velmi malo pocas dna, jedine v noci sa ako-tak nakoji.... s kojenim sa trapime prakticky od zaciatku, riesila som to aj s laktacnymi.... a prd pomohlo.... takze po porade s mojou dr. som zacala prikrmovat, kedze zaujem o prikrmy mala ale tu tekutinu do nej potrebujem dostat, lebo ma tuhu stolicu a puci sa .... ja neriesim temu a nepotrebujem pocuvat, co mam alebo nemam svojej dcere dat jest/pit, ale cakam rady od mamiciek, ktore mali rovnaky problem naucit dieta pit tekutiny (ci uz vodu alebo caj)
@evening_star no ja som davala len ten sladky caj uz zo zufalstva, ale jedla uplne vsetko...este aj patizon a baklazan, co ine deti nemusia...takze nemusi to tak byt, ze vsetko nesladke odmietne...a 100% ovocne stavy by nemal pit ani dospelak, pretoze je tazka na travenie, nie pre obsah cukru...
...toto je tema ako naucit dieta pit tekutiny a uz je na kazdej mame co da dietatu pit...aj ja som bola zasadne proti sladkemu, moja dcera klasicke sladkosti je od 2 rokov aj to velmi preberam co jej dam...ale ked som jej nechcela strkat rektalnu rurku a cipky, tak som sa musela zmierit s tym, ze pit vodu nebude a sladim...vodu vypije az teraz ked je velka aj to len v noci od velkeho smedu, ked ine na vyber nema...
@nanka3 moja dcerka tiez nechcela pit. ked je dieta kojene, je normalne ze ti nebude chciet ani flasu ani vseliake pohariky (tiez sme vyskusali vsetko a v podstate mi normalne zacala pit az z klasickeho pohara a toteda my sme boli na zaciatku na flaske, kym som rozbehala kojenie)....ale ona mi zase neodmietala prsnik. ja by som skusila urcite konzultovat s laktacnou, ci nie je problem v kojeni.
co sa tyka prikrmov, skus robit domace, ano, je to viac roboty, ale vzdy obsahuju viac vody (Hippky su totiz takzer vzdy zahustene ryzovou mukou) a hlavne zeleninku netreba dlho varit staci ju doslova sparit, tazke je podla mna lahsie stravitelna, ako vyzivy co su uz poriadne konzervovane. A este by som skusila pri prikrmovani obratit poradie - najskor prsnik a potom prikrmit...a mnozstvo prikrmu regulovat, nedat tolko kolko jej chuti. Ak jej totiz prikrm chuti, toho si da vela, potom logicky uz na prsniku nechce byt...pises ze v noci sa nakoji normalne....no asi uz vie ze v noci ziadna Hippka nebude. 🙂
@canama ono, nie je pravda, ze kojene deti nevedia pit z flase.... kamoska koji a dieta v pohode pije z flase.... druha koji a jej dieta pekne pije z pohara (vekom rovnako stara ako nasa), laktacne som uz doma mala a uz ich nemienim volat (bez urazky, ale pridu mi ako sektarky... tocia vkuse dokola to iste a uz mi to ide na nervy... ziadny cumel, ziadna flasa, kojit dobre ze nie do 5 rokov... ked to niekomu vyhovuje, nech sa paci...), mozem skusit dat prsnik cez den ako prvy.... horsie je, ze ked je taka cula, tak nema zaujem, preto kojim, az ked ide spat,pripadne hned po prebudeni, ale to vacsinou tiez nie je uspesne, kedze spi 30 minut, tak logicky jedla pred tou pol hodinou, ked sla spat a teda ked vstane hladna este nie je.... potom je hore 2-3 hodinky, a tu sa uz musi najest, ale vtedy prsnik nechce... zaujima ju vsetko okolo preto co bol tiez jeden z dovodov, preco som zaviedla prikrmy ....
@nanka3 to ano, nie je laktacna a laktacna...niektore naozaj nevedia poradit, podla nich je spravny len jeden jediny postup. tiez som obvolala asi 3, prve 2 mi rovno vynadali do telefonu, ze krmim dieta z flase (no, mohli si prist skusit moje silne zltackove dieta nakojit 🙂 ), ale ta tretia bola skvela.
@nanka3 ako by som citala o mojej dcere. Ja som jej skusala dat rozne pohariky, napokon sa nam podarilo sa naucit na klasicku flasu s cumlom, ale uz mi to bolo jedno, lebo mala problemy so stolicou. Drzim palce nech si cim skor zvyknete na nejaku tekutinu a hrncek alebo flasu.