Piškóty bez cukru a lepku

mirkaknm
14. mar 2019

Maminky, daju sa niekde zohnat piskoty bez cukru a lepku? Pripadne lepkove ale bez cukru?
Viete mi prosim.poslay link?

bobula46
14. mar 2019

Tiež by som rada vedela. Pripadne aj nejaký recept

lucyluv
15. mar 2019

Nenašla som žiadne. Aj v tinkinom recepte na špaldové piškóty je cukor.

diewcatqoo
15. mar 2019

@mirkaknm ahoj, existuju piskoty pre diabetikov, ale tie su tiez sladene a obsahuju lepok. Ved piskoty, ktore nie su sladke uz asi ani nie su piskoty.. ci?
Prepac, ze ti to takto napisem, ale nehrot to tak s tymi prikrmami. Stale riesis len tie prikrmy a prides mi strasne premotivovana. Klud. Pouzi svoj sedliacky zdravy rozum. Babo nemusi skusit vsetky nove chute ake existuju, napr. ten fenikel, o ktorom si mala temu. Ak toto bezne nejedavate, nedavaj mu to.
K tym piskotam - ak chces dat sladke, daj. Jedna klasicka piskota dieta nezabije. Ak nechces davat sladke, nedavaj. Prides mi tak, ze by si aj chcela dat piskoty, ale aj nie. Piskoty, ktore su bezlepkove a bez cukru, nie su piskoty. Ak chces nieco bezlepkove a bez cukru, upec mu sama nejake susienky, daj tam ovocie, pripadne nieco ine dobre. Na nete je kopec receptov, podla veku dietata.
Prepac za komentar, nemyslela som to v zlom. Nech sa vam dari s krmenim ;)

lucyluv
15. mar 2019

Ešte dopisem, že proste som sa vykaslala na piškóty a dcérka ich mala až teraz keď ma 1,5r aj to len preto že ukradla psovi :D skôr nájdeš na nete recepty na kadejakých brumikov bez cukru, tam sa používa väčšinou banán na osladenie.

mirkaknm
autor
15. mar 2019

@diewcatqoo Nic sa nedeje,nehnevam sa. Ja som skor uz taka stratena ze podla coho mam ist. Nechcem dcerke ublizit. Teraz jej zacal 8.mesiac. Mal by sa zavadzat jogurt,ale ked ma ekzem tak jej ho nechcem dat. Dufam ze neublizim. Tie piskoty som zistovala skor do buducna. ;)

bobula46
15. mar 2019

@mirkaknm ahoj, ja sa tiež strašne bojím toho papania, maličký mal silný reflux takže som opatrná. Minulý týždne sme boli na gastre a doktorka odporúča jogurty, mliečne výrobky v desiatom mesiaci, mlieko obyčajné od roka. A k tým jogurtom, vraj radšej 14% smotanu kde dáš 1-2PL do prikrmu ako samotný jogurt, vraj je to veľmi ťažké na strávenie pre bábätko 🙂
Dúfam že som poradila

diewcatqoo
15. mar 2019

@mirkaknm moj maly mal brutal ekzem, do roka a pol alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, doteraz je alergicky na vajicka a ma histaminovu intoleranciu a nemam zo seba pocit, ze by som sa isla zblaznit z toho, co a ako papat, pritom sme museli mat jedalnicek fakt obmedzeny 🙂
Chapem, ze je to asi tvoje prve dietatko a ze to asi aj preto takto prezivas, ale klud. Nevyrabaj problemy tam, kde nie su. Je fajn si nieco o tom nacitat, ale treba pouzivat aj svoj zdravy rozum a prisposobit sa dietatku, pretoze kazde je ine.
Ak ma dcerka ekzem, zavadzaj kazdu novu potravinu opatrne - kludne aj po tyzdni. Davaj len take ovocie a zeleninu, ktore sa bezne pestuje nasich zemepisnych sirkach a ktore bezne jete v rodine (pozor na zeler, rajciny a jahody, tie zvyknu drazdit). Co sa tyka zavadzania jogurtu, kludne pockaj aj do roka, pokial ma ekzem. Vajicko si uz davala? Vajicko tiez moze drazdit. Ak chces zavadzat mlieko, je fajn pridat do prikrmu obcas trosku masla a pozorovat reakciu, ak nebude reagovat, obcas mozes dat do prikrmu trosku smotany.. jogurt daj az ked toto skusis a bude to bez reakcie. Mam to odkonzultovane s alergologickou.
Mas podozrenie, z coho by mohol byt ten ekzem? Horsi sa to po nejakych potravinach? Kojis?

mirkaknm
autor
15. mar 2019

@diewcatqoo Dakujem za odpoved.
Najskor otazka-zavadzat kazdu novu potravinu po tyzdni-tym myslis ze ju skusat tyzden alebo za tyzden len jednu?
Ano, s jogurtom radsej pockam. Mozem postupovat ako radis s maslom a smotanou. Aku smotanu prosim, kolko % ?
Zatial mam podozrenie na lepok,vyhodila sa mi po vlockach,mrkve,mozno jablko. Manzel ma alergiu histaminovu,potravinovu,pelovu a zmiesanu pelovo potravinovu.
Kojim, vzdy sme boli plne kojene.

mirkaknm
autor
15. mar 2019

@diewcatqoo A co ste papavali?

mirkaknm
autor
15. mar 2019

@diewcatqoo A ano, vajicko davam. 1x som mala pocit ze nespravilo dobre,este si to odsledujem ;)

iwesska
15. mar 2019

@bobula46 K tomuto ti poviem len tolko,ze sama mam reflux a smotana je z tych nevhodnych potravin prave. Cim menej tuku,tym lepsie tu plati. Nie nizkotucne,ale napr.Hollandia ma 3,5% biely jogurt a ten je uplne lahky,jedine ten znesiem. Z klasickej smotany,alebo smotanoveho mi je zle.

diewcatqoo
15. mar 2019

@mirkaknm myslela som to tak, ze kludne mozes zavadzat jednu potravinu aj 5-7 dni, aby si lepsie spozorovala priznaky. My sme davali vacsinou 5 dni stale tu istu potravinu.
Co sa tyka smotany, zacala som tou najmenej percentnou. Ale to az po odskusani masla. Takze kludne mozes uz teraz davat po trosicke masla do prikrmu, namiesto oleja.
Co sa tyka vajicka, davla si len zltok alebo cele? Kolko chodov denne mate zavedenych? Papa uz aj masko? Co sa tyka lepku, davala si len tie ovsene vlocky a mal reakciu len na to, alebo si skusala aj nieco ine a tiez mal alergiu?
Co sa tyka manzelovej potravinovej alergie, na ake potraviny ma alergiu? Ak ma histaminovu intoleranciu, pozna svajciarsky zoznam potravin pre histaminikov? Ak to poznate, teoreticky by si podla toho zoznamu mohla postupovat pri prikrmovani.

diewcatqoo
15. mar 2019

@mirkaknm ja som pri prikrmovani postupovala takto: prvy prikrm syn dostal, ked mal 5,5m - rozmixovany zemiak. Neskor som dala mrkvu, cuketu, brokolicu, batat. Potom som mu to mixovala - zemiak-mrkva, zemiak-cuekta, batat-cuketa, rozne kombinacie. Potom som este skusila kalerab, zeleny hrasok, zelene fazulky - to som pridavala do tych mixnutych prikrmov. Potom som dala maso - zacala som morcacim, potom telacie, kuracie, bravcove a hovadzie az neskor. Rybu az okolo roka. Niekedy som maso nahradila zltkom. Asi v 7-8m som dala ovocie, davala som len jablka, hrusky, broskyne, olizat melon (bolo leto, tak sme mu trosku dali) a banan. Lepok som dala tiez tusim okolo 8m, tak, ze som dala zopar ovsenych vlociek do polievky. Potom som mu skusila dat zuzlat chlebovu korku. V 10m sme zaviedli na veceru kase - prvu som dala psenovu, neskor ryzovu, ovsenu, pohankovu (ta mu vyslovene nechutila). Cca v 10 m som dala prvykrat aj cestoviny. Kedze mal abkm, tak maslo do prikrmov som zacala davat okolo roku, aj tu smotanu. V roku a pol zjedol uz aj jogurt bez reakcie.
Maly bol ale uplne slaby jedak, niekedy mal dni, kedy nezjedol absolutne nic, hoci by som sa aj na hlavu postavila. Do roka aj nieco bol prevazne kojeny.
Mali sme stastie, ze s prikrmami sme zacali v maji, kedy sa uz pomalicky dalo zbierat aj nieco z urody, resp nebolo vsetko take umele, ako to byva v zime. Zavadzanie prikrmov som konzultovala s alergologickou asi od toho 7-8 mesiaca. Radila mi nedavat nic, co sa neda dopestovat v nasich zemepisnych sirkach a ze nemusi vyskusat vsetky chute na svete, ale radsej na to ist pomalsie. Nevravim, ze nase zavadzanie prikrmov bolo najlepsie, ale nam to takto vyhovovalo

mirkaknm
autor
15. mar 2019

@diewcatqoo
Vajicko len zltok,varim 20min,zatial davam len 1-2x do tyzdna ked nedam masko. Bielko nie.
Masko-ano: len domace morcacie,kralika. Planujem telacie buduci tyzden.
Pocet prikrmov: obed papa rada,aj 15-20 lyziciek,tie avent,nie kopcove. Skusam desiatu ovocie=vobec nechce. Okolo 5tej dam zeleninku este,vacsinou cuketu. Ale tu vecernu zeleninku zacinam len teraz v 8.mom mesiaci.
Doteraz som davala bielu ryzu,ci uz na obed alebo desiatu=ok.
Prikrmovat som zacala dcerku v 5.5 mesiaci a asi na zaciatku som teda na veceru davala ryzu,to bolo ok,potom asi 10dni ovsenu kasu z DM (musim pozriet zlozenie,uz si nepamatam ci tam nahodou nebolo mlieko). Plus ja som jedla vlocky a Nomina kasu pohankovu. Ked sme zacali s tymi vlockami,zacali problemy.
Prikrmy som davala po 3-4dni, zacala som mrkvou a potom uz len pridavala. Nedavala som ciste samostatne zeleninkove prikrmy. Ale vzdy tam bola mrkva,dost dlho.
Manzelove alergie : ovocie-jablko,hruska,marhule,ceresne,broskyne,nektarinky,slivky. Zelenina-korenova. Ale velmi zavisi. Surovu mrkvu zje, je to ok,ale stava nie. Spenat,surovy ok a je plny histaminu. Kalerab,zazvor,zeler nic take nemoze.

Preto som chodila aj na predporodnu akupunkturu zameranu na alergie,aby babo nemalo.
Ten svajciarsky zoznam vobec nepoznam.

mirkaknm
autor
15. mar 2019

@diewcatqoo Inak dcerka by mi zjedla vsetko co mam na mojom tanieri,az mam pocit ze ju tyram ked papam pri nej,tak radsej to uz robim oddelene. Aj z postielky by vyskocila za mojim tanierom. Ale ovocie nezje. ;)

diewcatqoo
16. mar 2019

@mirkaknm aj sa s niekym radis ohladom prikrmovania? Napr s pediatrickou? Pokial ma manzel tolko potravinovych alergii, je velka pravdepodobnosť, ze ich moze zdedit aj dcerka. Mozno preto ti odmieta to ovocie.
Co sa tyka tych muzovych alergii, su to veci, ktore by mali byt "neskodne" a ktore nam prave boli odporucane alergologickou, ze su vhodne na zavadzanie pre syna. Na tvojom mieste, ak je moznost , ze dcera tie alergie mohla zdedit, by som sa asi radila s niekym kompetentnym, co sa tyka prikrmovania.
Ak mava aj ekzemy a pod, mozno by nebolo odveci skocit na alergologiu. Aj ked teda mam skusenost, ze vacsina lekarov nechce robit ziadne testy detom do roka.

diewcatqoo
16. mar 2019

@mirkaknm ten svajciarsky zoznam potravin je bezne dostupny na stiahnute na nete, staci vygooglit. Aj by som ti po poslala, ale momentalne nemam taku moznost, tak jednoduchsie bude vygooglit. Su tam potraviny, ktore su/nie su vhodne pri histaminovej intolerancii.
Ta histaminova intolerancia a celkovo alergie su velmi individuálne. Napr syn moze kopu veci z toho zoznamu, ktore su uvedene ako nevhodne. A napr. co sa tyka jahod, surove a kompotove neznesie - dzem ano. Vajicko uvarene nie, ale pripravene inak (prazenica, chlebik vo vajicku) ano. Vlasske orechy cele nie, mlete ano..
Ostava jedine skusat, co a za akych podmienok moze 🙂

nika898
16. mar 2019

@mirkaknm skus pozriet kukuricne piskoty. Urcite su bez lepku ale s cukrom

mirkaknm
autor
16. mar 2019

@diewcatqoo Zatial sa neradim s nikym,nasa pediatricka nula bodov,ale mam vymenny listok na alergo tak ak bude treba,pojdeme.
Este chcem zaviest masko telacie a teda tie obilniny. Teraz davam kukuricu. Ryzu uz mala. Potom pseno. Zeleninky sme presli celkom dost,teraz sa neda zohnat ani biela tekvica,ani zelena fazulka tak budem cakat. No a s tym ovocim asi len skusat a ked nechce tak ju nutit nebudem ;)
Dakujem za rady, velmi pomohli.

vikisukik
18. mar 2019

@mirkaknm nevidela som este nesladene piskoty, iba bezlepkove. Maju to v takych tych vegetkach a zdravom stravovani.

mirkaknm
autor
21. mar 2019

Nahodou daku dobru alergologicku pre babatka v ba neviete poradit?