ahojte maminy.. mam niekolko otazok, na ktore hladam odpoved, radu..
ktora z vas pouziva um beba supreme pro 1? zarabate si mliecko aj dopredu, ze ho len ohrejete pred krmenim? budite si deticky na krmenie aj pocas dna?
podla pani doktorky ma nase male pupocnikovy pruh a posledne dni nam hlavne podvecer a
vecer velmi place, nechce byt ani na rukach ani v postielke..ani v kociku.. zaspi tak po hodinke placu kriku a jedovania sa.. stretli ste sa s niecim podobnym?
a posledna otazocka, ako cistite uska?
dakujem vam za odpovede alebo nazory..
@anavixy dakujem za super odpoved, hned mam jasno 🙂
1 mliecko vyskusam niekedy, este mam jednu podotazku k nemu - moze sa zarobit aj z vychladnutej prevarenej vody, a ohriat ho?
2 mame dievcatko a zatial som pocula o tom ze len chlapci maju koliku.. tento plac je posledne 4 dni, teda vecere... a mame dva mesiace..
@kamimami ano, voda nemusi byt cerstvo prevarena, ale niektore mlieka sa lepsie rozpustanu v teplej vode, takze ja som vzdy najprv ohriala vodu a tak zarobila, treba zasa len vyskusat 🙂
Nie, nie, to sa hovori, ze chlapci nou trpia viac, ale urcite kolika nie je len zalezitost chlapcov.
1, Akekolvek mlieko by sa nemalo zarabat dopredu. Najlepsie je robit vzdy mlieko cerstve, maximalne nedopite mlieko odlozit do chladnicky a podat o nejake 2 hodiny. V praxi je ale uplne bezne, ze sa mlieko zarobi dopredu, robi sa to tak aj v porodniciach (kde ale v chladnicke nie su ulozene ine potraviny a potencialne zdroje bakterii). Aj tak by som to ale robila na 2-3 papania dopredu a len ak je to nevyhnutne.
To co treba dieta budit na papanie zavisi od veku dietata a od jeho zdravotneho stavu. Pokial sa nejedna o par dnoveho novorodenca, novorodenca so zltackou alebo hypotrofickeho novorodenca, tak dieta na papanie budit netreba, ani cez den a uz vobec nie v noci. Ine je ked fieta bdie a odmieta jest, vtedy treba podavat tekutiny striekackou, lyzickou.
2, S istotou ide o koliku a stretava sa s nou takmer kazda mamicka. Mozes robit mnozstvo opatreni a podavat rozne kvapky: niekolkokrat denne masirovat brusko, cvicit (bicyklovat) s nozickami, davat dieta viackrat denne na brusko (ako dlho ho nechat na brusku zavisi od veku dietata), nosit dieta v polohe na tigrika, pri bolestiach bruska pomaha suchy teply obklad (existuju vrecka s jadierkami na to urcene, nahreju sa v mikrovlnke a prilozia), treba podavat probiotika (pri bolestiach bruska konkretne Biogaiu, pripadne Probiofix), z kvapiek su vhodne pripravky s obsahom simetikonu- su konkretne na liecbu plynatosti, kvapky Coliprev su urcene na riesenie laktozovej intolerancie (ak mas podozrenie, treba vyskusat), BabyCalm su kvapky s vytazkami z roznych rastlin a bylin, niekomu pomozu, niekomu uskodia, podobne je to aj pri fenyklovom caji a roznych inych pouzivanych pri kolikach- mozes vyskusat, ale opatrne. Niekedy pomoze aj kontakt s babatkom, napriklad v nosici alebo satke. Mozes vyskusat vsetko, no niekedy na koliku nepomoze nic, len cas, musite to vsetci pretrpiet, babatko z toho vyrastie (okolo 3-5m).
Pruh je vyrazny? Odporucila aj nejake riesenie? Zvykne sa tejpovat. Neviem ake stare je dietatko, ale odporucam vyhladat fyzioterapeuta, ak sa nebude zlepsovat, alebo sa bude zhorsovat.
3, Uska staci cistit uteracikom, plienkou len tak, ako ti dociahne prst, urcite nie je vhodne pouzivat ziadne vatove tycinky, ani tie detske, a nie je to ani potrebne. Nezabudni vzdy cistit aj za uskami a poriadne vysusit. 🙂