ahojte maminky :D poprosila by som Vás o radičku, mám 6 mesačné bábo , je plne kojené má 9 kg. začali sme prikrmovať s mrkvičkovým pyré. Náš denný jedalniček je rano mliečko 210 ml. potom o tri hodky zas mliečko, na obed mrkvičkové pyre za tým mliečko a potom každé tri hodky len mliečko aj na večeru a spinká mi celú noc. Mám mu zavadzať častejšie to pyré alebo stačí len raz na obedik?na večer mu mám nechať mliečko či to nahradiť kašičkou??prosím poradte , dakujem krásne
ja nekojim davam umele mliecko mala mi ma tiez polroka, papa uz milaciky zeleninku mixovanu mesko mixovane ale tiez len raz za den nieco z tohto inak vkuse mliecko od 7 mesiacika chceme zacat 3 krat do dna krmit zeleninkou ci pudincekom a medzitym mliecko...
ja davam tiez len okolo obeda raz...pridavam k dojceniu...netreba viac ak pije vydatne mlieko
podla mna raz denne uplne staci takemu malemu babatku
Ahojte aj ja mam 6 mesacneho chlapceka papame umele mliecko a uz papa z kazdeho zeleninku,zemiacky so spenatom porom zasa s brokolickou.Vyvar aj s kuracim meskom.Rano ked sa zobudi papa miecko potom si da milacik alebo pribinacika okolo obeda obed,poobede mliecko a nastruhane.jablcko a vecer mu robim mliecko a dotohi davam aj kasicku aby to bolo hustejsie.Ale to je na kazdej mamicke ako si naucii babetko.
do roka je to stále len o príkrmoch, hlavné jedlo je mlieko. dieťa si musí na tuhú stravu zvykať a to veľmi pomaly. netreba mu zaťažovať obličky, len pomaly privykať na iné jedlo, ako je materské mlieko. číže treba začať zeleninou. a to tak, že tri dni jedna, napríklad mrkva, po troch dnoch cuketa, po dalších iná...stačí, že zje jednu lyžicu spočiatku. pokiaľ nebude riadne papať zeleninu, nepridávať ovocie a v žiadnom prípade, tak malé bábätko, by nemalo papať miláčiky, pribináčiky,pudinky a iné hlúposti. je v tom toľko chémie, že to nie je vhodné pre nikoho, nie pre tak malinké bábätko, ktoré okrem mlieka nič iné nepozná. číže naučiť na zeleninku, potom podľa rozhodnutia mamy mäso, ak to chce dieťaťu dávať, lebo dnes viem, že ani to nie je až také dôležité, tak lepok, a mliečne kravské by som asi nedávala vôbec. ked je dieťa kojené, načo. na poslednom mieste je ovocie. ale je tu veľa tém o prvých príkrmoch, kde radia odborníčky, tak si ich nájdi a rad sa tam. tu ti budú radiť tých pribináčikov...ja si myslím, že matka, ktorá nie je lenivá, tak dieťaťu pripraví varenú, či surovú stravu sama a rada. deťom treba už do malinka vštepovať zásady zdravého stravovania. vyhneme sa tak alergiám, hnačkám, zápcham , kašlom, soplom a hlavne sa nám nebudú ako trojročné hádzať na zem v obchode pri regále s lentilkami... 😉
uplne staci raz denne prikrm a neskor pridat podla potreby baba. KAsu urcite nie, netreba mu do 9m.
urcite staci raz denne zeleninka 😉 mala nedostavala skoro ziadne ovocie az do 10mesiaca, len zeleninku, prip. raz za čas dusene kuracie masko, namiesto pribinackov a kravin activiu a asi vsetky mozne syry.. a zostalo jej to 🙂 co sa dieta nauci papkat ked bude malinke, to bude papat aj ked bude vacsie a nebude sa trieskat v obchode kvoli sladkostiam, radsej si vyberie do kosicka jablcko a brokolicku 😉
ja mam tiez 6 mesacne plne kojene babo......len o nieco lahsie /7,5 kg/. prikrmovat som ho zacala postupne, lebo sme sa kojili kazde dve hodiny a to aj v noci 😨 . ale pockala som do 6 mesiaca. zacali sme samozrejme zeleninkou "cervenou" - /mrkva, tekvica to bolo naj 😉 / a "zelenou" /brokolica, cukina, kalerab, karfiol, patizon, zemiak, petrzlen, sladky zemiak-batat/. najskor jednodruhovu, potom rozne kombinacie. robim vsetko na pare kvoli zachovaniu vitaminov. po 10 dnoch som pridala na desiatu ovocie - najradsej mame banan + kombinacia marhula, jablko, broskyna /zas najskor jednodruhovo/. na veceru mame kasu ryzovu, ktora mu velmi chuti, aj zasyti, takze sa uz trochu v noci vyspime🙂...... po 10 dnoch pridam masko - kuracie /lepsie od stehna ako tie suche prsia/, morcacie, zajko, ak sa da zohnat holub, prepelica. od 7 mesiaca zacnem davat uz aj olovrant - mliecny. obycajny biely jogurt /o zivou kulturou/ + moze byt pridane ovocie, alebo vyziva. urcite nie ziadne pribinacky ani termixy - nakolko je tam tvaroh a ten je vhodny az po roku. medzi 6-7 mesiacom sa moze dat aj lepok /ale nie zase vsetko naraz🙂/.......po prikrme ho este nakojim /okrem desiatoveho prikrmu - ale to len kvoli tomu aby pekne spapal cely obedik/......Podla mna polrocne babo uz musi mat prikrmy a zvykat si na tuhu stravu.....takze ten obed by som urcite dala, aj desiatu. ked mu staci mliecko a je to aj riadny macko - na veceru kasu nedavaj! 🙂
@barbie0209 nemusíš nahrádzať.... ja som kojila večer pred spaním do jedného roka.... až po roku som večerné kojenie nahradila kašou (aj to len preto, že som malého začala pomaly odstavovať), čo sa týka stravy, tak pomoni ti to veľmi pekne zostručnila. A moja skúsenosť: ja som plne kojila do 6,5mes. potom sme pomaličky prešli na "tuhú" stravu, ale musím povedať, že malý mal až v 1 roku 9kg (a to mal pôrodnú váhu 4050g)
adddulik2110 nas mal povodnu 3600g a mliecko mu ako vidim velmi prospieva keby som nemusela ani neprikrmujem lebo fajny je.
Aj nasa ma 6mesiacov,stale je plne kojena,len obed ma uz inu stravu.Inak zatial ani nerozmyslam o inom.Pyta si papat stale po 3hodinach takze ju nezatazujem inym pokrmom.Este jej tak dam trosku surového ovocia,chrumku nech si pochuti a obcas striedku z chlebika.Pokial jej bude stacit co ma teraz,neponahlam sa s dalsim pridavanim stravy(ale nastastie papa pekne vsetko,aj nove veci)tak nemam obavy,ze by neskor mala problém s papanim.
maminky, moze dieta uz pribinacik? ....nie az v roku?
Petka ako som čítala po forach pribináčik by babo malo až okolo roka . okolo 8-9 mesiaca len biely jogurt maximalne
@barbie0209 ahoj kedze babo plne dojcis, myslim ze mu uplne zatial staci papat len raz za den, na obedik a potom uz len tvoje mliecko.
mohla by som mu už dať taku rozmixovanu mrkvičkovu polievočku?
@suzinka87 Preboha,to ti kto takto poradil? Polrocne dieta ma mat zatial iba 1krat vynechane mlieko.Aj to mas nahradit zeleninou.Ved mozes zmiesat zemiak s mrkvou aj kalerab napriklad.Ale nie milaciky a co ja viem co este.Ja mam tiez polrocne dieta,je moje stvrte,nechcem byt zato mudra,ale aj ked uz mam skusenosti,no neprehanam to s tym ze by som ju napchavala so vselicim ako ty a tolko krat denne?! Ty mas fakt 2 deti??? Lebo skusenosti ziadne.
@petronela.ficekova az po roku - tvaroh ma prilis vela bielkovin, skodi to oblickam, ktore sa vyvijaju ( takisto ziadna sol, cukor).
@barbie0209 urcite staci raz za den. Inak nechapem, preco pediatricky maminy nepoucia, ako zacat s prikrmami a co deticky mozu a kedy.. Nie si totiz prva, ktora sa pyta na taketo veci..
V tomto som mala stastie - mne pediatricka vsetko pekne vysvetlila, som si to zapisalaa dokonca pri druhej som dostala i niekolkostranove pokyny o prvych prikrmoch..
Mam teraz o tyzden pol rocne babo a prej uz mohu vsecko nevim ako to teraz to je s dojcenim lebo ja dojcila len 7dni ale malymu davam ked mozem rano mlecko potom ke svacine treba brumik nebo rozstruhane ovoce obed mu dam bud situ polevku a nebo omacku s masem a na to mlecko odpoledne vyzivu a večer uz len mlecko a nebo mlecnu kasi od HAME
a vse ok vazime 7940g :D a super
@mellisek nedojcene zacinaju papat prikrmy skor, ale si myslim, ze postup je rovnaky, len skor. Moze vsetko v ramci povolenych veci, brumika mu nedavaj! Ved je tam vzdy aj kakao, cukor a bovieco este. Ono ta papak dietatku moze chutit, aj ked je pre neho vlastne skodliva, aj nam chuti cokoladka, nie? Ide o to, ze sa to moze prejavit o niekolko rokov na zdravi, ani nemusime vediet, ze je to z toho. Ved dr. Ti hadam poradila, co moze maly papat..
Nejdem byt mudra len napisem ako som zacinala ja..Plne kojenemu babu staci raz pyre,postupne po mrkvicke zacat davat zemiak tekvicu spenat neskor zacat kombinovat a ked si zvykne na zeleninku zacat davat masko a az okolo siedmeho mesiaca kludne mozes dati na olovrant nejake ovocie zacat jablckom potom hruska atd...urcie by som nedava pribinacika ani milacika! !! ako napisala jedna pani!!! Ked uz jogurt tak nejaky biely ale ja by nedava ani activiu,podla mna to je len reklamny tah ze aka je prospesna a neviem co vsetko kupujem bio jogurt z billy alebo urobim domaci..ale 6 mesacne babo este cas na jogurt...ja som zacala s jogurtom v 8 mesiaci
@mellisek to si akože vážne myslela, čo všetko tvoje pármesačné dieťa zje? 😕 už mi chýba len veproknedlozelo a sklenice piva 😕 nemyslím si, že treba tak hazardovať so zdravím dieťaťa..a že toľko váži? áno, je dôležité priberať, ale nie tučnieť z toho, čo si napísala...no, ved je to tvoja vec, nič v zlom, len som sa zamyslela...
@jonas17
Moja doktorka mi dala od NUTRILONU recepty a jidelnicky lebo maly je chory a mame aj specialne nutrilony a bezproblemu jeho tuk v tele je vic ako o 30% menej nez by malo taky babetko mat ale taky moj maly uz capka pomalu okolo nabytku a chodi po ctyroch a sedi no tak on je na tom inac
@mellisek Chodis predsa detskej lekarke,kazda mamicku pouci o prikrmoch,aj nasa rozprava mamickam a je jedno ci maju 1 alebo 4 deti a ze to ovladam.Skus tej tvojej povedat ze mu davas brumika a co vsetko este.Ak ti to schvali,tak taka nema co byt doktorkou.Ta nasa by skolabovala a to by mi este len dala,co vsetko mozem sposobit malej ake problemy.Polrocnemu dietatu mas iba raz denne vynechat mlieko a to nahradit zeleninou.
Zatial len jeden krat denne uplne staci kym si zaludok zvykne..babatku uplne staci tvoje mliecko