ahojte,chcem sa spytat,,,,kazdy v mojom okolí hovori, ze davali babetku uz v 3 mesiaci po kvapkach ochutnavat, ovocne a zeleninkove stavy,,, aky mate nato nazor??? nieje to skoro davat babetku????
@balada6 urcite nedavat. naco? len co sa zacnu zuby kazit dietatu skorej, ako mu vobec nejake poriadne narastu. do pol roka staci len mlieko, popripade do 5.mes ak je na UM. a stavi netreba vobec ani potom. na pitie nech sa dieta nauci cistu vodu, lebo ked zacnete so sladkym, tak vam vodu nevypije.
Je to velmi skoro a uplne zbytocne.my mame 1,5 r dcerku,pije len vodu a trosku caj(myslim ze okolo roku mala caj prvykrat).do dvoch rokov staci detom voda.nenechaj sa ovplyvnovat okolim.ty si matka,ty rozhodujes o svojom dietatku.vypocuj,ale rob si tak ako uznas za vhodne.v minulosti boli ine nazory na stravovanie,teraz su nove poznatky.a hlavne pocuvaj seba a zdravy rozum 🙂 tiez-nauc svoje okolie,ze nie vsetko bude tak,ako si oni myslia.nemyslim to v zlom,ale ty budes rozhodovat o svojom dietatku,ty si zodpovedna,nie okolie 🙂
@balada6 ved aj moja mama to v dobrom myslela, ze uz treba pomaly skusat atd....ja som ale chcela robit, tak ako mi povedala Dr., tak som ju tam zobrala, akoze nech ide so mnou 😉 a pocula na vlastne usi , co teraz doktorka hovorila ako zacat s prikrmami....ja som dcerkam ani stavy vobec nedavala, ked sme zacali s prikrmami, tak som zacala so zeleninkou a az neskor ovocie, aby si nezvykli na zaciatku na sladku chut, lebo deti potom nechcu zeleninku...
ahoj pozri sa na com sme boli odchovany mi ked sme boli mali a sme zdravi a zijeme , takze uplne v pohode pretoze aj ja som od 3 mesiacov ucila davat jej ovocne stavy a podobne pomali v 6 mesiaci nezacinala som ziadnou zeleninou ako niektory najprv zacneme zelinkou potom mrkvickou potom kalerábikom a neviem cim vsetko som jej pomixovala spolu s mäskom a papala az mlaskala tak jej to chutilo takze kludne skusaj ... neboj neublizis
@balada6 no tak ci onak je to skoro, aak na teba ktosi robi natlak, ze treba davat, kasli na nich, je to tvoje dieta a za jeho zdravie zodpovedas ty..Spytaj sa ich naco by si to mala davat?? Vitaminov ma v um dost..traviaci system este na to niw je pripraveny..a take "mudrosti" ze aj my sme vsetko jedli a sme tu, ignoruj 🙂
@balada6 jasne 🙂 my sme zacali prikrmovat v 7-8 mes,rozmixovanu zeleninu,neskor ovocie.dcerka mala doteraz len chrumky a keksiky bez cokolady,cokoladu nie (je to jeden z najsilnejsich alergenov).neponahlaj sa,mate cas.zacni zeleninou -zemiak,cuketa,..nie mrkva - alergen.co sa tyka zvykov-dolezite je to,co jete vy doma.ked budete jest grilovane masa,parky,udeniny,...tazko od dietatka ocakavat,ze bude mat kladny vztah k zdravemu stravovaniu a zelenine 🙂
moja svokra tvrdila, že od 6 týždňov treba dávať deťom vývary z mäsa, že ona to tak robila...išla so mnou aj k pediatričke, ktorá ju vyviedla z omylu...ďalšia hláška mojej svokry bola, že kojiť sa má len 6 mesiacov, potom je to už zbytočné...našťastie som síce bola neskúsená mamička vtedy ešte, ale neurobila som nič, čo by som neskôr ľutovala
@balada6 my sme zacali s prikrmami ked mala bola 4 a pol mesacna. Jej telo si to vypytalo. Od 3.mesiaca bola cisto na UM a ked mala 4,5mesiaca tak uz ju mliecko zapekalo tak som jej zacala davat mrkvicku,zemiak. Moj nazor je ze zlaty stred, Ani skoro ani neskoro. Stavicky ani davat nemusis. Zacni normalne s uvarenou mrkvickou vo vode a potom ju rozmixuj aj s troskou vody v ktorej sa varila, aby mala spravnu konzistenciu. pomaly tak budes robit so vsetkymi druhmi kazde tri dni nova surovina. Iba si davaj pozor na zeler a ostatne druhy zeleniny a aj ovocia (marhula) ktore robia malym detickam zle. Drzim palce 😎
@balada6 ahoj, v prvom rade, kasli na nazory inych, kadze dieta je ine.... moj nazor je, ze pchat do trojmesacneho babatka ine ako mliecko je ... no proste skoro, traviaci system este stale "dospieva". samozrejme, kazda ti tu napise svoj nazor.... vacsina ze je to skoro, no niektore ti tu daju pocitit ako si pochybila a si neschopná matka, kedze tvoje trojmesacne dieta stale pije len mliecko 😉 ja som tu raz nasla aj nazor, ze aj segedinsky gulas pre 3-4 mesacne dieta je v poriadku. Tak preto by som sa forami velmi neriadila. My sme zacali s príkrmami, ale len zeleninovymi, este pred piatym mesiacom, ale len preto, ze maly pil neskutocne vela mlieka, lebo bol stale hladny, nestihalo mu travit, k tomu ciastocny reflux, tak som to musela korigovat uz prikrmom, Ovocny som zacala davat niekedy v siedmom mesiaci asi. Moj sa v tomto doslova vyvijal postupne. Niektore veci odmietal a vedela som, ze proste na to este nie je pripraveny. Raz som svojemu dala na obedik kuracie masko, nie vela, tak normalne, lebo stale som pocuvala, ako davno uz mal papat aj maso. Nespali sme kvoli bolestiam a skazenemu zaludku dva dni a noci. Tak som povedala, ze kaslem na rady a nazory, Riadim sa proste svojim rozumom a materinskym instinktom. ten ti najlepsie poradi, co tvoje dieta potrebuje a co je pre nehho najlepsie
@balada6 a este, ze chces naucit babo na zeleninku, aby papalo v buducnosti vsetko. Napisem ti nasu skusenost. Moj maly papal doslova vsetko co sa tyka zeleniny.... cuketu, baklazan, cviklu, no proste vsetku zeleninu (dokonca viac zeleninu ako ovocie) . myslela som, ze bude azda vegetarianom, cely zivot na zelenine. Po roku sa vsak zacal dozadovat a pytat riadnu "dospelacku" stravu a papanička ako cuketu, cviklu nechce uz ani ako prilohu 😀
@niki101988 vobec o nic sme neprisli 🙂 dcerka krasne prospieva 🙂 len tak na zamyslenie-myslis,ze pred 100 a viac rokmi mixovali detickam stravu?nemali na to ani cas ani prostriedky.deti zacali prijimat nieco ine ako mlieko ked boli schopne prijat nieco rozpucene,resp sa vedeli aspon plazit ci stvornozkovat,aby si nieco odniekial uchmatli 🙂 vyvojovo sme to iste ako nasi predkovia.netvrdim ze netreba prikrmovat,ale nehnat to.btw-moja pediatricka vylucne kojila svoje deti do roka
@zk3 Vývojovo sme to isté ako naši predkovia? Tak toto ma veľmi rozosmialo áno sme aj dneska máme 9 detí aby ak nám jedno umrie sme si mohli povedať, že 8 nám ostalo. Nerozumiem a nechápem ako môžete miešať jablká s hruškami
@niki101988 myslela som to tak, ze deti narodene v tejto dobe sa nijako nelisia od deti ktore sa narodili pred napr 100- 200 rokmi. ci ano?
@zk3 Myslím si, že od 4.mesiaca si detský tráviaci systém prechádza rôznymi zmenami a je potrebné ho práve v tejto dobe trénovať. Lenže dneska vládne systém dojčiť dojčiť a ešte raz dojčiť takže detský tráviaci systém nepozná žiadnu záťaž a to v budúcnosti spôsobuje deťom nemalé problémy ale to už je vec na inú debatu ako kojiť kojiť a kojiť
@balada6 Áno, je veľmi skoro dávať v 3 mesiacoch šťavy ovocné alebo zeleninové.
Po ukončení 5. mesiaca sa postupne pridáva uvarená/roztlačená zelenina, potom mäsko, tuky, ovocie, prílohy atď.
Na pitie s prvými príkrmami čistá vodička. A až niekedy ooooveľa oveľa neskôr môžeš čistú vodu riediť 100% ovocnými šťavami alebo nesladené čaje (lepšie ako umelé sladké nápoje tipu malinovky, Jupíky a pod.)
spytaj sa mamky a svokry, ze keby nedajboze dostali infarkt, ci chcu liecbu ako spred 40 rokov alebo podla sucasnych odporucani.... dnes sa u nedojceneho odporuca po 4. ukoncenom mesiaci zacat zeleninovymi prikrmami vo forme pyre, stavy sa ako prikrmy v sucasnosti vobec nedavaju
Ja som nedavala takto skoro, ale aj ja aj surodenci sme stavy pili od mala.. a prezili sme to ;) Ja som davala vsetko tak ako sa ma, ale mala pila aj stavy, ked sa zavadzal pitny rezim... popri mlieku a prikrmoch ani neviem kedy by sa to do toho babatka zmestilo, zbytocne ho nalievat "vodou"... A ja by som to predsa nechala na neskor, ale urcite niesom matka typu "cista voda" a dost.. mna tize nebavi cely den pit cistu vodu🙂
@niki101988 ja viem tak,ze najlepsie je zacat davat prikrmy pocas kojenia,telo si tak postupne zvyka na rozne druhy jedal
@niki101988 -
http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/
http://www.who.int/nutrition/topics/infantfeedi...
"Exclusive breastfeeding is recommended up to 6 months of age, with continued breastfeeding along with appropriate complementary foods up to two years of age or beyond."
Odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie... Predpokladám, že pre nich pracujú odborníci na výživu a stravovanie dojčiat 😉 Čiže výlučne dojčiť prvých 6 mesiacov s postupným zavádzaním príkrmov do 2 rokov (dovtedy teda postupne zavádzať tie príkrmy), popri tom podľa možnosti dojčiť a ak to matke a dieťaťu vyhovuje, tak dojčiť aj ďalej. Z toho mne jasne vyplýva, že keď niekto začne zavádzať príkrmy v 7. mesiaci, je to OK - keďže prvých 6 mesiacov (do ukončeného 6. mesiaca) výlučne dojčil. Ďalej mi z toho vyplýva, že šťavy by dieťa v 3. ani v 4. mesiaci dostávať nemalo.
Plus, tiež poznám pravidlo, ktoré uviedla @zk3 - ideálne prikrmovať počas dojčenia. Tak mi aj odporúča naša pediatrička.
Uplne tvojmu drobcovi postaci minimalne 2 mesiace len mliecko ;)
Je to skoro, traviaci system babatka na to este nie je pripraveny, naco sa ponahlat? Nepises,ci kojene ci je na UM ,ale je to skoro