ahojte, mam 7 mesacnu dcerku, davam jej jablcko a hrusku, co sa ovocia tyka. Ked jej dam banan, boli ju brusko, neznesie ani zmiesaninu banana a jabka, alebo mrkvicky. Vase deturence papaju banany? Ako na nich reaguju? A este ake ovocie davate? Mozem v lete davat lesne ovocie? Dakujem moc moc
Banán zapeká, preto jej asi nerobí dobre, myslím že sa sneho nemôže vykakat. Pokiaľ vidíte že nerobí to dobre malej tak jej ešte nedávajte toto ovocie. Nám doktorka vravela že nemala by som dávať tropické ovocie koli tomu aby sa mi nevysypal a ja som mu skúšala dať ,.,,. môj 8 mesačný syn jedol už aj kivi aj mandarínka, grep... a nič mu to nespravilo, si myslím že pokiaľ dieťa niečo prijíma dobre tak nie je dôvod mu to nedávať tak si myslime za lesnej ovocie môžem, ale pokiaľ by ste videli že to neprijíma dobre tak s konzumovaním takého ovocia počkajte.
@vierkaham niektori tvrdia, ze bobulovite ovocie az po roku - ale je to na tebe 😉 Moj sa narodil koncom septembra, cele leto tlacil vsetky mozne bobule, okrem ineho 😀 ja som v lete davala vsetko co bolo, ceresne, visne, marhule, broskyne, proste podla sezony. Kusok za nasim domom je luka, kde rastu cernice, chodili sme na vylety s drobcom v satke a len otvaral usta a pucil 😀
Takze za mna domace ovocie urcite, ale do leta daleko... mozes skusit aj susene ovocie namocit vo vode a zmixovat s kasou.
mozes davat aj napriklad slivky, marhule, broskyne, len je otazka, kde to teraz zozenies v dobrej kvalite a prirodzene chutne, pokial nemas napriklad namrazene. preto ja pomaly celu zimu davam kupovane ovocne vyzivy nastriedacku s babanom a jablkami, sem tam kupim hrusku, ale radsej mam vyzivy, kde aspon dufam, ze to ovocie nie je tak striekane ako to zo zelovocu. tiez sa tesim na leto, ked bude plno domaceho cerstveho 🙂 nas maly baban lubi, ale ked vidim, ze ma tuhsiu kakanicu, tak mu ho par dni nedam pre istotu 🙂
@bakiska nekupujem sladene a konzervantami napchane vyzivy, daju sa vybrat aj kvalitne, cisto ovocne... tiez radsej davam cerstve, ale to by bol celu zimu na aj tak kupovanych bananoch a jablkach, ktorych sme tento rok vela nemali, cize aj tie uz davam kupovane ☹ cize kvoli pestrosti mu davam aj kupovane vyzivky
@vierkaham Mozes davat jablka, hrusky, slivky, marhule, broskyne, banan. Odporuca sa ovocie nasich zemepisnych sirok, nie exoticke, banan je vynimka. Bobulove ovocie sa neodporuca kvoli obsahu drobnych tvrdych jadierok, ktore mozu sposobit problemy s travenim. Ja som bobulove ovocie prepasirovala cez sitko a pridavala do vyzivky, ktoru som si vyrabala kazdy den zmixovanim vyssie spominaneho ovocia. Urcite nie citrusove ovocie a najhorsi alergen je kiwi, to nie aspon do 3 rokov. A suhlasim so @zabina27, daju sa kupit kvalitne vyzivy bez pridaneho cukru, zahustovadiel a konzervantov, len si treba dat namahu citat zlozenie a aj si trochu priplatit. Ved si prestuduj pravidla zavadzania prikrmov, aj tu na MK je to super podrobne rozpisane 😉
Dakujem vam 🙂 ja davam tiez vyzivy, zvacsa domace a jablcka a hrusky. Len mi napadlo, trosku jej to obmenit, nech si zvyka aj na ine chute. Asi skusim to susene ovocie a v lete tie bobule. Navrhujete teda a bananom pockat, alebo po malych kuskoch primiesavat?
A co takto kompoty? Alebo mrazene ovocie?
@vierkaham Tvoja dcera bude mat v lete 10 mesiacov a to uz prakticky moze vsetky druhy ovocia,ale najlepsie je ich zaradovat po jednom, nie 3 mixnute druhy naraz. Samozrejme co sa vitaminov tyka, najlepsie je cerstve ovocie, vyzivy su sice chutne a kaloricke, ale v prevarenom jablku s pridanym cukrom vela vitaminov nezostalo.
No a co sa tyka exotickych-pred osupanim to ovocie dobre umy, postrek sa vacsinou zadrzi v supe, a to sa tyka aj sezonneho domaceho ovocia (jablka, hrusky, slivky, broskyne, marhule....), tie krasne bez cervikov zo supermarketu su prestriekane proti skodcom a najlepsie ich je pred podavanim osupat...
Maja1503 🙂 dakujem ;) dnes som akurat kupila zlty melon. :D idem vyskusat
Nasa doktorka tvrdí, ze naše miestne ovocie je lepšie a zdravšie ako dovoz - exotika, pretože to je často oberane este nedozreté s vela sa strieka
Lesné ovocie je super