Orechy v prvých prikrmoch

1. nov 2022

Ahojte prosím akou formou ste dávali prvýkrát ochutnať orechy? Ja by som chcela dať orieškove maslo ale neviem ci je jedno aké maslo to bude ci lieskové orechy alebo môžu byť aj arašidy alebo mandľové maslo ...
a tiež ak máte skúsenosti s takýmito maslami akú značku by ste odporučili? Ďakujem

kate_cs
1. nov 2022

Ja som dávala pomleté orechy, keď mal syn asi rok, lebo bola sezóna a mala som domáce. Dala som ich ráno do ovsenej kaše. Arašidy som ani nedávala, lebo ich bežne nejedávame.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kukulienka999
1. nov 2022

Orechy ochutnal vo forme arasidovych chrmiek asi keď mal 10-11m, vôbec sme si to neuvedomili, lebo sme boli na návšteve a jedli to tam všetky deti. Potom som sa popravde trošku zlakla,ale nič mu nebolo 🙏

pralinka25
1. nov 2022

orechy su silny alergen. odporuca sa od troch rokov ale to je jedno. kazdopadne ak ich budes davat mysli na pripadnu moznu reakciu.
ja som tak u prveho syna dala trochu medu ked mal rok a vobec som netusila ze by sa tiez nemal tak skoro. a ja ani muz alergie nemame tak mi ani nenapadlo byt opatrna a teda dopadlo to katastrofalne. maly zareagoval uplne zle a ja mam z toho fakt traumu. taka blbost. ja len ze skratka treba sa pripravit na pripadne moznosti. ono reakcia moze byt samozrejme v akomkolvek veku len pri tychto znamych alergenoch sa treba mat na pozore.

zojanka
1. nov 2022

Ja som asi okolo 8mes zacala davat. Vo forme orechoveho masla a zamiesat do kase. Vlaske, kesu, arasidy, lieskovce, mandle.. prvy den vzdy len trosicku. Isla som podla tejto pani dr. co sa venuje zavadzaniu potravin. Dieta nikdy nemalo alergiu, vsetko bolo ok.

ivangeline
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivangeline
1. nov 2022

Moje po roku,no arasidy boli prpblem pre syna. Az po 2.roku. Predtym grcal.

bluemoon24
1. nov 2022

Od 8m ciste 100% masla, nebo pomlete orechy napr v muffinech. Masla jsem davala trosku na lzicku prvni 3 dny a pak uz normalne do kase, atd. Neni zadny duvod cekat. Jenom kdyby byla alergie na orechy v rodine, poradila bych se s pediatrem.

anicka176
1. nov 2022

Začala by som mandľami - mleté lúpané alebo vo forme masla, kokos a potom ostatné

autor
1. nov 2022

dakujem všetkým za vaše rady 🙂 ...ano viem že je to alergén silný a práve preto ma zaujíma ako to spraviť čo najlepšie aby som napr nedala niečo čo je viac potenciálne možné že vyvolá reakciu 🙂

autor
1. nov 2022

@pralinka25 ano rátam s tým práve preto sa chcem takto poradiť samozrejme že aj s pediatričkou budem konzultovať 🙂 ... to ma mrzí že ste mala takúto skúsenosť a môžem sa opýtať ako sa prejavila tá zlá reakcia? malo problém kožný alebo s dýchanim? a ako rýchlo od podania sa prejavila reakcia?

pralinka25
1. nov 2022

uz ma 12 rokov tak si to tak detailne nepamatam ale on zacal strasne vracat, ale fakt ze neumerne vela na to kolko jedol. potit sa a neskor mal vysyp. mna inak vtedy ten prvy krat nenapadlo ze to bolo z medu. mal ho v kasi. az ked som mu ho dala druhy krat sme na to prisli. ja som si myslela ze mozno viroza alebo co.
clovek nikdy nevie. on to mal na veceru tak bolo veselo. odvtedy ked aj som aj nieco nove skusala uz len zasadne rano a ked som nebola sama doma.

autor
1. nov 2022

@pralinka25 fuha tak ale hlavne ze to dobre dopadlo

domak2
1. nov 2022

Orechy som jedla celé tehotenstvo aj pri kojeni, tak som sa nejak nebála ich zavádzať. Môj miluje mandľové maslo, len tak z lyžičky 😅 Ale najprv som mu teda skusila dat len trosku do kaše a keď nič, tak som dala viac.

autor
3. nov 2022

@domak2
@pralinka25
@bluemoon24 nasla som v DM napr ze mandlova pasta zo 100% tak skúsim asi to ale ešte ma zaujíma viem ze 3 dni treba skúšať plati to na kazdy druh orechu zvlast ? Čiže 3 dní skúšať mandle, 3 dní potom niekdy zas lieskovec, 3 dní arašidy.. ci keď vyskúšame jeden druh tak potom už môžem aj ostatne dávať normálne?

bluemoon24
3. nov 2022

Ja mam purenuts, sufanek a slowlandia masla, nevim jake maji v DM a ano, ja jsem takto opatrne jela kazdy druh orechu, prece jenom jsou to vazne silne alergeny, tak jsem byla opatrna.