specialne pre @katren
"Olives are harvested in the green to purple stage. Canned black olives may contain chemicals (usually ferrous sulfate) that turn them black artificially."
http://en.wikipedia.org/wiki/Olive
Mala som byt presnejsia, lebo tu na MK sa nic neodpusta 🙂
Nabuduce pisem presne, aby sa nikto nemusel zbytocne vzrusovat.
Ale chapem, materska robi s clovekom divy.
Zrele tmave olivy su flakate fialove, ked z nich chcete mat homogenne cierne ake u nas v 99% lezia na regaloch v supermarketoch, musite tomu pomoct chemiou.
Ze odkazujem svokrovcom.
@kvetinka211 akoze co teraz????? len ja som ti napisala, ze to je blbost, co si napisala?????si precitaj, kolke ti tam napisali odkaz
@katren napisala som "A cierne olivy su chemicky upravovane aby mali taku farbu." Co je pravda. Ale skoda reci, som teda dopadla ze sa tu dotahujem o olivach 😒
@kvetinka211 a ja ti neviem, ale bola si niekedy pri olivovniku?????asi nie....
odporucam od 40-tej sekundy 😉 su tam zelene, fialove az tmavo cierne 😉
lepsie som nenasla
@kvetinka211 a este tu je nieco 😉
ze odkazujem tebe 😉
http://www.marksdailyapple.com/olives-differenc...
@kvetinka211 ja som ta asi zle pochopila som si myslela ze nevies o tom ze je cierna oliva -prirodzene cierna,ale ze sa chemicky upravuje.No najkvalitnejsie cierne olivy su vacsinou eko a bio tie sa neupravuju,pouzivaju sa v potravinarstve,lekarstve a chemickom priemysle na vyrobu kozmetiky.
Ak by si bola teraz na juhu tak by si tie cierne olivy videla 🙂
@katren videla-hmatala-trhala-jedla-niesla v kufri-mala v mrazaku-varila-videla rozdiel oproti kupovanym 😉
http://www.oliveoilsource.com/asktheexpert/are-...
strucny preklad:
Sú olivy farbene na cierno?
Olive Oil News odpoveda:
Olivy sa prirodzene menia na cierne dozrievanim. Nezrele su zelene. Potom scervenaju, sfialoveju a nakoniec scernaju.
"Zrele cierne olivy" v plechovke su v skutocnosti olivy, ktore nie su zrele ani cierne v case zberu. Su pozbierane velmi zelene a potom osetrene solnym roztokom a lúhom. To sposobi ze fenolove zlozky v olivach zoxiduju na ciernu farbu. Soli chloridu vápenatého, železné soli a komprimovaný vzduch prebuble cez nadoby s olivami, aby ziskali ciernu farbu. Nefarbia sa teda, ale su upravene aby mali jednotnu ciernu farbu.
Domaca vyroba oliv bez tychto postupov docieli tiez dobru chut, ale farba bude dohneda a flakata.
@titkovamiriam no, nabuduce asi takuto informaciu rozpisem, lebo vidim ze to vyvolalo vela emocii 😉
je to asi aj problem internetovej komunikacie, ze clovek nevie ako velmi mimo moze byt osoba na druhej strane internetu ... kebyze to hovorim niekomu z rodiny s kym som spolocne kukala na cierne a zelene olivy na jednom strome, tak nam je hned vsetko jasne 😉
@kvetinka211 fuha,a chutili ti take odtrhnute zo stromu olivy? lebo to u nas teda rastu a ani domaci ich tak nejedia..su priserne horke,preto sa nakladaju na takmer mesiac do slaneho nalevu,kde sa kazdy den meni voda..ci tym menia farbu je ina vec,ale robi sa to kvoly tej horkosti.,ale nikto ich len tak zo stromu neje tu,ja si myslim,ze mi hovorili aj,ze to nie je nic moc na travenie.
a teda ja som
videla som aj uplne tmave olivy a farbene nicim neboli. ale zas hej,pravda,ja hovorim o cerstvych olivach,ktore nam tu rastu. to,co sa predava v konzervach je o niecom inom. aj tmave sa nakladaju u nas rovnako vlastne ako zelene. zelene potom maju myslim tie flaky aj vacsinou,co spominas. jednoznacne je to ina zelena farba,ako to co sa predava v obchode.
ale inak ak niekto vie dobre nalozit cerstve olivy do dobreho nalevu(to sa robi potom slanom naleve),to je strasne dobre nieco 🙂 jedna z najlepsich veci co som kedy jedla 😝
a mrazene olivy? to som este nepocula,ze ich niekto tak skladuje 😕 a potom varit? 😕
@kvetinka211 jasne vsetko je o tom co ako tu kto prezentuje 😉 ved aspon sa vsetko vysvetlilo 🙂 a tom dofarbovaní som inak nevedela,ani este nepocula takze nove info-aj o tom je komunikacia 🙂
a teraz mam chut na olivy idem si zopar veru dat-zelenych s mandľami 🙂
@estterka 🙂 urcite nejedla odtrhnute zo stromu to by nezjedol nik a mrazenie neviem aky by malo zmysle,lebo keby sa surove zamrazili boli by na nič:(
@estterka v lete zo stromu boli brrr 😀 ale tie zimne z boli vcelku oki, aj ked stale horke, ale davala som ich do zeleniny ked som varila, tam boli super ... a co zvysilo som mala v mrazaku a potom este par krat pouzila ...
@titkovamiriam no ja som to tak len pochopila,ako pisala,ze ich trhala a jedla a mala v mrazaku..ale uz je vela hodin,mozno som zle pochopila 😅 nic to nemeni na tom,ze tie nakladane su fakt pochutka a teraz o tejto hodine mam na ne strasnu chut 😀 nuz smola 😀
@kvetinka211 a to si ich davala do jedla take nenalozene cerstve?nezhorklo to ?
@titkovamiriam trosku ano, ale mala som na to nostalgicke dovody 😉 ale muzovi to moc nechutilo 😀
@kvetinka211 ja si neviem predstavit varit s cerstvymi olivami... 😉
@kvetinka211 a akoze co mam teraz odkazat svokrovcom? Já som sa pytala na rozdiel zelenych a ciernych oliv....nie na vyrobny proces tych v plechovkach. A nakoniec aj sama pises....." Olivy sa prirodzene menia na cierne dozrievanim. Nezrele su zelene. Potom scervenaju, sfialoveju a nakoniec scernaju."
Takze v com sa mylili?
Nerieste to hlavne , ze su fajne a zdrave 😉
@katren
Takze rekapitulacia: ja som to napisala nejasne, ty si to kvoli tomu zle pochopila, svokrovci teda mali zlu informaciu od teba. Oni ako zahradnici mali pravdu, ze cierne olivy su viac dozrete zelene. Pobavili ste sa, lebo ste si mysleli ze si myslim ze cierne olivy na strome neexistuju. Som rada ze ste sa dobre zasmiali. Ja som mala pravdu, ze cierne olivy ake u nas clovek dostane kupit su chemicky upravene aby mali taku farbu aku maju. Daju sa kupit aj neupravovane, ale asi len v obchodoch so stredomorskymi specialitami.
Takze uz vieme ako to je s tymi olivami a mozeme ist spokojne spat 😉
Ji, nepochopili sme sa 😅
Dobru 😉
Co ti..... :o))))) Toto jaka debata na dobru noc 😀 Ze zvada o olivach 😀 A porad diskusiu zakladat, no lebo neexistuje IP 😀 Konec. Odpadla som :o)))))))) Ale diky..fakt super bodka za nedelnym dnom 😉
Ja vam to tu trochu pokazim, neznasam olivy 😀 Nechapem ako ich moze niekto jest.
farba oliv😀 a mne nadávajú, že riešim hlúposti😀 ako vidm nie som jediná.
O olivách viac na webe. www.oliva-import.sk
@katren a sorry za duplicitnu temu, mozes nahlasit, nebudem sa hnevat 🙂