Ahojte maminky, idem si k vam po radu, pretoze som uz naozaj zufala. Zacnem od zaciatku...
Syna som zacala prikrmovat klasicky v 4 mesiacoch a do jedneho roka nemal problem s jedenim. Zo zaciatku samozrejme vsetko rozmixovane, neskor sem-tam aj nieco v celku. Ale viac mu chutilo to rozmixovane.
Po roku som mu zacala pomaly davat jest to, co sme mali my, len s minimom soli a bez korenin. A s tym zacalo aj postupne odmietanie niektorych jedal. Napr. nikdy nebol velkym fanusikom mäsa, zeleninu jedol len v polievke a podobne. Ale mali sme overene jedla, o ktorych som vedela, ze urcite si aspon trochu da. Medzitym som sa snazila varit aj vzdy nieco nove, co este nepoznal, aby nemal stale to iste dookola.
Postupne ale zacal odmietat aj tie jedla, ktore mu dovtedy chutili, zeleninu a ovocie absolutne ani neochutnal. Az sme sa momentalne dostali do stadia, ze napr. dnes za cely den zjedol na ranajky 1/4 rozka s maslom, na desiatu 2 jogurty (aj to musia byt take, kde nie su ziadne kusky, lebo z toho ho napina), na obed par lyzic vyvaru s rezancami. Potom isiel cez obed spat a ked vstal, tak samozrejme nic nechcel. Nabrala som mu trochu tarhone s omackou od mäsa (mäso samozrejme nie, ani kusky zeleniny, co boli v tej omacke) a ledva som donho dostala mozno 4 male lyzicky, aj to som mu naberala len tak na spicku po troske.
A tu sa dostavam k nasmu problemu. Pretoze jemu nie ze by nechutilo, ale on to ani nechce ochutnat, nechce sa na to ani len pozriet, ked sa blizim s lyzickou, tak sa uplne az trasie, ani neplace, len mu tecu slzy a vravi mi, ze ide radsej spat hladny. A ked uz mu dam ten kustik jedla do ust, tak ho uplne az zatrasie a napina ho z toho. A je jedno, o ake jedlo ide, vsetko mu varim take, co doteraz aspon ako tak zjedol.
A na veceru som mu spravila krupicovu kasu, ktoru donedavna v pohode zjedol, no dnes to s nou dopadlo podobne ako s tou tarhonou. Tak nakoniec sa ho muz spytal, ze ci si da chlebik s maslom, takze z toho potom este zjedol asi pol krajca.
Tak ako som uz napisala na zaciatku, som z toho zufala, lebo neviem, ako mu pomoct. Citala som tu aj ostatne diskusie, ale keby to bolo len take vymyslanie, tak to ani neriesim. Nechcel by jest, ostal by hladny. Ale toto mi proste pripada ako nejaky psychicky problem, ked ma az triasku z toho, ked mu nieco dam do ust. Neviem, ci sa mam obratit na doktorku, ci na nejakeho psychologa alebo na niekoho ineho...
Deti su vselijake, niektore dobri jedaci, ini zli jedaci. Ale tiez by som zasla za pediatrickou, nech poradi. Mne pride cudne to "trasenie a plac pri jedle". Nenutili ste ho? Nema uz z jedenia stres? Moja znama takto nutila syna jest. Vzdy ho pod natlakom "nabagrovala" jedlom, krpec plakal a nakoniec sa potom aj tak vyvracal...
My sme sa vytrapili s nasou, uz ma 7 rokov. Do 3 rokov v pohode vsetko, ako zacala do skolky a deti nad vselicim fujkali + byvala casto chora, s kazdou chorobou vylucila nieco dalsie. Lekar zakazal mliecne, co ona lubila, a akoby za trest ona odmietala dalsie, preto, ze mala to mliecne vylucene. Fakt bolo obdobie ze ficala iba na zeleninovom vyvare s krupicovymi haluskami. Mozno niekto povie vyberave dieta, no tiez ju vsetko napinalo, bola velmi citliva na vonu varenia. Co som sa napocuvala nedaj jest, vyhladne, zje. Nie, tak by to nefungovalo, ona by sa vyhladovala radsej a nejedla nic. Zistila som, ze ked jej podavam studensie jedlo, ked necitit tu vonu az tak velmi, je ochotnejsia to zjest. Tak isto ak mala oddelene na tanieri, nie zmiesane, tak bola ochotnejsia zjest. Teraz je to ovela lepsie uz, ale stale neje zeleniny... aspon ovocia ano. Stale vsak osupane, nakrajane. Skusila som dat probiotika BIoGaja na cmulanie, ine tiez nepresli, ona velmi citila ak by som jej do pitia alebo jedla cosi primiesala. To trosku pomohlo. Dalej hovoria ze b vitamin je dobry pre nepapkacov, no z toho ju tak isto napinalo, dokazala sa pozvracat z tych detskych kvapiek, co podla mna az tak strasne nesmrdia asu aj trosku sladke...
@seventeen tiez mi hned napadla nejaka potravinova alergia/intolerancia; Skus dat spravit testy na lepok a alergiu na hystamin. No a ak bude vsetko v pohode, tak sa treba zmierit s tym, ze jedava malo. Inak podla toho, co si pisala, tak mi nepride, ze je extremne malo. Ja mam tiez 3 rocneho a ma dni ked zje ovela menej (mam pocit, ze zije zo vzduchu) a dni/jedla, ktorych zje viac.
Uvediem priklad: ranajky-kornfleky (15-20g)+ 1dcl mlieka, desiata 1/4 max 1/2 ovocia (iba hruska, jablko alebo banan, ine nezje) obed 1/2 max 1 naberacka polievky + nieco malo druheho jedla (v skole jedava chlieb 2 krajce, zijeme v zahranici, tu to jedia vsetky deti) olovrant nejaky suchy keksik (suchar, ryzovy chlebik, atd) vecera nieco male (vajicko, cestoviny, polievka, jogurt...+mlieko. Takze mi to pride, ze tvoj zje v podstate porovnatelne mnozstvo. Akurat to, ze sa trasie od hnusu je divne, mnozstvo je podla mna v pohode.
Aj moja dcéra bola veľmi zlý jedák. Dostali sme sa do štádia, keď som ju musela s lyžičkou naháňať aj tak zjedla z miláčika ledva polovicu. Mala len dva druhy jedla-cestoviny s omáčkou a kura s ryžou, len to jedla. Ja som to nakoniec vyriešila tak, že som ju úplne prestala nútiť. Nie si hladná? Tak nemusíš jesť. Ale nedostala nič, žiadne sladkosti ani drobnosti, len čistú vodu. Po pol dni už samozrejme bola hladná a obed zjedla, ale len ten svoj obľúbený. Po čase sa naučila si jedlo vypýtať. Ale, keď povedala, že už nechce, nedostala som do nej ani jednu lyžicu navyše. Vždy bola veľmi chudá, tak to bolo dosť na nervy, aby aj trochu pribrala. Teraz má 9 rokov a je tak, ako iné deti, ani až taká chudá nie je. Chce ti len trpezlivosť. Skús sa ho spýtať na čo má chuť a to mu uvariť. Hlavne ho netreba nútiť, tým sa ten odpor len zväčšuje.
Ešte ma napadlo, či nie je chudokrvný-nedostatok železa. Ani vtedy nechutí jesť. Moja dcéra to mala a vtedy fakt skoro nič nejedla. Alebo je to len také prechodné obdobie a prejde to.
Alfou a omegou vsetkeho je jeho vaha. Pribera? Rastie? Tak ziadny problem,problem más ty.vysetrenia zas neskodia
@seventeen môže mať psychický problém, niečo v rodine, v škôlke, možno mu aj moc neaké veci zakazujete, v rodine sa možno kričí, je nervozita -len rozmýšlam , môže mať zdravotný problém,...skús dávať niečo zo žihlavy čo ti vypije, čaj, možno kvapky z lekárne, domáci čajík z mäty -podporujú chuť do jedla, ak nepomôže nič tak lekárku by som volila aby spravila testy. Ešte ma napadlo z Justu ponúkajú horcový nápoj, mne moje dieťa po 3 dnoch po teplotách tak začalo jesť,....plné tanieriky,..
A robili vam potravinove testy?
Kamoske mala tiez odmietala jest a ma alergiu ma lepok
Od kedy ma bezlepkovu dietu tak papa v pohode
Moja ma bezmliecnu dietu a tam kde je laktoza jej nechuti
Ludske telo je niekedy zvlastne