poprosila by som radu. nasa mala ma pol roka je dojcena a zacali sme s prikrmami. najprv mrkvicku, teraz sme pridali zemiacik a nechce mi to papat. ani tu mrkvu samu nechcela. uz to trva dva tyzdne. co mam robit. nejaky dobry recept. dakujem
@vralen ahoj, ja som zacinala nie so zeleninou ale s ovocnou detskou vyzivou.. prvu som dala jablkovu, zjedol hned na prvy krat 1/3flase 🙂 Neskor som dala zemiak a velmi ho nechcel, tak som do toho primiesala stipku cukru a zjedol hned. Takto som mu davala zemiak 2dni a treti den uz bez cukru a tiez zjedol. Potom mrkva so zemiakom.. Ked toto precitaju niektore mamicky sa budu za hlavu chytat ze vsetko som robila opacne ako sa ma podla knih, ale nam to takto vyhovovalo, v inych krajinach sa neriadia tym cim my tu na slovensku takze z toho netreba robit velku vedu. Zaklad je ze maly sa naucil papat 🙂
@vralen Ahoj, mne tiez moj maly odmietal zo zaciatku jest, a tiez som z toho bola velmi nestastna, teraz ma rok a krasne papa. Dobre robis ze zacinas so zeleninou a nie ovocim, aby si nezvyklo hned na sladku chut, ale tak ked sa nebude dat inak mozno predsa len aj to ovocie skusit. Mne zacal celkom pekne papat zemiak s cuketou, ta cuketa urobi taku trosku sladsiu chut. Mrkvu mi tiez zacal jest len nedavno...
skusala si jej tam dat svoje mliecko? a odmieta uplne, ze to neda vobec do pusinky alebo ochutna a viac si neda... ak odmieta uplne, nechaj to tak, skus o tyzden alebo este skus nieco ine, tvrdia, ze karfiol je zazracny, ze obvykle deti zjedia
daj jej čas môj odmieta príkrm veľmi vytrvalo 1,5 roka stále na mm občas niečo dá ale je to slabota takže Klídek 😉
dala som jej cuketu a tu trosku zjedla, ale ona vobec nechce otvorit pusu. drzi ju a je zatata. 🙂
Ahoj, ja som si tým prešla, robia to najmä kojené deti, ja som mu do pol roka dávala len svoje mlieko, teraz sa to neodporúča, začínať sa má s príkrmami skor .Do roka mi poriadne nič nezjedol.V starých knihách je uvedené, že skúsiť najskôr šťavy z ovocia,začínať s pár lyžičkami denne už od 2.mesaca..Ale podľa mňa je to jedno,ak nechce tak ho nenúť. Skôr mu dať len lyžičku do ruky a druhou lyžičkou ukazovať alebo naozaj pred ním jesť.Rozprávať pri tom ham a otvárať pred ním ústa a len tak mimochodom povedať ham a skúsiť , či neotvorí pusu ak nie, tak spapá pred ním maminka.Reflexívne si dieťa pchá do úst čistú lyžičku a vtedy mu skúsiť šupnúť jedlo a pochváliť ako papá.Nejako extra to netreba riešiť, ved mamin prsník je stále po ruke.Ešte čosi, mliečko je sladké, tak možno skúsiť mliečnu kašu s rozmixovaním ovocím.Niektoré deti papajú radšej kupované, iným sa varí.Skúsiť možno aj uvarenú mrkvu rozriediť s prevarenou vodou,aby to bolo úplne hlatké.Môžeš mu dať aj do ruky rožok alebo chlebík alebo keksíky od sunarky.Podstatné je aby sa rozjedlo a zistilo, že existuje aj iné ako prsník.Možno osladiť aj mrkvičku, treba skúšať a nevzdávať to.
Ešte pridávam recept na domácu presnidávku : jablčko postrúhate, pridáte pol hrušky dáte do vriacej vody, ak chcete prisladte lyžičkou cukru alebo van.cukru a povarte tak 10 min. potom rozmixovať a teplé podávať.Možno sa chytí, u nás to zabralo.
Ahoj, my mame tento isty problem, mame 7 mesiacov. Po troch tyzdnoch trpeniach som na tyzden uplne prestala. Nic, len dojcenie. Po tyzdni sme zacali akoby od zaicatku. Krasne otvarala pusu pri mrkvicke. Akonahle som vsak dala zemiak, cuketu a pod. zamkla pusu a nechcela ani vyskusat. Potom som prisla na to, ze ked jej davam po trosku roztek alebo chlebik (striedku) do pusy, tak pekne otvara pusu. Tak som tieto kusky peciva zacala namacat do varenej stravy celkom pekne takto otvori pusu zo 10 krat. Ale podavam jej to rukou, bez lyzicky. Pre nas je to obrovsky pokrok, lebo nejedla nic. Na desiatu jej davam stavicku alebo pucene ovocie, do ktoreho na "veceru" primiesam kasu(vlocky, ryzu, krupicu a pod.) Ale tiez sa mi osvedcilo, ze najlepsie sa jej papa po leziacky. Tak papame po leziacky 🙂 ale funguje to. Len obed sedi na mojich nochach a papame spolu. Hadam nam to bude takto pekne pokracovat a o chvilu budeme papat normalne. Zatial som vdacna aj za toto.
No, mrkvou ani moja nebola nadsena... Trochu viac jej chutil zemiak s tekvicou. Ale viac ako polievkovu lyzicu, maximalne dve mi nezje...
Uz som skusala aj ovocie. Chuti jej banan, aj hruska. Jablkovo-bananova vyziva s ksichtami, asi jej to bolo kysle... 😀 Ale samotne jablko si zuzlala (kusok do ruky). Skusam este, ze ci bude skor na "kase" a klasicke krmenie lyzickou, alebo ako syn, ze sa chce krmit sam, a teda kusky a BLW. Ale vyzera to na BLW (baby-led weaning=babo dostane vhodne kusky vhodnych potravin do ruky a ochutnava a experimentuje samo).
Tu vyzivu som potom primiesala do mliecnej kase bez cukru, to slo lepsie ako samotne...
(Ano, nedrzim sa presne tabuliek. V strednej Europe sa zacina zeleninou, v juznej ovocim a v Amerike obilninami. Tak si vyberte 😉)
Recepty neskusam, kedze by som musela varit asi 3 gulicky hrasku 😅 Takze zatial pohariky alebo rovno vhodne kusky do ruky/ do ust. Zemiak, ryza, pecivo resp. babatkovske suchare z DMka. Tie ma rada, tie si vie pekne drzat sama. Namrvi jedna radost, ale kusocek sa predsa len aj dostane aj do brucha 😀
Este jeden trik je, ze pridas do prikrmu tvoje mliecko. Niektore prikrmy su tiez dost huste, potom ju akoby natahuje pri prehltani, tak jej to riedim minimalne vodou. Ale u nas tiez ziadna slava. No co uz. Raz sa nauci 😉