Zdravím, ja by som chcela radu pre moju neter.
Moja neter je krásne,aktívne dievča, lenže úplne odmieta jedlo.
Ak zje tak tyčinky, chrumky,popcorn, kakao, čokoládové potraviny.
Ja si myslím, že to je veľmi zlé.
Rodičia boli sňou u lekára, ale lekár ich odbil, že krvné výsledky má v norme, netreba to riešiť.
Ale toto nie je normalné. Ak zje kus polievky tak niekedy s revom.
Keď bola menšia ešte zjedla polievku, praženicu,hrianku.
Myslím si, že aj rodičia aj starí rodičia to pokazili, keďže neter vyžadovala väčšinou kakao a vyhoveli jej, proste ju rozmaznali. Hoci chybu ani jeden neprizná.
Ja si myslím, že toto nie je zdravé. Z krekov a z čokolády nedostane dostatočný príhem potrebných živín.
Ak máte podobné skúsenisti, rady, odporúčania veľmi rada by som prijala.
Mam rovnaky problem, syn ako dieta zjedol vsetko, teraz nechce maso, uz ani kridelka co mal rad, ani rezne, na ktore ho naucil ex, a to by mal jest hovadzie kvoli zelezu, co ma nakazane z hematologie. Zacal odmietat sunky co pred tym nemal problem, minuly tyzden mi odmietol aj vajce. Sladke to moze hocico, a kadejake snacky, suchy rohlik a ryza to je jeho topka. Tiez uz neviem co s nim. Zato jeho sestra zje co nezje ju, takze nie je to o rozmaznavani a vyhoveni dietatu, lebo ja som taka, ze co navarim sa musi zjest, ked nie, bude hladny. Pripnem sa a snad niekto poradi aj nieco normalne
@elizabet173 žiadali od lekára
Keď sú v norme výsledky a ani žiaden iný zdravotný problém za tým nie je, tak by som išla nato nekompromisne. Sladkosť alebo krekry, popkorn alebo inú pochutinu dostane, až keď normálne jedlo. Zeleninu a ovocie by som ponúkala stále, ideálne nakrájané na tanieriku na stole, aby priebežne zobrala aj toto. Potom zaviesť raňajky, obed a večeru ideálne v rovnaký čas každý deň a keď zje normálne jedlo tak dostane ako odmenu sladkosť alebo kakavko 🙂
Je to veľká slečna o všetkom komunikovať a vysvetliť prečo to tak je a aký dôvod ste mali na zmenu.
prepac ale netusim preco ty riesis svoju neter...nieje to tvoje dieta, a aj keby jej davali na obed cukriky, tebe to moze byt ukradnute... a tebe prajem aby ked budes mat vlastne deti, ta tu riesila tvoja sestra ci svagrina ze nieco si pokaslala a nepaci sa jej ako tvoje dieta nieco robi ci nerobi 😀 rodicia si ju poriesia ...pozri, boli u doktora, takze im to nieje jedno a pokial priamo od teba neziadaju pomoc, tak ju nehladaj a neposkytuj im nevyziadane rady ... fakt, pre dobro v rodine si zahryzni do jazyka a bud ticho...vacsinou ked s kamoskami sa nad niecim rozculujeme, su to nevyziadane rady od uzasnych pribuznych ako vychovavat cudzie deti a znacne pohrdanie pravidlami ktore my ako rodicia zavadzame, lebo oni by to robili inak ... takze moja rada znie, nesprtaj do toho a ked pridu kvam a povedia ze malej nedavat sladke ci kakao, tak jednoducho ich respektovat a podporovat ... ked chces nejak sama pomoct neterke, tak ked ju budes mat na starost, skusit do nej hustit pravidla spravnej vyzivy ty a vtedy jej nukat normalne jedlo, ale nie poza chrbat rodicov a hlavne neohovarat ich ...
@brigib Ale predpokladam, ze nie od teba, aby si to riesila na MK, ci? Aku radu vlastne cakas? Kym dostane tycinky, kakao, cokoladu, preco by mala jest polievku?
@elizabet173 uvazujte logicky, ak by sa nepytala tak sa nepytam ani ja.
🥸
@canany neviem, kolko ma tvoj syncek rokov, okolo dvoch, troch rokov zacinaju spekulovat s jedlom takmer vsetky deti. Je na rodicoch, co s tym urobia. Sladke a snacky nedostane, tak ako pises, ked nezje, bude hladny. Do dalsieho jedla nic, iba vodu alebo nesladeny caj. Hlavne mu nikdy nesmies dat najavo, ze ta stve, ze nejedol. A este ako aj dospely, tak aj dieta moze mat obdobie, ked mu chuti menej, to treba respektovat. Ale nikdy nedavat nahradne jedlo, lebo si skoncila. Dostane teraz obed, zje, zje, nezje, nevadi, do olovrantu ani piskotu, ani chrumku. Olovrant, zase zje, zje, nezje, nevadi, nekomentovat, hajde von, ziadne vyvazanie v kociku, ale pohyb a potom az vecera. Drzim palce, aby sa to upravilo co najskor. Takmer nikdy nemaju problem s jedlom deti, ktorych rodicia nerobia z jedla stred vesmiru, nerozoberaju to pred dietatom a respektuju aj to, ze zopar jedal dieta neznasa
@brigib a rodicia maju snahu to zmenit?
@brigib tak ake informacie mas zistovat, nekupovat domov hovadiny alebo ulozit tak nech sa knim mala nedostane, a servirovat vhodne jedlo a dohovarat, ked bude hladna zje aj to... moja je tiez vyberava ovocie a zelenina 0 bodov tak presne tak robim zeleninove vyvary alebo ovocne jogurty a dezerty aby aspon trochu vitaminov ale zasa sladkosti ci blbosti bez zjedeneho normalneho jedla nedostane .... a logicke to ze sa pytas za sestru nieje, nikde si nepytala ze sestra teba prosi o pomoc ... tu sa vacsinou skor ohovara co sa komu v rodine nepaci ako to riesit bez vedomia druhej strany .... preto sme reagovali ze ked sa ta nepytali o pomoc tak sa nestaraj... a neboj k tvojmu stvormesacnemu babatku gratulujem ale garantujem ti ze aj ty spravis ako matka chyby vo vychove ako kazda jedna z nas, a fakt nechci aby ich rozoberali cudzi na internete
Pisete ze sladke a ine somariny zje. Treba to odstranit a bude jest normalnne
@cickamon moj maly zasa zje zeleninu a ovocie od vymyslu sveta...aj baklazan aj cuketu..avokado miluje...ale ani za toho syry..iba babybel..a jogur tak raz zac2 tyzdne...ale zasa ma rad polievky.zemiaky.fasirky a ryzu...a ryby a kura...tak tiez kuzlim...do sladk9sti vobec nejde ani do sladkych vod...tak tiez kuzlim
@cucoriedkacucoriedka tak moja v dvoch rokoch tiez bola vyberava ze nechcela skoro nic mimo ryze a cestovin a naucila sa ...hlavne teraz ked uz je vacsia a jej vysvetlim tak uz si da povedat alebo sedi hodinu nad tanierom a prehrabava sa ale ine nedostane a ani sladkosti kym nema zjedenu aspon polku porcie...zakladne jedla musi vsetky aspon prilohy a omacku zjest, ked nechce maso tak na tom netrvam ale v skolke nutia jest aj to a doma ma aspon parky, sunky, fasirky... vodu vypije iba cistu z vodovodu a ochutene alebo dzus ani neochutna aby som jej dala stavu nehrozi ... sladkosti je tiez vyberava ale na oblubene horalky ci kinder vajce neda dopustit.
No, z tvojho písania ide skôr o hejt a chces počuť ako to pokašľali. Pochybujem, že máte taký vzťah s mamou netere, žeby od teba tu radu prijala.
@cickamon v skolke nutia jest? To preco? Ved im to moze byt fuk, su to vase deti a vase peniaze. Motivovat ano, ale nutit...
@elizabet173 no maju tak v skolke nastavene ze uz na zaciatku ked sme ich varovali ze mala je vyberava tak vraveli ze oni prinutia deti aspon ochutnat zo vsetkeho- nenutia zjest celu porciu ani vobec nemusia jest ked povedia ze nechuti ale aspon dat na jazyk a ochutnat musia predtym nez povedia ze im to nechuti... sice moja je tvrdohlava a niektore ucitelky to snou vzdali ze ju nenutili ked mala tie 2-3 roky cerstvo, teraz ked je vacsia uz tak minuly rok aj tento uz si na nu nasli nejaky grif a fakt stale hovoria ze ochutnala, niekedy aj zjedla vsetko maso ... doma mi maso rovno vypluvne a tvari sa ze sa asi otravi 😀
@cickamon NIC tie deti ochutnat nemusia!!! To co je za nezmysel!!! Proti tomu by som sa tvrdo ohradila. Prave tymto jej mozu zhnusit nejaje jedlo navzdy.
@elizabet173 nemyslim... preco by jej mali zhnusit jedlo navzdy? ked jej nechuti tak jej chutit nebude a ked hej tak hej aspon nepovie ze to mi nechuti lebo to je zelene a hotovo alebo lebo sa mi nepaci ako to je nakrajane.... fakt ja som im za to vdacna lebo ju naucili jest toho ovela viac ako ja doma ... ako nemysli si teraz ze pridu k dietatu 2-3 ucitelky jedna drzi dieta, druha drzi otvorene usta a tretia pcha lyzicku... to take drasticke nieje ... preto vravim ze v najmladsej skupine to snou vzdali a nenutili ju nakoniec lebo je tvrdohlava ... teraz maju ucitelky grif pri ktorom zje aj maso aj spenatovu polievku a podobne...ale zda sa mi ze len nedovolia dietatu odist od stola sa hrat pokial neochutnalo zo vstkeho co ma na stole a snazia sa ich pokrmit oni ked dieta trucuje .... aspon v najmladsej skupinke to tak ficalo .... a mala im tam sedela kym sa neslo spat takze ju nechali ist bez ochutnania ked im zaspavala v obleceni za stolom a odmietala otvorit usta 😀 ziadna trauma sa nekona u nas a pokial viem ani u jedneho dietata zo skolky a to tam chodil ako sieta este aj moj manzel 😀
Odporúčam si pozrieť reláciu na YouTube - Supersize vs Superskinny.Je to myslím ibz v angličtine.Ale je to super, robí to jeden doktor.Bola tam aj časť iba o deťoch...a tam presne bolo vidieť, kde robia rodičia chyby.Preco deti nejedia to čo majú...
A áno, pokiaľ ona jedáva iba to čo píšete, je to už teraz porucha stravovania.
@brigib ak ta rodicia nepoziadali o pomoc, nechaj to na nich. Ked jej nebudu davat jest hluposti, zacne jest normalne jedlo.