Dobrý deň. Ak by niekto vedel poradiť boli by sme vďační. Máme ani nie 2,5 ročného chlapčeka. Nevieme do neho dostať nič okrem sušeného mlieka ,nejaký pribinacik termix a polievku aj to len mix.tuhu stravu odmieta,a tak tiež iné chute. Lekári tvrdia že má prejavy autizmu,neviem nepríde mi to tak. Je veselý stále sa smeje,nechce byť sám,je aj šikovný. Rozprávať nevie aj keď sa snaží ,ale nejde to. Hlavne je to jedenie, posledné dni ani mliečko veľmi nechce. Keď mu dávame termix alebo iné tak plače a odtlaca lizicku. Je aj bledý ,napadlo ma že chudokrvnosť ale nemá únavu ,energie má tak akurát.Mal niekto uz niečo také. Ďakujem za prípadné rady
Ja mám o pár mesiacov mladšiu dcéru....tiež zje iba to čo tvoj malý + kapsičky, suché pečivo (ak zje za deň 400g tuhej stravy tak hovorí aj veľa). Mimo toho sa dojčí.
Skúsila som úplne všetko ale nič nezabralo. Jediné čo občas pomôže je nechať jedlo len tak položené to si zvykne zobrať sama.
@jajo841 malo kedy lekár tak skoro vyjadrí podozrenie na autizmus. To musí mať už veľmi viditelne príznaky. Takže by som sa radila aj s odborníkmi co s tou stravou. Pri austistoch je špeciálny prístup, možno vám to pomôže.
@tamitamitami dojcenim do nej dostaneš všetko potrebné. Ani moja nič poriadne nezjedla, kým bola dojcena a paradoxne schudla až keď začala jest poriadne a prestala sa dojčiť.
@jajo841 ahoj. Moja dcéra ma teraz 3 roky a posledné týždne sa rozjedla . dokonca aj na gastro sme boli, síce kvôli inému ale riešili sme s pani doktorkou aj to, že dieťa odmieta jedlo..z mäsa ani sústo..dostala nutri drinky, lebo mala málo železa,vitaminov..dostala som odporúčanie robiť aj na oko atraktívne jedlá ..a nejako z toho odmietania vyrastla
@zorkahorka už dávno má všetky zúbky. Pije sušené mlieko s fľaše. Kupujeme v DM folge milch . Teraz 6as odmieta všetko. Hneď sa rozplače keď mu dávame niečo
@zorkahork
@jajo841 v tejto chvíli neporadím, pride mi to skôr ako nejaký zdravotný problém, celková nespokojnosť. Ma i iné príznaky ako nechutenstvo?
Inak, moja bola tiež slabý jedák, dam zopár tipov, čo nám pomohlo, fungovalo, avšak zmeny prichádzajú postupne:
- do jedenia som nenútila, ani extra neponúkala, neprosikala, dala na výber 2-3 možnosti, inak sme odložili a ponúkli neskôr; nie vždy bola v danej chvíli hladná, ale o hodinu zjedla viac
- presadzujem to, aby vždy aspoň malinko ochutnala; keď jej nechuti, ďalej ju nenútim ale veľakrát si potom da
- o jedlo, ktoré je niekto iný alebo nejaké dieťa na ihrisku, či na návšteve, ktoré jej niekto cudzí ponúkne, ktoré rastie v záhrade, na kriku, strome, ktoré nájde na zemi, u suseda, ktoré som práve hodim do košíka, nájde v regáli alebo si ho sama vyberie, ma vždy väčší záujem než o to na tanieri
- keď niečo varím, často sa chce pozerať a “pomáhať”, veľakrát však len ochutnáva a popritom sa i naje
- najviac sa rozjedla, keď som obmedzila dojcenie len na spánok
- von so sebou beriem to, čo zvýši z raňajok a obeda, takmer vždy všetko zje; vonku jej i lepšie chuti
- občas zvyknem do toho, čo ma rada primiešať i niečo malinko noveho, čo samotné odmieta… do jogurtu napr. maliny, ríbezle, orieškove maslo, napokon jej to chuti i samotné
Nejdu mu zuby? Preco pije mlieko? Mozno je nasyteny z neho. Okrem toho v tomyo veku zacina obdobie vzdoru, moze skusat. Netteba donho pchat nic sladke, radsej skusat varene. Ak nezje, skus nechat vyhladnut. Hlad je najlepsi kuchar